Brussel wil betere stages

Alle stagiairs in de Europese Unie moeten nuttige kennis en ervaring kunnen opdoen tijdens hun stage. De Europese Commissie heeft hiervoor richtsnoeren opgesteld voor de lidstaten, maakte eurocommissaris van werkgelegenheid Laszlo Andor woensdag bekend. Nu komt het volgens de commissie te vaak voor dat stagiairs worden misbruikt als goedkope arbeidskrachten.

Alle stagiairs in EU moeten van Brussel een schriftelijke stageovereenkomst voorgelegd krijgen. Daarin moet worden opgenomen wat de leerdoelen zijn tijdens de stage. Ook de arbeidsvoorwaarden, zoals stageduur en vergoeding, moeten hierin worden vastgelegd. Stageaanbieders zouden daarnaast vooraf duidelijk moeten maken of een vergoeding wordt gegeven.

De lidstaten moeten zich daarnaast gaan committeren aan algemene kwaliteitsnormen voor stages. Dat moet stage lopen over de grens ook makkelijker maken. De lidstaten buigen zich nu over de voorstellen van de commissie.

Uit onderzoek van de Europese Commissie bleek vorige maand dat de helft van de EU-bewoners een vorm van een stage heeft doorlopen. Zestig procent kreeg hiervoor geen compensatie. Vier van de tien hadden geen stageovereenkomst.

De kwaliteit van de stage liet bij bijna een derde te wensen over. Uit het onderzoek bleek verder dat een duidelijk verband bestaat tussen de kwaliteit van de stage en de kans daarna op een baan.