FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 augustus 2013

Concertgebouworkest betovert Prinsengracht

Het 90-koppige Koninklijk Concertgebouworkest heeft zaterdagavond van zich laten horen tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. De gracht rondom het enorme ponton voor het Pulitzer Hotel lag al vroeg vol met bootjes, waarop het publiek traditiegetrouw van de klassieke muziek genoot.

De 32e editie stond in het teken van 400 jaar Amsterdamse grachten en het Concertgebouworkest was uitgenodigd vanwege zijn 125-jarig jubileum. Het Prinsengrachtconcert was dit jaar grootser dan ooit. Nooit eerder speelde een compleet orkest op de Prinsengracht.

Concertgebouworkest betovert Prinsengracht
Concertgebouworkest betovert Prinsengracht (Foto: ANP)

VS bieden 5 miljoen voor vangst Kony

De Verenigde Staten bieden een beloning tot 5 miljoen dollar voor de arrestatie van de Ugandese rebellenleider Joseph Kony. Hieraan heeft de speciale Amerikaanse ambassadeur inzake oorlogsmisdaden, Stephen Rapp, zaterdagavond via Twitter herinnerd.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigde in 2005 zijn allereerste arrestatiebevelen uit tegen Kony en enkele medestanders van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Dat had toen al jaren verschrikkelijk huisgehouden in het noorden van Uganda, met moorden en verkrachtingen. Inmiddels is Kony in buurlanden als de Democratische Republiek Congo actief.

VS bieden 5 miljoen voor vangst Kony
VS bieden 5 miljoen voor vangst Kony (Foto: ANP)

Drieduizend bezoekers voor Pinkpop Classic

Pinkpop Classic heeft dit jaar drieduizend bezoekers getrokken. "Het is gezellig op het terrein", zegt Pinkpop-baas Jan Smeets tegen Novum Nieuws. "In totaal lopen er zo'n 3500 mensen rond, inclusief gasten en medewerkers."

Los van een enkele regenbui is de sfeer goed volgens Smeets. "Dan staat iedereen natuurlijk met z'n poncho aan, maar het is niet koud. Het publiek is enthousiast, ook over het gevarieerde programma." Dit jaar staan onder meer Saybia, Uriah Heep en The Waterboys op Pinkpop Classic, dat voor de zesde keer plaatsvindt.

Berichten dat de toekomst van het zusje van Pinkpop onzeker is, spreekt Smeets zaterdag tegen. "Ik werd een beetje overvallen door dat stuk", zegt de 68-jarige 'Mr. Pinkpop' over een interview van juli, waarin hij zei dat de stekker uit Pinkpop Classic wordt getrokken als het aantal bezoekers tegenvalt.

Om Pinkpop Classic te bekostigen moeten ongeveer vijfduizend kaarten worden verkocht. Hoewel dat ook dit jaar niet gelukt is, verbindt Smeets daar nog geen gevolgen aan. "Zo lang ik iets leuk vind, ga ik ermee door", zegt hij stellig. "Maar je weet het nooit, ik weet niet eens of ik volgend jaar nog leef."

Festivals goed bezocht

Tienduizenden mensen hebben zaterdag verschillende festivals in het land bezocht.

Zo trok de zesde editie van Strandfestival ZAND, in Almere, 25.000 bezoekers. Het evenement, met optredens van onder meer Guus Meeuwis, Racoon, Miss Montreal, JURK! en Bløf, was uitverkocht. Presentator Jeroen van Koningsbrugge (van JURK!): "Veel mensen staan letterlijk met de voeten in het water naar de optredens te kijken, alles verloopt heel gemoedelijk."

Ook uitverkocht is de 20e editie van Mysteryland, in de Haarlemmermeer.

Festivals goed bezocht
Festivals goed bezocht (Foto: ANP)

Halep wint ook finale in New Haven

Simona Halep heeft zaterdag het WTA-toernooi in New Haven gewonnen. De 21-jarige Roemeense was met 6-2 en 6-2 haar twee jaar oudere opponente Petra Kvitova de baas. Halep won eerder dit jaar al titels in Neurenberg, Rosmalen en Boedapest.

Kvitova, de nummer negen van de wereld, worstelde in de finale op het terrein van de Yale universiteit met haar opslag. De Tsjechische kreeg daarom in de hele wedstrijd vijf breakpunten tegen. Halep benutte er twee per set. De Roemeense werkte zelf alle vier de breakkansen die Kvitova kreeg weg.

Dankzij haar vierde toernooiwinst uit haar carrière komt Halep, nu nog 23e, hoogstwaarschijnlijk de top twintig van de wereldranglijst binnen. Haar veelzijdigheid toonde ze dit jaar in elk geval al door toernooien op gravel (Neurenberg en Boedapest), gras (Rosmalen) en hardcourt (New Haven) op haar naarm te schrijven.

Uitslag PEC Zwolle - SC Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon de laatste wedstrijd van deze zaterdagavond in de Eredivisie. Medekoploper PEC Zwolle nam het in eigen stadion op tegen promovendus SC Cambuur Leeuwarden. PEC Zwolle zegevierde met 2-0, waardoor de ploeg nu alleen koploper is in de Eredivisie. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd.

PEC Zwolle

2 - 0

SC Cambuur Leeuwarden

 69' Fernandez
 78' Achenteh (pen)
   
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Van Polen
Lachman
Van der Werff
Achenteh
Klich
Mokotjo
Drost (Gravenbeek/82)
Saymak (Fernandez/46)
Benson (Nijland/74)
Mokhtar
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
Van der Laan
Bijker
El Makrini
(Van Moorsel/79) Bakker
Ritzmaier
Lukoki
(Brands/58) Barto
(Feldballe/68) Schokker

[JL] Almere City boekt late zege op Achilles

Almere City FC heeft zaterdag ternauwernood geen puntenverlies geleden tegen Achilles '29. In Flevoland werd het 3-1 voor de thuisploeg door twee treffers van Gilbrano Plet in de blessuretijd. Vincent Janssen had Almere twaalf minuten na rust op gelijke hoogte gebracht. Al na tien minuten had Daan Paau Achilles op 1-0 gezet.

Voor Almere City is het de eerste overwinning van het seizoen. Met drie punten uit vier duels staat de ploeg nu zestiende. Achilles is met een punt de nieuwe hekkensluiter in de Eerste Divisie.

[Premier League] Liverpool klopt Aston Villa

Liverpool heeft ook zijn tweede duel in de Premier League winnend afgesloten. Zaterdag werd Aston Villa door een doelpunt van Daniel Sturridge met 1-0 verslagen. Bij Villa stonden Ron Vlaar en Leandro Bacuna in de basis. Karim el Ahmadi viel 25 minuten voor tijd in.

In de Bundesliga ging Hamburger SV ten onder bij Hertha BSC. In het Olympiastadion in Berlijn werd het 1-0 voor de promovendus. Adrian Ramos hoefde na een goede actie alleen zijn voet nog tegen een voorzet van Nico Schulz te zetten.

Hertha is de verrassing van het pas begonnen seizoen in Duitsland. De ploeg van trainer Jos Luhukay haalde uit de eerste drie duels zeven punten. HSV moet het met een schamel puntje doen. Bij de ploeg van Rafael van der Vaart, die vrijdag vierde vijftig jaar lang in de Bundelsiga te spelen, begint daarom langzaamaan een crisissfeer te ontstaan.

Oppositie wil opheldering over nepdiploma's

De PVV en de SP willen opheldering over de nepdiploma's die zouden zijn uitgedeeld aan Poolse uitzendkrachten. De Volkskrant meldde zaterdag dat duizenden uitzendkrachten, medewerkers van sociale werkplaatsen en beroepschauffeurs bij ministens zes verschillende roc's diploma's hebben gehaald terwijl hun opleiding onder de maat was. Hun werkgevers kregen hierdoor ten onrechte voor miljoenen euro's belastingkorting.

PVV-Kamerlid Harm Beertema wil dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) optreedt tegen de onderwijsinstellingen. Hij vindt het teleurstellend dat roc's 'nog altijd op zoek zijn naar mazen in de wet om de belastingbetaler te tillen'.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt roept alle ondernemingsraden en bondskadergroepen op om uit te zoeken of hun werkgever 'meedoet aan deze oplichting'.

Laatste trainers terug uit Kunduz

De laatste Nederlandse politietrainers zijn terug uit Kunduz. Zaterdagavond arriveerden 125 militairen op vliegbasis Eindhoven. Ze trainden en begeleidden in Kunduz de Afghaanse politie. De politietrainingsmissie startte in 2011.

In de Afghaanse provincie Kunduz zijn nog enkele Nederlandse militairen. Zij moeten daar de laatste zaken rond de terugtrekking in orde maken. Het materieel is inmiddels al verplaatst naar Mazar-e-Sharif van waar het door gaat naar Nederland. Daar staan ook Nederlandse F16's, die vanuit daar coalitiepartners ondersteunen.

Syrië: rebellen gebruiken chemische wapens

Syrische staatsmedia hebben de rebellen in het land er zaterdag van beschuldigd in Damascus chemische wapens te hebben ingezet tegen regeringstroepen. Door een succesvol offensief van het leger zagen de rebellen zich genoodzaakt het gifgas in te zetten, aldus de staatstelevisie. Eerder deze week beschuldigden de rebellen de regering van het gebruik van chemische wapens.

Op de staatstelevisie werden beelden getoond van plastic kruiken, gasmaskers, reageerbuisjes en explosieven die in schuilplaatsen van de rebellen zouden zijn gevonden. Er werden echter geen beelden getoond van de militairen tegen wie het gifgas zou zijn gebruikt, in de wijk Jobar.

De rebellen meldden eerder deze week dat het leger gifgas had ingezet bij een aanval op verschillende voorsteden van Damascus. Daarbij zouden zeker 130 mensen zijn omgekomen. In de loop van de week verschenen beelden van lijken met schuim rond hun mond en neus, tekenen van een mogelijke gifgasaanval. De regering ontkent in alle toonaarden gifgas te hebben gebruikt.

Het Syrische staatspersbureau meldde dat een aantal militairen die bij het offensief betrokken waren ademhalingsproblemen kregen of zelfs 'stikten' nadat 'gewapende terreurgroepen chemische wapens hadden gebruikt'. Wat er precies bedoeld werd met 'stikken' is onduidelijk, en het staatspersbureau maakte geen melding van dodelijke slachtoffers.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland hebben Syrië opgeroepen inspecteurs van de Verenigde Naties de berichten over de gifgasaanval te laten onderzoeken. De VN-chef voor ontwapening, Angela Kane, is momenteel in Syrië om te proberen een dergelijk onderzoek mogelijk te maken.

Opnieuw zege Marianne Vos

Een weekje rust vanwege rugklachten heeft Marianne Vos goed gedaan. Afgelopen week stelde ze al de eindzege in de wereldbeker veilig door een overwinning in Zweden, vandaag won ze de eerste etappe in Trophée d'Or Féminin.

Vos klopte in een rit over 107 kilometer van St Amand Montrond naar Graçay de Italiaanse Giorgia Bronzini in de sprint. Vos haar ploeggenote Lucinda Brand finishte werd derde, Anna van der Breggen eindigde als vijfde.

Kirsten Wild won vandaag de tweede etappe van de Ronde van België voor vrouwen. De renster van Argos Shimano bleef de Zweedse Emma Johansson en de Italiaanse Rosella Ratto voor.

Uitslagen Eredivisie 24/08/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in speelronde 4 van de Eredivisie. Heracles Almelo ontving thuis koploper PSV, terwijl middenmoter Roda JC op bezoek ging in het Kyocera Stadion bij ADO Den Haag. Hieronder vind je de karakteristieken van beide wedstrijden.

