FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 december 2013

Napoli wint in spectaculair duel bij Lazio

Napoli heeft voor het eerst in een maand tijd weer eens een zege geboekt. De ploeg van coach Rafa Benitez won maandag met 4-2 bij Lazio Roma. Gonzalo Higuaín was met twee treffers de grote man. Door de zege bracht Napoli zijn puntentotaal op 31, zes minder dan koploper Juventus.

Higuaín sloeg in de 24e minuut voor het eerst toe, maar lang kon Napoli niet van de voorsprong genieten. Een minuut later stond het alweer gelijk door een eigen treffer van Valon Behrami. In de tweede helft eiste Goran Pandev in zijn driehonderdste wedstrijd in de Serie A de aandacht op. De Macedoniër scoorde tegen zijn oude werkgever de 1-2 en bereidde de 1-3 van Higuaín voor.

Nadat Higuaín vijf minuten voor tijd was vervangen door oud-PSV'er Dries Mertens, deed Lazio eerst nog iets terug via Balde Diao Keita. Het slotakkoord was echter voor Napoli. Op aangeven van Mertens bepaalde José Callejón de eindstand op 2-4. Lazio zakte door het verlies van de achtste naar de negende plek.

Eerder op de avond won Fiorentina in een eveneens spectaculair duel met 4-3 van Verona. Na veertien minuten hadden beide ploegen al tweemaal gescoord. Borja Valero tekende voor de Fiorentina-goals, terwijl de bezoekers via Romulo en Juan Iturbe doel troffen.

Vlak voor rust zette Juan Vargas de thuisploeg opnieuw aan de leiding, waarna Giuseppe Rossi in de 54e minuut de marge verdubbelde. Even daarvoor was Bosko Jankovic met rood van het veld gestuurd. In ondertal maakte Verona via Jorginho nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de bezoekers niet. Fiorentina staat vijfde, Verona zesde.

Voetbaltoeschouwer gepakt na kopstoot tegen jongen

Een 29-jarige Rotterdammer heeft zaterdagmiddag op een voetbalveld een kopstoot uitgedeeld aan een 14-jarige jongen. De toeschouwer nam na de mishandeling de benen, maar kon later worden aangehouden. Dat heeft de politie maandag gemeld.

Op het veld aan de Smeetlandseweg in Rotterdam ontstond ruzie bij een jeugdwedstrijd. Het 14-jarige slachtoffer liep lichte verwondingen op bij het opstootje. Hij heeft aangifte tegen de man gedaan.

'Helft jongeren slikt xtc bij uitgaan'

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 20 en 24 jaar die uitgaan, heeft in het afgelopen jaar xtc gebruikt. Ruim een op de zes slikt zelfs tweeënhalve pil per avond, meldt Eenvandaag maandag op basis van een rapport van het Trimbos Instituut. Van deze groep geeft bijna de helft aan ook een black-out te hebben gehad.

Onderzoeker Ferry Goossens denkt dat het gebruik van xtc meer gemeengoed is geworden. "Vroeger waren het bepaalde 'scenes' die gebruikten, nu lijkt het gebruiksvriendelijker te zijn en meer mainstream. Dat is iets waar we aandacht voor moeten hebben", zo stelde hij tegenover Eenvandaag.

De enorme stijging van het aantal festivals in Nederland is een verklaring voor het hoge xtc-gebruik, denkt het Trimbos. Het instituut is bezorgd over de gevolgen van xtc-gebruik, zoals onveilig rijgedrag of gezondheidsproblemen. Daarom zou betere voorlichting nodig zijn.

Lange straf voor opzettelijke hepatitisbesmettingen

Een Amerikaanse man is maandag tot 39 jaar cel veroordeeld voor het opzettelijk besmetten van tientallen mensen met hepatitis C. Een van de mensen die het virus opliep is inmiddels overleden en dat is volgens de autoriteiten deels te wijten aan de besmetting.

De 39-jarige man, een medisch technicus die veel reisde voor zijn werk, heeft zelf hepatitis C en stal intraveneuze pijnstillers uit ziekenhuizen. Hij verving de injectienaalden die hij stal met spuiten met een zoutoplossing, waar ook zijn eigen bloed in zat. Hij bekende in augustus al schuld.

Acht jaar cel voor Poolse pedopriester

Een Poolse priester is maandag tot ruim acht jaar cel veroordeeld voor het seksueel misbruiken van vijf jongens. Het is de hoogste straf ooit voor een pedofiele priester in Polen. Voorheen kregen priesters die kinderen seksueel misbruikten korte of zelfs voorwaardelijke celstraffen.

Behalve de celstraf mag de 49-jarige priester geen contact zoeken met zijn slachtoffers, die allen jonger dan 15 waren ten tijde van het misbruik. Ook mag hij in de toekomst niet meer met kinderen werken.

De zaak kwam dit jaar aan het rollen nadat een van de slachtoffers van de priester zijn verhaal had gedaan. De priester zou het vertrouwen van zijn slachtoffers hebben gewonnen door ze geld uit te lenen en hun beltegoed te betalen. Tegen de veroordeling kan nog beroep worden aangetekend.

Pedofiele priesters in het zeer katholieke Polen kwamen er tot voor kort vaak genadig van af bij rechtszaken. Dat veranderde echter nadat aartsbisschop Jozef Michalik zich de woede van velen op de hals had gehaald door te suggereren dat seksueel misbruik deels ook de schuld van de misbruikte kinderen is. Sinds de uitspraken van de aartsbisschop treden rechters een stuk harder op tegen katholieke geestelijken.

Ontspoorde trein New York reed veel te hard

De trein die zondag ontspoorde in New York reed veel te hard voordat hij van de rails raakte. Vlak voor het ongeluk reed de trein 132 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid op dat deel van het spoor 48 kilometer per uur is. Dat heeft de Nationale Raad voor Transportveiligheid (NTSB) maandag bekendgemaakt.

Vier mensen kwamen zondag om. Onderzoekers van de NTSB hebben maandag de zwarte dozen van de trein onder de loep genomen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat er een probleem met de remmen was, aldus de NTSB. Waarom de trein zo hard reed, vlak voor een scherpe bocht in de Bronx, is nog onduidelijk.

Zwaargewonde bij ontploffing auto in Zandvoort

In Zandvoort is maandagavond een persoon zwaargewond geraakt toen een gasfles in de kofferbak van een auto explodeerde. Het slachtoffer, vermoedelijk de eigenaar, heeft meerdere botbreuken opgelopen, laat een woordvoerder van de politie weten.

De ontploffing vond even na 20.00 uur plaats in de Treubstraat. De auto vatte daarna kort vlam, maar de brandweer wist het vuur snel te doven. Verschillende auto's in de straat raakten beschadigd door de klap. Het slachtoffer stond op het moment van de explosie naast de auto en is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing. Vermoedelijk gaat het om een ongeluk.

Onderzoek naar andere opzet van de Hoofdklasse hockey

Het bestuur van de HHcv, vertegenwoordiging van de Hoofdklasse verenigingen en het bestuur van de KNHB zijn gezamenlijk het project 'Hoofdklasse 2.0' begonnen. Met dit project onderzoeken de HHcv en de KNHB samen de mogelijkheden om de Hoofdklasse toekomst bestendig te houden, zowel sportief als financieel.

De ambitie is om met de Hoofdklasse tot de sterkste competities van de wereld te blijven behoren. In de veranderende internationale context vraagt dit om een herijking van de huidige situatie. In de loop van dit project zullen een aantal expertteams worden ingesteld.

In deze expertteams gaan diverse betrokkenen van binnen en buiten de hockeywereld in enkele bijeenkomsten met elkaar in gesprek over een aantal thema’s . De thema’s zijn: hockey inhoudelijk, top competitie, commercieel, financiën, Media en cultuur. Naast het raadplegen van expertteams vinden gesprekken plaats met diverse nationale en internationale betrokkenen. Uiteindelijk moeten hieruit voorstellen voortvloeien die aan het KNHB-bestuur, de HHcv worden voorgelegd.

[JL] Jong Ajax en Almere City vinden elkaar in remise

Jong Ajax slaagt er maar niet in zich uit de onderste regionen van de Jupiler League te werken. De ploeg van coach Alfons Groenendijk kwam maandagavond voor eigen publiek niet verder dan 1-1 tegen Almere City.

De Deen Lucas Andersen zette de Amsterdammers na achttien minuten nog wel op het goede spoor. Op slag van rust scoorde Fabian Serrarens echter tegen zijn oude club. Door de remise bleef nummer zeventien Almere City Ajax voor op de ranglijst. Beide ploegen verzamelden achttien punten uit negentien duels, maar de Almeerders beschikken over een beter doelsaldo.

Promes rest van kalenderjaar aan de kant

FC Twente moet het de laatste drie wedstrijden voor de winterstop zonder Quincy Promes doen. Onderzoek wees maandag uit dat de aanvaller vrijdag in het competitieduel tegen Roda JC een blessure aan de buitenband van zijn knie heeft opgelopen. Daarnaast is er sprake van een botkneuzing, meldt Twente.

"Dit is ontzettend balen", zegt Promes. "De verwachting is dat ik voor de winterstop niet meer in actie kom. Ik richt mij nu op het herstel en wil er bij de start van de tweede competitiehelft weer staan." Promes tekende in Kerkrade opvallend genoeg nog wel voor de winnende goal. Met acht treffers is hij samen met Luc Castaignos gedeeld clubtopscorer.

[JL] Jong PSV delft onderspit in stadsderby

Jong PSV heeft in de Jupiler League het winnen van de tweede periodetitel geen goed vervolg kunnen geven. De ploeg van coach Darije Kalezic verloor maandagavond in eigen huis de stadsderby tegen FC Eindhoven: 1-2.

Jong PSV kwam in de eerste minuut op voorsprong via Elvio van Overbeek, maar FC Eindhoven stelde via een treffer van Nayib Lagouireh snel orde op zaken. Jens van Son tekende in de 56e minuut voor de winnende goal. FC Eindhoven steeg door de zege naar de tweede plaats, zes punten achter koploper FC Dordrecht. Jong PSV staat met 26 punten tiende.

Politie zoekt inbraakpieten in Putten

De politie in het Gelderse Putten heeft twee Zwarte Pieten betrapt die probeerden in te breken in een schuur. De mannen, die zich gekleed hadden als de kindervriend, wisten te ontkomen. De politie is naar hen op zoek, laat een wijkagent weten.

Het duo probeerde een schuur aan de Sprielderweg binnen te komen. Het gaat volgens de politie om twee in groen geklede Zwarte Pieten 'met zakken en een buitenlands accent'.

Ecclestone teleurgesteld in Alonso

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is teleurgesteld in Fernando Alonso. Volgens de Brit heeft de Spanjaard het in het laatste deel van het seizoen laten lopen en zocht hij een uitweg om het team uit Maranello te verlaten.

Alonso werd dit Silly Season met meerdere renstallen in verband gebracht. De Spanjaard werd genoemd als opvolger van Mark Webber bij Red Bull Racing en ook een terugkeer bij McLaren zou tot de mogelijkheden behoren. Mogelijk komt dat laatste er alsnog van, wanneer motorenfabrikant Honda in 2015 bij het team uit Woking instapt. Vooralsnog blijft hij Ferrari trouw.

In de slotfase van het seizoen 2013 won Sebastian Vettel alle races en had Alonso moeite de punten te vergaren, waardoor hij in de titelstrijd tweede werd, 116 punten achter de Duitser. Bovendien kwalificeerde teamgenoot Felipe Massa zich in de laatste acht races vijfmaal beter dan Alonso. Dat steekt Ecclestone.

"Ik ben een beetje teleurgesteld in Alonso, omdat ik een groot fan van hem en Ferrari ben. Ik had het idee dat hij het een beetje opgaf, wat kan doelen op dat hij op zoek was naar een ander team." De F1-baas weet niet of Ferrari de Spanjaard nu wel een kampioenschap winnende auto voor kan schotelen. "Ik weet niet of het team niet competitief is door hem of dat de mensen die er rondlopen hun werk niet helemaal goed doen. Hij verdient een auto die in staat is om races te winnen. Of dat bij Ferrari is of bij een andere renstal weet ik niet."

Drie filmtips voor de maand december

Kerstmis is in aantocht en traditiegetrouw wil dat zeggen dat er een blik met kerst- en familiefilms opengetrokken wordt. Dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Gelukkig zijn er een paar film die wel degelijk de moeite waard zijn, hoewel maar moeilijk gezegd kan worden dat alle filmtips van deze maand behoren tot de categorie familiefilm.

Met Saving Mr. Banks en The Butler is Hollywood de komende filmmaand goed vertegenwoordigd. Tom Hanks overtuigt als Walt Disney in de eerstgenoemde film en Forest Whitaker maakt als Witte Huis butler kans op zijn tweede Oscar. Andere opvallende films in december zijn het verrassend klinkende Last Vegas, waarin oudgedienden Morgan Freeman, Michael Douglas en Robert De Niro de casino’s van Las Vegas onveilig maken. Ook is er het veelvuldig uitgestelde 47 Ronin met Keanu Reeves en Bro’s behore Ho’s, waarmee landgenoten Flip van der Kuil en Steffen Haars na het succes van New Kids opnieuw willen scoren.


Despicable Me 2 koploper nominaties Annie Awards

Despicable Me 2 is met elf nominaties favoriet bij de Annie Awards, de jaarlijkse prijzen voor animatiefilms. Frozen en Monsters University staan met elk tien nominaties op de tweede plaats. Dat maakte de organisatie maandagmiddag bekend.

De drie films zijn onder meer genomineerd voor beste animatiefilm. In deze categorie mogen ze het opnemen tegen het negen maal genomineerde The Croods, en de veel kleinere films A Letter to Momo, Ernst & Celestine en The Wind Rises. Deze laatste titel is overigens de zwanenzang van de befaamde Japanse animator Hayao Miyazaki, die besloten heeft op zijn 72e met pensioen te gaan.

Geestig detail is dat de drie films ook zijn genomineerd in de categorie beste stemacteur. Despicable Me 2 is hier echter driemaal vertegenwoordigd, met Steve Carell, Kristen Wiig en Pierre Coffin.

De winnaars worden op 1 februari bekendgemaakt tijdens de 41e editie van de jaarlijkse Annie Awards in Los Angeles.


Despicable Me 2 koploper nominaties Annie Awards (Foto: Novum)

Will Ferrell moet wennen aan roem

Will Ferrell is nog steeds niet gewend aan zijn bekendheid. "Ik heb heel erg het gevoel dat ik een indringer ben", zegt de acteur in het tijdschrift van de Britse krant The Sunday Times. "Ik heb het gevoel dat ik onuitgenodigd op een chic feestje ben en dat wordt ontdekt dat ik er niet hoor te zijn."

Ferrell heeft door het tweede deel van de film Anchorman, dat later deze maand verschijnt, ook meer jonge en hysterische fans. "Ik was uit eten en toen ik uit het restaurant kwam, was er een groep middelbare scholieren op me aan het wachten", omschrijft de acteur. "Ik ben de 46-jarige versie van One Direction. Alle vijf de leden zitten verpakt in deze man van middelbare leeftijd."

Hoewel de acteur het wel grappig vindt dat hij meer fans heeft, was hij in het begin van zijn carrière 'extreem verlegen'. "Ik durfde pas met mensen te praten als ik me op mijn gemak voelde", legt hij uit. "Pas toen ik begon te praten, zagen mensen wie ik was."

Ferrell, bekend van films als Elf, Step Brothers en The Other Guys, zegt dat zijn verlegenheid niet kwam door onzekerheid. "Ik had geen gebrek aan zelfvertrouwen", vertelt de acteur. "Ik heb nooit de behoefte gehad om iemand te imponeren, ik wilde gewoon het gevoel hebben dat ik ergens bij hoorde."


Will Ferrell moet wennen aan roem (Foto: Novum)

Gouden Film voor Mannenharten

De romantische komedie Mannenharten van Mark de Cloe heeft afgelopen weekend al meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Daarmee heeft de film, die donderdag in première ging, de status van Gouden Film behaald. Dat laat het Nederlands Film Festival maandagmiddag weten.

Mannenharten is een Nederlandse remake van de Duitse film Männerherzen uit 2009 en werd gelanceerd als de mannelijke variant op de romantische komedie, een genre dat normaliter vooral tot het territorium van vrouwen wordt gerekend. In de film staan enkele moderne mannen, gespeeld door Barry Atsma, Daan Schuurmans, Teun Kuilboer en Fabian Jansen, voor moeilijke vraagstukken over hun leven en de liefde.

De film draait momenteel in 113 bioscoopzalen.


Goud voor romantische komedie Mannenharten (Foto: Novum)

Het allergoeiste Chinese restaurant van Nederland is...

De website bestechineserestaurant.nl heeft bekend gemaakt wat het beste Chinese restaurant van Nederland is.  De eer om zichzelf de allerbeste Chinees van Nederland te noemen, valt dit jaar te beurt aan Nam Kee, gevestigd aan de Zeedijk te Amsterdam.

De lijst met de top 88 Chinese Restaurants wordt samengesteld door een samenwerking van horecavakblad Asian HorecaVizier, Umenu en Dinnersite.nl. In plaats van een saaie top 100 heeft de organisatie gekozen voor een top 88. Hoewel het getal acht in het Chinees wordt uitgeproken als 'ba', is de betekenis niet negatief. Het getal staat voor voorspoed en rijkdom. Twee achten zou je kunnen zien als dubbel geluk.

De volledige lijst is hierrrr te vinden.

Opvallend is hoe vaak het woordje 'Garden' in de lijst (en dus geen: rijst) voorkomt. Dit is namelijk precies elf keer. Het woordje 'Golden' komt zes keer voorbij.  Zeven restaurants hebben zich genoemd naar de Chinese Muur en ook valt op dat er gezonde concurrentie is in Sneek. Twee restaurants uit die plaats staan op respectievelijk plaats 84 en 85.

John de Mol hoopt op 800.000 kijkers Utopia

John de Mol hoopt dat Utopia, het nieuwe realityprogramma van SBS, na verloop van tijd zo'n achthonderdduizend kijkers trekt. "Ik zou tevreden zijn als we na drie maanden op gemiddeld vijfhonderdduizend of 550.000 kijkers zitten", zei De Mol in De Wereld Draait Door. "Daarna moeten we doorgroeien naar achthonderdduizend."

De Mol tekende wel aan dat hij een voorspelling moeilijk vindt omdat Utopia op de 'kwakkelende' zender SBS wordt uitgezonden. Toch verwacht hij dat het programma, dat vanaf januari op tv komt, gaat scoren. In Utopia laten vijftien kandidaten hun huidige leven een jaar lang achter zich om een nieuw bestaan op te bouwen. "Ik denk dat dit een nieuwe dimensie aan reality-tv geeft", aldus De Mol. "Het wordt echt een grensverleggend programma."

Volgens de mediamagnaat doet verder een 'ander soort mensen' mee aan Utopia in vergelijking met andere realityshows, onder wie hoogopgeleiden. "We zitten nu in de laatste fase met veertig mensen. Daar zitten wereldverbeteraars tussen, ondernemers, een F16-piloot, een dokter, een tandarts, metselaars, timmermannen: alles door elkaar."

Aanklager start vooronderzoek naar Kramer van ADO

ADO-spits Michiel Kramer moet vrezen voor een schorsing. De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar een 'vermeende stoot' tegen Jasper Cillessen, meldt de KNVB maandag. Kramer gaf de doelman van Ajax zondag een elleboogstoot en erkende na afloop van de met 4-0 verloren wedstrijd dat hij voor die actie een rode kaart verdiend had.

Kramer liep voor zijn elleboog eerst tegen Cillessen aan en werd voor die actie bestraft met geel. Normaal gesproken geldt dat als een scheidsrechter een situatie heeft gezien en beoordeeld de tuchtrechtelijke organen niet meer in actie mogen komen.

Volgens de aanklager was de focus van Wiedemeijer tijdens het specifieke duel op de benen van de spelers gericht en kon hij de armbeweging van Kramer niet zien en beoordelen. Gesteund door de reglementen van de FIFA is de aanklager daarom alsnog een vooronderzoek gestart naar de armbeweging van Kramer.

De aanklager heeft beide clubs, de twee assistent-scheidsrechters en de vierde official om een verklaring gevraagd. Alle partijen hebben tot dinsdag 12.00 uur om te reageren.

Primeur IJsland: dode door politie

De politie in IJsland heeft maandag een man doodgeschoten die het vuur had geopend op de politie. Dat meldt de BBC. Het is voor het eerst in de IJslandse geschiedenis dat agenten een verdachte hebben doodgeschoten, aldus de politie.

