VVD wil ander toezicht geheime diensten

Het parlementaire toezicht op de inlichtingendiensten AIVD en MIVD moet op de schop, vindt coalitiepartij VVD. Er moet één Kamercommissie komen die samen met de diensten bepaalt wat vertrouwelijk moet blijven en wat niet.

Nu gebeurt de controle in het geheim door de zogenoemde commissie stiekem, waar alle fractievoorzitters in zitten, en in het openbaar door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff is dat onwenselijk, omdat nu alleen de geheime diensten bepalen wat geheim moet blijven en wat niet. Bovendien kunnen de twee commissies tegen elkaar worden uitgespeeld, zegt hij woensdag in NRC Handelsblad.

Dijkhoff reageert met zijn voorstel op een maandag verschenen advies over de inlichtingendiensten van de commissie-Dessens. Oud-topambtenaar Stan Dessens adviseerde de bevoegdheden van de diensten uit te breiden, maar ook om de controle op de diensten te versterken.

Aan de huidige manier van toezicht op de AIVD en de MIVD is in de Tweede Kamer grote twijfel ontstaan naar aanleiding van het afluisterschandaal. Het kabinet kan in het openbaar weinig informatie geven. In de commissie stiekem worden de fractievoorzitters wel geïnformeerd, maar die mogen daar vervolgens met niemand over praten.