Heracles Almelo

1 - 1

PSV

 6' Duarte    87' Park 
 
 Gele kaart: Schenkeveld, Koenders, Rienstra, Bruns (Heracles Almelo), Willems (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8250
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Koenders
Schenkeveld
Davidson
Rienstra
Quansah
Duarte
Rosheuvel (Bruns/61)
Tannane (Navratil/82)
Linssen
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
(Park/64) Wijnaldum
Schaars
Maher
Jozefzoon
(Matavz/78) Locadia
(Toivonen/58) Depay

 


 

ADO Den Haag

0 - 4

Roda JC

     25' Luijckx 
 43' Dijkhuizen 
 53' Fledderus 
 76' Donald 
 
 Gele kaart: Holla, Beugelsdijk (ADO Den Haag), Kali, Kurto, Luijckx (Roda JC)
 
Stadion: Kyocera Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa (Zuiverloon/46)
Van Haaren (Kramer/65)
Holla
Meijers
Schet (Gehrt/82)
Van Duinen
Cabral
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
Van Peppen
(Bonevacia/81) Kali
Pluim
Fledderus
Donald
(Hupperts/81) Höcher
(Demouge/79) Németh

Nederlanders dood bij rally in Duitsland

Rond het wereldkampioenschap rally nabij de stad Trier in Duitsland zijn zaterdag 2 Nederlanders om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde tijdens een race met oldtimers. De politie in de stad Trier bevestigde een bericht van het weekblad Focus.

Het ongeluk gebeurde op een plek waar auto's bij wijze van stunt op het parcours los kwamen van de grond. Daarbij raakte de Triumph TR7 waar de twee Nederlanders in zaten, af van het traject. Zij overleden ter plekke. Omstanders raakten niet gewond. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het incident.

De organisatie overweegt de rally stil te leggen, meldt Focus.

Nederlanders omgekomen bij rally in Duitsland
Nederlanders dood bij rally in Duitsland (Foto: ANP)

Afschaffing staatsracisme herdacht in VS

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is zaterdag de aftrap gegeven voor de herdenking van de burgerrechtenstrijd uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is woensdag precies vijftig jaar geleden dat Martin Luther King zijn wereldberoemde 'I Have a Dream'-speech uitsprak tijdens de zogenoemde March on Washington.

Het National Mall stroomde zaterdag al vroeg vol. De organisatie verwacht dat zo'n honderdduizend mensen zullen deelnemen aan het evenement in het gebied tussen het Capitool en het Washington Monument.

In 1963 namen zo'n 250 duizend mensen deel aan de March on Washington, die het idee van massale, niet-gewelddadige demonstraties vorm gaf. De mars droeg uiteindelijk bij aan een van de meest iconische wetten uit die periode, de Civil Rights Act van 1964. Het evenment wordt zaterdag geleid door burgerrechtenactivist en dominee Al Sharpton en Kings zoon Martin Luther King III. Na een aantal toespraken zullen de deelnemers van het Lincoln Memorial naar het twee jaar oude Martin Luther King Memorial lopen.

Op de werkelijke verjaardag van de mars, woensdag, zal president Barack Obama een toespraak houden bij het Lincoln Memorial, dezelfde plek waar King zijn beroemde speech gaf. Obama wordt onder meer vergezeld door door ex-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter. Kerken is gevraagd om woensdag om 15.00 uur, het exacte tijdstip waarop King vijftig jaar geleden begon te spreken, de klokken te luiden.

[Vuelta] Astana wint ploegentijdrit

Astana heeft zaterdag de ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen. De Kazachse formatie rondde de 27,4 kilometer lange rit af in 29.59 minuten. Radioshack-Leopard werd daarmee op tien seconden gezet. Omega Pharm-Quick-Step gaf zestien tellen toe. Janez Brajkovic kwam als eerste Astana-renner over de streep en krijgt de rode leiderstrui.

Belkin was de beste Nederlandse ploeg. In een tijd van 30.48 minuten werd de equipe tiende. Vacansoleil gaf 1.18 minuten toe op Astana en werd vijftiende. Voor Argos-Shimano was er de 21e en voorlaatste stek op 1.53 minuten van de winnaars.

De ploegentijdrit van Vilanova de Arousa naar Sanxenxo in Galicië zorgde direct voor de nodige verschillen. Na de start op een glazen vlonder in de haven was het voor veel renners afzien op het snelle parcours. Vooral de Katusha-ploeg viel hopeloos uit elkaar, maar ook Movistar finishte met vijf man.

Zondag worden de verschillen in het klassement alleen maar groter. In de tweede etappe van Pontevedra naar de Alto do Monte da Groba wordt een berg van de derde categorie beklommen, maar het venijn zit hem in de staart. De elf kilometer lange slotklim van de eerste categorie heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent met uitschieters naar tien procent.

Italianen bezuinigen op pasta en olijfolie

De economische crisis in Italië leidt er inmiddels toe dat mensen ook gaan bezuinigen op eerste levensbehoeften zoals goed eten en drinken. Dit blijkt uit cijfers die de boerenorganisatie Coldiretti zaterdag heeft gepubliceerd.

Zo is er in de eerste helft van het jaar maar liefst 10 procent minder besteed aan olijfolie uit de eerste koude persing, de basis voor menig delicieus Italiaans gerecht. Zelfs voor pasta, de eerste gang van een volledige Italiaanse maaltijd en normaal een uitkomst in barre tijden, is 10 procent minder uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor vis zijn de uitgaven met 13 procent gedaald, aldus de krant la Repubblica.

Italianen bezuinigen op pasta en olijfolie
Italianen bezuinigen op pasta en olijfolie (Foto: ANP)

[Ligue 1] Negen uit drie voor Olympique Marseille

Olympique Marseille heeft in Frankrijk nog altijd de volle buit. De club wist het uitduel met Valenciennes moeizaam met 0-1 te winnen. André-Pierre Gignac zorgde er in de slotfase voor dat Marseille nu voor even koploper is in de Ligue 1. Pas na 84 minuten scoorde de outsider voor het Franse landskampioenschap.

Na een teleurstellend seizoen wil L’OM zich dit jaar weer meten met de topploegen. De concurrentie is daarvoor wel moordend. Door de rentree van het schatrijke AS Monaco lijkt de titel een utopie. Toch heeft de ploeg van onder meer enfant terrible Joey Barton momenteel een flinke voorsprong. Zo verspeelde Paris Saint-Germain al tweemaal punten. Ook Monaco liep al averij op. Alleen Olympique Lyon en Saint Etienne kunnen op gelijke hoogte komen met Marseille.

Van Dijk en Celtic lopen thuis averij op

Virgil van Dijk heeft met Celtic niet kunnen winnen van Inverness CT. Van Dijk begon in de basis, maar kon niet voorkomen dat er twee keer werd gescoord door Inverness. Celtic mag van geluk spreken dat het nog een punt heeft kunnen behalen.

De groenwitten kwamen in eigen huis 0-2 achter. Dankzij doelpunten van Charles Mulgrew en Adam Matthews bleef de schade met het 2-2 gelijke spel beperkt. Derk Boerrigter speelde nog niet. De van Ajax overgekomen aanvaller heeft nog teveel last van zijn blessure.

Celtic kent zo een slechte generale repetitie voor de return in de play-off van de Champions League. Het moet daarin eveneens terugkomen van een 2-0 achterstand. Dat was namelijk de uitslag van het heenduel.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - RKC Waalwijk

Om 18.45 uur begon in stadion De Goffert de wedstrijd tussen hekkensluiter N.E.C. Nijmegen en RKC Waalwijk. De Nijmegenaren begonnen voortvarend en kwamen via twee penalty's (twee maal Michael Higdon) op een riante 2-0 voorsprong.

Echter verpestten Sander Duits en Aurélien Joachim een roodgroenzwart feestje: na rust zorgden zij voor 2-2. Zodoende mocht N.E.C. slechts één punt koesteren, maar wel het eerste punt van dit seizoen.

N.E.C. Nijmegen

2 - 2

RKC Waalwijk

 23' Higdon (pen)
 37' Higdon (pen)
   63' Duits (pen) 
 70' Joachim 
 
 Gele kaart: Hemlein, Haitz, Higdon (N.E.C. Nijmegen), Van Mosselveld, Duits, Van Weert (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Van Eijden
Cmovs
Conboy
Haitz
Pálsson
Foor
Stutter
Rieks (Jahanbakhsh/80)
Higdon
Hemlein
  Seda
Lamey
(Ivens/46) Van Mosselveld
Van Weert
Amieux
(Anderson/69) Braber
Jungschläger
Duits
Schet
(Slager/90+1) Castelen
Joachim

[Darts] De Graaf wint Swedish Open

Darter Jeffrey de Graaf heeft in Malmö voor oranje succes gezorgd door de Swedish Open Darts te winnen. In de finale was de Schagenaar met 5-1 te sterk voor de Zweed Dennis Nilsson. De titel bij de vrouwen ging naar Lorraine Farlam, zij was in de eindstrijd Golden Girl Trina Gulliver de baas: 4-3.

Jimmy Hendriks verloor in de kwartfinale van zijn landgenoot en latere winnaar Jeffrey de Graaf. Tamara Schuur verloor bij de laatste 16 van de Duitse Irina Armstrong. Volgende week staat de French Open op het programma.

[Serie A] Toni velt AC Milan in slechte generale

AC Milan heeft in de aanloop naar de return tegen PSV in de Champions League het openingsduel in de Serie A met 2-1 verloren. Hellas Verona bleek te sterk voor de Milanezen. Milan begon nog goed aan het duel tegen de promovendus. Andrea Poli wist na een kwartier de score te openen en tekende voor het eerste Serie A-doelpunt van dit seizoen.

Milan leek daarna, met Urby Emanuelson en Nigel de Jong op de bank, af te stevenen op een degelijke overwinning. Toch kwam klein duimpje Hellas terug. Vooral spits Luca Toni fungeerde als ware plaaggeest voor de club uit de modestad. Dat resulteerde na een half uur spelen in de gelijkmaker. Toni zorgde 'uiteraard' met zijn hoofd voor de 1-1.

Milan bleek daarna niet instaat Hellas alsnog over de knie te leggen. Toni bleef echter gevaarlijk. Wederom tekende hij voor een treffer. Wederom met het hoofd. De oude rot liet zien zijn kunstje nog niet verleerd te zijn.

Milan kent zo een slechte generale repetitie voor de return in de play-off van de Champions League. Daarin treft het de komende week PSV. Het heenduel werd met 1-1 gelijkgespeeld, waardoor een 0-0 gelijkspel in San Siro volstaat. Het zal dan wel een betere prestatie moeten leveren dan tegen Hellas. De verwachting is dat Nigel de Jong tegen PSV weer zal spelen. Hij kreeg rust door een lichte blessure.

Toernooizege Melzer na opgave Monfils

Jürgen Melzer heeft het ATP-toernooi van Winston-Salem gewonnen. De als negende geplaatste Oostenrijker zag in de finale de Fransman Gaël Monfils (15) aan het begin van de tweede set opgeven met een buikspierblessure. Melzer stond op dat moment met 6-3 en 2-1 voor.

Melzer profiteerde ook in de tweede ronde al van een opgave van zijn tegenstander. Thiemo de Bakker gooide in de derde set de handdoek in de ring vanwege een blessure aan zijn teen. In de finale was de Oostenrijker zaterdag oppermachtig. Hij kreeg in de hele partij geen enkel breakpoint tegen. Voor Melzer is het zijn eerste titel op hardcourt. In totaal staat de teller voor de 32-jarige tennisser op vijf toernooizeges.