De politie probeerde de 59-jarige verdachte eerst met traangas te overmeesteren. Toen dit mislukte, gingen agenten de woning binnen. De man opende het vuur met een jachtgeweer en verwondde twee agenten. Een werd in zijn gezicht getroffen, de ander in zijn hand. Hierop losten ook de agenten schoten. De verdachte overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.

Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekendgemaakt.

Juventus rest van 2013 zonder vormgever Pirlo

Andrea Pirlo komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor Juventus. De Italiaanse landskampioen maakte maandag bekend dat de 34-jarige spelmaker flinke schade aan de banden van zijn rechterknie heeft opgelopen.

Juventus zegt niet hoelang het denkt Pirlo kwijt te zijn, maar voor dit soort type blessures staat doorgaans minimaal een maand. Pirlo liep de blessure zondag op in het competitieduel tegen Udinese, dat in de slotfase met 1-0 werd gewonnen. Hij verliet al na dertien minuten hinkend het veld.

Juventus treft voor de winterstop nog Bologna, Sassuolo en Atalanta en speelt bovendien nog een cruciaal duel in de Champions League. De Oude Dame moet bij Galatasaray plaatsing voor de volgende ronde zien af te dwingen.

Tsjech Ujfalusi zet punt achter carriere

Voetballer Tomas Ujfalusi heeft met onmiddellijke ingang zijn carrière beëindigd. De 35-jarige Tsjech heeft daartoe besloten vanwege aanhoudende knieproblemen. Ujfalusi stapte afgelopen zomer over naar Sparta Praag, maar kwam nog geen enkel competitieduel in actie.

Ujfalusi kan terugkijken op een prachtige carrière. Hij speelde voor grote Europese clubs als Hamburger SV, Fiorentina en Atlético Madrid.

In de nadagen van zijn loopbaan diende de 78-voudig international ook nog het Turkse Galatasaray. De verdediger maakte in 2004 ook deel uit van de Tsjechische nationale ploeg, die in Portugal tot de laatste vier van het EK reikte.

FOK!filmtip van de dag: E.T.: The Extra Terrestrial

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

E.T.: The Extra Terrestrial

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar E.T., een pareltje van Steven Spielberg die vanavond om 20.30 uur te zien is op RTL8. In de film draait het om Elliot, een 10-jarig jochie die samen met zijn moeder, zijn oudere broer Michael en zijn zusje in een buitenwijk van Los Angeles woont. Op zekere dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliot noemt hem E.T. en besluit hem in zijn kamer te verbergen. E.T. weet zich snel aan te passen aan het aardse leven, maar heeft wel een enorme heimwee naar zijn eigen planeet.

E.T.: The Extra Terrestrial 1

Spielberg is een regisseur die veel meesterwerken heeft gemaakt en zodoende is het lastig om zijn beste film te benoemen. Wat dat betreft is E.T. zeker een film die voor die titel in aanmerking zou kunnen komen. Deze film bevat namelijk alles wat een film goed maakt: een sterke cast, een ijzersterk verhaal, een indrukwekkende soundtrack, werkelijk alles is goed aan deze rolprent! Een tranentrekker van hoog niveau.

E.T.: The Extra Terrestrial 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Wilmots verklapt doelstelling België op WK

De Belgische bondscoach Marc Wilmots wil op het WK van volgend jaar in Brazilië minimaal tot de achtste finales reiken met de Rode Duivels. De keuzeheer verklapte zijn doelstelling in een interview met La Dernière Heure-Les Sports. "Mijn doelstelling? Dat is heel eenvoudig: de achtste finales", aldus Wilmots.

"Het moeilijkste is om door de poules te geraken. Nadien is alles mogelijk in één wedstrijd", vervolgt de bondscoach. "Herinner je je Platt in '90, Duitsland in '94 en Brazilië in 2002. Het komt aan op een detail, niets meer. Dat zal niet het niveau van mijn ploeg bepalen. Maar het moge duidelijk zijn dat ik ontgoocheld zou zijn als we de achtste finales niet bereiken."

Aanstaande vrijdag vindt de loting plaats voor de groepsfase van het WK. België heeft zich als groepshoofd geplaatst en ontloopt daardoor enkele grote voetballanden. Mocht België toch nog een groot voetballland treffen, dan speelt Wilmots het liefst tegen een Europees land.

"Als we tegen één van de beste landen spelen, dan weten we waaraan we ons kunnen verwachten", legt Wilmots uit. "Maar één ding is zeker: de andere landen zullen niet tevreden zijn wanneer ze ons loten."

Er is één land dat Wilmots hoe dan ook niet wil treffen: Chili. "De Chilenen hebben echt een zeer sterk team, volgens mij is Chili van het niveau van Colombia. Een heel goed collectief met enkele uitzonderlijke spelers als Vidal (Juventus) en Sanchez (Barcelona)."

Syrië wil hulp bij vernietigen chemisch arsenaal

Pogingen het chemischewapenarsenaal van Syrië te ontmantelen kunnen mislukken als de internationale gemeenschap niet meer geld en materieel wil leveren. Daarvoor heeft de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad maandag gewaarschuwd op een bijeenkomst van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Volgens Mekdad heeft Syrië onder andere pantservoertuigen nodig om chemicaliën naar het buitenland te vervoeren. "Zonder deze middelen is het voor Syrië lastig, zo niet onmogelijk om de beslissingen van de OPCW ten uitvoer te leggen", aldus de onderminister.

Het chemischewapenarsenaal van Syrië moet halverwege 2014 ontmanteld zijn. Het is de eerste keer dat de OPCW probeert om tijdens een oorlog chemische wapens te vernietigen.

Moyes maakt geen haast met contractonderhandelingen Rooney

Een doordraaiende geruchtenmolen ten spijt, koos Wayne Rooney ook afgelopen zomer voor een langer verblijf in Manchester. Inmiddels is er alweer voer voor nieuwe speculaties.

Rooney verkeert momenteel in topvorm. Afgelopen weekend redde hij nog een punt voor Manchester United, door twee treffers tegen Tottenham Hotspur voor zijn rekening te nemen (2-2). In 21 optredens kwam hij dit seizoen twaalfmaal tot scoren. Voorts vertolkte hij tien keer de rol van aangever.

Niet zijn prestaties, maar de contractduur van zijn huidige verbintenis is in de Engelse media aanleiding voor speculaties. Indien hij geen nieuwe aanbieding krijgt, kan Rooney over achttien maanden transfervrij van werkgever wisselen.

Toch is manager David Moyes niet van plan om haast te maken. "Wanneer we in gesprek zullen gaan over een nieuw contract? Dat weet ik eigenlijk niet", zo liet hij Sky Sports optekenen. "Ik denk dat het wel goed zit. Alles zal in goed overleg verlopen. De juiste mensen zullen op het juiste moment de gesprekken starten."

Moyes verwacht dat Rooney de ingezette lijn kan doortrekken. "We zullen nog veel meer mooie doelpunten van hem te zien krijgen", voorspelt de Schotse oefenmeester. "Zijn prestaties zijn geweldig en hij werkt ontzettend hard. Hij verdient alle lof die hij krijgt."

Rooney zelf is tevreden met de vorm waarin hij steekt. "Ik blaak van vertrouwen en speel goed, maar dat komt ook door mijn ploeggenoten. Ik probeer gewoon mijn best te doen en ons aan succes te helpen. We zijn op de goede weg, maar moeten zorgen dat we remises kunnen omzetten in zeges."

De voorbije jaren werd de Engels international meermaals in verband gebracht met een vertrek bij United. Zo passeerden met name Manchester City, Real Madrid en Chelsea veelvuldig de revue in de verschillende transferrubrieken. Nu de contractonderhandelingen vooruit worden geschoven, lijkt een nieuwe transfersaga in de winter op handen.

Zelfde eisen kinderopvang en peuterspeelzaal

Voor kinderopvang en peuterspeelzalen gelden vanaf 2016 dezelfde kwaliteitseisen. Dat schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) aan de Tweede Kamer. Nu gelden voor kinderdagverblijven strengere regels dan voor peuterspeelzalen.

Onder meer de regels over het aantal kinderen per beroepskracht en de inzet van vrijwilligers verschillen nu. Ook de regels over de buitenruimte en het vierogenprincipe, dat voorschrijft dat er altijd twee begeleiders per groep moeten zijn, zijn voor kinderdagverblijven strenger.

De bewindslieden vinden dat er voor ouders meer duidelijkheid komt als er geen verschillen meer zijn. Volgens Dekker zorgt het ook voor een betere aansluiting op de basisschool.

Net als de kwaliteit moeten straks ook tarieven van kinderopvang en peuterspeelzalen op hetzelfde niveau liggen. Werkende ouders krijgen echter ook kinderopvangtoeslag als ze hun kind naar de peuterspeelzaal brengen. Dat is nu nog niet zo. De bewindslieden willen daarmee prikkels voor ouders om voor een peuterspeelzaal te kiezen omdat die goedkoper is wegnemen.

Asscher en Dekker willen verder dat de pedagogische kwaliteit omhoog gaat. Daarom komt er een betere mix van hbo- en mbo-geschoold personeel, worden medewerkers permanent geschoold en moeten ze de Nederlandse taal beheersen. Ook wordt meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van kinderen.

De Stichting Voor Werkende Ouders is verontwaardigd over de plannen. Werkende ouders worden wederom de dupe van het regeringsbeleid, reageert de stichting. "Na alle bezuinigingen op de kinderopvang met alle dramatische gevolgen van dien is dit de volgende tegenslag voor werkende ouders", zegt directeur Marjet Winsemius in een verklaring.

Everton wil Heitinga helpen bij transfer

Nu de transferperiode in zicht komt, breekt een spannende tijd aan voor Johnny Heitinga. De ervaren verdediger verpietert dit seizoen op de bank bij Everton. Althans, als manager Roberto Martínez hem daartoe de mogelijkheid geeft.

Zo gaf de Spaanse oefenmeester tijdens de 4-0 overwinning op Stoke City de voorkeur aan jongeling John Stones als bankzitter. Voor Heitinga was geen plek in de selectie ingeruimd.

Een vertrek lijkt dan ook aanstaande. Helemaal nu Martínez aangeeft dat hij bereid is om Heitinga "te proberen te helpen", wanneer de transferperiode van start gaat. In gesprek met Sky Sports laat Martínez weten dat hij het jeugdexponent van Ajax eigenlijk te goed vindt voor de reservebank.

"Johnny is vanaf de eerste dag een ongelooflijke professional geweest", zo verzekert de baas van The Toffees. "Hij is van grote waarde geweest voor de manier waarop wij willen werken. Het liefst zou ik willen dat hij op het veld even belangrijk is als ernaast. Soms zien de fans die kant van het verhaal niet. Ik bewonder en waardeer dat juist enorm."

Een belangrijke rol in de kleedkamer is echter onvoldoende, beseft Martínez. "Johnny is een topspeler, en als hij weinig blijft spelen zullen we kijken hoe we hem kunnen helpen in januari. Iedereen wil dat hij speelt en een bijdrage levert op het veld, maar daarover zullen we ons de aankomende weken moeten buigen."

Fiorentina bevindt zich naar verluidt onder de belangstellenden. De huidige nummer vijf van de Serie A zit verlegen om defensieve krachten, en zou een winters bod voorbereiden.

Met het oog op het WK is Heitinga er veel aan gelegen om speeltijd te vergaren. Sinds hij bij Everton tweede viool speelt, lijkt zijn rol bij Oranje uitgespeeld. Bondscoach Louis van Gaal reserveert zijn plaatsen in de selectie uitsluitend voor spelers die over wedstrijdritme beschikken.

'Gordon moet foute grappen kunnen maken'

Iedereen moet slechte grappen kunnen maken, ook Gordon. Dat vinden enkele hoofdrolspelers uit de nieuwe Nederlandse komedie Bro's before Ho's, van de makers van New Kids, waarin de lompe grappen niet van de lucht zijn. "Gordon heeft net als iedereen het recht om een slechte, mislukte grap te maken", zegt stand-upcomedian Daniël Arends, die de rol van de geadopteerde broer Jules speelt, voor de camera van Novum Nieuws.

Vorige week kwam Gordon in het nieuws omdat hij tegen Xiao Wang, deelnemer van Holland's Got Talent waar de volkszanger jurylid is, enkele Chinezen-grappen maakte. sindsdien is de 'Affaire Wang' een eigen leven gaan leiden, waarbij Gordon tot in de Verenigde Staten wordt uitgemaakt voor racist.

"Die hele discussie gaat eigenlijk nergens over", vindt Arends. "Die klagers zijn ongelukkige mensen die iets nodig hebben om kwaad op te zijn. Iedereen weet dat Gordon meestal leuke grappen juist omdat ze op het randje zijn. En nu het ineens fout uitpakt, zijn mensen ineens ondankbaar. Dan beseffen ze niet dat hij dat risico juist moet lopen om leuke grappen te maken."

Jules wordt al in de eerste scène door zijn blanke broer Max, een rol van Tim Haars, voorgesteld als 'die bruine pinda'. De rest van de film toont hoe de twee broers volledig op elkaar zijn ingespeeld en eigenlijk goede vrienden zijn. Ze hebben elkaar bezworen nooit een vaste vriendin te nemen. Als echter Anna, een rol van Sylvia Hoeks, verschijnt, zijn de twee mannen op slag verliefd en verandert hun relatie meteen.

"Dat soort termen boeit mij niets", zegt Arends, zelf van Indonesische afkomst. "In het exposé van 'dit is mijn broer en hij komt niet hier vandaan' zijn die grappen gewoon nodig. Het lastigste was voor mij dat ik al die grappen allang ken. Er is geen racistische grap die je over mij kunt maken die ik niet ook zelf al heb bedacht."

Anna is voor Hoeks de eerste rol in een echte komedie. Als blanke vrouw vindt zij de kwestie iets lastiger. "Voor een goede grap is alles geoorloofd, maar racisme blijft een heftig onderwerp. Ik ben zelf natuurlijk blank en kom uit een dorp met een blanke school, dus ik heb daar geen echte ervaring mee. Het is vast anders voor iemand die al zijn hele leven dat soort dingen hoort."

Volgens de 30-jarige actrice is de kwaliteit van een grap deels afhankelijk van waar die wordt gemaakt. "In een film als deze, waarin de hoofdpersonages lompe losers zijn die zich stoerder voordoen dan ze zijn, kan vrijwel alles. Maar zo'n grap komt vast harder aan als je in al je kwetsbaarheid aan een talentenjacht deelneemt en een lied gaat zingen."

Bro's before Ho's, met ook Nils Verkooijen, Theo Maassen en Birgitte Schuurman, gaat donderdag in première.


'Gordon moet foute grappen kunnen maken' (Foto: Novum)

The Hobbit II in premiere in Los Angeles

De avonturenfilm The Hobbit: The Desolation of Smaug van Peter Jackson beleeft maandagavond in Los Angeles zijn galapremière. Naar het vervolg op de vorig jaar verschenen The Hobbit: An Unexpected Journey kijken miljoenen fans wereldwijd al maandenlang reikhalzend uit. Op 11 december gaat de film in Nederland in première, maar liefst twee dagen eerder dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Nets als in de eerste Hobbit-film maakt ook The Desolation of Smaug weer gebruik van hypermoderne 3D-cameratechnieken in zeer hoge resolutie en met zestig in plaats van 24 frames per seconde, voor de 'ultieme' kijkervaring. Waar bij An Unexpected Journey echter nog werd geklaagd over de tegenvallende beeldkwaliteit was het testpubliek over de tweede film vrijwel unaniem enthousiast.

Het heeft ook wat gekost. In oktober werd bekend dat voor de drie films, die achter elkaar werden opgenomen, al ruim 561 miljoen dollar was uitgegeven. Jacksons vorige filmreeks in de fantasiewereld Midden Aarde, The Lord of the Rings, kostte ongeveer de helft. Overigens werd dat bedrag al met de eerste film ruim terugverdiend: An Unexpected Journey bracht wereldwijd ruim een miljard dollar op.

Toch was de productie niet alleen positief in het nieuws. Eind vorige maand publiceerde het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter nog een artikel over dierenleed in Hollywoodfilms. Daarin werd een opzichter geciteerd die op de set van An Unexpected Journey 27 schapen en geiten had zien sterven door uitdroging en uitputting.

The Desolation of Smaug gaat over de immense draak Smaug die een gigantische schat bewaakt in de Smokey Mountain. De Hobbit Bilbo Baggins, gespeeld door Martin Freeman, wordt door een groep dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield, een rol van Richard Armitage, gevraagd de befaamde Arkenstone te bemachtigen. Alleen hiermee kan Thorin het koninkrijk van zijn voorvaderen terugeisen.

De Hobbit-trilogie, naar het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien, is een prequel op The Lord of the Rings. Veel van de bekende personages uit die filmtrilogie komen in deze films tevoorschijn, zoals de tovenaar Gandalf, wederom gespeeld door Ian McKellen, en het wezen Gollum, wederom gestalte gegeven door Andy Serkis.


The Hobbit II in premiere in Los Angeles (Foto: Novum)

Meulensteen wil transfermarkt op met Fulham

Fulham gaat in januari de transfermarkt op. René Meulensteen wil de selectie flink versterken om degradatie uit de Premier League te voorkomen.

Martin Jol werd maandag ontslagen als manager van Fulham. Meulensteen werd gevraagd om hem op te volgen en zei direct 'ja'. Onder leiding van de voormalige veldtrainer van Manchester United moet Fulham zo snel mogelijk afscheid nemen van de onderste regionen.

Om degradatie te voorkomen acht Meulensteen versterkingen noodzakelijk. "Iedereen realiseert zich dat we moeten investeren", zegt Meulensteen in gesprek met BBC Sport. "We moeten kijken hoe we onze selectie kunnen versterken om in de Premier League te blijven."

Meulensteen werkte na zijn vertrek bij Manchester United en Anzhi Makhachkala. Daar werd hij al na zestien dagen op straat gezet. Vorige maand werd hij aangesteld als assistent van Jol. "Mensen mogen denken wat ze willen, maar ik kwam hier absoluut niet om de boel over te nemen. Ik kwam naar Fulham om samen met Martin Jol te werken. We wilden samen Fulham naar een hoger plan tillen."

"Direct na zijn ontslag heb ik met Jol gesproken. We hebben zo'n dertig minuten gepraat. We kennen elkaar al meer dan 25 jaar en er zijn geen problemen tussen ons", aldus Meulensteen.

Jonathan Hill wordt de assistent van Meulensteen. De twee kennen elkaar van Manchester United, alwaar Hill in de jeugdacademie werkte. Michael Lindeman en Cock Jol, beide door Jol naar Fulham gehaald, zijn vertrokken.

Olympisch medaillewinnaar komt uit de kast

Hunk, schoonspringer en Olympisch medaillewinnaar Tom Daley is in een videoboodschap uit de kast gekomen als biseksueel. De Britse topsporter zegt vrouwen gedate te hebben maar sinds de lente gelukkig te zijn met een vriend.

De natte droom van vele vrouwen en mannen staat normaal in een kleine speedo op de duikplank en won in 2012 nog een bronzen plak bij de Olympische Spelen in Londen. De liefhebbers van sportieve mannen zullen in hun nopjes zijn nu dit lekkertje bereikbaarder is geworden, al is Daley voorlopig nog voorzien. Wie zijn vriendje is, heeft Tom niet bekend gemaakt.

'Something I want to say...'

Sylvie mogelijk irritantste BN'er in reclame

Sylvie Meis wordt over twee weken mogelijk uitgeroepen tot irritantste BN'er in een reclame. Volgens consumentenprogramma Radar, dat de Loden Leeuw uitreikt, is Sylvie in een reclame voor lingeriemerk Hunkemöller 'wel heel erg blij met zichzelf'.

De 35-jarige presentatrice is in het spotje in lingerie te zien terwijl ze onder meer haar spiegelbeeld kust, dansend uit een pashokje tevoorschijn komt en sexy over de grond kruipt. Naast Meis maken Maarten van der Weijden, Bram Moszkowicz, Ronald Koeman en Ali B kans op de Loden Leeuw.

Ali B won ook al eens de Gouden Loeki, de prijs voor de beste tv-reclame. Het spotje Altijd Samen, waarin de rapper de hoofdrol speelt, werd in 2011 bekroond.

