Plunderingen door politiestaking Argentinië

Redactie

Een staking door agenten voor meer salaris heeft dinsdag en woensdag in de Argentijnse stad Cordoba tot plunderingen en overvallen geleid. Er raakten al meer dan honderd mensen gewond. Volgens gouverneur José Manuel de la Sota is de sluiting van bordelen de oorzaak van de staking, omdat veel corrupte agenten daar veel geld aan verdienden.

Het geweld in Cordoba begon dinsdagavond en duurde woensdagochtend voort. Winkeletalages werden vernield en goederen gestolen. Ook werden veel mensen op straat beroofd. De onlusten duren voort ook al zijn er onderhandelingen begonnen om de staking te beëindigen.

De la Sota zei dat hij een salarisverhoging van 52 procent heeft aangeboden, 'het beste politiesalaris in Argentinië'. Dat is omgerekend ongeveer 1500 euro per maand tegen de officiële wisselkoers of ongeveer 995 euro tegen de wisselkoers van de zwarte markt, die veel Argentijnen als betrouwbaarder beschouwen. Vermoedelijk wordt het akkoord later woensdag ondertekend.

Oproepen van De la Sota, een politieke rivaal van president Cristina Kirchner, aan de nationale regering om te hulp te schieten werden genegeerd.