[GP2] Uitslag Race 1 Spa-Francorchamps

Sam Bird heeft op dominante wijze race 1 van de GP2-race op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Brit had geen problemen om medepodiumgenoten Marcus Ericsson en Alexander Rossi van zich af te houden. Robin Frijns werd negende, terwijl Daniël de Jong niet over de streep kwam.

Bird behield na de start de leiding, voor de goed gestarte James Calado. Frijns kende ook een goed vertrek en klom op zijn zachte banden meteen een plekje. De safety car moest na vier ronden op de baan komen nadat De Jong zijn bolide stuk had gereden op die van Ryo Haryanto en veel rommel achterliet. De Nederlander werd dan ook ridder te voet.

Frijns kende een mindere herstart en verloor een plaats, maar won er even later twee doordat Felipe Nasr het nodig vond zijn teamgenoot Joylon Palmer de pas af te snijden. Nasr viel uit, terwijl Palmer veel tijd verloor. Dat deed ook Frijns doordat hij al na zes ronden een stop maakte die bovendien niet vlekkeloos was. Nadat de kaarten waren geschud lag de Nederlander tiende, maar dit werd de negende stek en twee punten doordat Simon Trummer nog een keer binnen moest komen.

Na 25 ronden was Bird zeven seconden sneller dan Ericsson en acht dan Rossi. Op geruime afstand van dit trio werd Fabio Leimer vierde, voor Tom Dillmann, Julian Leal, Stephane Richelmi, James Calado, Frijns en Adrian Quaife-Hobbs. In de sprintrace van morgen zal Calado van poleposition mogen vertrekken.

'Gevangenenonderwijs zeer effectief'

De roep om harde straffen klinkt tegenwoordig steeds luider. Criminelen horen in een kale cel hun zonden te overdenken, niet geknuffeld worden met allemaal herintegratieprojectjes, zo zegt men. Maar we moeten eens goed bij onszelf te rade gaan of dat wel verstandig is. Een goede opleiding voor gevangenen blijkt in de VS namelijk buitengewoon effectief te zijn.

De onafhankelijke denktank RAND Corporation deed een meta-analyse van een veelheid aan onderzoeken naar de effectiviteit van onderwijs aan gevangenen en, wat het belangrijkste is voor velen, het kostenplaatje daarvan. De conclusies die ze daaruit konden trekken, liegen er niet om.

"We ontdekten sterk bewijs dat onderwijs aan gevangenen een rol speelt in het verminderen van recidivisme," zegt Lois Davis, de leidster van het onderzoek. Ze ontdekten dat bij gevangenen die deelnemen aan onderwijsprogramma's de kans dat ze opnieuw in het gevang belanden 43 procent kleiner is.

Ook vinden gevangenen die in de bajes onderwijs hebben gehad eerder een baan. Het aantal gevangenen met een baan lag 13 procent hoger bij gevangenen met opleiding in de gevangenis. Bij gevangenen die een beroepsopleiding volgden, lag dat cijfer zelfs op 28 procent.

Het kostenplaatje valt ook uit ten gunste van gevangenenonderwijs. Een investering van één dollar in onderwijs betekent een besparing van vier à vijf dollar in gevangeniskosten in de volgende drie jaar. Een opleiding kost namelijk zo'n 1500 dollar, maar er hoeft per opgeleidde gevangene zo'n 9000 dollar minder besteed te worden aan nieuwe gevangenisstraffen.

Volgens Davis is de conclusie duidelijk: "Onze ontdekkingen suggereren dat we er niet langer over hoeven te debatteren of gevangenenonderwijs werkt." Wel heeft ze nog een caveat: "Er is nog meer onderzoek nodig om de delen van die programma's te vinden die het beste werken."

'Kortere werkweek maakt niet gelukkig'

Werken is, na slapen, voor veel mensen hetgeen ze het meeste doen. Sommigen vinden het helemaal geweldig en zijn niet uit hun werkplaats weg te slaan, maar de meeste mensen denken dat ze gelukkiger zouden zijn als ze een paar uurtjes per week minder zouden werken. Onderzoek spreekt dat echter tegen.

In 2004 maakte Zuid-Korea zaterdag een officiële niet-werkdag en verkortten ze de werkweek van 44 tot 40 uur, om de levensstandaard te verbeteren, om kwetsuren door overwerktheid tegen te gaan en om de noodlijdende vrijetijdsindustrie te helpen. Onderzoekers zagen het als een mooie kans om te bekijken of korter werken inderdaad gelukkig maakt.

Robert Rudolf van Korea University in Seoul pakte er een grote longitudinale studie bij die sinds 1998 de levensstandaard van Koreanen peilde. Hij ontdekte dat iedereen blij was met de kortere werkweek en dat werkende moeders daadwerklijk vooruitgingen in levensstandaard en geluk, maar dat het bij de rest van de mensen helemaal niets uitmaakte.

Rudolf denkt dat er twee mogelijke redenen zijn waardoor de kortere werkweek mensen niet gelukkiger maakt. Hij zegt dat ofwel het idee onjuist is dat lange werkdagen mensen ongelukkig maken, ofwel de toegenomen werkdruk - wat men eerst in 44 uur deed, moet nu in 40 uur - de gelukkigheid door een kortere werkweek ongedaan maakt.

Christina Hendricks voegt zich bij cast Dark Places

De roodharige Christina Hendricks heeft zich bij de cast gevoegd van het in 2014 te verschijnen Dark Places. De Mad Men-actrice gaat een stripper spelen in het mysterieuze drama over satanische rituelen en viezige moorden in het plattelandse Amerika van de jaren tachtig.

Hendricks voegt zich bij een rijtje zeer behoorlijke namen. Eerder werd al bekend dat rollen weggelegd zijn voor onder meer Nicholas Hoult en Chloë Grace Moretz. De hoofdrol is weggelegd voor Charlize Theron. De regie van Dark Places is in handen van Gilles Paquet-Brenner, die in 2012 Elle s'Appelait Sarah (Haar Naam Was Sarah) maakte.

Dark Places is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn, waarin Libby Day de enige overlevende is van een moordpartij. De moord lijkt uitgevoerd volgens een satanisch cult ritueel en Libby getuigt in de rechtbank dat haar broer de schuldige is. Vijfentwintig jaar na de moord, krijgt Libby te maken met een groep amateuronderzoekers die geloven dat haar broer onschuldig is. Met behulp van deze groep start ze een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de moordpartij. 

Dark Places moet op 1 september 2014 uitkomen in Amerika, over een Nederlandse releasedatum is nog niets bekend.

[Vuelta] Bos is 'gebroken man' na uitsluiting

Theo Bos is zwaar teleurgesteld over het feit dat hij dit jaar niet mee kan doen aan de Vuelta. "Gebroken man nu. In plaats van vanavond te fietsen vlieg ik terug naar huis om te rusten. Ongelooflijk", twitterde de Belkin-renner zaterdagmiddag. Bos mag niet meedoen omdat er bij hem lage cortisolwaarden zijn gemeten.

De internationale wielerunie UCI vindt dat niet zo'n probleem, maar antidopingbeweging MPCC wel. Renners moeten normale cortisolwaarden hebben als ze aan wedstrijden willen meedoen, zo staat in de MPCC-regels.

Belkin is lid van die beweging en besloot onder meer daarom Bos uit de Vuelta te halen. Lage cortisolwaarden duiden op een zwakke gezondheid.

De renner wordt niet vervangen, waardoor er slechts tien Nederlanders aan de start van de Spaanse rittenkoers staan. De Vuelta gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van 27,4 kilometer naar Sanxenxo.

[JL] De Graafschap ruim langs Jong PSV

De Graafschap heeft zaterdag een simpele 3-0 zege geboekt op Jong PSV in de Eerste Divisie. Jerry van Ewijk opende de score op de Vijverberg. Na de rust deed Piotr Parzyszek twee keer van zich spreken. In de laatste minuut kregen Mohamed Rayhi en Geraldo Alberto Antonio van Jong PSV rood.

Door de zege meldt De Graafschap zich weer in de top van de Jupiler League. De Doetinchemmers hebben zeven punten uit vier duels, drie minder dan koploper FC Dordrecht. Jong PSV blijft op vijf punten staan uit vier duels en blijft een middenmoter.

'Foutmarge trajectcontrole onacceptabel'

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt het onacceptabel dat de overheid 'willens en wetens' ten onrechte boetes oplegt bij trajectcontroles. Dat meldt hij zaterdag. Brenninkmeijer laakt de foutmarge die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 'aanvaardbaar' vindt.

"Foutmarges passen niet bij een rechtsstaat.", stelt Brenninkmeijer."Een boete mag alleen maar worden opgelegd als de overheid zeker weet dat een automobilist te hard heeft gereden.'

Onlangs bleek dat bestuurders van campers of auto's met een fietsrek boetes ontvangen omdat hun voertuig wordt aangezien voor een auto met aanhanger. Daarvoor geldt een lagere maximumsnelheid. Opstelten zei dat de onterechte boetes binnen de foutmarge vallen.

De ombudsman opende een meldpunt. Hij vindt dat de overheid er niet vanuit mag gaan dat de autorijder altijd in de gaten heeft dat hij ten onrechte een boete heeft ontvangen en daartegen dan bezwaar kan maken."Veel weggebruikers gaan ervan uit dat het wel zal kloppen als zij bekeurd zijn. Bovendien kunnen veel van hen achteraf niet controleren of de boete klopt of niet."

[Premier League] Krul houdt de nul voor Newcastle United

Tim Krul heeft zaterdag zijn doel schoongehouden in de Premier Leaguewedstrijd tegen West Ham United: 0-0. Hij hielp de Noord-Engelsen daarmee aan hun eerste punt van het seizoen. Oud-Ajacied Vurnon Anita maakte de negentig minuten vol voor Newcastle.

Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer stonden in de basis bij Norwich City. De ploeg ging evenwel met 1-0 onderuit bij Hull City Tigers door een benutte strafschop van Robert Brady. Everton en West Bromwich Albion kwamen niet tot scoren: 0-0. John Heitinga bleef de hele wedstrijd op de bank zitten bij de Liverpudlians.

Stoke City - Crystal Palace was relatief doelpuntrijk. De thuisploeg won door goals van Charlie Adam en Ryan Shawcross met 2-1. Voormalig Arsenal-spits Marouane Chamakh had voor de 1-0 gezorgd voor Palace. 17-voudig Oranje-international Erik Pieters speelde de hele wedstrijd voor Stoke.

Southampton en Sunderland deelden de punten: 1-1. Emanuele Giaccherini (Sunderland) en Jose Fonte (Southampton) waren verantwoordelijk voor de doelpunten. Jos Hooiveld moest negentig minuten lang de bank warmhouden voor Southampton.

[Video][Bundesliga] Wereldgoal Robben helpt Bayern aan zege

Bayern München blijft ook na zijn derde Bundesligaduel zonder puntverlies. Arjen Robben hielp de regerend landskampioen in München met een prachtige solo aan een 2-0 overwinning op FC Nürnberg. Franck Ribéry had de score twintig minuten voor tijd geopend.

Robben trok in de 78e minuut voor tijd vanaf rechts naar binnen, passeerde enkele tegenstanders en schoot de bal vanuit een lastige hoek binnen. De Groninger had in de eerste helft al een strafschop versierd voor Bayern, maar Raphael Schäfer hield de zwakke inzet van David Alaba uit het doel.