Miljoenenboetes voor Barcelona en Real

Barcelona en Real Madrid hebben voor miljoenen euro's boetes aan hun broek gekregen van de Spaanse mededingingsautoriteit. De Spaanse topclubs zijn maandag net als Sevilla, Racing Santander en omroep Mediapro beboet voor het schenden van de verkoop van televisierechten. De vier clubs sloten een contract voor vier jaar af met Mediapro, terwijl de maximaal toegestane duur drie jaar is.

Mediapro werd met een bedrag van 6,5 miljoen euro het zwaarst beboet. Real Madrid en Barcelona moeten respectievelijk 3,9 en 3,6 miljoen euro boete betalen. Mediapro, dat de televisierechten van de Primera Division met Canal Plus deelt, heeft al bekendgemaakt in beroep te gaan tegen de boete.

In Spanje sluiten clubs individueel contracten af over televisierechten. Real en Barcelona incasseren vanwege hun populariteit en aantrekkingskracht veel meer dan de andere clubs uit de competitie.

Bayern München bindt Alaba tot 2018

David Alaba heeft zijn toekomst aan Bayern München verbonden. De Oostenrijkse linksback tekende bij tot medio 2018, meldt de Duitse club maandag. Het oude contract van Alaba liep nog anderhalf jaar door.

Alaba kwam in 2008 in de jeugdopleiding van Bayern terecht. Een jaar later maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Na een seizoen op huurbasis bij Hoffenheim is Alaba sinds de zomer van 2011 de vaste linksback.

De verdediger won met Bayern vorig seizoen de Champions League, de Duitse beker en de landstitel. Momenteel gaat hij met de Rekordmeister wederom aan kop in de Bundesliga.

Vijf jaar geëist voor handel in explosief vuurwerk

Vier mannen uit Limburg en Brabant gaan als het aan justitie ligt vijf jaar de gevangenis in voor grootschalige handel in illegaal en zwaar explosief vuurwerk. De mannen vormden volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie die de opbrengsten witwaste.

De verdachten zijn afkomstig uit Helmond, Veldhoven, Onderbanken en Heerlen en zijn in de leeftijd van 24 tot 28 jaar. In 2010 namen ze grote hoeveelheden zwaar vuurwerk mee uit fabrieken in Duitsland, Hongarije en Italië. Ze sloegen het knalwerk, waaronder 137.000 lawinepijlen, op in België en leverden vervolgens aan Nederlandse particulieren en vuurwerkwinkels en groothandels in België.

Volgens het OM is de zaak een van de grootste ooit op het gebied van illegale vuurwerkhandel. Bij doorzoekingen werd in 2010 6500 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen en circa zestigduizend euro aan contant geld.

Justitie benadrukte op de zitting dat de verdachten hun klanten in gevaar hebben gebracht door hen het 'levensgevaarlijke' vuurwerk te verkopen. Het ging om vuurwerk uit de zwaarste klasse die direct kan ontploffen bij ontsteking.

De rechtbank in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Elf maanden cel voor inbreker in Russisch pand

De veelpleger uit Algerije die in oktober inbrak in een Russisch pand in Den Haag is maandag veroordeeld tot elf maanden cel. De politierechter in Den Haag acht hem schuldig aan de inbraak. Ook verblijft de man illegaal in Nederland.

Het pand aan de Banstraat waarin de man inbrak wordt beheerd door de Russische ambassade. Eerder werd bekend dat persoonlijke spullen van de bewoonster, een medewerker van de ambassade, werden meegenomen. De inbreker kwam binnen via de voordeur zonder schade aan te richten. Ook in de woning werd niets vernield.

Van de man werden vingerafdrukken gevonden in het pand. Ongeveer een week na de inbraak werd hij bij een politieactie in een horecazaak in de hofstad aangehouden.

De inbraak vond op een gevoelig moment plaats. Kort daarvoor was de arrestatie van de dertig opvarenden van het onder Nederlandse vlag varend Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Vervolgens werd in Den Haag ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid de Russische diplomaat Dmitri Borodin aangehouden voor mishandeling van zijn kinderen.

Daarna werd een Nederlandse diplomaat in Rusland in zijn woning mishandeld. De inbraak werd door sommige Russische media als een reactie op deze incidenten gezien. De politie liet eerder echter weten dat sprake leek te zijn van een reguliere inbraak.

De straf die de man maandag kreeg opgelegd is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De straf valt relatief hoog uit, mede doordat de man al vaker voor soortgelijke zaken is veroordeeld.

Fastfoodmedewerkers VS gaan staken

Medewerkers van fastfoodrestaurants in meer dan honderd Amerikaanse steden willen donderdag het werk neerleggen om hun eis voor meer loon kracht bij te zetten. Volgens de organisatoren van de campagne, die een jaar geleden begon, is het niet te doen om rond te komen van het minimumloon van 7,25 dollar (5,33 euro) per uur.

De betogers willen dat het minimumloon wordt verhoogd naar vijftien dollar per uur, maar het is de vraag hoe reëel die eis is. Velen zien de eis meer als een uitgangspunt voor onderhandelingen dan een reëel streven.

Caesar in Gallië in Total War: Rome II

Wie Asterix en Obelix eens na wil spelen op pc kan over een kleine twee weken zijn lol op. Caesar in Gaul is de eerste aangekondigde expansie voor Total War: Rome II.

Sega bevestigt dat Caesar in Gaul een campagne van nieuwe mappen over 18 provincies verspreid bevat. In de campagne kom je in Gallië en de zuidkust van Britannia. De uitbreiding biedt vier facties, namelijk de Gallische Arverni, de Germaanse Suebi, de Belgische Nerviërs en de Romeinen.

De campagne vindt plaats tussen 58-51 voor Christus en speelt zich rondom de slag van Alesia. Hierdoor zullen spelers zich bezighouden met 24 beurten per jaar. De seizoenen, die het milieu en weersinvloeden veranderen, gaan sneller voorbij door de kortere tijdspanne. Nieuwe facties,nieuwe hulpeenheden en nieuwe huurlingen zijn beschikbaar in de hoofdcampagne.

Total War: Rome II: Caesar in Gaul komt 12 december uit voor pc en kost €14.99.

TW:RII : CiG

Pietendebat bereikt Canadese politiek

De Canadese politicus Joachim Stroink was zich van geen kwaad bewust toen hij een foto van zichzelf met Sinterklaas en Zwarte Piet op Twitter zette. De 'controversiële foto' veroorzaakte echter zoveel commotie dat Stroink hem heeft gewist en verantwoording heeft afgelegd tegenover zijn kiezers.

In een artikel op Facebook legt de regionale politicus uit dat hij als kind met een Nederlandse achtergrond is opgegroeid met Zwarte Piet. De traditie heeft hem naar eigen zeggen "niet slechter doen denken over zijn buren en vrienden van Afrikaanse afkomst". Hij zag niet in dat hij iemand zou beledigen door zijn deelname aan het Sinterklaasfeest.

Reacties op sociale media maakten de politicus uit de stad Halifax duidelijk hoe gevoelig Zwarte Piet ligt. Hij stelt nu dat de discussie over Zwarte Piet en racisme het waard is om gevoerd te worden. Stroink is nog niet zo ervaren in de politiek; hij werd in oktober gekozen als afgevaardigde in het provinciale parlement van Nieuw-Schotland.

Handbalster Polman toch mee naar WK

Handbalster Estavana Polman kan toch mee naar het WK in Servië dat zaterdag van start gaat. De 20-jarige speelster van het Deense Esbjerg raakte vrijdag geblesseerd aan haar enkel tijdens de Møbelringen Cup in Noorwegen. Ondanks de aanwezigheid van Polman is Kelly Dulfer als extra speelster aan de selectie toegevoegd.

De ernst van de blessure lijkt mee te vallen. De eerste twee wedstrijden op het WK, tegen de Dominicaanse Republiek op zaterdag en Zuid-Korea op zondag, komen hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg voor Polman. "In ieder geval is ze in de achtste finales weer inzetbaar", aldus bondscoach Henk Groener.

Naast Zuid-Korea en de Dominicaanse Republiek zitten Frankrijk, Montenegro en DR Congo bij Nederland in de poule. De bovenste vier teams plaatsen zich voor de achtste finales.

Levend geplukte konijnen schokken Dijksma

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is geschokt door de beelden over de behandeling van angorakonijnen in China. De bewindsvrouw wil in gesprek met de kledingbranche over het weren van kleren die van deze omstreden wol zijn gemaakt, zei ze maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

"Ik heb de uitzending gezien. Ik heb het uitgezet. Ik kon het niet zien. Het was heel erg schokkend om te zien", zei Dijksma over de video waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen wordt afgescheurd. De bewindsvrouw vindt deze praktijken 'onacceptabel'.

Onder meer de SP en de Partij voor de Dieren drongen eerder in het debat aan op een gesprek met de kledingleveranciers over angoraproducten. Henk van Gerven (SP) eiste op korte termijn een oplossing zodat de consument gevrijwaard wordt van producten die worden gemaakt met wol die van levende dieren wordt geplukt. Marianne Thieme (PvdD) eiste een importverbod van angorawol.

Dijksma toonde zich bereid om het gesprek aan te gaan met de kledingbranche. Ook wil zij kijken wat er op Europees niveau kan worden geregeld. Tegelijkertijd ligt er ook een rol voor de textiel- en kledingsector: die kunnen zelf ook veel doen om te voorkomen dat de omstreden angorawol wordt verwerkt in hun producten. En ook consumenten kunnen door met hun voeten te stemmen een eind maken aan deze praktijken, aldus Dijksma.

Meerdere ketens hebben hun assortiment al aangepast. H&M en WE verkopen voorlopig geen kledingstukken van angorawol.

De beelden zijn hier te zien.

Miljonair Tinkov koopt wielerploeg Saxo

De Russische zakenman en miljonair Oleg Tinkov heeft de Deense wielerploeg Saxo gekocht. Dat werd maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Londen. Hij neemt de ploeg over van Bjarne Riis, die wel aanblijft als teammanager. De ploeg zal de komende drie jaar door het leven gaan als Tinkoff-Saxo.

De overname door Tinkov is opmerkelijk, aangezien hij zich eerder met zijn Tinkoff Bank terugtrok als cosponsor van de ploeg. Bovendien uitte hij regelmatig zijn onvrede over het presteren van de ploeg en dan met name kopman Alberto Contador.

Over zijn ambities met de World Tour-ploeg laat Tinkov geen misverstanden bestaan. "Met deze overeenkomst hebben we alle voorwaarden gecreëerd om ons doel te bereiken om het beste wielerteam van de wereld te worden", zegt de Rus. "Dit is een grote investering voor Tinkoff Sport, maar ik twijfel er niet aan dat dit het geld dubbel en dwars waard blijkt te zijn."

Klokkenluider Bos vrij van vervolging

Klokkenluider Ad Bos wordt definitief niet langer strafrechtelijk vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag bepaald de zaak tegen de klokkenluider van de bouwfraude te staken, door het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De uitspraak is conform de wens van het Openbaar Ministerie.

Het hof vindt een strafrechtelijke vervolging net als het OM niet meer noodzakelijk, omdat het geen enkel belang meer dient. Het OM gaf eerder aan de zaak te willen stoppen, omdat Bos als klokkenluider een maatschappelijk probleem aan de kaak heeft gesteld en zijn medewerking heeft verleend aan het dossier. Ook had de rechtsgang al te lang geduurd.

De advocaat-generaal van het OM laat in een reactie weten dat de maatschappij anders kijkt naar klokkenluiders dan toen de rechtszaak begon. "Het fenomeen klokkenluiders is bekender geworden en zij hebben een plaats gekregen in de maatschappij", licht de advocaat-generaal toe.

De strafzaak tegen de 65-jarige Bos sleepte jaren voort. Hij bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht door een schaduwboekhouding van zijn bedrijf naar buiten te brengen. Bos werd daarop zelf vervolgd voor het omkopen van ambtenaren. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht met een golfreis naar Zwitserland en bezoekjes aan de Amsterdamse seksclub Yab Yum.

Bos werd in 2005 schuldig verklaard, maar kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Den Haag in 2010 constateerde dat Bos geen eerlijk proces had gehad en verdere vervolging verbood. Justitie ging daarop in cassatie, waarna de zaak werd verwezen naar het Amsterdamse hof.

Na de onthulling van Bos bleek dat in de bouwsector op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt. Het leidde tot een parlementaire enquête. Bos verloor zijn baan en kwam in geldnood. Hij betrok met zijn vrouw een camper.

Hij sloot in 2009 een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij kreeg een forse vergoeding omdat hij 'een onevenredig zware last' had moeten dragen. Het is niet bekend hoeveel Bos kreeg. Hij eiste 10,5 miljoen euro.

Het OM stelde twee weken geleden na gesprekken met Bos voor de zaak te stoppen. De gesprekken begonnen na de regiezitting vorig jaar.

Ganzen ook 's winters doodgeschoten

Het ganzenakkoord tussen de provincies en zeven natuur- en landbouworganisaties (G7) is gesneuveld. Er is niet genoeg draagvlak voor het invoeren van winterrust voor de vogels. Dat heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) maandag bekendgemaakt.

Eind 2012 werden afspraken gemaakt om het aantal in Nederland verblijvende ganzen te verkleinen. In het zogenoemde ganzenakkoord werd in oktober bezegeld dat trekganzen in de winter vrijwel niet worden afgeschoten. De schade die ze aanrichten zou worden gecompenseerd door de provincies.

Natuurmonumenten en de Vogelbescherming stellen dat het akkoord niet doorgaat door de opstelling van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) . LTO zou de winterrust van de ganzen niet respecteren. Volgens de organisaties 'een essentiële pijler van het akkoord'.

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer, die namens de provincies het overleg met de organisaties voerde, noemt het in een verklaring 'bijzonder spijtig dat het overleg niet tot het gewenste resultaat heeft geleid'. De provincies gaan nu op decentraal niveau kijken welke afspraken alsnog kunnen worden gemaakt over het ganzenbeheer. "Het verzette werk biedt daarvoor goede aanknopingspunten", aldus Kramer.

Voormalig PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens, voorzitter van de G7, geeft aan 'zeer teleurgesteld' te zijn dat het akkoord alsnog is gesneuveld.

Ganzen veroorzaken in natuurgebieden soms ecologische schade, vooral in de voedselarme gebieden waar ze van oudsher niet voorkwamen. Ook veroorzaken de dieren in sommige gevallen economische schade.

Boze moslims vallen luchtmachtbasis Nigeria aan

Honderden moslimmilitanten hebben maandag een luchtmachtbasis bij de stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Ze maakten daarbij volgens ooggetuigen gebruik van vrachtwagens en een gestolen pantserwagen. Ook de internationale luchthaven bij de stad werd aangevallen.

De stad werd maandagochtend uit de slaap gewekt door explosies en geweervuur. Ooggetuigen verklaarden lijken met doorgesneden kelen te hebben gezien en verkoolde lichamen van opstandelingen in brandende voertuigen. Hoeveel doden er precies zijn gevallen is nog onduidelijk, maar bronnen bij de overheid en het leger vrezen voor tientallen slachtoffers.

Ook de internationale luchthaven bij Maiduguri werd onder vuur genomen. Het vliegveld is gesloten. Internationale vluchten op Maiduguri werden maanden geleden al gestaakt, maar de luchthaven werd nog wel gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Volgens een bron bij het leger waren er zo'n vijfhonderd strijders betrokken bij de aanvallen. Hoe zo'n grote groep ongezien Maiduguri wist te naderen, ondanks de noodtoestand die van kracht is, is een raadsel. Mogelijk hadden ze zich vermomd als militairen. Bij eerdere aanvallen op het leger zijn meer dan eens uniformen en legervoertuigen buitgemaakt.

Vorige week voerde het Nigeriaanse leger lucht- en grondaanvallen op schuilplaatsen van de islamitische militie Boko Haram in de bossen bij Maiduguri. Door het geweld in het noordoosten van Nigeria zijn sinds 2009 al duizenden mensen om het leven gekomen.

President Goodluck Jonathan kondigde in mei voor drie staten de noodtoestand af. Hiermee erkende hij feitelijk dat de opstandelingen in veel steden en dorpen in het noorden de macht hadden gegrepen. Door de komst van grote hoeveelheden militairen werden de islamitische strijders verdreven uit stedelijke gebieden, maar geïsoleerde doelwitten zoals scholen en afgelegen dorpjes zijn nog altijd niet veilig. In oktober werden op een campus van een technische universiteit tientallen studenten doodgeschoten in hun slaap.

De Instant Game Collection van december

PlayStation Plus-abonnees kunnen deze maand hun hart weer op, want de Instant Game Collection van de maand december brengt weer een paar hele fijne titels mee. December is tevens de eerste maand dat PlayStation 4-titels in de Instant Game Collection verschijnen. Vanaf nu zullen er elke maand twee PlayStation 4-, twee PlayStation 3- en twee PlayStation Vita-games verschijnen.

Het paradepaartje van de Instant Game Collection deze maand is de 2.5D shoot'em'up Resogun. De game, die overal positieve reviews ontvangt, is voor elke gelukkige PlayStation Plus abonnee met een PlayStation 4 gratis te downloaden. PlayStation 4-gamers kunnen ook de game Contrast downloaden, die als vervanging van het uitgestelde Driveclub dient.

De volledige lijst: 

Entering PS Plus:

  • 29th November: Resogun
  • 29th November: Contrast
  • 27th November: GRID 2
  • 27th November: Guacamelee! (Cross Buy)
  • 27th November: Sonic and All-Stars Racing Transformed
  • 27th November: Grand Theft Auto Liberty City Stories

Leaving PS Plus:

  • 27th November: Metal Gear Rising Revengeance
  • 27th November: Jak and Daxter Trilogy
  • 27th November: MotorStorm RC
  • 27th November: Oddworld Strangers Wrath

Race of Champions afgelast

Vanwege de politieke onrust in Thailand gaat de Race of Champions niet door. Het autosportspektakel zou op 14 en 15 december in Bangkok plaatsvinden. De organisatie heeft overigens gezegd dat ze gaan bekijken of het evenement op een andere datum wel doorgang kan vinden.

Sebastian Vettel, de wereldkampioen Formule 1, en zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher zouden in Bangkok hun opwachting maken. Ook Le Mans-legende Tom Kristensen en wereldkampioen rallyrijden Sebastien Ogier stonden op de deelnemerslijst.

Race of Champions afgelast (Foto: Pro Shots)

Agent niet vervolgd voor schot in hand inbreker

Een agent die in augustus vorig jaar in Culemborg een inbreker in zijn hand schoot, wordt hiervoor niet vervolgd. Hij heeft volgens de regels gehandeld, meldt het Openbaar Ministerie maandag na onderzoek.

De agent was destijds als eerste ter plaatse na een melding van een inbraak aan de Stationssingel. Aan de achterzijde van een woning stonden vier mannen van wie hij vermoedde dat ze aan het inbreken waren. Hij riep de vier toe dat ze waren aangehouden, zag dat ze gingen rennen en pakte zijn vuurwapen.

De agent loste daarop eerst een waarschuwingsschot richting de grond. Daarna loste hij nog twee schoten, gericht op de benen van de mannen. Het viertal ontsnapte toch en de agent dacht dat er geen gewonden waren gevallen.

De volgende dag meldde de moeder van een man zich op een politiebureau, die vertelde dat haar zoon in zijn hand was geschoten. De man had zich onder een valse naam laten behandelen in een ziekenhuis. Hij verklaarde op de stoep in de buurt van de woning te hebben gestaan toen ineens drie mannen aan kwamen rennen en door de politie werd geschoten. De man zou zijn getroffen door het eerste, vermoedelijk afgeketste, waarschuwingsschot.

De man is inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor de inbraak aan de inbraakpoging. Wie de andere drie inbrekers zijn, heeft de man niet gezegd. Hun identiteit is nog altijd niet achterhaald.

Het OM stelt dat het waarschuwingsschot onder meer gerechtvaardigd was omdat sprake was van een potentieel dreigende situatie waarin vier mensen met glimmende voorwerpen in de handen in de richting van de politieman renden. Over de andere schoten heeft alleen de agent verklaard. Het OM heeft mede daarom niet genoeg bewijs om er iets over te zeggen.

'Komende jaren één op vijf olifanten gestroopt'

Als de illegale stroperij geen halt toe wordt geroepen legt de komende tien jaar tot wel twintig procent van de Afrikaanse olifanten het loodje. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die maandag zijn gepresenteerd op de Afrikaanse Olifantentop in Botswana.

Vorig jaar zijn naar schatting 22 duizend olifanten het slachtoffer geworden van stropers. Dat zijn er ietsje minder dan de 25 duizend van 2011, maar volgens de staf van de Conventie voor Wereldhandel in Bedreigde Soorten (CITES) loopt de olifant nog steeds ernstig gevaar. Er vallen zoveel dieren aan stropers ten prooi dat de olifant op verscheidene plaatsen dreigt te verdwijnen, zegt secretaris-generaal John Scanlon van CITES.

