KNVB wil opheldering van FIFA over loting

De KNVB wil opheldering van wereldvoetbalvoetbalbond FIFA over de gewijzigde opzet die vrijdag wordt gehanteerd bij de loting voor het WK. Dat heeft directeur betaald voetbal Bert van Oostveen woensdag laten weten aan de NOS. Omdat onder de Europese landen eerst een 'voorloting' plaatsvindt, loopt Nederland het risico om in de ongunstige pot twee te belanden.

Van Oostveen had verwacht dat zoals gebruikelijk de laagst geklasseerde van de negen Europese landen in pot vier zou worden overgeheveld naar pot twee. Frankrijk was in dat geval het kind van de rekening geworden. "Daar is kennelijk niet voor gekozen. Ik ben benieuwd hoe dat zit en zal die vraag dan ook zeker stellen."

Illusies dat de beslissing juridisch kan worden aangevochten, heeft Van Oostveen niet. "Onze juristen hebben gekeken of dit zomaar kan en het antwoord is kennelijk ja", zegt de directeur, die de loting vrijdag bijwoont in Brazilië. "In het reglement staat dat de toernooiorganisatie dit bepaalt. Dus je kunt er verder niet veel aan doen."

Van Oostveen is vooral benieuwd naar de achterliggende gedachte van de gewijzigde opzet. "Ik snap dat ze willen voorkomen dat er drie Europese landen in dezelfde poule zitten. Mijn vraag gaat vooral over de waarde van de FIFA-ranking bij het bepalen daarvan. Het was logischer geweest om het laatste land, in dit geval Frankrijk, die positie toe te bedelen."

Het Europese land dat bij de voorloting wordt getrokken, komt terecht in pot twee met Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Chili en Ecuador. Is Nederland de ongelukkige, dan behoort een 'poule des doods' met bijvoorbeeld Brazilië, Portugal en Japan tot de mogelijkheden.