Bayer Leverkusen boekte eveneens zijn derde zege op rij. Stefan Kießling brak de score tegen Borussia Mönchengladbach open met zijn honderdste Bundesligatreffer, waarna Sidney Sam (2x) en Gonzalo Castro het karwei afmaakten. Luuk de Jong viel drie minuten voor tijd in bij Gladbach.

In de overige duels regende het rode kaarten. Zo vielen er bij het duel tussen Hannover 96 en Schalke 04, met 2-1 gewonnen door Hannover, liefst drie te noteren. Benedikt Höwedes en Christian Fuchs (Schalke) en Szabolcs Huszti (Hannover) moesten allemaal vroegtijdig gaan douchen.

Huszti kwam samen met Mame Biram Diouf wel op het scorebord terecht voor de winnaars. Adam Szalai scoorde voor Schalke. De ploeg uit Gelsenkirchen, dat het zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar moest doen, heeft pas een punt verzameld. Hannover staat op zes punten.

Bij Hoffenheim - SC Freiburg werden Sejad Salihovic (Hoffenheim), Francis Coquelin en Admir Mehmedi (Freiburg) van het veld gestuurd. De twee ploegen maakten er een waar spektakel van: 3-3. Voor Freiburg betekende dat het eerste punt dit seizoen, voor Hoffenheim de vijfde.

VfL Wolfsburg ging met 2-0 onderuit bij FSV Mainz en zag voormalig Bayern-speler Luiz Gustavo met rood het veld verlaten. Mainz won tot dusver al zijn drie duels, Wolfsburg heeft drie punten verzameld.


De goal van Arjen Robben tegen FC Nürnberg. (Bron: YouTube)

[EK Hockey] Duitse vrouwen via shoot-outs kampioen

De Duitse vrouwen zijn zaterdag Europees kampioen geworden. Onze oosterburen klopten tegenstander Engeland na het nemen van shoot-outs. Na de reguliere speeltijd stond het 4-4. De toeschouwers bij de eindstrijd werden getrakteerd op een bijzonder doelpuntrijke eerste helft. Liefst zeven treffers vielen er te bewonderen, al gingen daar ook regelmatig foutjes aan vooraf.

Lang bleef de 4-3 tussenstand op het bord staan, maar Susie Gilbert sleepte er nog een shoot-out-serie uit. In de stromende regen hield Duitsland de zenuwen het best onder controle. Keeper Kim Platten keerde de laatste inzet van Georgie Twigg, waardoor de Europese titel voor de eerste keer sinds 2007 weer in Duitse handen belandde.

Duizenden kilo's afval van stranden gehaald

Bij de opruimactie van het Noordzeestrand is 6.590 kilo afval verzameld. 563 vrijwilligers hielpen mee om de hele Nederlandse kust, van Cadzand tot Schiermonnikoog, op te ruimen. Zaterdag kwam de actie, die op 1 augustus begon, tot een einde.

Op stranden waar veel badgasten komen worden vooral veel sigarettenpeuken gevonden. Op het strand bij Rockanje werden op een strook van honderd meter maar liefst 1.481 peuken verzameld. Opmerkelijk is dat de naaktstranden duidelijk schoner waren dan de reguliere stranden. Op de meer afgelegen stranden zijn touwen en netten afkomstig uit de scheepvaart en visserij de meest gevonden afvalitems.

Initiatiefnemer en directeur bij Stichting De Noordzee Eelco Leemans laat weten dat hij de vervuiling van de stranden onder de aandacht wil brengen. "Ik verbaas mij elke keer weer over de hoeveelheid afval op het strand", zegt hij.

"Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem."

German All Stars

Een samenwerking tussen zes verschillende studio's om één game te maken, dat is wat German All Stars wil bereiken. Enkele Duitse lieden, allen werkzaam bij andere studio's, wilden eens samenwerken om een compleet andere game te creëren. Een game die los staat van winst maken, die niet gestuurd wordt door een publisher en waar alle ideeën van de makers zelf komt. De koppen van deze zes lui werden bij elkaar gestoken en uiteindelijk kwam daar RED BLACK FATE uit.

AzG: honderden doden door zenuwgas in Syrië

Drie ziekenhuizen in het Syrische gouvernement Damascus hebben woensdag in minder dan drie uur tijd zo'n 3600 patiënten binnengekregen met symptomen van zenuwgasvergiftiging. Hiervan zouden 355 mensen zijn overleden. Dat meldt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die de ziekenhuizen ondersteunt, zaterdag.

"De medische staf in deze ziekenhuizen hebben gedetailleerd verslag gedaan. Een groot aantal patiënten kwam binnen met symptomen van blootstelling aan neurotoxines, zoals stuiptrekkingen, overdadig speeksel, verkleinde pupillen, slecht zicht en ademhalingsproblemen", zegt dokter Bart Janssens van AzG.

De patiënten zijn behandeld met atropine, dat door AzG was geleverd. Atropine, een extract uit het giftige wolfkers, wordt gebruikt als tegengif tegen zenuwgas. AzG probeert de voorraad atropine, die inmiddels op is, nu weer aan te vullen.

"AzG kan niet met wetenschappelijke zekerheid stellen wat de oorzaak van deze symptomen was of vaststellen wie verantwoordelijk was voor de aanval", aldus Janssens. "De symptomen en het patroon van het incident - een plotselinge toevloed van een groot aantal patiënten in korte tijd, de herkomst van de patiënten en de besmetting van hulpverleners en medisch personeel - wijzen echter op blootstelling aan een zenuwgas. Dit zou een schending van het internationaal humanitair recht zijn, dat het gebruik van chemische en biologische wapens categorisch verbiedt."

Syrische rebellen meldden eerder deze week dat regeringstroepen een aanval met gifgas hadden uitgevoerd op voorsteden van de hoofdstad Damascus. De regering ontkent verantwoordelijk te zijn, en wees zaterdag met de beschuldigende vinger naar de rebellen.

'Krokodillen eten ook fruit'

Krokodillen zijn carnivoren pur sang. Iedereen kent vast de beelden van gnoes die uiteengereten worden omdat ze de euvele moed hebben om een met krokodillen vergeven rivier over te willen steken. Maar dat beeld blijkt niet helemaal correct. Veel krokodillen blijken op z'n tijd ook een salade te lusten.

Onderzoekers van de Wildlife Preservation Society bekeken de voedingspatronen van achttien krokodillensoorten en kwamen daarbij tot die opvallende conclusie. Dertien soorten bleken namelijk naast vlees ook groenten, noten, fruit of bessen te eten.

De onderzoekers denken dat een deel daarvan per ongeluk ingeslikt werd, maar het bewijs wijst erop dat een deel van het fruit ook opzettelijk en in grote hoeveelheden gegeten werd. "Hoewel het zelden beschreven wordt, lijkt het eten van fruit veel voor te komen bij krokodilachtigen," zegt onderzoeksleider Steven Platt.

De ontdekking dat de stoere krokodil eigenlijk een hippiehartje heeft, is ook belangrijk voor de ecologie, zo zegt Platt: "Omwille van hun grootte en hun vermogen om veel fruit te eten, denken we dat krokodillen in veel zoetwater-ecosystemen een belangrijke bron van verspreiding van zaadjes zijn."

Man met uranium in schoenen opgepakt

Een man uit Sierra Leone is op de luchthaven van New York opgepakt omdat hij stukjes ruwe uranium in zijn schoenen had zitten. Hij was van plan een verkoopdeal te sluiten met een Amerikaanse undercoveragent die zich voordeed als een vertegenwoordiger van Iran. Dat meldde de BBC zaterdag.

Er zaten ook stukjes uranium in de schoenzolen van zijn schoenen. De stukjes dienden als een proefmonster voor een verkoopdeal waarbij 1000 ton uranium gemoeid was. De man zou het radioactieve gesteente vanuit Sierra Leone naar Iran verschepen.

Uranium kan worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie en het maken van nucleaire wapens. De export van uranium naar Iran is volgens internationale wetgeving verboden, omdat er handelssancties zijn opgelegd tegen Iran. Het Westen vreest dat het islamitische land bezig is met het maken van een atoombom.

De Sierra Leoner is door de Amerikaanse staat aangeklaagd. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 1 miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro) boven het hoofd.

Fiscus eist miljoenen van nabestaanden Jackson

Nabestaanden van Michael Jackson hebben veel te weinig belasting betaald over de nalatenschap van de King of Pop. Dat beweert de Amerikaanse belastingdienst IRS althans, meldt de Britse persdienst Reuters. Volgens de IRS moet nog 702 miljoen dollar aan belastingen en boetes worden betaald.

Volgens de belastingdienst hebben de nabestaanden van Jackson onder meer de waarde van het erfgoed verkeerd ingeschat. Volgens de IRS was het imago van de King of Pop ten tijde van zijn dood in juni 2009 nog 434 miljoen dollar waard, terwijl de nabestaanden dit op 2105 dollar schatten.

De Jacksons betaalden volgens de IRS ruim 505 miljoen dollar te weinig aan belastingen. De overige bijna tweehonderd miljoen dollar die de belastingdienst eist, zijn boetes voor het niet betalen. Een advocaat van de Jacksons stelt dat de schattingen van de IRS zijn gebaseerd op 'speculaties en verkeerde aannames'. De nabestaanden zouden al honderd miljoen dollar aan belastingen betaald hebben.

Man dreigt van Westertoren te springen

Een verwarde man dreigt zaterdagmiddag van de Westertoren in Amsterdam te springen. Rond 16.15 uur wist de man op de balustrade van de toren te komen. Politie, brandweer en ambulances zijn aanwezig, meldt een woordvoerder van de politie. Geprobeerd wordt om hem op andere gedachten te brengen.

De omgeving is afgezet. Het naastgelegen Anne Frank Huis is wel bereikbaar. Ook het Prinsengrachtconcert zal geen hinder ondervinden.

Het is onduidelijk hoe de man op de toren is geklommen.

[EK Hockey] Caldas: "Het was een mentale worsteling"

De Oranjevrouwen gaan niet met de gedroomde gouden medaille, maar met brons naar huis. Bondscoach Max Caldas was zaterdag na afloop van de troostfinale tegen België blij met het eindresultaat, maar zag zijn ploeg niet de beste wedstrijd spelen.

"Het was een stroeve eerste helft, het tempo lag te laag", vertelt Caldas. "We hadden ook moeite om het tempo op te schroeven. Na rust speelden we fenomenaal, het was sneller, pakten ballen af. We verzuimden alleen om de stand verder uit te breiden, terwijl we daar wel de kansen voor hadden."

"Doordat we niet scoorden bleef het spannend. Helemaal toen Charlie (de Belgische Charlotte de Vos, red.) prachtig scoorde en het 2-1 werd. Gelukkig scoorden wij meteen toen België met een vliegende keeper ging spelen. Toen was de wedstrijd gelopen."

"Het was een mentale worsteling om dit vandaag voor elkaar te krijgen. Daarom ben ik zo blij dat het gelukt is om het brons te pakken. Hoe ik de meiden mentaal klaar heb gekregen voor België? Na Engeland hebben we de wedstrijd op een normale manier afgesloten en verder niets geks gedaan. De meiden hebben alleen de dag erna vrij gekregen, zodat ze hun hoofd leeg konden maken. ’s Avonds zijn we weer bij elkaar gekomen en om de wedstrijd voor te bereiden."

Fransman Bost beste springruiter Europa

De Franse springruiter Roger-Yves Bost is zaterdag in Herning Europees kampioen geworden. Op zijn paard Castle Forbes Myrtille Paulois bleef hij het hele EK foutloos. Zilver was er voor de Brit Ben Maher. Zijn landgenoot Scott Brash veroverde het brons.

Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling besloten zaterdag niet meer te starten in de tweede omloop. Zij waren na de eerste omloop, waarin ze hun strafpuntentotaal naar respectievelijk 21,65 en 23,70 opschroefden, al kansloos voor eremetaal.

Para-dressuuramazone Sanne Voets had eerder zilver gepakt. Zij moest met een score van 71,927 procent haar meerdere erkennen in Hannelore Brenner. De Duitse kwam tot 72,610 procent. Brons was er voor José Letartre uit Frankrijk.

Directie Sensire poept weer in broek

Een aangekondigde demonstratie heeft de directie van de Achterhoekse zorginstelling Sensire zoveel angst aangejaagd dat zij uit angst voor de veiligheid van het personeel per aanstaande maandag het kantoor sluiten.

Vakbond Abvakabo FNV vindt dat maar vreemd 'Wij bijten niet. Onze leden zijn boos, maar dat mag in deze situatie. Het is onzin dat de veiligheid van het kantoorpersoneel in het geding komt. De dames gaan zitten en zingen een liedje.'

De vakbond verdenkt de directie er eerder van de verantwoordelijkheid te willen ontlopen. Het is niet de eerste keer dat de directie dit hazenpad bewandeld. De vakbond zegt: 'Ze vluchten weer voor ons. Ze hadden aanvankelijk gezegd dat het kantoorpersoneel een vrije dag moet nemen. Dit past bij hun reactie van de vorige keer. Toen kozen ze ook het hazenpad.'

De SP heeft samen met de vakbond een grote actie aangekondigd, zij gaan demonstreren tegen een geplande bezuiniging die behelst dat alle 1100 thuishulpmedewerkers ontslag krijgen als kerstbonus.

De directie heeft al eerder een demonstratie ervaren. Eind juli werd het hoofdkantoor van Sensire ook urenlang bezet. De bezetters wilden toen ook al in gesprek met de directie. Dat kon echter geen doorgang vinden omdat de directieleden hem snel gesmeerd waren via de achterdeur. Wegens zinloosheid is de actie toen snel beëindigd.

Politie onderzoekt identiteit dode wielrenner

Het is nog onduidelijk wie de wielrenner is die vrijdagavond overleed nadat hij in Wassenaar op twee andere fietsers was gereden. De politie is een onderzoek gestart naar de identiteit van de man.

De fietser reed over de Raaphorstlaan in Wassenaar, in de richting van Voorschoten, toen hij om 21.45 uur op twee andere fietsers knalde. Het slachtoffer viel en was niet meer aanspreekbaar. De twee andere fietsers bleven ongedeerd.

Onderzoek naar de fiets van de man en naar zijn kleding en sleutels hebben niets opgeleverd. Ook is niemand als vermist opgegeven.

Slechte naad mogelijk oorzaak lek Fukushima

Beschadigde naden en een vervorming van een van de watertanks lagen mogelijk ten grondslag aan het lek van radioactief water bij de Japanse kerncentrale Fukuhima Dai-ichi vorige week. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, zaterdag bekendgemaakt.

Tepco kwam er maandag achter dat zo'n driehonderdduizend liter radioactief koelwater weg was gelekt. De tank waar het radioactieve water in was opgeslagen stond eerst op een andere plek, maar werd verplaatst nadat de fundering deels was ingestort. Tepco vermoedt dat de tank begon te lekken toen de rubberen zegels in de tank het begaven, waardoor de tank kromtrok.

Het grootste deel is de bodem ingelopen, maar een deel ervan is mogelijk in de Grote Oceaan terechtgekomen, aldus Tepco.

De kwestie legt een nieuw probleem bij de kerncentrale bloot. Tweeëneenhalf jaar nadat de centrale getroffen was door een aardbeving en tsunami lijkt het niet mogelijk de enorme hoeveelheden water die gebruikt worden voor het koelen van de gesmolten reactorkernen op een correcte manier op te slaan.

Nog klein miljardenbedrag nodig voor Grieken

Na 2014 is voor Griekenland nog een hulppakket nodig ter waarde van een "klein miljardenbedrag van twee cijfers". Dit schatte de Europese Commissaris voor Energie, Günther Oettinger. Oettinger sprak met de Duitse krant Die Welt die het vraaggesprek dit weekeinde publiceerde.

De Duitse Oettinger is een christendemocratische politicus die voor zijn baan als EU-commissaris premier was van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg (2005-2010).

In Berlijn zijn de omvangrijke noodkredieten aan Griekenland door de naderende Duitse parlementsverkiezingen in christendemocratische regeringskringen geen geliefd onderwerp.

Nog klein miljardenbedrag nodig voor Grieken
Nog klein miljardenbedrag nodig voor Grieken (Foto: ANP)

'Terpstra verdraaide mening over schaatshal'

KNSB-voorzitter Doekle Terpstra verkondigde naar buiten toe dat het rapport dat koos voor Almere als topschaatscentrum niet deugde, maar uit interne e-mails blijkt dat hij het wel degelijk eens was met de keuze. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van een eigen reconstructie.

Op 18 mei ging Terpstra akkoord met de keuze voor Almere, maar toen het beoordelingsrapport 20 mei uitlekte, veranderde hij van koers. De geboren Fries Terpstra kreeg schaatsminnend Friesland over zich heen, omdat hij 'hun Thialf' de das om deed. Daarna noemde hij het rapport 'onzorgvuldig en ontoereikend'.

Voor het uitlekken van het rapport zou Terpstra's grootste zorg zijn geweest hoe hij Friesland meekreeg in de keus voor Almere, blijkt uit de e-mails die de krant heeft.

'Terpstra verdraaide mening over schaatshal'
'Terpstra verdraaide mening over schaatshal' (Foto: ANP)

Vies strandpaviljoen Blijburg weer open

Het Amsterdamse strandpaviljoen Blijburg is zaterdag weer geopend. Het restaurant werd donderdag gesloten nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had vastgesteld dat de keuken zo vies was dat er geen eten bereid mocht worden. In de keuken bleken muizen en fruitvliegjes te zijn.

Het populaire Blijburg, gelegen op IJburg, laat zaterdag weten weer 'spic en span' te zijn. De strandtent is niet te spreken over de manier waarop de NVWA het nieuws over de sluiting naar buiten heeft gebracht.

"Dat het schoon moet zijn: logisch. Maar ik heb wel mijn bedenkingen bij de manier waarop die Voedsel- en Warenautoriteit met ons is omgegaan", laat eigenaar Stanja van Mierlo weten. "Ze vonden het kennelijk nodig om zichzelf via de media extra belangrijk te maken. In een ronkend persbericht suggereerden ze dat ze 185 barbecuegasten hadden gered. Onzin: die barbecue is gewoon doorgegaan en daar hadden ze helemaal geen bezwaar tegen."

Barça-trainer vindt Madrid-bod op Bale respectloos

FC Barcelona-trainer Gerardo Martino is niet onder de indruk van het torenhoge bod van Real Madrid op Gareth Bale. "Hij lijkt een goede speler", zei de Argentijn zaterdag op een persconferentie. Maar 'het bod is respectloos als we kijken naar hoe de wereld er momenteel aan toe is', voegde hij daaraan toe.

Madrid heeft naar verluidt een bod van honderd miljoen euro gedaan op de speler van Tottenham Hotspur. Mochten de Londenaren het bod accepteren dan wordt Bale de duurste speler ooit.

Martino's uitspraken zijn enigszins opmerkelijk gezien de transfersom van Neymar. Barça nam de Braziliaan in juni voor 57 miljoen euro over van Santos.

1800 arrestaties bij politieactie Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft meer dan 1800 arrestaties verricht bij een massale actie tegen de georganiseerde misdaad. Dat meldde de BBC zaterdag.

De politie heeft invallen gedaan in onder meer discotheken, massagesalons en nachtclubs. In een maand tijd heeft de politie ongeveer 2500 panden doorzocht in Hong Kong, de stad Macau en in het binnenland van de Volksrepubliek China. Daarbij zijn illegale goederen als drugs, pornografisch materiaal en wapens in beslag genomen.

De undercoveroperatie, dat de codenaam Bliksemschicht 13 kreeg, was vooral bedoeld om de zogeheten triads tegen te gaan. Dat zijn criminele gemeenschappen die diep geworteld zijn in de Chinese samenleving.

[Premier League] Podolski schenkt Arsenal zege in derby

Arsenal heeft zich goed hersteld van de nederlaag tegen Aston Villa. In een Londense derby waren The Gunners te sterk voor Fulham. Na een sterke openingsfase werd Arsenal al na een kwartier spelen beloond met de voorsprong. Aaron Ramsey schoot van buiten de zestien op doel. Spits Olivier Giroud besloot de bal te controleren en hij schoot goed raak langs doelman David Stockdale.

Adel Taarabt leidde Fulham veel in de aanval, maar de Marokkaanse middenvelder werd onvoldoende ondersteund door zijn teamgenoten bij de ploeg van Martin Jol. Vlak voor rust kreeg Fulham het deksel op de neus toen Podolski profiteerde in de rebound na een gekeerd schot van Theo Walcott.

Na rust liet Arsenal de thuisploeg verder opstomen en wilde het Fulham zichzelf moe laten spelen. Halverwege de tweede helft profiteerde Arsenal. Na een goede combinatie via Giroud en Santi Cazorla kwam de bal bij Podolski, die zijn tweede maakt met een strak en laag schot vanaf de rand zestien.

Tien minuten later kreeg Fulham dan wel eindelijk loon naar werken. Darren Bent kon van dichtbij intikken op een voorzet van Dimitar Berbatov. Het was echter al veel te laat, want Arsenal had de drie punten al lang in de zak.

'Oude troep' in Amsterdamse ouderenzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid meent dat in de Amsterdamse ouderenzorg "soms met oude troep wordt gewerkt". Hij zei dat nadat Amsterdamse zorginstellingen vorige week hadden geklaagd dat zij in 1,5 jaar tijd een derde van de instellingen moeten sluiten.

"Ik kom redelijk vaak in verzorgings- en verpleeghuizen, ook in Amsterdam," vertelt de staatssecretaris in een interview met Het Parool: "Als ik dan tien jaar verder denk, vraag ik me vaak af: is de kwaliteit van het gebouw nog wel geschikt om de zwaardere zorg te leveren die in de toekomst wordt gevraagd?"

'Toestand Mandela af en toe instabiel'

De Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn toestand is nog steeds grotendeels stabiel, maar 'medisch ingrijpen' is nodig omdat zijn toestand af en toe instabiel wordt. Dat heeft het kantoor van president Jacob Zuma zaterdag in een verklaring laten weten.

Mandela's artsen zijn hard aan het werk om het antiapartheidsicoon er weer boven op te krijgen, aldus de verklaring. De 95-jarige Mandela werd 8 juni opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longonsteking.

Bo Xilai geeft echtgenote schuld van verduistering

De gevallen Chinese partijbons Bo Xilai heeft zaterdag gezegd dat zijn vrouw degene is die overheidsgeld heeft verduisterd en dat hij er niet van op de hoogte was. Ook vertelde Bo hoe hij vervreemd raakte van Gu Kailai nadat hij een affaire had gehad. Bo wordt verdacht van omkoping, verduistering en machtsmisbruik. Zijn proces ging zaterdag zijn derde dag in.

Bo gaf aan spijt te hebben dat hij geen stokje stak voor het gedrag van zijn vrouw. "Ik schaam me er voor. Ik was te onachtzaam, zeker gezien dit publieksgeld was. Ik heb het geld vervolgens later niet teruggehaald (...) maar kan je zeggen dat het mijn bedoeling was dit geld te verduisteren? Nee."