Vooral Midden-Afrika is voor olifanten een sterfhuis. Stropers maken daar tweemaal zoveel slachtoffers als gemiddeld in Afrika. 'Het grootste bloedbad van de afgelopen kwarteeuw' werd volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) aangericht in Zimbabwe. Daar vergiftigden stropers in september meer dan driehonderd olifanten met cyanide.

Er leven nog ongeveer vijfhonderdduizend olifanten in Afrika, zegt de IUCN. De armoede en het wanbestuur in olifantenrijke landen speelt de populatie parten. Bovendien is ivoor op de zwarte markt steeds meer waard.

Hiddink: nog niets besloten over bondscoachschap

Guus Hiddink heeft nog geen idee of hij na het WK Louis van Gaal opvolgt als bondscoach van het Nederlands elftal. "Er is nog niets concreets aan de hand", zei de 67-jarige trainer, die geldt als een van de voornaamste kandidaten, zondagavond bij het Life After Football Gala aan de website The Post Online.

Hiddink, die zonder werk zit nadat hij afgelopen zomer vertrok bij Anzji Machatsjkala, zegt voorlopig geen haast te hebben. "Aanstaande zomer, als ik nog wat ga doen, kijk ik dan wel." Van een open sollicitatie is in zijn ogen geen sprake. "Er is niets mis met solliciteren, als je denkt nog te kunnen en te willen werken. Maar in mijn geval is dat nog niet gebeurd."

Zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen stelde vorige week in het AD nog dat Hiddink in de startblokken zou staan. "Guus wil graag, hij is er klaar voor. Als de KNVB belt en een kop koffie komt drinken, verwacht ik dat we er snel uit zijn", zo luidde zijn boodschap.

Als Hiddink niet zelf de nieuwe bondscoach wordt, zijn er in zijn ogen genoeg andere goede kandidaten. "Dat is het mooie van de Nederlandse opleiding." Hij wijst daarbij vooral naar Ajax-trainer Frank de Boer, die zelf heeft aangegeven nog lang niet klaar te zijn voor die klus. "Hij maakt mooie stappen. Dat zie je in zijn ploeg. Dat zijn mooie gereedschappen voor hem om later om ook internationaal Nederland op de kaart te zetten."

FOK!toen: De treinkaping bij Wijster

Voor de FOK!toen van vandaag keren we terug naar 1975. Het was namelijk op dinsdag 2 december 1975 dat een stoptrein van de NS vlakbij het Drentse dorp Wijster werd gekaapt door een zestal Zuid-Molukkers. De actie zou 12 dagen duren en kostte drie mensen het leven.

Uit de Leeuwarder Courant van 2 december 1975
Uit de Leeuwarder Courant van 2 december 1975

Vrijheidsstrijders

Voor de geschiedenis van de Molukkers in Nederland moeten we terug naar de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Na de bezetting van Nederlands-Indië door Japan wilde de Nederlandse regering haar gezag over de kolonie herstellen, maar daar waren veel Indonesiërs het niet mee eens. De Indonesische bevolking kwam in opstand tegen de buitenlandse bezetters wat zou leiden tot een onafhankelijkheidsstrijd. Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) was opnieuw opgericht en bestond grotendeels uit Molukse beroepsmilitairen. Omdat de Molukkers aan de kant van de Nederlanders vochten werden ze door de Indonesiërs als handlangers van de vijand gezien. Omdat het kleine Nederland geen ondersteuning krijgt bij het behoud van haar kolonie besluit het land zich in 1949 uit Indonesië terug te trekken.

Uit de Leeuwarder Courant van 27 april 1950
Uit de Leeuwarder Courant van 27 april 1950

Ondanks andere beloften veranderde Indonesië aan het begin van de vijftiger jaren in een eenheidsstaat. De Molukkers reageerden daar weer op met het uitroepen van de Republik Maluku Selatan (RMS). Vanuit Nederland werd het gebeuren afgedaan als een opstand van rebellen. De nog in Nederlandse dienst zijnde Molukse militairen op het eiland Java kwamen door deze uitspraak ook in problemen. Na het uitroepen van een eigen republiek werden ze door niemand meer vertrouwd. Als 'tijdelijke' oplossing werden vervolgens 4000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen met schepen naar Nederland overgebracht. Bij aankomst kregen de mannen wel te horen dat ze uit de militaire dienst waren ontslagen.

Uit de Leeuwarder Courant van 31 juli 1951
Uit de Leeuwarder Courant van 31 juli 1951

De eerste jaren werden de 'Ambonezen', zoals de Zuid-Molukkers in die tijd hier vaak werden genoemd, in woonoorden zoals de voormalige concentratiekampen als Westerbork en Vught. De mensen werden bewust buiten de Nederlandse samenleving gehouden en mochten hier ook niet op zoek naar een baan, aangezien het de bedoeling was dat ze snel terug zouden keren. Al snel werd duidelijk dat ze niet op Nederland hoefden te rekenen en dat de gedane beloften niet meer waren dan gebakken lucht.

De rebelse zeventiger jaren

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 juni 1969
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 juni 1969

Toen de Molukkers naar Nederland waren gebracht, kwamen ze in een situatie terecht die ze van tevoren niet hadden kunnen bedenken. Werkloos en verveeld bleven ze het idee van de RMS, een eigen staat, in een hoog vaandel houden. In augustus 1970 maakte de Nederlandse regering bekend dat Soeharto naar Nederland zou komen. Dat werd ervaren als een klap in het gezicht van de Molukkers, omdat de Nederlandse regering hiermee de dictator had uitnodigt die nog geen vier jaar geleden de opdracht had gegeven om de Molukse leider Chris Soumokil dood te schieten”, zou één van de kapers er later over zeggen. Praten hielp in de ogen van de jonge Molukkers niet meer, waardoor ze besloten tot actie over te gaan en de ambassade in Wassenaar te bezetten.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 27 juni 1970
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 27 juni 1970

De bezetting van de ambassade zou in totaal twaalf uur duren. Bij de actie kwam een patrouillerende agent om het leven. Na gesprekken tussen de gijzelaars en de Molukse leder Manusama gaven de mannen zich laat in de middag over. Ze hadden hun doel bereikt, de hele media had opeens weer aandacht voor de strijd op de Molukken. In april 1975 kwamen de Molukkers opnieuw in het nieuws, ditmaal vanwege verijdelde plannen om koningin Juliana te ontvoeren. De plannen kwamen naar buiten toen een tweetal Molukkers was opgepakt, die van plan waren om een postkantoor te overvallen. Tijdens de verhoren kwam ook het Soestdijk-complot naar buiten. Het Duitse damesblad Frau kwam zelfs met het verhaal dat men in maart 1975 een poging had gedaan om de drie kinderen van prinses Beatrix en prins Claus te ontvoeren. Het ministerie van Justitie deelde daarop mee van niets te weten. De vier hoofdverdachten van de koninklijke ontvoeringsplannen werden veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

De stoptrein Groningen-Zwolle

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 december 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 december 1975

Op 2 december 1975 blies conducteur Herman Brinker op zijn fluitje en vertrok om 09.33 uur de stoptrein van Groningen naar Zwolle. Op het station van Assen waren een zevental Molukse jongeren de trein ingegaan. Ze hadden cadeaus bij zich, verpakt in sinterklaaspapier. Rond 10.00 uur stopte de trein plotseling in de omgeving van het dorpje Wijster. De Molukkers trokken de  sinterklaascadeaus open, haalden vuurwapens tevoorschijn en riepen: “Menu Muria, Handen omhoog! Dit is een Kaping!” De mannen waren bewapend met Winchester karabijnen, stenguns, revolvers en zelfs een uzi-machinepistool, versierd in de kleuren van de Zuid-Molukse vlag: blauw, wit, groen en rood. De allereerste treinkaping in de geschiedenis van Nederland was begonnen.

Het ging al meteen mis. Machinist Hans Braam, die ingevallen was voor een collega, wou poolshoogte nemen en liep naar het achterste treinstel. De 30-jarige Braam zag opeens de gewapende mannen en probeerde nog zijn bestuurderscabine in te vluchten. De Zuid-Molukkers Kobus Tuny (25) en Djerrit Hetharia (23) raakten in paniek en schoten door de deur heen, waarbij de machinist door meerdere kogels geraakt werd. Na twintig minuten kreeg de kermende man van Eli Hahury (23), de leider van de kapers, een genadeschot. Het dode lichaam werd vervolgens naast de trein naar buiten gegooid.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 december 1975 2
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 december 1975

Eén van de eerste ooggetuigen van de treinkaping was mevrouw Etten, die op een boerderij vlakbij de locatie van de trein woonde. De vrouw uit Wijster had die ochtend rond tien uur gezien dat er een trein stilstond, zo'n 150 meter van haar boerderij vandaan. Mevrouw Etten dacht dat er een ongeluk gebeurd was en rende naar de trein om hulp te bieden. Toen ze vlak bij de trein was aangekomen zag ze dat passagiers gebaren maakten dat ze weg moest gaan en dat er een overval gaande was. De vrouw wilde net wegrennen toen ze een man met een donkere huidskleur de trein uit zag komen. De man schoot op haar met een geweer. Mevrouw Etten liet zich op de grond vallen en deed alsof ze dood was. Pas nadat de man de trein weer ingegaan was vluchtte ze naar huis en belde de politie.

Ook een conducteur van de intercity uit Zwolle naar Groningen, die om 10.14 uur uit Zwolle was vertrokken, kwam er op hardhandige wijze achter dat er iets goed mis was met de stilstaande trein bij Wijster. Rond 10.30 uur was de trein de gekaapte trein bij Wijster gepasseerd en de machinist was gestopt om uit te vissen wat er aan de hand was. De conducteur van de trein stapte uit de intercity om poolshoogte te nemen maar werd al snel onder vuur genomen door een man met een karabijn. De hevig geschrokken conducteur sprong in de intercity die snel verder reed.

Drie doden

Uit de Telegraaf van 5 december 1975
Uit de Telegraaf van 5 december 1975

Toen bleek dat de Nederlandse overheid de eisen niet snel wilde inwilligen wilden de Molukkers een daad stellen door één van de passagiers neer te schieten. De uit Groningen afkomstige makelaar werd door de gewapende mannen apart genomen en kreeg te horen dat hij zou worden doodgeschoten omdat de Nederlandse autoriteiten niet mee wilden werken. In de deuropening van de trein ging de man in gebed en zag dat één van de kapers zijn wapen weglegde. De Groot zag zijn kans schoon en sprong uit de trein. De man bleef vervolgens zo'n tien minuten 'voor dood' in een greppel liggen en rende vervolgens zijn vrijheid tegemoet.

De 22-jarige dienstplichtige militair Leo Bulter uit Lonneker had minder geluk. De man probeerde eveneens aan de kapers te ontkomen maar een salvo uit de Uzi maakte een einde aan zijn leven. De ongeplande dood van machinist Braam had echter een streep door het plan van de Molukkers gehaald. Men had eigenlijk naar Amsterdam af willen reizen om daar hun actie door te zetten. Op 4 december werd ook de jonge econoom Bert Biering door Eli Hahury doodgeschoten. Diezelfde dag vond er een ongeluk plaats in de trein. Kaper Djerrit Hetharia zit met zijn geweer te spelen als per ongeluk afgaat. De kogel schiet tegen een kledinghaak en splinters komen in het gezicht en oog van kaper Paul Saimima terecht. Ook een passagier raakt gewond. Paul werd met een bebloed gezicht afgevoerd en zou weer wakker worden in een politiecel in Assen. Voor hem was de kaping voorbij.

Uit de Telegraaf van 5 december 1975
Uit de Telegraaf van 5 december 1975

De afloop van de treinkaping

De Telegraaf van 15 december 1975
De Telegraaf van 15 december 1975

De rest van de kapers zouden zich na een gesprek met ingenieur Manusama en de weduwe van Chris Soumokil op 14 december overgeven. Het was de mannen ter oren gekomen dat er berichten waren over represailles op de Molukken en bovendien vroor het dat het kraakte en dat maakte de situatie in een ijskoude stilstaande trein er ook niet beter op.

De Telegraaf van 16 december 1975
De Telegraaf van 16 december 1975

In 1976 zouden de mannen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien jaar. Ze zaten allemaal hun straf uit, met uitzondering van Hahury die in 1978 zelfmoord pleegde.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 december 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 december 1975

De gevolgen van de treinkaping

De treinkaping had een averechts effect voor mensen uit Indonesië. Veel jongeren die in Nederland geboren waren studeerden in de grote steden en moesten zodoende gebruik maken van het openbaar vervoer. De discriminatie tegen de gekleurde medemens nam toe en leidde regelmatig tot eindeloze discussies waarbij het er soms nogal emotioneel aan toe ging. In 1977 zouden Molukkers bij De Punt weer een treinkaping uitvoeren, die ditmaal veel bloediger zou eindigen.

Film

Wijster (2008)
Wijster (2008)

In 2008 werd er over de treinkaping bij Wijster een telefilm gemaakt. De film, getiteld Wijster, werd op 29 mei 2008 door de VARA uitgezonden. Het scenario van de film werd geschreven door Nicolette Steggerda, de pleegdochter van Ger Vaders, hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden en een van de gijzelaars. Vaders schreef het boek IJsbloemen en Witte Velden, waarop de film werd gebaseerd. Wijster werd geregisseerd door Paula van der Oest en volgt hoe een redacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, Rob van der Laan (gespeeld door Jaap Spijkers) en onder meer zijn dochter Susan (Roos Netjes) de kaping beleven.

Seksboten in Utrecht verdwijnen definitief

De gesloten seksboten langs het Utrechtse Zandpad moeten definitief weg. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de huurovereenkomsten voor de prostitutieboten opgezegd en wil ook geen tijdelijke bedrijvigheid. Utrecht heeft nu een nieuwe locatie voor raamprostitutie op het oog, zo laat de gemeente maandag weten.

Het gaat om een terrein in de buurt van het Zandpad tussen de Einsteindreef en de rioolwaterzuivering. Afhankelijk van de instemming van de gemeenteraad en eventuele bezwaren moet de nieuwe locatie binnen een jaar gerealiseerd zijn.

Utrecht trok afgelopen zomer alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in vanwege een vermoeden van mensenhandel. De gemeente stelde eerder al zo snel mogelijk weer raamprostitutie in de stad te willen hebben, maar alleen op voorwaarde dat de exploitanten bonafide zijn.

De gemeente gaat nu strengere eisen stellen aan toekomstige exploitanten. Zo moet er een bedrijfsplan komen waarin staat dat de prostituees veilig, gezond en vrijwillig kunnen werken en de verhouding tussen exploitant en prostituee meer in evenwicht is. De leeftijdsgrens wordt op 21 jaar gesteld en een exploitant mag niet meer dan een vijfde van het aantal ramen beheren.

De beslissing is een tegenvaller voor de coöperatie van prostituees Macha's die eerder deze maand te horen kregen dat ze tijdelijk een eigen boot mochten neerleggen aan het Zandpad. De gemeente, die de coöperatie had geholpen, gaat zo snel mogelijk met hen in gesprek.

Tweede zwarte doos trein New York gevonden

De Amerikaanse autoriteiten hebben maandag de tweede zwarte doos gevonden van de passagierstrein die zondag in de Bronx, een stadsdeel in het noorden van New York, ontspoorde. Onderzoekers proberen met behulp van de zwarte dozen de oorzaak van het ongeluk te reconstrueren. De Nationale Raad voor Transportveiligheid (NTSB) wil de machinist en de conducteur van de trein gaan horen.

De tweede zwarte doos werd aangetroffen in het voorste rijtuig van de trein. De andere recorder werd al eerder gevonden in het achterste treinstel. De zwarte dozen zijn naar Washington gestuurd voor onderzoek. De NTSB gaat onder andere kijken naar de snelheid van de trein toen deze uit de rails liep en in hoeverre er is geremd. Er zijn al wat gegevens bekend, maar deze informatie moet eerst worden gecontroleerd, voordat die openbaar wordt gemaakt.

Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, waren de spoorrails in orde. Mogelijk is de oorzaak dan ook een overschrijding van de maximumsnelheid. Op het stuk spoor waar de trein uit de rails liep geldt een maximumsnelheid van 48 kilometer per uur. Op het baanvak ervoor geldt een snelheidslimiet van 113 kilometer per uur.

In totaal kwamen bij het ongeluk vier mensen om het leven. Meer dan zestig raakten gewond, van wie elf in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. In totaal zaten er ongeveer honderdvijftig mensen in de trein.

Just Cause 2 multiplayer mod naar Steam

De multiplayermod van Just Cause 2 krijgt een release op Steam. De mod maakt het mogelijk om met wel zeshonderd personen tegelijk in de fictieve spelwereld van Just Cause 2, Panau, rond te klooien. Voordat de mod officïeel op Steam gelanceerd wordt, zal er nog een laatste bèta gehouden worden.

Dankzij de multiplayermod van Just Cause 2 is de game nog steeds populair. De mod zal gewoon een losse client en server krijgen, en zal volledige Steam-intergratie krijgen. Dit houdt in dat spelers onder andere samen met hun vrienden een potje kunnen gaan spelen, en nog veel meer.

Nvidia: "Pc blijft optimale platform voor games"

Nvidia, een belangrijke speler in de pc-videokaart markt, vindt dat gamers zich niet moeten beperken in hun keuze tot wat de grote consolebouwers hen voorschotelen en ook de pc als alternatief moeten overwegen. Dat zegt Matt Wright, consumer sales manager bij Nvidia, in een interview met MCV.

Het bedrijf heeft een reeks kleine, zogeheten 'small form-factor' pc's gelanceerd nagenoeg gelijktijdig met de PlayStation 4 en Xbox One. Volgens nVidia zou je, als je de beste game-ervaring zoekt, het beste af zijn met een pc in plaats van een console.

"We denken dat een small form-factor pc een levensvatbaar alternatief is voor een next-gen console. Enthousiaste spelers willen vaak het ultieme gamesysteem en dat is de pc", aldus Wright. "De pc is als platform veruit superieur ten opzichte van welke console dan ook als het aankomt op gamen, daarnaast heb je er alle functionaliteit bij die je van een pc verwacht."

Wright vertelt MCV dat Nvidia ziet dat veel spelers twijfelen om toe te treden tot de 'complexe' pc-markt. Maar hij benadrukt dat de fabrikant hard aan het werk is om drempels tussen de pc en consoles te slechten. "We willen pc-gaming zo simpel als mogelijk maken en we denken dat het al veel belangrijker en aantrekkelijker wordt voor casual gamers" 

De kaartenbakker zit hiermee niet ver van de waarheid. De laatste gegevens van UKIE(The association for UK Interactive Entertainment) laten zijn dat de pc het hardst groeit als gameplatform binnen het Verenigd Koninkrijk. Wright: "Steam heeft nu meer gebruikers dan Xbox Live. Er is een hele generatie aan gamers die opgegroeid zijn met de pc en titels als Minecraft en World of Tanks. Er is een gigantische gemeenschap die ervan houden om hun spellen op de pc te spelen."

PC Gaming Master RacePC Gaming Master Race

GTA: Online Content Creator getoond

De Content Creator van GTA: Online, die waarschijnlijk binnenkort vrijgegeven zal worden door Rockstar, is in een YouTube-filmpje al werkend te zien. De user die het filmpje plaatste, postte vorige week al wat geluidsfragmenten van een mogelijke DLC, waarin onder andere casino's, spionage en racen besproken werden door personages uit GTA V.

De user, Funmw2, meldt wel dat de creatiemodus nog niet af is, maar er wel al mogelijkheden zijn om nieuwe races of deathmatches te creëren. Spelers kunnen zo'n beetje alles aanpassen in hun eigen creatie. De opties voor races zijn onder andere: de route, de tijd van de dag, de hoeveelheid verkeer, de wanted levels, het maximum aantal spelers, de racetypes, de grootte van het startveld, de hoeveelheid rondes en last but not least, het radiokanaal waar je graag naar luistert.

Daarnaast kunnen er nog wapens, spawn-punten en stuntjumps geplaatst worden. Ondanks dat Rockstar nog geen officiële datum naar buiten gebracht heeft voor de Content Creator, wordt er verwacht dat deze binnenkort in een update geïmplementeerd zal worden.

