"Matchfixing kan voetbal kapot maken"

Maarten (rubbereend)

Matchfixing bedreigt volgens UEFA-voorzitter Michel Platini het voortbestaan van het profvoetbal. De Fransman maakt zich meer zorgen over corruptie dan over racisme.

Platini maakt zich grote zorgen over matchfixing in de voetbalwereld. De voormalig topvoetballer uit Frankrijk voorspelt dat het beïnvloeden van wedstrijden weleens het einde van de proftak van de sport kan betekenen. In Engeland werden afgelopen week twee mensen aangehouden op verdenking van deelname aan matchfixing. In Estland zijn elf spelers beschuldigd van corruptie.

Matchfixing kan volgens Platini ertoe leiden dat supporters over de hele wereld het vertrouwen verliezen in de sport. De integriteit komt volgens de oud-speler van onder meer Juventus steeds meer in het geding. Platini vindt omkoping en het beïnvloeden van wedstrijden een groter probleem in de voetbalwereld dan racisme.

"Dit is een groot probleem dat het voetbal direct aanvalt", vertelt de 58-jarige voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA tegen AS. "Als het resultaat van een wedstrijd al voor de start bekend is, kan onze sport opgedoekt worden."

"Dit is iets dat we met z'n allen moeten voorkomen. We moeten de handen ineen slaan. Ook de media moeten daaraan meedoen. Als er sterke indicaties zijn van corruptie moeten we optreden. Racisme is wat mij betreft een ander verhaal. Dat is een bedreiging van buitenaf en gebeurt in de stadions. Matchfixing is geboren in het voetbal. Een bedreiging van binnenuit."

"De UEFA heeft contact met politie in alle Europese landen. Maar ik vind dat niet alleen de overheden ervoor moeten zorgen dat matchfixing stopt. Voorop staat dat wij, degene werkzaam in het voetbal, ook journalisten, deze problemen moeten oplossen", besluit Platini.