Gu werd in augustus 2012 veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Hoewel de moord doorgaans wellicht zou zijn toegedekt met de sluier van partijprotectionisme, zette de vlucht van een politiecommissaris een reeks gebeurtenissen in gang die leidde tot de val van een van de grootste politieke beloftes van China.

Een verklaring van de politiechef, voormalig vertrouweling van Bo, bracht de moord aan het licht. Bo, door zijn populistische inborst toch al niet geliefd bij een deel van de partijtop, verloor zijn politieke patronen en werd aangeklaagd. Dat hij wordt veroordeeld lijkt vrijwel zeker, dat zijn politieke carrière als een nachtkaars uitgaat, staat vast. Desondanks heeft Bo zich de afgelopen dagen onverwacht fel verdedigd.

[F1] Uitslag kwalificatie België

Een hectische kwalificatie voor de Grand Prix van België heeft Lewis Hamilton pole-position opgeleverd. Met een tijd van 2.02,012 was hij twee tienden sneller dan Sebastian Vettel. Mark Webber werd derde.

Vlak voor de start van de kwalificatie begon het in Spa-Franchorchamps te regenen, waardoor de coureurs in Q1 een natte baan voorgeschoteld kregen. Toch werd het al snel weer droog, waardoor een droge lijn begon te ontstaan. Giedo van der Garde en de coureurs van Marussia namen een gok door vervolgens voor slicks te kiezen. Dit pakte aanvankelijk niet goed uit, maar de baan werd steeds droger. Daardoor pakte Van der Garde een sensationele derde plaats in Q1. Jules Bianchi werd elfde en Max Chilton, die de zestiende plaats pakte, had eveneens geluk. Pastor Maldonado, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Esteban Gutiérrez en Charles Pic waren klaar.

In Q2 bleef het droog, waardoor een meer normale kwalificatie werd verreden. Van der Garde deed het in deze sessie uitstekend met een veertiende plaats en boekte daarmee zijn beste prestatie tot nu toe. Nico Hülkenberg kwam slechts 21 duizendsten van een seconde tekort voor Q3 en viel af. Dit gold ook voor Adrian Sutil, Sergio Perez, Bianchi en Chilton.

Bij de start van Q3 begon het weer te regenen. De overgebleven coureurs begonnen allemaal op slicks, behalve Paul di Resta. Die koos voor intermediates en klokte vroeg in de sessie zijn tijd. Lange tijd leek het erop dat deze tijd genoeg zou zijn voor pole-position, maar de baan droogde in hoog tempo op. Hierdoor viel Di Resta uiteindelijk terug naar plaats vijf.

Na het vallen van de vlag waren Nico Rosberg, Lewis Hamilton en de beide Red Bull-coureurs nog op de baan. Hamilton begon als laatste aan zijn afsluitende ronde en op de opdrogende baan had hij de ultieme kans om de pole voor zich op te eisen. Dat deed hij uiteindelijk ook en hield Vettel, Webber, Rosberg, Di Resta, Jenson Button, Romain Grosjean, Kimi Räikkonen, Fernando Alonso en Felipe Massa achter zich.



Uitslag kwalificatie België:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. Lewis Hamilton Mercedes 02:01.012 22
2. Sebastian Vettel Red Bull 02:01.200 19
3. Mark Webber Red Bull 02:01.325 20
4. Nico Rosberg Mercedes 02:02.251 20
5. Paul di Resta Force India 02:02.332 22
6. Jenson Button McLaren 02:03.075 21
7. Romain Grosjean Lotus 02:03.081 22
8. Kimi Räikkönen Lotus 02:03.390 22
9. Fernando Alonso Ferrari 02:03.482 21
10. Felipe Massa Ferrari 02:04.059 21
         
11. Nico Hülkenberg Sauber 01:49.088 17
12. Adrian Sutil Force India 01:49.103 17
13. Sergio Perez McLaren 01:49.304 16
14. Giedo van der Garde Caterham 01:52.036 15
15. Jules Bianchi Marussia 01:52.563 16
16. Max Chilton Marussia 01:52.762 17
         
17. Pastor Maldonado Williams 02:03.072 10
18. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 02:03.300 10
19. Daniel Ricciardo Toro Rosso 02:03.317 10
20. Valtteri Bottas Williams 02:03.432 10
21. Esteban Gutiérrez Sauber 02:04.324 10
22. Charles Pic Caterham 02:07.384 8

[Vuelta] Bos moet verstek laten gaan

Theo Bos gaat zaterdag niet van start in de Vuelta. Bij de Belkin-renner zijn lage cortisolwaarden gemeten, wat volgens de Nederlandse ploeg kan duiden op een verminderde gezondheid. Als hij van start was gegaan zou hij ook de regels van antidopingbeweging MPCC hebben geschonden.

Renners mogen volgens de regels van de MPCC, waarvan Belkin lid is, alleen van start gaan als de cortisolwaarden op normaal niveau zitten. Van de internationale wielerunie UCI had Bos gewoon mogen starten.

Bos wordt niet vervangen door een andere renner. Daardoor staan er slechts tien Nederlanders aan de start van de Spaanse rittenkoers. De Vuelta gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van 27,4 kilometer naar Sanxenxo.

Geblesseerde Boom niet in Cyclassics

Lars Boom doet door een knieblessure niet mee aan de Vattenfall Cyclassics. De wielrenner van Belkin wordt vervangen door Jetse Bol. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg zaterdag bekendgemaakt. De klassieker in Hamburg staat zondag op het programma.

Sinds de eerste editie van de Hamburgse koers in 1996 ging alleen Léon van Bon er met de zege aan de haal. Nederland wacht daarom al sinds 1998 op een overwinning. De laatste jaren is de Vattenfall Cyclassics een koers voor sprinters. De Fransman Arnaud Démare won de editie van vorig jaar.

[EK Hockey] Oranjevrouwen derde na zege op België

De Nederlandse vrouwen zijn het EK in Boom geëindigd als derde. In de troostfinale versloeg Oranje België met 1-3. Nederland schoot uit de startblokken en probeerde in de eerste vijf minuten het Belgische vuur onder doel te nemen.

Toch waren het de gastvrouwen die de eerste échte grote kans van de wedstrijd kregen. De Belgen mochten aanleggen voor een corner, maar de tip-in poging van Judith Vandermeiren ging maar net naast. Vervolgens was de beurt aan Oranje om een korte hoekslag te nemen. Niet Maartje Paumen maar Caia van Maasakker stond achter de bal. De SCHC-verdediger deed wat ze moest doen en pushte de bal hard rechts van Aisling D’Hooghe: 0-1.

Ondanks deze tegentreffer, namen de Belgen langzamerhand het heft in handen. Jill Boon, leek de stand na een werkelijk prachtige actie in evenwicht te brengen, maar haar treffer werd uiteindelijk afgekeurd. Emilie Sinia hinderde Willemijn Bos in haar verdedigingsactie. Nederland had daarentegen meer geluk met scoren. Bij de tweede corner was het wederom raak. De bal werd weliswaar verkeerd gestopt, maar na een prima uitspeelactie schreef Carlien Dirkse van den Heuvel de 0-2 op haar naam.

Na rust probeerde Nederland opnieuw het Belgische doel onder vuur te nemen. Zo had zowel Kiki Collot d’Escury als Kelly Jonker de kans om de stand uit te breiden. Beiden verzaakten dit te doen. Ook Sabine Mol had een dot van een kans. Ze kwam één-op-één te staan met D’Hooghe, maar de goalie redde uitstekend.

Een kwartier voor tijd maakte België de verdiende aansluitingstreffer. En hoe. Aanvoerder Charlotte de Vos ramde de bal ziedend hard met haar backhand in de kruising: 1-2. De Belgen hadden zes minuten voor tijd nog de mogelijkheid om de stand in evenwicht te brengen, maar de vierde corner mislukte. Met een vliegende keeper hoopten de Belgen nog voor een stuntje te zorgen, maar het pakte anders uit. Bij de eerste aanval van Nederland lag de 1-3 in het doel, die op naam kwam van Ellen Hoog. D’Hooghe keerde weer direct terug in het veld en nam haar plek in het doel in, maar echt gevaarlijk werd het niet meer.

Vleermuis tegen vuurvlieg

In Keulen heeft Warner Interactive op gamescom 2013 een nieuwe trailer laten zien en een nieuwe vijand geïntroduceerd waar Batman in zijn 'nieuwe' avontuur mee te maken gaat krijgen, namelijk de superschurk Firefly.

Firefly zal voorzien zijn van een vlammenwerper, gebruikt verschillende lichteffecten en optische illusies om Batman het zo lastig mogelijk te maken. In de trailer zien we verder dat Batman het gevecht aangaat met een aantal bekende vijanden zoals The Joker, Bane en Deathstroke. De game komt uit op 25 oktober voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc. Het is tot op heden nog niet bekend of de game ook op Xbox One en PlayStation 4 zal verschijnen.

Hoge VN-diplomaat in Syrië wegens gifgasaanval

De hoge VN-diplomate Angela Kane is zaterdag in de Syrische hoofdstad Damascus aangekomen om er de regering te vragen plaatsen van een vermoede gifgasaanval voor onderzoek open te stellen. De Duitse Kane is hoofd van het 15 jaar geleden opgerichte Ontwapeningsbureau van de VN. Ze is daarmee de Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor Ontwapening.

Afgelopen woensdag zou een gifgasaanval zijn gedaan in rebellengebied aan de oostrand van Damascus. De VN-Veiligheidsraad vroeg vervolgens secretaris-generaal Ban Ki-moon ervoor te zorgen dat de VN-wapeninspecteurs die al in Syrië waren, ook deze zaak gaan onderzoeken. De VN wil daarvoor de medewerking van de betrokken partijen.

Hoge VN-diplomaat in Syrië over gifgasaanval
Hoge VN-diplomaat in Syrië over gifgasaanval (Foto: ANP)

Rui Costa verhuist van Movistar naar Lampre

Rui Costa fietst komend jaar voor Lampre-Merida. De Portugese renner tekende een eenjarig contract bij de Italiaanse ploeg en komt over van Movistar. Dat meldt Lampre zaterdag. Rui Costa won dit jaar onder meer twee etappes in de Tour de France.

De 26-jarige renner is de laatste jaren uiterst succesvol. Zo schreef hij naast meerdere touretappes ook de laatste twee edities van de Ronde van Zwitserland op zijn naam. Daarnaast is hij de regerend Portugees kampioen tijdrijden.

Rui Costa koos ondanks veel aanbiedingen van andere ploegen voor Lampre. "Ik denk dat het voor mij tijd is om me op een hoge klassering in het klassement van een ronde als de Tour de France te richten", zegt hij. "Ik denk dat Lampre mij de beste kans biedt om dat te bereiken."

Snowden heeft digitale sporen gewist

De pogingen van de Amerikaanse regering om na te gaan welke informatie klokkenluider Edward Snowden eerder dit jaar precies heeft buitgemaakt worden bemoeilijkt doordat Snowden zijn sporen heeft gewist. Normaal zouden de activiteiten van gebruikers van de NSA-systemen in digitale logboeken worden opgeslagen, maar Snowden lijkt deze te hebben gewist of omzeild. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd.

In juli, twee maanden na Snowdens onthullingen, werd NSA-baas Keith Alexander in het Congres gevraagd welke informatie Snowden precies had meegenomen. Alexander zei de vraag niet te willen beantwoorden omdat het een lopend onderzoek betrof. De bronnen zeggen echter dat de NSA niet weet wat Snowden heeft meegenomen.