Sint en Pieten bekogeld en bedreigd

In Zoetermeer zijn een hulpsinterklaas en de bijbehorende Zwarte Pieten met stenen bekogeld en met de dood bedreigd. Het voorval gebeurde in de immer gezellige Hovenbuurt.

Toen de Sint en zijn Pieten de wijk betraden op weg naar een kind om blij en vrolijk te maken zagen vijf oudere jongens daarin een kans de boel een flink te verzieken. Ze bekogelden en bedreigden de Sint en Pieten in het bijzijn van kleine kinderen en riepen dat Sinterklaas niet bestaat.

Bij aankomst van de politie, die door omstanders was gewaarschuwd, waren de onverlaten al op laffe wijze weggerend. De goedheiligman en zijn metgezellen hebben geen aangifte gedaan, maar hun tijd besteed aan het blij maken van de overige kinderen in de buurt.

Of de aanval het resultaat is van de uitspraken van onder meer Romeo Grot, die meldde geweld tegen Zwarte Pieten niet te veroordelen, is onbekend.

Pool krijgt arrestatie uitgelegd via smartphone

Agenten hebben zondagavond in Tilburg een vertaalprogramma op hun smartphone moeten gebruiken om een Pool duidelijk te maken dat hij was aangehouden. De agenten controleerden de 31-jarige man op de Goirkekanaaldijk omdat hij zonder verlichting op zijn fiets reed. Al snel bleek dat zijn tweewieler was gestolen.

De Pool leek echter niet te begrijpen wat de agenten hem vertelden. Hij sprak geen Nederlands of Engels, maar de agenten lieten zich daar niet door ontmoedigen. Ze pakten de smartphone erbij en maakten de Pool met behulp van het vertaalprogramma duidelijk dat hij was aangehouden.

Evacuatie na vuurwerkvondst

Het Belgische Zelzate, even over de grens van Zeeuws-Vlaanderen, is deels ontruimd na de ontdekking van honderden kilo's vuurwerk in twee garageboxen. Dat schrijft de Oost-Vlaamse gemeente op haar website. Ongeveer 1500 mensen hebben op last van de gemeente uit voorzorg hun huis verlaten, melden Vlaamse media.

De burgemeester heeft volgens de krant Het Laatste Nieuws het rampenplan afgekondigd. De geëvacueerde Zelzatenaars worden opgevangen in een nabijgelegen hal. De explosievenopruimingsdienst is opgetrommeld om de zes- à zevenhonderd kilo gevonden vuurwerk op te ruimen.

Als Oudejaarsavond nadert slaan veel Nederlanders knal- en sierwerk in bij de zuiderbuur, waar de vuurwerkwetgeving veel soepeler is

Wenger hekelt Gouden Bal-verkiezing

Arsène Wenger is bepaald geen voorstander van individuele prijzen als de Gouden Bal. De trainer van Arsenal begrijpt niet dat dergelijke onderscheidingen worden uitgereikt.

Wenger laat aan Telefoot weten dat hij voor niemand juicht tijdens de verkiezing van de Gouden Bal (Ballon d'Or). "Wie de Gouden Bal moet winnen? Niemand! Ik ben tegen individuele prijzen zoals deze. Het is een tegenstrijdig iets in de sport, omdat het individu wordt uitgelicht in plaats van een team."

"Ik ben een enorme tegenstander van deze prijs, omdat het schadelijk is voor het voetbal", vervolgt de trainer van Arsenal. "Onderbewust is een speler toch eerst bezig met zichzelf in plaats van met het team."

De FIFA maakte onlangs bekend dat de stemmingsprocedure voor de Gouden Bal werd verlengd tot 29 November. De uitreiking vindt plaats op 13 januari in het Zwitserse Zürich. Onder meer Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic behoren tot de favorieten voor de prijs.

Opnames Fifty Shades of Grey van start

De opnames van de boekverfilming van Fifty Shades of Grey van E.L. James zijn van start gegaan. Producent Dana Brunetti twitterde zondag een foto met een filmklapper van de set met als onderschrift 'Daar gaan we'. Van de betreffende scène is vrijwel niets te zien. De film staat gepland voor begin 2015.

Het boek was vlak na het verschijnen in 2011 al een grote hit vanwege de gedurfde passages waarin hoofdpersonages Christian Grey en Anastasia Steele de bij vlagen sadomasochistische liefde met elkaar bedrijven. De verfilming is al maanden in de publiciteit vanwege de omstreden casting, waarbij Sons of Anarchy-acteur Charlie Hunnam op het laatste moment werd vervangen door de veel minder bekende Jamie Dornan. Steele wordt gespeeld door Dakota Johnson.

Brunetti liet vorige maand weten wellicht twee versies van de film te willen maken, een gekuiste voor het grote publiek en een waarin alle seksscènes openlijk in beeld komen. Het is de vraag of filmstudio Focus Features hiermee akkoord gaat.

Fifty Shades of Grey-film komt in augustus 2014 (Foto: Novum)

Kerstshoppen in de PlayStation Store

Sony heeft vandaag zijn eigen kortingsactie gelanceerd, de 12 kerstdeals. Gamers op de Vita en PlayStation 3 kunnen op kortingen van games van het afgelopen jaar verwachten. Elke 48 uur zullen er twee nieuwe acties komen, 1 voor PlayStation 3 en de ander voor PlayStation Vita. In totaal zullen er dus 24 acties zijn in de gehele maand december.

Vandaag is FIFA 14 in de aanbieding, voor zowel PlayStation 3 als PlayStation Vita. De game is nu de helft goedkoper dan wat hij oorspronkelijk kostte in de PlayStation Store. De actie loopt tot en met morgen, wanneer de volgende deals worden aangekondigd.

Dodental helikoptercrash Glasgow naar negen

Het dodental als gevolg van de helikoptercrash vrijdagavond in de Schotse stad Glasgow is maandag gestegen tot negen. Het laatste slachtoffer werd gevonden tijdens bergingswerkzaamheden in de pub waar de politiehelikopter op neerstortte. De politie houdt er rekening mee dat er nog meer doden kunnen worden gevonden.

Voordat het wrak van de helikopter kan worden gelicht moet eerst het getroffen pand worden verstevigd. De hulpdiensten zijn bang dat anders het gebouw instort.

De oorzaak van het helikopterongeluk is nog niet bekend. Onder de doden zijn de drie inzittenden van het toestel.

Kramer mogelijk nog gestraft voor elleboog

Michiel Kramer beging afgelopen zondag een stevige overtreding op Ajax-doelman Jasper Cillessen. De spits kreeg geel, maar wordt mogelijk nog zwaarder gestraft. Kramer liep in het duel tussen Ajax en ADO Den Haag door op Cillessen en gaf de sluitpost hierbij een elleboog.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer constateerde een overtreding, maar heeft de elleboog niet waargenomen. "Ik heb Kramer geel gegeven wegens het tegen Cillessen aanlopen", aldus de arbiter aan De Telegraaf. "Mijn team en ik hebben de elleboog niet waargenomen. Maar hierbij wil ik het laten”, besluit Wiedemeijer. De scheidsrechter geeft hiermee aan dat de aanklager betaald voetbal de zaak nog kan openen.

Kramer was zelf schuldbewust. "Ik heb de beelden teruggezien. Het was gewoon een rode kaart. Mijn intentie was door te lopen en hem te blokken, niet om hem aan gort te lopen."

"Het past niet bij mij, is ook nooit eerder voorgekomen. Maar ik heb wel een bloedhekel aan verliezen en dan kan dit wel eens gebeuren. Al valt het niet goed te praten en is het dom wat ik heb gedaan." Kramer zit komende woensdag tegen sc Heerenveen sowieso niet bij de selectie, omdat de gele kaart (zijn vijfde) hem een schorsing opleverde.

Commissie neemt antipestprogramma's onder de loep

Een commissie gaat vanaf maandag antipestprogramma's voor scholen beoordelen op effectiviteit. De meest kansrijke methoden worden vervolgens in de praktijk getest, laat het ministerie van Onderwijs maandag weten.

Het aanbod aan antipestprogramma's is enorm, concludeerden Kinderombudsman Marc Dullaert en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) eerder al. Het is maar de vraag of ze effectief zijn en scholen weten door de 'wildgroei' niet welke methode ze moeten gebruiken.

Onafhankelijke deskundigen hebben in opdracht van de staatssecretaris vastgesteld aan welke criteria een goed antipestprogramma moet voldoen. Eigenaren van een programma kunnen dat tot 17 januari voor beoordeling indienen via de website van het Nederlands Jeugdinstituut, dat het onderzoek naar effectieve antipestprogramma's begeleidt.

Dekker en Dullaert willen dat scholen pesten vanaf 2015 aanpakken met een methode waarvan bewezen is dat die in de praktijk werkt. Nu gaat er volgens Dekker veel energie verloren met aanpakken die misschien niet eens nut hebben. "We kunnen pesten alleen tegengaan als we duidelijke keuzes durven maken, als we kiezen voor methoden die werken", aldus de bewindsman.

Sporen van miltvuur gevonden bij Nijmegen

Bij graafwerkzaamheden bij het Gelderse Lent zijn sporen van miltvuur gevonden, vermoedelijk afkomstig van besmet vee dat tientallen jaren geleden is vernietigd. Van risico's voor de volksgezondheid is geen sprake, meldt de gemeente Nijmegen maandag.

Anderhalve week geleden werden ten westen van de spoordijk drie kuilen met ongebluste kalk aangetroffen. De uitvoerder stopte direct met de werkzaamheden en dekte de witte kuilen uit voorzorg af.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelde vrijdag vast dat in de kuilen inderdaad sporen van miltvuur aanwezig zijn, waarna de kuilen zijn uitgegraven. De overgebleven beenderresten zijn afgevoerd voor vernietiging.

Witte kuilen worden wel vaker aangetroffen bij graafwerk in buitengebieden. Miltvuur komt als ziekte sporadisch voor bij vee. Het laatst bekende geval in Nederland stamt uit 1987. In vorige eeuwen werd besmet vee afgemaakt, in kuilen gestort en met ongebluste kalk bestrooid om de bacterie onschadelijk te maken. Deze methode is sinds 1942 verboden.

Sporen van de bacterie kunnen lange tijd aanwezig blijven. Bij direct huidcontact met deze sporen kan een huidvorm van miltvuur ontstaan. Hierbij ontstaat een blaasje en later een zweer. Deze vorm is volgens de gemeente goed te behandelen met antibiotica. Verspreiding van de sporen via bijvoorbeeld de lucht komt niet voor bij deze witte kuilen.

Hahn tekent bij Feyenoord: "Fantastisch"

Doelman Warner Hahn speelt volgend seizoen bij Feyenoord. De 21-jarige keeper wordt maandag gekeurd bij de Stadionclub. Feyenoord maakt op de officiële website de komst van Hahn bekend. De doelman komt aan het einde van het seizoen transfervrij over van FC Dordrecht.

In Rotterdam zet Hahn op maandag zijn handtekening onder de 3-jarig contract. "Warner heeft grote indruk gemaakt met zijn prestaties in Dordrecht en doet het bovendien goed bij Jong Oranje",laat technisch directeur Martin van Geel weten. "Bij ons krijgt hij de kans om zijn kwaliteiten op een hoger podium te laten zien en gaat hij de strijd aan met de andere keepers in de selectie."

"Wij denken dat Warner, ook gezien zijn Rotterdamse afkomst, uitstekend bij Feyenoord past." Dat laatste beaamt de doelman zelf ook. "Als Feyenoord thuis speelt zie ik de stadionlampen altijd branden. Het lijkt me fantastisch om zelf namens Feyenoord in dat stadion te spelen. Ik zal gaan vechten voor mijn plek."

De 21-jarige Hahn maakt het seizoen gewoon bij zijn club FC Dordrecht af. "Ik richt me dit seizoen nog helemaal op FC Dordrecht. We kunnen kampioen worden, dus ik zal er alles aan doen om mijn steentje daaraan bij te dragen. Een kampioenschap zou natuurlijk de mooiste manier zijn om hier afscheid te nemen."

Behalve Feyenoord zaten er nog meer clubs achter de talentvolle doelman aan. Onder meer Celtic was geïnteresseerd, maar de Rotterdammers maakten haast en zijn de concurrentie hierdoor te slim af geweest.

Joe Jonas rookte joint onder druk van Miley Cyrus

Joe Jonas stak zijn eerste joint zo'n zeven jaar geleden op onder druk van Demi Lovato, zijn ex-vriendin, en Miley Cyrus. "Ze bleven maar zeggen: probeer het!", vertelde de 24-jarige zanger aan entertainmentwebsite Vulture.

"Dus dat deed ik, en het ging goed. Tegenwoordig rook ik bijna nooit meer wiet." Cyrus trekt de afgelopen tijd regelmatig de aandacht met opvallend gedrag. Zo rookte ze vorige maand nog een joint in de Amsterdamse Ziggo Dome tijdens de MTV EMA. Lovato kwam in 2010 in een afkickkliniek terecht door een eetprobleem en worstelingen met drugs en alcohol.

Met alcohol heeft ook Jonas slechte ervaringen. "Toen ik 16 of 17 was, dronk ik voor het eerst en ik dacht dat de wereld ophield te bestaan." Op zijn 21e verjaardag dronk Jonas zo veel dat hij van een trap viel en bewusteloos raakte. "De mensen om me heen waren doodsbang dat ergens een foto van me zou opduiken."

Enkele maanden geleden kwam Jonas in het nieuws nadat hij en zijn broers Kevin en Nick hun Jonas Brothers-toer besloten af te zeggen. Het muzikale trio is sindsdien uit elkaar. "Het liep al langere tijd niet meer lekker", legt Jonas uit. "Door al het gedoe hadden wij het gevoel dat onze familieband onder druk stond en dat we elkaar belemmerden. Ik wilde bijvoorbeeld een sexy video maken en daar voelde Kevin, die getrouwd is, zich niet prettig bij. Nick had een grotere stem als het op belangrijkere beslissingen aankwam en na een tijdje ging ons dat dwarszitten."

Na een grote ruzie, waarbij iedereen zijn ongenoegen uitte, besloten de broers te stoppen met de Jonas Brothers. "Nu hoef ik geen rekening meer te houden met de mening van anderen en mensen aan te horen die zeggen: nee, je kunt niet met die en die werken want dat is te raar. Raar is juist goed."

IDFA-prijs voor Song from the Forest

De Duitse documentaire Song from the Forest heeft vrijdagavond de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam. Regisseur Michael Obert kreeg in het Compagnietheater de bijbehorende sculptuur en is 12.500 euro rijker. Zijn winnende film gaat over Louis Sarno die al 25 jaar tussen de Pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse jungle woont en nu voor het eerst zijn Pygmee-zoon meeneemt naar Amerika.

Het Russische collectief Gogol’s Wives Productions won de NTR IDFA Award voor beste middellange documentaire (10.000 euro) voor Pussy Versus Putin over de strijd van de anarchistische vrouwenband Pussy Riot tegen de Russische president Poetin.

Twin Sisters van de Noorse Mona Friis Bertheussen won de publieksprijs. Twin Sisters is het opmerkelijke verhaal van Chinese tweelingzusjes die in twee totaal verschillende delen van de wereld geadopteerd werden maar door het lot verbonden zijn.

De prijs voor beste Nederlandse documentaire, ter waarde van 5000 euro, ging naar Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Hun film gaat over drie vrouwen die zich door de fysieke en emotionele ellende van borstkanker worstelen.

Daarnaast reikte de jury de Special Jury Award uit aan A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane (Zuid-Afrika/Duitsland), waarin de filmmaker een kritische blik werpt op Nelson Mandela en diens status en rol bij de hervorming van Zuid-Afrika in de jaren 90.

De film Lydia blijft van Eline Helena Schellekens werd door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar. De prijs voor beste debuutfilm, 5000 euro, ging naar Farida Pacha voor My Name Is Salt (Zwitserland / India), een documentaire over het arbeidsintensieve zoutwinningsproces in een Indiase woestijn.

IDFA duurt nog tot en met zondag. Als de trend de komende dagen doorzet, worden er meer kaarten verkocht dan vorig jaar. Het aantal bezoeken stijgt van 208.000 vorig jaar naar waarschijnlijk 220.000 dit jaar. De netto opbrengsten stegen van ruim 1 miljoen euro in 2012 naar meer dan 1,2 miljoen dit jaar.

De volgende editie van IDFA vindt plaats van 19 tot en met 30 november 2014.

'Geheime diensten houden te veel geheim'

Te veel informatie over het optreden van de inlichtingendiensten wordt onnodig geheim gehouden. Dat zegt voorzitter Stan Dessens van de commissie die een advies aan het kabinet heeft uitgebracht over de bevoegdheden van de geheime diensten.

"Er moet echt op worden toegezien dat niet alles te snel als geheim wordt geclassifcieerd", aldus Dessens maandag bij de presentatie van zijn rapport. De CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de diensten, moeten informatie minder snel als geheim aanmerken. Hetzelfde geldt voor de ministers die voor de diensten verantwoordelijk zijn.

Minder informatie als geheim aanmerken is een van de aanbevelingen van de commissie-Dessens. Tegelijkertijd wil de adviescommissie ook de bevoegdheden van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD uitbreiden. Straks mogen ze, net als bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA, op grote schaal kabels aftappen om gesprekken en internetverkeer te registreren.

De diensten moeten wel toestemming vragen aan de minister, zegt Dessens. Als er voldoende informatie is verzameld en de inlichtingendienst de gegevens wil gaan analyseren, moet er opnieuw ministeriële toestemming komen. Ook de CTIVD gaat dan meekijken en kan het onderzoek stopzetten.

Grootschalig aftappen is zinvol als de geheime diensten nog geen idee hebben waar eventuele dreiging vandaan komt, zegt Dessens. "Bijvoorbeeld als Nederland overweegt een missie te sturen naar land X. Dan vragen de diensten toestemming om alles binnen te halen wat ze over dat land te pakken kunnen krijgen. Als ze met die informatie wat willen gaan doen, moeten ze vragen om een tweede ministeriële toestemming."

Grootschalig aftappen mag alleen als het landsbelang in het geding is. Ook mag er geen andere manier zijn om de informatie te krijgen en moet de aftapoperatie in omvang en tijd beperkt zijn. Het is niet de bedoeling dat er 'voortdurend informatie wordt binnengetrokken die niet noodzakelijk is', zegt Dessens. De CTIVD moet daarop toezien.

Vooruitlopend op de nieuwe bevoegdheden hebben de geheime diensten al een systeem besteld waarmee kabels kunnen worden afgetapt, bekend als Argo II. Daarover wilde Dessens zich niet uitlaten. "We hebben gekeken naar de wet, niet naar operationele dingen."

Desgevraagd zei Dessens dat niet is uitgesloten dat geheime diensten de onderschepte telefoontjes, e-mails en internetgegevens delen met collegadiensten in het buitenland. "Het internationaal samenwerken is een uiterst belangrijk en gevoelig punt. Dit moet nog eens goed worden bekeken."

Dessens wil niet tornen aan de manier waarop het parlement toezicht houdt op de activiteiten van de geheime diensten. De zogenoemde Commissie Stiekem, waarin de fractievoorzitters in het geheim worden geïnformeerd, moet blijven bestaan. Wel moet de commissie meer ondersteuning krijgen en moeten de fractievoorzitters sneller aan de bel trekken als informatie ten onrechte als geheim wordt aangemerkt.

Kerncentrale Borssele weer volledig in bedrijf

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is weer volledig in gebruik genomen. Twee generatorkoelers gingen op 13 september kapot, waarna de kerncentrale werd stilgelegd. De reparatie had 'wat voeten in de aarde', maar de centrale werkt sinds maandag weer, bevestigt een woordvoerder van exploitant EPZ.

De kapotte generator was geen nucleair onderdeel van de centrale, die uit bedrijf werd genomen nadat was gebleken dat bij de generatorkoelers koelribben waren afgebroken en in de generator terecht waren gekomen. De levering van de nieuwe generatorkoelers duurde een paar weken.

Het personeel kreeg andere werkzaamheden toebedeeld. "Er is wel gewoon gewerkt."

SS'er Heinrich Boere overleden

De voormalige SS'er Heinrich Boere is zondag op 92-jarige leeftijd overleden in de gevangenis. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Boere werd in 2010 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op drie Nederlanders.

Boere stierf volgens het ministerie van justitie van Noordrijn-Westfalen een natuurlijke dood in een gevangenis in Fröndenberg, een plaats in de Duitse deelstaat. Zijn gevangenschap na zijn veroordeling tot levenslang ging in 2011 van start, nadat het vonnis definitief was geworden.

De rechtbank in Aken veroordeelde Boere in maart 2010 tot een levenslange celstraf voor de moord op drie Nederlanders in 1944. In december dat jaar wees het Duitse federale hof in Karlsruhe het beroep van oud-SS'er Heinrich Boere tegen zijn veroordeling af.

Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers heeft doodgeschoten. Volgens de aanklager ging het om gewetenloze moorden, begaan door een overtuigde nazi. Daar ging de rechter destijds in mee. Het vonnis was gelijk aan de eis van de aanklager.

Boere heeft bekend de drie Nederlanders in 1944 te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld.

Boere, die in 1946 uit een krijgsgevangenenkamp was gevlucht, werd voor de moorden in 1949 in Amsterdam al bij verstek ter dood veroordeeld. Deze straf werd later omgezet in levenslang. De SS'er woonde op dat moment in Duitsland, dat hem weigerde uit te leveren.

[NFL] Redskins geven overwinning uit handen

De Washington Redskins hebben vannacht nagelaten om hun seizoen iets minder treurig te laten ogen. In het vierde kwart gaven ze een voorsprong op de New York Giants uit handen. Het werd uiteindelijk 17-24 voor de Giants.

De Redskins pakten aanvankelijk de leiding in het duel. Alfred Morris maakte na ruim acht minuten de eerste touchdown van de wedstrijd. Logan Paulsen verdubbelde deze score in het begin van het tweede kwart. Een strakke pass van quarterback Robert Griffin ging er aan vooraf. Tevens werd er slecht verdedigd door de Giants.

Na deze touchdown kwam de aanval van de Giants wat beter op gang. Andre Brown en Brandon Myers maakten achter elkaar touchdowns om zo de score weer gelijk te trekken. Bij de touchdown van Myers ging er een goede pass van Giants' quarterback Eli Manning aan vooraf.

Na rust waren beide teams slecht in het aanvallen. Er werden veel fouten gemaakt en dat resulteerde in weinig scorende plays. De Redskins pakten uiteindelijk opnieuw een voorsprong door een field goal van Kai Forbath. Met de voorsprong van drie punten die dat opleverde gingen ze het laatste kwart in.

In dit laatste kwart moesten de Giants op zoek naar punten en de Redskins lieten dat na een halve minuut al toe. Brown rushte zijn tweede touchdown van de avond binnen en de Redskins stonden voor het eerst in de wedstrijd op een achterstand. Een flinke inspanning van de Redskins om de wedstrijd alsnog in hun voordeel te laten eindigen leverde uiteindelijk geen resultaat op. De Giants gooiden met nog drie minuten te spelen de wedstrijd op slot door middel van kicker Josh Brown die met een field goal de eindstand van 17-24 op het scorebord zette.

Zo blijven de Redskins laatste en klimmen de Giants weer wat omhoog.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Detroit Lions Green Bay Packers 40 - 10
Dallas Cowboys Oakland Raiders 31 - 24
Baltimore Ravens Pittsburgh Steelers 22 - 20
New York Jets Miami Dolphins 3 - 23
Carolina Panthers Tampa Bay Buccaneers 27 - 6
Houston Texans New England Patriots 31 - 34
Indianapolis Colts Tennessee Titans 22 - 14
Minnesota Vikings Chicago Bears 23 - 20 (na overtime)
Cleveland Browns Jacksonville Jaguars 28 - 32
Philadelphia Eagles Arizona Cardinals 24 - 21
Buffalo Bills Atlanta Falcons 31 - 34 (na overtime)
San Francisco 49ers St. Louis Rams 23 - 13
Kansas City Chiefs Denver Broncos 28 - 35
San Diego Chargers Cincinnati Bengals 10 - 17
Seattle Seahawks New Orleans Saints (wordt vannacht gespeeld)

God of War-director gaat naar Duitsland

Todd Papy, director van God of War: Ascension, is onlangs weggegaan bij Santa Monica Studio en verhuisde naar Duitsland. Nu is duidelijk geworden dat hij een nieuwe baan heeft bij Crytek.

Op zijn Twitter-biografie is te lezen dat hij nu game director is bij Crytek op een onaangekondigde project. Op zijn LinkedIn is hetzelfde te lezen. Wat voor onbekend project het is wil Crytek nog niet zeggen, maar er zijn geruchten dat de studio bezig is met Ryse: Knights of England.

God of War: Ascension (Foto: Sony)

Bruma krijgt boete van PSV voor beledigen fans

Jeffrey Bruma heeft een boete van zijn club PSV gekregen voor het obscene armgebaar dat hij zondag in de Kuip maakte richting de fans van Feyenoord. Bruma, die zijn frustraties de vrije loop liet toen hij met rood van het veld werd gestuurd, heeft bovendien zijn excuses aangeboden. Dat heeft technisch manager Marcel Brands maandag naar buiten gebracht.

Bruma geeft toe dat hij bij het verlaten van het veld over de schreef is gegaan. "Dat heb ik ook gezegd tegen mijn teamgenoten", vertelt hij op de clubsite van PSV. "Er werden veel dingen naar me geroepen en ook gegooid. Het gebaar was richting die persoon die gooide en niet naar het hele vak. Maar dit is niet wat PSV en ik willen uitstralen."

Ook in de rust liet Bruma zich al niet van zijn beste kant zien. De verdediger speelde een hoofdrol bij een opstootje tussen spelers van beide clubs in de catacomben. Hij heeft de boete van de club, waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt, geaccepteerd. Door zijn rode kaart is Bruma automatisch geschorst voor de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Vitesse.

Huisbaas plaatst keuken in wc

Een huisbaas in de Engelse plaats Cambridge die extra studentenkamers wilde verhuren, dacht op een creatieve manier de schuur in de tuin te verbouwen. Niet alleen wist hij in het gebouwtje drie kamers te creëren, hij kon er zelfs een keuken en toilet in kwijt. In dezelfde ruimte, dat dan weer wel.

De wc is geplaatst precies tussen de gootsteen en het fornuis. Met afschuw vervulde gemeenteambtenaren hebben de huisbaas bevolen het pandje af te breken.

De huisbaas begrijpt de ophef niet zo goed. "Ik begrijp niet wat het bezwaar is van de gemeente, maar ik ben teleurgesteld over de beslissing", zei hij tegen de krant Daily Mail.

Huisbaas plaatst keuken in wc
Huisbaas plaatst keuken in wc (Foto: ANP)

Chinezen krijgen robotzombies

Call of Duty is overal populair, zo ook in China. Zij hebben als enige land het free-2-play Call of Duty: Online. Het spel krijgt nu een update met robotzombies.

Zoals de Zombies-modus in Call of Duty: Black Ops krijgt deze 'Robot Zombies'-spelmodus zijn eigen cast van unieke personages die jij en drie andere co-op-spelers gaan besturen. Zoals de naam suggereert speel je deze game online, er is geen singleplayermodus. Er zijn af en toe weer wat geruchten dat Call of Duty: Online ook buiten China zal verschijnen, maar tot nu toe is er niets officieel bekendgemaakt.

The Order komt later uit dan 1886

Twitter is een bron van geruchten, zo nu ook weer. Andrea Pessino, de stichter van de studio Ready at Dawn die nu bezig is met de PlayStation 4-exclusive The Order: 1886, tweet dat het spel in de herfst van volgend jaar zou uitkomen.

De volgende tweets zijn te zien tussen hem en een fan. Hierin suggereert Andrea dat het inderdaad de volgende herfst zou uitkomen, maar ja, zo'n smiley erbij wil natuurlijk niet zeggen. Afwachten dus maar wat er waar van is.

Twitter

'Thief' spelen in Doom 3

Met de nieuwe Thief op de horizon is het wellicht leuk om eens te kijken of je alvast in de stemming kunt komen. Via onder andere Steam is het origineel te krijgen, maar waarom geen gebruik maken van iets moderners? Dat dachten de makers van The Dark Mod ook.

Met behulp van editors voor Doom 3 hebben zij een total conversion in elkaar gedraaid. Deze mod draait niet zozeer om het compleet namaken van het origineel, maar meer het vormen van een platform voor fans om hun eigen avonturen in elkaar te zetten en deze te publiceren. Om te laten zien wat er mogelijk is hebben de ontwikkelaars een eigen level vrijgegeven bij de mod, genaamd Tears of Saint Lucia, zoals in de video gedemonstreerd.

Je kunt de ontwikkelingen volgen op de wiki van The Dark Mod. Om de mod te gebruiken om je eigen avonturen te maken moet je wel in het bezit zijn van de kale Doom 3-versie, de BFG-editie wordt niet ondersteund.

If it's too good to be Shenmue...

It's probably not true... Recent dook er een Shenmue 3-trademark op en sindsdien beginnen de harten van fans wat sneller te kloppen. Helaas voor de fans is dit tevergeefs.

Totaal volgens verwachting drukt SEGA de pret door aan te geven dat het een fake betrof. Een dode mus, een domper. De uitgever geeft aan uit te zoeken waar het oorspronkelijke bericht vandaan komt.

Shenmue-bedenker Yu Suzuki droomt er echter net als veel fans van om ooit nog door te gaan met de serie, als hij de rechten van SEGA terug kan krijgen. Tijdens de Game Developer Conference 2014 zal hij een lezing voorzitten over de originele Shenmue, die in veel aspecten inspiratie was voor (de mate van details in) open wereldtitels en moderne gamemechanieken zoals de nu vaak gebruikte quick time events.

Shenmue

Blind: "Aanvoerdersband heel speciaal"

Daley Blind trad zondag in de voetsporen van zijn vader. De linkspoot mocht tegen ADO Den Haag namelijk de aanvoerdersband van Ajax dragen. "Aanvoerder zijn van Ajax, net als mijn vader vroeger. Dat is toch wel heel speciaal", glunderde Blind na afloop volgens het ANP.

Blind is dit seizoen al de vierde aanvoerder bij Ajax, na Siem de Jong, Niklas Moisander en Christian Poulsen. En dat terwijl hij een aantal seizoenen terug niet zeker was van zijn plek. De linksback stond tegen ADO bovendien opnieuw centraal op het middenveld.

"Ik speel natuurlijk waar de trainer me nodig heeft. En ik zal dit seizoen ook wel weer eens links in de defensie belanden. Maar ik ben nu eigenlijk wel blij dat ik op het middenveld sta. Ik ben veel aan de bal, het gaat lekker."

Op advies van broer Ronald zette Ajax-coach Frank de Boer dus niet Blind, maar Lerin Duarte links in de verdediging, waar Nicolai Boilesen geblesseerd was geraakt. "Ik ben gaan nadenken over die suggestie, want ik zag geen enkele reden om ons middenveld te veranderen", aldus De Boer. Samen met Davy Klaassen en Thulani Serero hield Blind vorige week het middenveld van FC Barcelona in bedwang.

Na de sensationele zege op de Catalanen pleitte Blind meteen voor rust en niet te veel euforie. "Het belangrijkste is dat we tegen ADO er gewoon weer stonden. Na de zege op Barcelona heeft iedereen zich meteen weer op de volgende tegenstander gericht. Als we dat steeds weer kunnen opbrengen, dan kunnen we denk ik een mooie serie neerzetten."

EO ledenwerfmeisje belt EO presentator

Dat callcenters maar lukraak bellen blijkt maar weer eens uit onderstaand filmpje. Het meiske wil handtekeningen om het Christelijk geluid te verstevigen en dus belt ze huidige leden om te vragen of ze ook gezinsleden hebben die individueel lid willen worden (gratis). Maar dan belt ze EO presentator Manuel Venderbos.

Venderbos die opnames heeft in Marokko voor een EO programma neemt het gesprek op en vraagt haar naar haar favoriete presentator. En natuurlijk vindt ze iedereen even leuk en goed. Onlangs werd Paul Witteman ook al gebeld door een ledenwerfmeisje van de Vara. 

 

Student pleegt zelfmoord op 4Chan

Een Canadese student heeft zelfmoord gepleegd voor de webcam. De 20-jarige man werd hierbij aangemoedigd door vele leden van website 4Chan.

"Dit is het", verkondigde 'Stephen' op de chatbox. "Vannacht zal ik mijn eigen leven beëindigen. Ik ben al een uur bezig aan de voorbereidingen en ik ben er klaar voor. Als een jarenlange gebruiker van 4Chan wil ik iets teruggeven aan de gemeenschap hier. Ik wil een hero (zelfmoordenaar - red.) worden, voor jullie allemaal."

Vervolgens zien we op de beelden hoe de student een handjevol pillen inslikt, wodka drinkt en een vuurtje stookt op zijn kamer. Als de rook zijn studentenkamer vult, gaat hij onder zijn bed liggen. Enkele ogenblikken later zien we enkele brandweerlieden de kamer betreden. Zij slepen de knaap uit zijn kamer.

De schokkende zelfmoord heeft veel commotie veroorzaakt in Canada. Niet alleen dat deze live te volgen was, maar meer nog omdat een maximaal aantal kijkers op de stream afstemde. Velen moedigden hem aan om de hand aan zichzelf te slaan. "Hij doet het, laten we de foto van zijn poging gebruiken als schermachtergrond", luidt een van de reacties.

Inmiddels is de dood van Stephen in nevelen gehuld. Het is onbekend of hij daadwerkelijk het loodje heeft gelegd. Zelfs zijn ware naam is niet bekendgemaakt. Enkele lokale bronnen menen te weten dat het hier gaat om een 20-jarige student aan de universiteit van Guelph in het Canadese Ontario.

Topteams mogen Pirelli-banden testen

Red Bull Racing, Mercedes en Ferrari zullen volgens La Gazetta dello Sport en Autosprint van 17 tot en met 19 december de nieuwe Formule 1-banden van Pirelli gaan testen. Ze zullen op kosten van de Italiaanse rubbermaker met de 2013-bolides in Bahrein gaan rijden.

Eerder dit jaar was er veel te doen over de bandentesten toen Mercedes in Barcelona na afloop van de Grand Prix van Spanje aan een test deelnam met een auto van dit jaar in plaats van met een twee jaar oude bolide. Geruchten gingen dat McLaren uitgenodigd zou zijn voor eenzelfde test deze maand in Bahrein, maar nu blijkt dat er drie renstallen aan deel zullen nemen en dat het team uit Woking er niet bij zal zijn. Lotus was wel uitgenodigd, maar zegde vanwege financiële redenen af.

Bij de driedaagse test mogen waarnemers van andere teams aanwezig zijn. Ook zal de vergaarde data aan iedereen beschikbaar worden gesteld. Toch zijn de andere teams er niet gerust op, omdat de top drie uit het constructeurskampioenschap van dit jaar door de test mogelijk een voorsprong op kan bouwen voor 2014.

Van der Garde grijpt naast prijs

Giedo van der Garde heeft zijn debuutjaar in de Formule 1 niet kunnen bekronen met een prijs. De Fransman Jules Bianchi is op het jaarlijkse autosportgala in Londen uitgeroepen tot 'rookie' het jaar.

De coureur van Marussia troefde niet alleen de Nederlander uit het team van Caterham af, maar ook de andere eerstejaars van afgelopen seizoen: de Fin Valtteri Bottas (Williams), de Mexicaan Esteban Gutierrez (Sauber) en de Brit Max Chilton (Marussia).

Bianchi reed vooral in het begin van het seizoen sterk met drie keer een positie bij de eerste 15. Zijn 13e plek in de Grand Prix van Maleisië zorgde ervoor dat Marussia in het kampioenschap van de constructeurs als tiende eindigde voor Caterham. Het leverde het team 10 miljoen dollar op.

Wereldkampioen Sebastian Vettel ontving voor de vierde keer op rij de prijs voor de beste autocoureur ter wereld.

Van der Garde grijpt naast prijs
Van der Garde grijpt naast prijs (Foto: ANP)

AZ enkele weken zonder geblesseerde Elm

AZ-coach Dick Advocaat kan de komende weken niet beschikken over Viktor Elm. De middenvelder viel zondag in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen uit met een schouderblessure. Maandag kwam na onderzoek van de medische staf de ernst van de kwetsuur aan het licht.

Elm kan onder Advocaat zelden rekenen op een basisplaats. In Nijmegen werd een beroep gedaan op de Zweed als vervanger van de geblesseerde Celso Ortiz. Elm moest echter al in de veertiende minuut van het veld na een ongelukkige val op zijn linkerschouder.

[PDC WK] Van Gerwen treft speler uit voorronde

Michael van Gerwen treft in de eerste ronde van het PDC wereldkampioenschap darts een speler uit de voorronde. Hij treft Zoran Lerchbacher of Ben Ward. Raymond van Barneveld werd tijdens de loting gekoppeld aan debutant Jamie Lewis. 

De loting werd vanmiddag verricht door Rod Harrington en Wayne Mardle. De derde geplaatste Nederlander, Vincent van der Voort, zal spelen tegen de winnaar van het PDPA kwalificatietoernooi Matt Clark. Titelverdediger Phil Taylor werd ook gekoppeld aan een speler uit de voorronde. De winnaar van Rob Szabo tegen Ian Moss zal aantreden tegen The Power

Mareno Michels, die zich via de Europese Order of Merit kwalificeerde, heeft een zware dobber aan drievoudig wereldkampioen John Part. Jelle Klaasen werd gekoppeld aan Jamie Caven. Gino Vos kan eventueel aantreden tegen Wes Newton, maar dan zal hij in de voorronde nog wel moeten afrekenen met Royden Lam uit Hong Kong.

De meeste opvallende wedstrijd uit de eerste ronde is dat de gebroeders Huybrechts aan elkaar gekoppeld zijn. Kim haalde vorig jaar de kwartfinale en zijn oudere broer Ronny zal debuteren. Tijdens de Grand Slam of Darts speelden ze ook al tegen elkaar. Kim won toen met 10-5 van Ronny. Een andere kraker is Dave Chisnall tegen John Henderson. 

Het WK begint op 13 december. De finale is op één januari. De locatie is het Alexandra Palace in Londen. Het speelschema wordt één der deze dagen bekendgemaakt.

Geplaatst Niet-geplaatst
Phil Taylor (1) Szabo/Moss
Michael Smith (32) Hashimoto/Lim
Peter Wright (16) Joe Cullen
Terry Jenkins (17) McGarry/Laurens
Wes Newton (8) Vos/Lam
John Part (25) Mareno Michels
Robert Thornton (9) Max Hopp
Colin Lloyd (24) Beau Anderson
Andy Hamilton (5) Barbero/Welge
Richie Burnett (28) Dean Winstanley
Kim Huybrechts (12) Ronny Huybrechts
Ian White (21) Kyle Anderson
Simon Whitlock (4) Ross Smith
Mark Walsh (29) Jarkko Komula
Kevin Painter (13) Tomas Seyler
Paul Nicholson (20) Stuart Kellett
Michael van Gerwen (2) Lerchbacher/Ward
Wayne Jones (31) Kevin McDine
Brendan Dolan (15) Lindsjkjold/Santos
Gary Anderson (18) Mark Dudbridge
Dave Chisnall (7) John Henderson
Mark Webster (26) Mensur Suljovic
Raymond van Barneveld (10) Jamie Lewis
Jamie Caven (23) Jelle Klaasen
James Wade (6) Darren Webster
Andy Smith (27) Steve Brown
Justin Pipe (11) Arron Monk
Steve Beaton (22) Petersen/Sapup
Adrian Lewis (3) Dennis Smith
Vincent van der Voort (30) Matt Clark
Mervyn King (14) Darin Young
Ronnie Baxter (19) Ricky Evans

Voorronde

Speler Speler
Rob Szabo Ian Moss
Devon Petersen Mohammed Latif Sapup
Gino Vos Royden Lam
Zoran Lerchbacher Ben Ward
Dennis Lindsjkjold Edward Santos
Morihiro Hashimoto Paul Lim
Colin McGarry Per Laursen
Andree Welge Julio barbero

Privacylek bij de Kruidvat Fotoservice?

Beste José,

Tot groot genoegen trof ik jouw mailtje aan in mijn mailbox. Nog nooit in mijn vijfjarige schrijverscarrière heb ik het zo ver weten te schoppen dat een column van mij van een website moest worden gehaald. Tot vorige week. Op vriendelijke, doch dwingende toon schreef je dat mijn column onmiddellijk, doch uiterlijk om 17.00 uur van FOK! verwijderd moest zijn. Mijn ogen begonnen meteen te glunderden.

BF4 'one hit-kill'-bug op de korrel genomen

Battlefield 4 ligt inmiddels al weer een maand in de (virtuele) schappen voor alle platformen en heeft de nodige kritiek te verduren gekregen voor de kinderziektes die er nog in zitten.