De onthulling is een streep door het argument van het Witte Huis dat de NSA-programma's niet kunnen worden misbruikt omdat ze zeer nauw in de gaten worden gehouden: als Snowden in staat was de veiligheidsmaatregelen in de systemen te omzeilen, hoeveel andere mensen kunnen dan hetzelfde doen?

Snowden werkte voor het bedrijf Booz Allen Hamilton, dat was ingehuurd door de NSA. Nadat hij vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst had meegenomen week hij uit naar Hong Kong, waarna hij informatie doorspeelde aan de Guardian en de Washington Post. Snowden vloog later door naar Rusland, waar hij wekenlang vastzat in de transitzone van de luchthaven, omdat de VS zijn paspoort hadden ingetrokken. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning gekregen van de Russische regering.

Tientallen mensen gedood in noordoosten Nigeria

Islamitische extremisten hebben deze week zeker 44 inwoners van een dorp in het noordoosten van Nigeria gedood. De slachtoffers werd allen de keel doorgesneden. Dat heeft een bron bij de autoriteiten bekendgemaakt.

Het dorpje Dumba, in de deelstaat Borno, werd dinsdagochtend aangevallen. Extremisten in het gebied zijn overgestapt van vuurwapens naar messen voor hun moordpartijen, omdat het geweervuur veiligheidstroepen aantrekt. Bij sommige dorpelingen die de aanval overleefden werden de ogen uitgestoken, aldus de bron.

Borno is een van de drie deelstaten waar sinds 14 mei de noodtoestand van kracht is, om het leger alle ruimte te geven tegen de radicaalislamitische organisatie Boko Haram. Het mobiele telefoon- en internetverkeer is afgesloten, waardoor het erg moeilijk is informatie uit het gebied te krijgen.

Limburger belandt met been in uienrooimachine

Een 18-jarige Limburger is zaterdagochtend met een been in een uienrooimachine beland. Hij was op een akker aan de Breijbaan in Swartbroek bezig resten uit de machine te halen toen hij met zijn voet de band raakte, zegt een politiewoordvoerder.

Hierop kwam de man uit Ell met zijn been in de machine terecht. De brandweer moest eraan te pas komen om hem los te krijgen. Het was voor de brandweer niet eenvoudig ter plaatse te komen omdat de machine in een drassig buitengebied stond. Voor de hulpverlening werd ook een traumahelikopter ingezet.

Het is niet bekend hoe het met het been van de Limburger gesteld is.

'Syrische soldaten vinden chemische middelen'

Syrische militairen die in een buitenwijk van Damascus tegen rebellen vechten, zijn op chemische substanties gestuit die verstikkend werken. Dit berichtte de staatstelevisie zaterdag. De stof ligt in tunnels die rebellen hebben gegraven in Jobar, aan de oostrand van de stad. De tv meldde dat meerdere militairen dreigen te stikken sinds ze de rebellenwijk binnentrokken.

De rebellen hebben het regime ervan beschuldigd Jobar en aangrenzende plaatsen woensdag met chemische wapens te hebben bestookt. Volgens een anonieme Syrische veiligheidsfunctionaris zou dat politieke zelfmoord voor het regime zijn. De vermeende gifgasaanval was nog geen drie dagen nadat nadat VN-wapeninspecteurs afgelopen zondag in Damascus waren neergestreken.

Clasie: "Nog nooit vier keer verloren"

Feyenoord kent de slechtste seizoensstart van de clubhistorie en dat komt aan. Jordy Clasie heeft geen verklaring voor de slechte start. Voorafgaand aan het seizoen werden de Rotterdammers nog gezien als titelkandidaat.

Feyenoord speelde vorig seizoen goed en eindigde in de top van de Eredivsie. Daarbij is de selectie dit seizoen intact gebleven, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren.

Na drie speelrondes wacht de ploeg van Ronald Koeman nog op de eerste punten. Tegen PEC Zwolle, FC Twente en Ajax werd er verloren. Ook in de Europa League kende Feyenoord een valse start. Op bezoek bij Kuban Krasnodar werd verloren. In de komende vijf wedstrijden speelt Feyenoord vier keer thuis. NAC Breda, Roda JC, FC Utrecht en ADO Den Haag komen langs in De Kuip. In het uitduel treft de ploeg van Koeman het dolende NEC.

Clasie heeft geen verklaring voor de matige start. "Maar vier keer verliezen, dat doet iets met het vertrouwen, hoor", vertelt de middenvelder in het Algemeen Dagblad. "Ik had het er in Rusland met andere spelers over. Ik heb in mijn leven als voetballer nog nooit vier keer achter elkaar verloren. Zelfs drie keer is nooit voorgekomen en ik heb ook nog een seizoen bij Excelsior gespeeld."

Kashia overtuigd dat resultaten komen

Vitesse is niet meer de ploeg die het vorig jaar was. Aanvoerder Guram Kashia erkent dat de ploeg, maar ook hijzelf niet in een goede fase zit. "Ik ben de eerste om toe te geven dat ik een mindere periode beleef", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

"Alles pakt op het moment ook heel ongelukkig uit. Elk foutje dat ik maak, levert een tegengoal op. Ik zit er erg mee en ik hoop deze mindere fase vanaf FC Twente achter me te laten."

"Er is veel veranderd onder de nieuwe trainer. We werken aan een aanvallende speelwijze. Iedereen heeft andere taken en dat is wennen, zeker ook voor mij. Op den duur gaan we hier resultaten mee neerzetten, daar ben ik van overtuigd", aldus de Georgiër.

Kashia denkt dat Vitesse nog veel goed kan maken en uiteindelijk een goede plaats op de ranglijst kan bereiken. "Ik kijk ook naar andere ploegen", vertelt hij. "Ik geef ons ook dit seizoen weer een goede kans op een plek bij de top-5. Helemaal als we er snel nog een paar topspelers bij krijgen."

PEC wil smaakmaker graag behouden

PEC Zwolle is van plan om Youness Mokhtar langer aan zich te binden. De aanvaller, die interesse geniet van andere clubs, kan een nieuwe aanbieding tegemoet zien.

FC Twente zou een van de gegadigden zijn voor de aanvaller, maar de club uit Enschede versterkte zich deze week met Jesus Corona. Zwolle kan dus weer iets meer hopen op een langer verblijf van de 21-jarige Mokthar, die werd overgenomen van Eindhoven.

"Vorige maand zijn we al bezig geweest om het tot medio 2015 doorlopende contract van Mokhtar open te breken, zodat hij de status van een A-categoriespeler zou krijgen. Dat aanbod heeft hij naast zich neergelegd en dat is zijn goed recht, maar na 2 september kan dat zo weer uit de kast worden gehaald", vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp in De Stentor.

De Zwollenaren staan na drie speelrondes op een gedeelde eerste plaats. "PEC Zwolle staat nu in de picture, maar we zijn geen verkoophuis. We stellen alles in het werk om deze spelersgroep bij elkaar te houden", weet Nijkamp.

Ook trainer Ron Jans hoopt op het aanblijven van de aanvaller. "Hij heeft het naar zijn zin bij PEC Zwolle en kan zich hier nog doorontwikkelen. Daar ben ik wel blij mee. Op situaties zoals met Luis Suarez (Liverpool), Ola Toivonen (PSV) en Anco Jansen (De Graafschap) zitten een club en trainer niet te wachten."

[EK Hockey] Van Ass: "We haalden niet het gewenste niveau"

Bondscoach Paul van Ass grijpt ook op zijn zesde toernooi naast de hoofdprijs. De keuzeheer verloor met zijn ploeg in de halve finale van het EK van Duitsland. Met name na rust lukte het niet om aan te haken bij de krachtige tegenstander.

"We waren de betere ploeg in de eerste helft", zei Van Ass. "We hadden het initiatief, maar speelden niet ons beste spel. Zij hebben ons gebroken door de 2-2 te maken. We waren niet meer bij machte om over hen heen te gaan na de rust."

"Ik heb weleens een betere wedstrijd van ons gezien. Vandaag waren we niet goed. Dat lag niet aan één iemand. Te veel spelers haalden niet hun gewenste niveau. Als dat voor één of twee spelers geldt, kan je dat wel opvangen. Nu werd het spelbeeld onrustig." 

Oranje kon het tij niet keren. "We hebben niet ons niveau gehaald wat er wel was tijdens de tweede helft tegen Polen. Vandaag was dé dag om de halve finale van Duitsland te winnen. Dat is niet gebeurd. Na het EK gaan we rustig kijken waarom niet."

Nordfeldt: "Denk dat ik veel beter kan"

sc Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt kende tegen Ajax niet zijn meest gelukkige wedstrijd. De goalie zag er bij twee corners niet sterk uit.

"Ik denk dat ik veel beter kan", vertelt Nordfeldt aan Omrop Fyslan. "Maar je kan niet altijd op je hoogste niveau spelen. Volgende week is er weer een belangrijke wedstrijd, tegen FC Twente. I can not chance the past", vervolgt de goalie.

Hoewel Heerenveen al snel tegen een 0-2 achterstand aankeek, kwam de ploeg helemaal terug in de wedstrijd en op slag van rust was daar zelfs de voorsprong. Nordfeldt: "Vandaag was er een fantastische sfeer in het stadion en als je vertrouwt op de spitsen is alles mogelijk."

Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson scoorden vanuit twee goede corners van Christian Eriksen. Bij twee assists bleef het niet voor de Deen. Eriksen scoorde uiteindelijk de 3-3. "Ik zag de bal laat, ik heb wel het gevoel dat ik die bal had moeten pakken", aldus de Heerenveen-doelman.

Park: "Ik kan jongere spelers helpen"

PSV versterkte zich onlangs met de ervaren Ji-Sung Park. De Zuid-Koreaan denkt dat hij van belangrijke waarde kan zijn voor het jonge PSV van trainer Philip Cocu.

Park (32): "Ik denk dat ik de jongere spelers van PSV kan helpen door te laten zien wat het inhoudt om een prof te zijn", zegt hij in De Telegraaf. "Door aan te geven hoe ze mentaal sterker kunnen worden en door hun enthousiasme in goede banen te leiden."

De middenvelder wordt gehuurd van Queens Park Rangers. Hij heeft veel gehad aan de tijd dat hij samen met Cocu speelde. "Ik kon aan Cocu zien wat er nodig is om een topspeler te worden", aldus de huurling, die tegen AC Milan een prima wedstrijd speelde.

40% MKB heeft problemen

Ruim vier op de tien ondernemers in het midden- en kleinbedrijf geven aan dat hun bedrijf met financiële problemen kampt. Een kwart verwacht dat het de komende maanden nog slechter gaat, concludeert EenVandaag uit een onderzoek onder achttienhonderd ondernemers in het mkb.

De ondernemers hebben de meeste problemen met het loskrijgen van een lening. Twee derde van de ondernemers die de afgelopen jaar een lening probeerde te krijgen, kreeg nul op het rekest. Van de ondervraagden vindt 85 procent dat banken te weinig moeite doen om het mkb te ondersteunen. Een derde geeft aan dat de relatie met zijn thuisbank de afgelopen twee jaar is verslechterd. Vijf procent is overgestapt op een andere bank, 22 procent overweegt dit.

Negen van de tien mkb'ers vinden dat het kabinet onvoldoende aandacht heeft voor de problemen waar het mkb mee kampt. Zij klagen vooral over de toegenomen lastenverzwaringen en de regeldruk.