Vooral de pc-versie krijgt flink kritiek van spelers over de hele wereld. De random crashes die het spel sinds release plaagden zijn met de laatste patches al aardig uit de wereld geholpen, maar enkele (gameplay)bugs verzieken nog steeds het spelplezier van WSAD-soldaten wereldwijd.

Zij hebben namelijk last van het fenomeen dat men lijkt te sterven door de eerste kogel die hen raakt. "Cheat!" is dan ook een veelgelezen kreet in de chat, maar DICE heeft inmiddels in de gaten waar het misgaat. De bug houdt in dat de schade per kogel meerdere malen wordt toegepast, waardoor een simpele proppenschieter ineens zo destructief als een minigun uit Predator blijkt in confrontaties.

Daarnaast worden enkele technische bugs verholpen met de patch, zoals het random uitvallen van geluiden in het spel en enkele bekende crashes die in sommige gevallen ontstaan. Als kers op de appelmoes wordt ook de netcode en het bijhorende performance-tweakscherm onder bij de instellingen onder handen genomen.

De medic wordt komende week verwacht, over and out.

Battlefield 4 - Hold on
Hold on buddy, support incoming!

Martino positief na nederlaag in Bilbao

FC Barcelona verloor zondag zijn tweede wedstrijd binnen één week, maar coach Gerardo Martino probeert de rust binnen de club te bewaren. De Catalaanse grootmacht ging zondag met 1-0 onderuit bij Athletic de Bilbao, nadat dinsdag Ajax te sterk was in de Champions League.

Martino vindt echter dat zijn ploeg in Bilbao heel behoorlijk speelde. "De eerste zeventig minuten speelden we heel goed. We kunnen spreken van één van de beste eerste helften onder mijn leiding", sprak hij tegen de Spaanse pers.

"We kregen mogelijkheden om op voorsprong te komen. Als dat was gelukt, hadden we een hele andere wedstrijd gekregen", aldus Martino. "Na de goal van Bilbao veranderde dat en toen ging het bij ons telkens mis bij de eindpass. Dat is voor dit team heel vreemd."

Twee wedstrijden op rij verliezen, dat laat FC Barcelona maar heel weinig gebeuren. "Mijn team is er niet aan gewend om in deze situatie te zitten. We wilden ons herstellen van de nederlaag in Amsterdam. Daarom is dit resultaat erg zuur."

Ondanks de nederlaag is Barça nog wel koploper in de Primera Division, maar Atlético Madrid is op gelijke hoogte gekomen. Door een 0-2 zege bij Elche is het verschil in doelsaldo met de Catalanen maar twee goals. Real Madrid staat dankzij een 4-0 zege op Real Valladolid op drie punten van Barcelona.

Huta Galung keert terug in top honderd

Jesse Huta Galung behoort weer tot de beste honderd tennissers van de wereld. De Haarlemmer steeg deze week zonder in actie te zijn gekomen van de 101e naar de honderdste plaats op de ranglijst. Robin Haase blijft op de 43e plaats de beste Nederlander, Igor Sijsling handhaaft zich op de zeventigste stek.

Huta Galung debuteerde in augustus in de top honderd en bereikte een maand later met de 95e plaats zijn hoogste positie ooit. Hij wist die plek echter niet te behouden en daalde vorige maand naar de 106e plaats, om vervolgens weer aan een gestage opmars te beginnen. Door zijn positie is hij zo goed als zeker van een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open volgend jaar.

Bij de vrouwen daalde Indy de Vroome van de 272e naar de 273e plaats. Zij zal volgende week echter pas haar punten krijgen van haar finaleplaats bij het ITF-toernooi van Monterrey. Kiki Bertens levert eveneens een plaatsje in, maar blijft als nummer 88 met afstand de beste Nederlandse. Arantxa Rus (157), Richel Hogenkamp (210) en Lesley Kerkhove (257) staan ook nog boven De Vroome.

Omdat het ATP- en WTA-seizoen zijn afgesloten, verandert er boven aan de wereldranglijsten al een tijdje niets. Rafael Nadal is de nummer één bij de mannen, Serena Williams staat bij de vrouwen bovenaan.

Metallica sluit Pinkpop af

Metallica is de afsluiter van de 45e editie van Pinkpop. De Amerikaanse rockband staat op 9 juni op het podium in Landgraaf, maakte de organisatie van het festival maandag bekend. Pinkpop vindt plaats in het pinksterweekend, van 7 tot en met 9 juni.

Metallica gaat tijdens het optreden verzoekjes van de fans spelen. Bezoekers die online kaarten kopen voor het festival kunnen een eigen setlist samenstellen uit meer dan dertig jaar aan materiaal. De set die Metallica, bekend van nummers als Nothing Else Matters en One, gaat spelen bestaat uit achttien nummers waarvan zeventien liedjes de nummers zijn die het meest werden gekozen. Ook spelen ze een nieuw liedje.

Drummer Lars Ulrich vindt het erg fijn dat hij nu geen setlist hoeft samen te stellen. "Ze halen een last van mijn schouders", meldt de drummer in een verklaring. Ulrich heeft veel zin om naar Pinkpop te komen. "We worden zo langzamerhand knettergek tussen de vier muren van de studio."

De kaarten voor het festival zijn vanaf zaterdag 15 maart te koop. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het hele programma vindt plaats op woensdag 12 maart in Paradiso in Amsterdam.

Proef met gratis wifi in bushokjes

Mensen die in Hilversum of Eindhoven op de bus staan te wachten, kunnen binnenkort gebruikmaken van gratis draadloos internet. Hierbij krijgen zij eerst een advertentie te zien. Het netwerk wordt eerst getest bij vijf bushokjes. Dat hebben internetaanbieder UPC en reclamebedrijf CBS Outdoor maandag bekendgemaakt.

UPC bouwt de internetverbinding in in de abri's. Het gratis internet is voor iedereen met een smartphone toegankelijk, ook voor mensen die geen klant zijn van UPC. De test loopt drie maanden. Als de proef succesvol is, worden vijftig bushokjes voorzien van wifi.

Hoe de advertenties er precies uit komen te zien, is nog niet bekend. Daarnaast weet UPC nog niet te melden hoe snel het draadloze internet zal zijn. In Nederland wordt onder meer in bussen en treinen al gratis draadloos internet aangeboden.

Pellè prijst 'slimmer' Feyenoord

Graziano Pellè was zondag weer eens van grote waarde voor Feyenoord. De thuisploeg speelde volgens de Italiaan slimmer dan PSV. "Als ze eerlijk zijn, dan geven ze toe dat ze veel overtredingen maakten", reageerde Pellè.

"Ze waren niet slim genoeg. Als je tegen Pellè speelt, die groot en sterk is, dan moet je afstand houden. Maar zij sprongen er steeds bovenop en wilden dwars door een muur heen."

Pellè bepaalde met twee doelpunten de eindstand op 3-1 voor de Rotterdammers. De overtreding die Jeffrey Bruma op hem maakte leverde een strafschop op, terwijl Bruma met zijn tweede gele kaart mocht gaan douchen. Later in de wedstrijd schoof Pellè ook nog een penalty tegen de paal.

Feyenoord steeg door de thuiszege op PSV naar plaats vier in de Eredivisie. De ploeg van coach Ronald Koeman gaat zondag op bezoek bij sc Heerenveen. PSV, dat nu tiende staat, krijgt zaterdag koploper Vitesse op visite.

Wigan neemt afscheid van trainer Coyle

Wigan Athletic heeft trainer Owen Coyle ontslagen. Dat laat de club weten die vorig seizoen op Wembley de FA Cup pakte na een 1-0 zege op Manchester City. Wigan degradeerde vorig seizoen wel uit de Premier League. 

Wigan verloor donderdag in de Europa League met 2-1 van Zulte Waregem. In de Championship gingen The Latics met 1-3 onderuit bij Derby County. Dit bleek de nekslag voor Coyle. Wigan staat momenteel op een teleurstellende veertiende plaats. Ze hebben 22 punten uit zestien wedstrijden.

Verwarde man zwaait met zwaard op station

Een 44-jarige man uit Assen is zondagmiddag in een bus in Leeuwarden opgepakt, nadat hij op het station in de Friese hoofdstad had staan zwaaien met een zwaard. De man maakte volgens de politie een verwarde indruk. Omstanders hadden daarom de politie gebeld.

De man uit Assen was inmiddels in de bus gestapt toen agenten aankwamen. Op de Ludinga wist de politie de man te achterhalen.

De politie heeft het zwaard in beslag genomen. De Assenaar zat eerst vast op een politiebureau, maar is zondagavond naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg gebracht.

Sparta ontslaat trainer Adrie Bogers

Adrie Bogers is ontslagen als trainer van Sparta Rotterdam. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van de laatste weken. Sparta leed zaterdag tegen Jong FC Twente al de derde nederlaag in een maand tijd en zag de achterstand op koploper FC Dordrecht in de Jupiler League oplopen tot acht punten.

Bogers was pas bezig aan zijn eerste seizoen bij Sparta. Hij volgde afgelopen zomer Henk ten Cate op, onder wiens leiding op het nippertje promotie naar de Eredivisie werd misgelopen. "Hij begon eigenlijk al met een 1-0 achterstand", zegt algemeen directeur Wiljan Vloet over de ontslagen trainer. "De club had een diepe wond na het mislopen van de zo vurig gewenste promotie in de slotminuten van de play-offs."

Vloet constateerde dit seizoen een gebrek aan passie en beleving in de spelersgroep. "Helaas hebben wij niet de verwachting dat onder leiding van Adrie Bogers hier op korte termijn verandering in zal komen", legt hij uit. "Dat is de belangrijkste reden om een andere koers te gaan varen."

Arjan van der Laan neemt, waarschijnlijk tot aan de winterstop, de leiding van het eerste elftal op zich. Hij zal hierbij worden geassisteerd door Peter van den Berg en John de Wolf.

'Nederland vordert hulpgeld Tanzania terug'

Nederland wil 25 duizend euro aan hulpgeld terug van Tanzania. Overheidsfunctionarissen in het Oost-Afrikaanse land zouden het geld onder meer hebben gebruikt voor de aanschaf van dure auto's, schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Ook zou het geld worden aangewend voor buitensporig hoge dagvergoedingen.

Niet alleen Nederland, maar ook België, Zweden, Finland, Ierland, Duitsland en Japan willen geld terugvorderen van Tanzania. Zij willen opgeteld 255 duizend euro terugzien, schrijft het FD. Het donorgeld was bedoeld voor het verbeteren van de dienstverlening door de plaatselijke overheid. Het oneigenlijke gebruik van de gelden kwam aan het licht tijdens een regulier onderzoek.

Het hulpprogramma is inmiddels opgeschort en wordt naar verwachting niet hervat, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het dagblad. Nederland is na Groot-Brittannië de grootste Europese investeerder in Tanzania.

Visarend filmt eigen diefstal en vlucht

Een brutale Australische visarend heeft onbedoeld voor cameraman gespeeld. De jonge roofvogel pikte een videocamera die was geplaatst om krokodillen te filmen en legde daarmee zijn ruim honderd kilometer lange vliegreis over de onherbergzame noordwestkust vast.

Dat de camera met de duizelingwekkende beelden heel is teruggevonden werpt volgens natuurbeheerders de verdenking op een piepjonge dief. Roofvogels gaan er wel vaker met camera's vandoor, maar vernietigen doorgaans zorgvuldig het belastende bewijs. Volwassen vogels laten de opgepikte buit vaak van grote hoogte te pletter vallen. Maar deze dief maakte zelfs een selfie voor hij de camera voorzichtig op de grond achterliet.

Natuurbeschermers uit de regio Kimberly vonden het gestolen toestel terug met drie filmpjes van elk zo'n halve minuut lang. De eerste legt de diefstal vast, met beelden van de wiekende visarend die de camera weggrist en het luchtruim kiest. Later poseert de vogel uitgebreid, terwijl hij met zijn snavel het oog van de camera bewerkt. Tussendoor filmde het dier in vogelvlucht zijn tocht door de woeste kuststreek.

Voortaan snoeren de natuurbeheerders in Kimberly hun camera's naar eigen zeggen beter vast.

Klanten Rabobank voor tonnen opgelicht

Tientallen klanten van de Rabobank zijn de afgelopen maanden slachtoffer geworden van een oplichtingsbende. De Haagse politie heeft vijf mensen aangehouden. Ze worden ervan verdacht sinds juli bijna twee ton te hebben buitgemaakt.

De gedupeerden werden benaderd door een vrouw die zich uitgaf als medewerkster van de bank. Ze wist hun inlog- en signeercodes voor internetbankieren te ontfutselen, waarna geld van de rekening werd afgeboekt.

Met het geld kochten de oplichters onder meer auto's en dure horloges op webshops van juweliers. Ze lieten de bestelling ophalen door een zogenoemde katvanger.

In een aantal gevallen werden overschrijvingen voorkomen doordat de Rabobank of de juwelier onraad rook. Het fraudebedrag was anders vier ton hoger geweest.

Minder deelnemers in re-integratietrajecten

Het aantal personen dat deelneemt aan een re-integratietraject is tussen 2010 en 2012 met bijna 28 duizend afgenomen. Vooral jongeren kregen minder vaak van hun gemeente een aanbod voor re-integratie naar werk. Eind 2012 namen in totaal 195 duizend mensen deel aan een re-integratietraject, bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar zijn vooral minder jongeren onder de 27 jaar begonnen aan een re-integratietraject. Van de in totaal 121 duizend nieuwe deelnemers in 2012 behoorde negentien procent tot deze groep. Zowel in 2010 als 2011 ging het nog om 27 procent.

De afname hangt samen met gewijzigd overheidsbeleid voor de bijstand, waarin het merendeel van de deelnemers aan re-integratie zit. Zo is een wachttijd ingevoerd, waarin jongere bijstandsaanvragers actief op zoek dienen te gaan naar scholing of werk. Pas daarna ontvangen zij eventueel een uitkering en is re-integratie aan de orde.

Verder is de daling van het aantal deelnemers een gevolg van de vermindering van het participatiebudget, waaruit re-integratie gefinancierd wordt. Dit budget wordt door de overheid beschikbaar gesteld. Tussen 2008 en 2010 steeg het aantal personen met een traject van 189 duizend naar 223 duizend. Eind 2012 was het aantal tot 195 duizend gedaald, waaronder iets meer vrouwen dan mannen.

'Meer bevoegdheden voor AIVD en MIVD'

De geheime diensten AIVD en MIVD moeten de bevoegdheid krijgen op grote schaal telefoon- en dataverkeer te onderscheppen. Wel moet daarvoor elke keer toestemming worden gegeven door de minister. Dat staat in een maandag verschenen advies aan het kabinet.

De Nederlandse inlichtingendiensten mogen nu alleen ongericht en grootschalig telefoongesprekken en dataverkeer onderscheppen als dat via de ether gaat. Aftappen via kabelverbindingen mag alleen in individuele gevallen. Die bepaling stamt van voor de opkomst van internet. Verreweg het meeste verkeer loopt nu via kabelverbindingen.

Een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Stan Dessens vindt de beperking achterhaald. "Door de explosieve groei van internationale kabelnetwerken wordt het steeds belangrijker dat de diensten ook het kabelgebonden internetverkeer kunnen verkennen en analyseren in het belang van de nationale veiligheid."

De commissie vindt wel dat AIVD en MIVD voor elke keer dat zij grootschalig willen aftappen, toestemming moeten hebben van 'hun' minister. De algemene inlichtingendienst AIVD valt onder minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), de militaire inlichtingendienst MIVD onder minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Ook moet de commissie die toezicht houdt op de twee inlichtingendiensten, de CTIVD, meer bevoegdheden krijgen. De CTIVD moet telkens een oordeel geven als de AIVD of de MIVD iets doen wat de 'persoonlijke levenssfeer van burgers' kan raken. Oordeelt de CTIVD negatief, dan moet de inlichtingendienst meteen stoppen en al verzamelde gegevens vernietigen.

Het ongericht onderscheppen van data is omstreden sinds klokkenluider Edward Snowden heeft onthuld dat de Amerikaanse geheime dienst NSA dit wereldwijd op grote schaal doet. Daarover doet de commissie geen uitspraken. Wel is voorzitter Dessens bezorgd omdat mensen geheime diensten als een gevaar voor de privacy zien.

Onlangs kwam uit dat de MIVD voor zeventien miljoen euro een systeem heeft besteld waarmee kabelverkeer kan worden afgetapt, bekend als Argo II. Een deel van de Tweede Kamer is daar verontwaardigd over, omdat het systeem volgens de huidige regels niet mag worden gebruikt.

Hijskraan valt om in Nieuwegein

Een hijskraan is maandagochtend omgevallen bij een winkelcentrum in Nieuwegein. Niemand is hierbij gewond geraakt. Wel werden enkele gebouwen geraakt, meldt een politiewoordvoerder.

Het voorval vond even voor 07.45 uur plaats bij winkelcentrum City Plaza. De machinist van de hijskraan zat niet in de besturingskooi toen het gevaarte omviel. Waardoor het ongeluk is veroorzaakt, is nog onduidelijk.

Op foto's op de site van RTV Utrecht is te zien dat de kraan in tweeën is geknikt en onder meer op een vrachtwagen van Bart Smit terecht is gekomen. Hoe ernstig de ontstane schade precies is, weet de politiewoordvoerder niet.

Tweede arrestatie voor ontvoering 5-jarig meisje

Een 40-jarige man uit Winschoten is maandagochtend opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een 5-jarig meisje uit Ezinge. Dat meldt de politie. Eerder werd al de 38-jarige ex-partner van de moeder van het kind opgepakt.

Het meisje werd vorige week maandagavond ontvoerd. Twee mannen drongen een woning in het Groningse Ezinge binnen. De bewoners werden bedreigd en mishandeld, waarna de mannen het meisje meenamen. De bewoners schakelden daarop de politie in.

De 38-jarige man uit Oude Pekela werd diezelfde nacht nog opgepakt. Het meisje bleek in zijn woning te zijn. Zij was in goede gezondheid en werd overgedragen aan haar familie. De 40-jarige man uit Winschoten kwam in het daaropvolgende onderzoek in beeld. De man zit nog vast.

Sutil: "Auto was een wortel"

Adrian Sutil is niet te spreken over de Force India waarmee hij het Formule 1-seizoen 2013 geracet heeft. Tegenover het Duitse Auto Motor und Sport noemde de Duitser de bolide een wortel. Over zijn eigen prestaties was de 30-jarige coureur wel te spreken.

"Ik heb het goed gedaan. Misschien hier en daar een foutje, maar over het algemeen was het prima. Wat de resultaten betreft kan ik zeggen dat we vele goede resultaten zijn misgelopen, door pech, dankzij concurrenten of door mislukte pitsstops. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik denk dat we minstens dertig tot 35 punten hebben laten liggen. De auto was aan het begin van het seizoen goed, maar toen dook er een probleem op dat kleinere teams vaker hebben. Op het moment dat je kansen hebt moet je er wel mee om kunnen gaan."

Halverwege het seizoen veranderde Pirelli de banden, waarna Force India ver terugviel en nog sporadisch een puntje meepakte. "De auto was niet goed meer. We hadden zo ongeveer ieder denkbaar probleem dat je kunt hebben, onderstuur, overstuur - in langzame bochten, in snelle bochten. Als coureur kun je er ondanks alle verstelmogelijkheden in de cockpit weinig tegen doen. Uiteindelijk was de auto een wortel, niets werkte."

Het lijkt er dan ook niet op dat Sutil in 2014 weer voor Force India zal gaan racen. De Duitser lijkt naar Sauber te gaan. Het team van Vijay Mallya lijkt hem te gaan vervangen door Nico Hülkenberg, terwijl Sergio Perez de plaats van Paul di Resta in zou moeten gaan nemen.

Engelsman opgepakt om tripje met 16-jarig meisje

Een 35-jarige Engelsman die met een 16-jarig meisje uit Eerbeek naar Londen wilde vliegen is zondagochtend opgepakt op Eindhoven Airport. De ouders van het meisje hadden geen toestemming gegeven voor het tripje van hun dochter, meldt de marechaussee maandag.

De zaak kwam aan het licht doordat een medewerkster van het vliegveld onraad rook toen de Engelsman en het meisje tickets wilde kopen. De vrouw lichtte de marechaussee in, die de ouders van het meisje wist op te sporen. De ouders bleken niets te weten van de reis van hun dochter en gaven er ook geen toestemming voor.

De Engelsman zit vast voor verder onderzoek. Het meisje is terug naar haar familie.

Lagere straffen voor fatale overval Haagse juwelier

De twee mannen die vorig jaar een fatale overval pleegden op de Haagse juwelier Ruud Stratmann hebben in hoger beroep lagere celstraffen gekregen. Hun chauffeur werd maandag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken omdat het onzeker is of hij van de overvalplannen wist.

Schutter Sandro G. kreeg van het hof tien jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem eerder nog tot dertien jaar. Mede-overvaller Ziya B. werd door het hof veroordeeld tot acht jaar cel, eveneens drie jaar minder dan de rechtbank eerder bepaalde. De door het hof vrijgesproken chauffeur kreeg van de rechtbank eerder nog vijf jaar cel.

Justitie, dat het hoger beroep had ingesteld, had tot zestien jaar cel geëist. De straffen vallen lager uit omdat de twee pas 19 waren toen ze de overval pleegden. Ook hun 'geestelijke onvolgroeidheid' speelde mee.

Amazon wil klanten dronen

De Amerikaanse online winkelketen Amazon wil bestellingen met drones gaan bezorgen. De bestellingen zouden dan, mits binnen het bereik van de drone, binnen een halfuur geleverd kunnen worden. Topman Jeff Bezos denkt dat het nog vier tot vijf jaar duurt voordat de Amazon Prime Air bezorgdienst daadwerkelijk gebruikt wordt.

Niet elk pakketje wordt met een drone bezorgd. Klanten kunnen via de website aangeven directe levering via Prime Air te wensen. Het pakje van maximaal 2,2 kilo wordt vervolgens door een drone binnen dertig minuten voor de deur van de klant afgeleverd.

Hoe Amazon diefstal van geleverde pakjes denkt tegen te gaan, is niet bekend. Het lijkt bovendien aannemelijk dat de drones niet bij elk type woning, bijvoorbeeld een appartement, kunnen leveren.

De drones zullen op z'n vroegst in 2015 in gebruik worden genomen. "Dat is het vroegste moment dat we kunnen voldoen aan de luchtvaartregels van de FAA", gaf de topman aan in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Al denkt Bezos wel dat dat waarschijnlijk iets te optimistisch is.

Voordat Prime Air commercieel ingezet kan worden, denkt Amazon de technologie verder te moeten verbeteren. Hierbij draait het vooral om de veiligheid van de drones. Bezos zei in het televisieprogramma dat 'dit ding niet op iemands hoofd kan landen terwijl hij door zijn buurt loopt'.

[NBA] Indiana en Miami lopen verder uit

Indiana Pacers en Miami Heat lopen in de Eastern Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA steeds verder weg bij de andere ploegen. De Pacers wonnen in Los Angeles met 105-100 van de Clippers. Regerend kampioen Miami was met 99-98 nipt te sterk voor Charlotte Bobcats.

Indiana beleeft met zestien overwinningen in zeventien wedstrijden de beste seizoensstart in de clubhistorie. Miami heeft twee overwinning minder. De achtervolgers, aangevoerd door Atlanta Hawks, hebben al een straatlengte achterstand.

Paul George werd in de wedstrijd tegen de Clippers topscorer bij Indiana met 27 punten. David West maakte 24 punten, waarvan veertien in het derde kwart. Bovendien pakte hij twaalf rebounds. Bij Miami waren LeBron James en Chris Bosh met respectievelijk 26 en 22 punten het trefzekerst.

Overige uitslagen
Toronto - Denver 98-112
Detroit - Philadelphia 115-110
Sacramento - Golden State 113-115
Oklahoma - Minnesota 113-103
New York - New Orleans 99-103
LA Lakers  - Portland 108-114

Krol stapt op bij Tunesische club Sfaxien

Ruud Krol is opgestapt bij de Tunesische club Sfaxien. De 64-jarige Nederlander maakte dat bekend enkele uren nadat hij ten koste van het Congolese Mazembe de Afrikaanse Confederations Cup had gewonnen. Volgens lokale media heeft Krol diverse aanbiedingen uit Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten op zak.

Krol was de afgelopen maanden naast zijn functie als clubcoach ook werkzaam als bondscoach van Tunesië. Zijn poging om het land naar het WK in Brazilië te loodsen werd echter verijdeld door Kameroen, dat in de play-offs over twee duels te sterk was.

'Retsu in Ultra Street Fighter IV'

Capcom heeft nog steeds niet gezegd over het vijfde personage dat voor het eerst in de Street Fighter-franchise moet verschijnen. Dat hoeft ook niet, want plaatjes zeggen meer dan woorden.

In het artbook ter ere van het 25-jarige bestaan van de serie staat een onbekend personage bij de art van Ultra Street Fighter IV. De geruchten gaan nu dat dit Retsu is, een oude bekende uit de serie. Retsu kwam voor in de allereerste Street Fighter, maar was niet speelbaar. De gelijkenis tussen Retsu en dit personage is in ieder geval treffend, en voldoet aan de beschrijving dat hij niet eerder speelbaar was in een vechtspel.

Ultra Street Fighter IV introduceert vijf personages. Rolento, Elena, Poison en Hugo zijn al bevestigd. Daarnaast zijn er nieuwe arena's, nieuwe ultra combo's en wordt het spel opnieuw gebalanceerd, zodat de minder sterke personages een kans maken in deze Ultra-editie.

Ultra Street Fighter IV komt volgend jaar uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. DLC is nog niet bevestigd, maar iets zegt ons dat er weer vele kostuums te krijgen zullen zijn. Er is een upgradeversie voor vijftien dollar voor eigenaren van Street Fighter IV: Arcade Edition en anders kost het spel veertig dollar. Wii U, PlayStation 4 en Xbox One staan niet in de planning.

Art Ultra Street Fighter IV

Retsu in Street Fighter

Xbox One populairder dan PS4 op Black Friday

Afgelopen Black Friday is Microsoft een stuk populairder dan Sony gebleken. Met 31 procent van de consoleverkopen is Xbox One de best verkochte console op die dag, op de voet gevolgd door Xbox 360, met 30 procent.

Sony's PlayStation 4 staat op een gedeelde derde plek, met 15 procent deelt de nieuwe console zijn plek met PlayStation 3. Nintendo sluit de rij. Zes procent van de verkochte consoles zijn een Wii U geweest en één procent van de totale consoleverkopen was een Wii. Op Black Friday kopen veel Amerikanen hun kerstinkopen al in, omdat de winkels met prijzen stunten. Amerikanen zijn overduidelijk enthousiaster over Microsoft geweest dan de concurrenten.

Xbox One

Vader van Steffi Graf overleden

De vader, voormalig trainer en manager van tennislegende Steffi Graf is afgelopen zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Peter Graf leed al meer dan een jaar aan deze ziekte.

Als coach en manager heeft Peter Graf veel meegewerkt aan de vele successen van zijn dochter. In 1987 werd Graf voor het eerst de nummer één van de wereld en in 1988 kon ze alle vier de grand-slamtoernooien en het olympisch goud op haar naam bijschrijven. In totaal won ze 22 grand slam-titels en was de Duitse 377 weken de beste van de wereld. 

In 1997 kwam er een eind aan de samenwerking tussen vader en dochter. Peter Graf werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en negen maanden wegens belastingontduiking. 

"Na een mooi leven is gisteren op 75-jarige leeftijd mijn lieve man, onze goede vader en grootvader in alle rust heen gegaan", liet de familie gisteren via hun advocaat weten. "We gedenken hem met verdriet en dankbaarheid en vragen uw begrip dat de directe familie in stilte afscheid wil nemen."

Identificatie Paul Walker dinsdag of woensdag

De lijkschouwer van Los Angeles verwacht dinsdag of woensdag klaar te zijn met het officieel identificeren van de stoffelijke overschotten van Paul Walker en zijn vriend en zakenpartner Roger Rodas. Dat meldde het Amerikaanse filmtijdschrift Variety zondag. De 40-jarige Walker en Rodas kwamen zaterdag om het leven bij een auto-ongeluk.

De lijkschouwer liet weten dat de lichamen na het ongeluk zodanig zijn verbrand dat alleen identificatie op basis van tandartsgegevens mogelijk is. De The Fast and the Furious-acteur en zijn vriend en zakenpartner verongelukten in een Porsche op een afgelegen bedrijventerrein in het stadje Valencia, even ten noorden van Los Angeles. Rodas zat achter het stuur en zou veel te hard hebben gereden.

Ingewijden vertellen aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter dat het zevende deel van The Fast and the Furious niet zal worden geschrapt. Wel loopt de productie door het overlijden van Walker, die de afgelopen maanden bezig was met de opnamen voor de film, vertraging op. De acteur brak in 2001 door met het eerste deel van de actiefilm. Ook was hij te zien in films als Pleasantville, Timeline, Into the Blue en Takers.

Actrice Maria Bello uit de kast

Maria Bello heeft laten weten dat ze lesbisch is. De actrice maakte het nieuws bekend in een column in de Amerikaanse krant The New York Times. De 46-jarige actrice, die bekend is van films als A History of Violence en Prisoners, heeft al langere tijd een relatie met haar beste vriendin.

Bello vertelt dat ze het meeste moeite had om het nieuws te vertellen aan haar 12-jarige zoon Jack. "Ik had er maanden tegenop gezien", schrijft de actrice. "Ik haalde diep adem omdat ik wist dat mijn verhaal en zijn reactie een grote invloed op ons leven zou kunnen hebben." Jack reageerde begripvol. "Mama, liefde is liefde, wat je ook bent."

Kinderombudsman onderzoekt identiteitshack

Kinderombudsman Marc Dullaert stelt een onderzoek in naar privacyschending van kinderen op sociale netwerken. Hij maakt zich zorgen over foto's en persoonlijke informatie van kinderen en jongeren die worden misbruikt op Facebook of Twitter.

De aanleiding van het onderzoek is het verhaal van een jongen van 13, wiens twitterfoto en naam werden gebruikt voor nepaccounts op verschillende websites in binnen- en buitenland. Op de nepaccounts werden vervolgens beledigende en aanstootgevende beelden gezet. Zo werd het hoofd van de jongen, die loenst en sproeten heeft, op het lichaam van naakte vrouwen geplakt.

De ouders van de jongen deden aangifte en slaagden erin veel filmpjes en foto's van hun zoon te laten verwijderen, maar er duiken nog steeds beelden van hem op. Volgens de stichting Mijn Kind Online lukt het bedrijven als Facebook en Google niet om de beelden uit te bannen.

Dullaert gaat onderzoeken hoe het kan gebeuren dat de identiteit van een kind zo kan worden misbruikt en hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.

Kathleen zingt anders door moederschap

De voormalige K3-zangeres Kathleen Aerts kijkt anders naar haar vak nu ze moeder is. "Ik kan me nu nog beter in kinderen verplaatsen", zegt de Vlaamse zangeres, die in verwachting is van haar tweede kind, in De Telegraaf.

Kathleen, die al moeder is van de 2-jarige Lewis, vindt de mening van haar zoon erg belangrijk. "Hij heeft een grote rol in de besluitvorming welke liedjes wel en niet op het album komen. Elk nummer laat ik eerst aan hem horen om te kijken hoe hij erop reageert", legt de 35-jarige zangeres, die vorige maand het kinderalbum Vlinders uitbracht, uit.

Lewis luistert graag naar de muziek van zijn moeder. Vooral het nummer Hey Chickie, dat op Vlinders staat, valt bij hem in de smaak. "Hij roept die woorden ook vol trots tegen de meisjes op het schoolplein. Laatst zelfs een keer tegen de juffrouw."

De zangeres, die getrouwd is met politieagent Steven van Hoof, is over drie dagen uitgerekend. "Spannend hoor, het aftellen is nu echt begonnen." Kathleen zou graag nog meer kinderen willen. "Ik zou het heel jammer vinden mocht dit mijn laatste zwangerschap zijn." Toch zijn Steven en zij er nog niet uit. "Eerst deze baby."

Kritiek rechters op plan vastzetten veroordeelden

Mensen die door de rechtbank zijn veroordeeld moeten niet altijd meteen in de cel gezet worden als het hoger beroep nog loopt. De kans is dan groter dat mensen onterecht van hun vrijheid worden beroofd, stelt de Raad voor de Rechtspraak maandag in Trouw. De raad reageert daarmee op plannen van het kabinet.

Het kabinet wil straffen van langer dan een jaar direct laten uitvoeren als sprake is van een slachtoffer. Bij misdrijven zonder slachtoffer ligt de grens bij een straf van twee jaar. Met de maatregel moet worden voorkomen dat veroordeelden hun straf ontlopen door te vluchten.

De rechters vinden het onduidelijk welk probleem het kabinet met de maatregel denkt op te lossen. Veroordeelden die vluchtgevaarlijk zijn of een gevaar zijn voor de samenleving worden in voorlopige hechtenis gezet, zeggen zij. Slechts een klein deel mag het hoger beroep in vrijheid afwachten.

Als het kabinet wil voorkomen dat veroordeelden de dans ontspringen moet meer werk gemaakt worden van de opsporing van loslopende veroordeelden, vindt de raad.

Meulensteen: "Een enorme uitdaging"

Rene Meulensteen is verrast dat hij is aangesteld als opvolger van de ontslagen Martin Jol bij Fulham.

Vorige maand ging Meulensteen in op het aanbod van Fulham om daar aan de slag te gaan als veldtrainer. In de Engelse media wordt gesuggereerd dat de voormalige assistent van Sir Alex Ferguson toen al wist dat hij Jol zou opvolgen. Meulensteen heeft inmiddels gereageerd op die speculaties.

"Daar ben ik het totaal mee oneens, omdat het een lang proces was voordat ik bij Fulham terechtkwam. Om Jol en de club te helpen. Dit was zeker niet iets waarop ik geanticipeerd heb. Ik ken Jol al jaren en wilde samen met hem uit de problemen komen."

Meulensteen sprak met algemeen directeur Alistair Mackintosh over de toekomst van Fulham. "Binnenkort zullen we verder spreken om de nieuwe situatie te bespreken en te kijken hoe we vooruit kunnen komen. Ik heb de verantwoordelijkheid als manager gekregen voor de nabije toekomst. We moeten er alles aan doen om Fulham te laten stijgen op de ranglijst."

Meulensteen gaat er alles aan doen om Fulham weer de weg naar boven te laten vinden. "Het is een enorme uitdaging, maar uiteindelijk is het cruciaal dat je zorgt dat de basis op orde is. We moeten mentaal sterk zijn en de fans weer achter het team krijgen. De spelers moeten erin geloven en dan komen basiszaken als inzet en discipline aan bod. Dat zijn clichés, maar het zijn wel de eerste dingen die je moet herstellen."

Moniz ontslagen als trainer Ferencváros

Ricardo Moniz is ontslagen als trainer van Ferencváros. De 49-jarige Nederlander wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van de afgelopen maanden. Bij de Hongaarse club staan met Jack Tuyp, Julian Jenner, Mark Otten en Arsenio Valpoort vier Nederlandse voetballers onder contract.

De prestaties van  Ferencváros kwamen in een neerwaartse spiraal terecht toen Akeem Adams eind september werd getroffen door een hartaanval. De verdediger uit Trinidad en Tobago moest een beenamputatie ondergaan en vecht nog steeds voor zijn leven. "Vanaf dat moment is Ferencvaros in een dip beland", vertelt Moniz aan Voetbal International. "Sommige van mijn spelers konden wekenlang niet slapen; begrijpelijk."

 Ferencváros verspeelde de laatste weken veel punten en duikelde van de tweede naar de zevende plaats in de Hongaarse competitie. "Dat is de reden die ik vandaag van de technisch directeur voor mijn ontslag heb gekregen", zegt Moniz. "Ik heb mij dagelijks ontfermd over Akeem, die op de intensive care ligt. Tegelijkertijd moest ik zorgen dat Ferencvaros bleef presteren."

Moniz werd in augustus vorig jaar aangesteld als trainer en verlengde in september nog zijn contract tot medio 2016. Eerder was hij onder meer werkzaam bij Red Bull Salzburg en Hamburger SV.

Geheime dienst werft student als informant

Studenten worden door de de Nederlandse inlichtingendienst AIVD vaak benaderd om informant te worden. Zij worden onder meer geworven om inlichtingen over studentenprotesten in Nederland of het buitenland te geven. Dat schrijft het AD maandag op basis van eigen onderzoek.

Uit een rondgang langs meerdere Nederlandse studenten die het afgelopen jaar zijn benaderd, blijkt dat de meesten zich hierdoor overrompeld en geïntimideerd voelden. Allen bleken in eerste instantie benaderd te zijn door mensen die zich voorstelden als een ambtenaar van Binnenlandse Zaken.

De AIVD mag iedereen recruteren omdat het om de staatsveiligheid gaat.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Goeiedag! Later in de week komt er weer wat meer reuring in de atmosfeer, maar tot die tijd is het uitermate slaapverwekkend weer. Het zijn de donkere dagen vóór Sinterklaas zullen we maar zeggen. Vandaag komt er wel weer wat ruimte voor de zon.

Gisteren begon ook aardig, maar al vrij snel werd het weer somber en kil buiten. De afgelopen nacht ontstond er hier en daar dichte mist die in de loop van de ochtend zal oplossen. De bewolking zal vanmiddag zeker niet helemaal verdwijnen, doch de zon zal zich ook regelmatig laten zien. Hier en daar kunnen dat zelfs vrij brede opklaringen worden. De temperatuur ligt rond de 7 graden en er staat een zwakke oostelijke wind.

Vanaf woensdag neemt de kans op neerslag toe. In eerste instantie zal dat regen zijn, maar aan het einde van de week is er ook kans op (natte) sneeuw. De temperaturen zakken geleidelijk naar waarden tussen de 4 en 6 graden.

Ooh ja...gisteren kwam ik de term 'ijswind' tegen. Nu dacht ik dat ik wel het één en ander van het weer af wist, maar blijkbaar ben je nooit te oud om te leren. Als dit niet zo dieptriest was geweest had ik er nog om kunnen lachen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Opklaring
Gisteren begon de dag nog fraai. Marieke was er op tijd bij en maakte dit mooie plaatje in de omgeving van Lelystad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse fans herdenken Walker

Vele honderden fans hebben zondag in Rotterdam met hun auto een eerbetoon gebracht aan de zaterdag verongelukte Amerikaanse acteur Paul Walker. Tijdens een herdenking bij de Kuip hielden ze eerst een minuut stilte en vervolgens maakten ze een minuut lawaai, meldde een woordvoerster van de politie.

De 40-jarige acteur, die meespeelde in vijf Fast and the furious-actiefilms, kwam in Californië om het leven door een auto-ongeluk.

De fans hadden zich verzameld in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en waren in een 10 kilometer lange rij naar het parkeerterrein van de Kuip gereden. Aanvankelijk zou de optocht naar Barendrecht gaan, maar daar werd van afgezien. Volgens de politie verliep alles in een goede sfeer en ging iedereen na afloop zijns weegs.

Honderden fans met auto herdenken Walker
Honderden fans met auto herdenken Walker (Foto: ANP)

Concept grondwet Egypte goedgekeurd

De commissie in Egypte die zich buigt over een herziening van de grondwet heeft zondag een concept goedgekeurd. De vijftig leden van de commissie stemden de afgelopen twee dagen over de nieuwe grondwet. Tot de herziening werd besloten nadat president Mohammed Morsi was afgezet. Morsi had juist toen hij aan de macht kwam een nieuwe grondwet laten samenstellen, die net als de rest van zijn beleid zeer conservatief van aard was.

In het concept wordt aan vrouwen en christenen 'gepaste vertegenwoordiging beloofd'. Wat dat precies betekent, moet later worden uitgewerkt. Daarnaast moeten er volgens het concept binnen negentig dagen parlements- of presidentsverkiezingen worden gehouden. De andere verkiezing volgt twee maanden later.

Toekomstige presidenten moeten voortaan jaarlijks open kaart spelen over hun financiën. Het parlement moet voortaan een president kunnen wegstemmen en vervroegde verkiezingen uitschrijven, mits daar een tweederdemeerderheid voor is.

Het concept gaat nu naar interim-president Adly Mansour. Hij heeft een maand de tijd om een referendum uit te schrijven.

Bovenaardse bovenstemmen

De HEER zal opstaan tot den strijd; Hij zal Zijn haters, wijd en zijd,
Verjaagd, verstrooid, doen zuchten; Hoe trots Zijn vijand wezen moog',
Hij zal voor Zijn ontzaglijk oog al sidderende vluchten.
Gij zult hen, daar G' in glans verschijnt, als rook en damp, die ras verdwijnt,
Verdrijven en doen dolen. 't Godd'loze volk wordt haast tot as;
't Zal voor Uw oog vergaan, als was dat smelt voor gloênde kolen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.