Tweede verdachte verkrachting Mumbai opgepakt

De Indiase politie heeft zaterdag een tweede verdachte gearresteerd in verband met de verkrachting van een jonge fotojournaliste. De 22-jarige vrouw werd donderdagavond door vijf mensen verkracht, terwijl haar mannelijke collega werd gekneveld en in elkaar geslagen. De Indiase fotojournaliste lag zaterdag nog in een ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed, liet de politie weten.

De tweede verdachte werd zaterdag voor zonsopgang in de kraag gegrepen en heeft inmiddels bekend. De eerste verdachte, een 19-jarige man uit Mumbai, verscheen zaterdag voor de rechter. Zijn voorarrest is tot 30 augustus verlengd. Tientallen mensen waren op de rechtbank afgekomen en eisten gerechtigheid voor het slachtoffer. Naar de drie andere daders wordt nog gezocht.

De vrouw nam donderdag foto's van een verlaten textielfabriek in het zuiden van Mumbai toen ze werd benaderd door vijf mannen, aldus de politie. De mannen boden haar aan toestemming te regelen om in het fabrieksgebouw te fotograferen. In plaats daarvan bonden ze echter haar collega vast en verkrachtten haar.

De groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in december ontlokte een golf van verontwaardiging in India en ver daarbuiten. In grote straatdemonstraties werden strengere straffen voor seksueel geweld en betere bescherming van vrouwen geëist. De strafmaat voor verkrachting is inmiddels verhoogd. Voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel zijn ondergebracht in het strafrecht.

Dodental aanslagen Libanon loopt op

Het dodental van de twee aanslagen die vrijdag werden gepleegd in de Libanese havenstad Tripoli is opgehoogd naar 47. Dat heeft de politie zaterdag gezegd. Voorts raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond toen de twee autobommen afgingen bij moskeeën in de stad. De veiligheidsdiensten zijn zaterdag in groten getale op straat aanwezig.

Niet alleen veiligheidstroepen, maar ook gewapende burgers zijn zaterdag de straat opgegaan. Terwijl de troepen patrouilleren hebben burgers controleposten ingesteld bij de twee moskeeën die vrijdag werden getroffen. Forensische experts onderzoeken de plekken waar de bommen afgingen.

Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen heeft opgeëist, wordt algemeen aangenomen dat ze verband houden met de burgeroorlog in Syrië. De rebellen in dat land zijn overwegend soennitische moslims en proberen het regime van president Bashar Assad ten val te brengen. Assad is een alawiet, een stroming binnen het sjiisme.

De Libanese sjiitische Hezbollah-beweging komt er openlijk voor uit mee te vechten met de troepen van Assad. Veel Libanezen steunen de Syrische rebellen echter. Deze tegenstelling heeft de afgelopen maanden al tot botsingen geleid. Op verschillende plekken zijn Libanese voor- en tegenstanders van Assad slaags geraakt. De moskeeën die vrijdag werden getroffen worden geleid door imams die felle criticasters van Hezbollah en Assad zijn.

Tientallen doden door overstromingen China

Hevige regens hebben in het noordoosten van China tot zware overstromingen geleid bij de stad Fushun. Daarbij zijn 76 mensen omgekomen. Zo'n negentig mensen worden nog vermist, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag. In de hele stad is een periode van rouw afgekondigd.

Fushun, dat ruim twee miljoen inwoners telt, is niet de enige stad in het noordoosten die getroffen is door het noodweer. In meerdere provincies zijn grote gebieden blank komen te staan en tientallen mensen omgekomen.

Uitslag derde vrije training België

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van België. De Duitser was op het circuit van Spa-Francorchamps Fernando Alonso een tiende te snel af. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Jean-Eric Vergne en Felipe Massa.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:48.327   16
2 F. Alonso Ferrari 1:48.432 +0:00.105 14
3 M. Webber Red Bull 1:48.533 +0:00.206 16
4 J. Vergne Toro Rosso 1:48.776 +0:00.449 15
5 F. Massa Ferrari 1:48.788 +0:00.461 15
6 J. Button McLaren 1:48.882 +0:00.555 13
7 E. Gutierrez Sauber 1:48.930 +0:00.603 18
8 R. Grosjean Lotus 1:48.967 +0:00.640 14
9 N. Rosberg Mercedes 1:48.993 +0:00.666 16
10 K. Räikkönen Lotus 1:49.008 +0:00.681 17
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:49.035 +0:00.708 15
12 L. Hamilton Mercedes 1:49.046 +0:00.719 17
13 A. Sutil Force India 1:49.122 +0:00.795 15
14 V. Bottas Williams 1:49.177 +0:00.850 15
15 P. di Resta Force India 1:49.226 +0:00.899 14
16 S. Perez McLaren 1:49.417 +0:01.090 14
17 N. Hülkenberg Sauber 1:49.478 +0:01.151 19
18 P. Maldonado Williams 1:50.418 +0:02.091 14
19 C. Pic Caterham 1:51.416 +0:03.089 15
20 G. van der Garde Caterham 1:51.800 +0:03.473 18
21 J. Bianchi Marussia 1:52.221 +0:03.894 17
22 M. Chilton Marussia 1:53.507 +0:05.180 18

All-Blacks opnieuw te sterk voor Australië in Rugby Championship

Nieuw-Zeeland is opnieuw Australië de baas in The Rugby Championship. De All-Blacks waren in Wellington met 27-16 te sterk voor de Wallabies. Nieuw-Zeeland heeft nu negen punten uit twee duels, Australië blijft puntloos.

Australië kwam op voorsprong door twee benutte strafschoppen van Christian Lealiifano. Daarna was het Ben Smith die twee keer de achterlijn van Australië passeerde en Nieuw-Zeeland op voorsprong zette. Israel Folau scoorde tien minuten voor tijd nog een try voor Australië maar dit was niet genoeg om te winnen.  

Vanmiddag wordt ook het duel tussen Zuid-Afrika en Argentinië nog afgewerkt. The Rugby Championsship is het 'Six Nations' toernooi van het zuidelijk halfrond. Lange tijd werd het toernooi met drie teams afgewerkt, maar Argentinië is sinds vorig jaar de vierde deelnemer.

Formule 1-race in New Jersey weer uitgesteld

Een Formule 1-race in de Amerikaanse staat New Jersey komt er volgend jaar niet. Dat zegt Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegen CNN. Volgens de 82-jarige Brit heeft de organisatie niet genoeg geld bijeen weten te krijgen om de race te financieren.

De Grand Prix zou worden verreden in West New York en Weehawken, langs de rivier de Hudson. De race zou uitzicht bieden op het New Yorkse Manhattan.

Pas in december wordt beslist over het definitieve programma voor 2014, maar de organisatoren moeten nu al de financiering op orde hebben. De organisatie van de Grand Prix in New Jersey komt honderd miljoen dollar (ruim 74 miljoen euro) tekort.

De race in New Jersey werd vorig jaar ook al uitgesteld. De financiering kwam toen niet rond omdat race-baas Tom Cotter onverwacht ontslag nam.

'VVD is baas over buitenlandbeleid'

De PvdA laat het buitenlandbeleid te veel dicteren door de VVD. Dit was voor Désirée Bonis in juni de reden om als Tweede Kamerlid voor de PvdA op te stappen, schrijft ze in een brief in NRC Handelsblad.

Bonis stelt in de brief dat Nederland internationaal een trendsetter was als het ging om de bevordering van vrede en veiligheid, democratie en mensenrechten. Onder Rutte I zou Nederland achterop zijn geraakt. Nu de PvdA in de coalitie zit, 'ballen we weer een beetje mee'. Maar daar is volgens Bonis ook alles mee gezegd. Verder wil Nederland slechts vijftig Syrische vluchtelingen opvangen, terwijl Duitsland er dit jaar nog vijfduizend opneemt.

Kamerleden hebben volgens Bonis te weinig invloed op deze besluiten. De druppel was voor haar een debat over de omstreden muur die Israël in de Palestijnse gebieden bouwt. Ze diende een motie in waarin de regering werd opgeroepen Israël en de Palestijnse Autoriteit kenbaar te maken dat zij het internationale recht dienden te respecteren. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontraadde de motie, waarop die werd verworpen. De motie was volgens Bonis onder druk van de fractieleiding al sterk afgezwakt.

Het staat volgens Bonis ook al vast dat de JSF er gaat komen, terwijl Defensie nog met een visie op de toekomst van de krijgsmacht moet komen. "Het is, wederom, een concessie, van de PvdA aan de VVD." Er zou binnen de fractie sprake zijn van een vaardige regie, waarbij ervoor wordt gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Door de economische crisis staat Nederland voor belangrijke keuzes en dat leidt volgens Bonis tot de drang de rijen gesloten te houden, 'omwille van het hogere goed'. Toch zouden parlementariërs op onderdelen meer afstand moeten durven nemen van het kabinetsbeleid. Bijvoorbeeld door na een gedegen intern debat vanuit de eigen partijdoelen op sommige vlakken een Kamermeerderheid met de oppositie te smeden. Dat is volgens Bonis democratischer.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zei in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed zich niet in de kritiek van Bonis te herkennen. Hij zei dat het 'tuurlijk' niet klopte dat al vaststaat dat de JSF er komt en ontkende dat er weinig ruimte voor Kamerleden is om vanuit de idealen van hun partij te handelen. "Er worden stevige discussies gevoerd." Ook wees hij erop dat hij als Europawoordvoerder al meerdere keren is opgetrokken met GroenLinks.

Servaes wees erop dat de homorechten in Rusland op de kaart zijn gezet. Hoewel zijn stellingen lijnrecht tegenover die van Bonis stonden, wilde hij er niet aan dat Bonis liegt. "Ik ben vanuit mijn idealen de politiek in gegaan, zij vanuit haar idealen."

'Excuusneger' Tan maakt zich niet druk

Humberto Tan maakt zich niet kwaad als mensen hem bestempelen als excuusneger. "Kritiek en zulke opmerkingen zullen er altijd zijn", legt de 47-jarige presentator uit in het AD.

"Het zal wel weer. Ik verweer me niet, dat is vrij zinloos", vertelt Tan over zijn reactie op dergelijke opmerkingen. "Het zou wat zijn als RTL zegt: hij kan niks, maar hij is een goed excuus. En daarom nemen we zo'n risico met Tan voor een groot, duur programma." Vanaf maandag presenteert Humberto de nieuwe talkshow RTL Late Night. "Erland is persoonlijk naar Luxemburg gereisd om de directe te overtuigen van de show", vertelt Tan over RTL 4-programmadirecteur Erland Galjaard.

Toch raken racistische opmerkingen Tan wel. "Waar ik wel over val is als Henk Lubberding tijdens de Tour de France zegt: dat negertje op die fiets. Want het heeft niet alleen een racistische connotatie, ook betekent het dat hij als analist zijn werk niet goed doet", vindt Humberto. "Over die coureur, Kévin Reza, weet hij dus niks te melden, behalve zijn huidskleur."

Voor Tan komt alles wat hij in het verleden op radio en televisie heeft gedaan samen bij RTL Late Night. "Entertainment bij RTL Boulevard, sport bij Eredivisie Live en de meer zakelijke toon van BNR", somt de presentator op. "Verder denk ik veel aan een filmpje van Will Smith op Youtube waarin hij het verschil tussen talent en skills uitlegt. Ik moet het vooral van het laatste hebben."

Hoewel Tan zijn openheid en 'snel contact kunnen maken' zijn talent noemt, wil hij 'bikkelen'. "Mezelf goed voorbereiden en gedisciplineerd leven. Niet straks na de uitzending aan de bar staan met bier, maar een colaatje en naar huis. Ik wil fris en fruitig blijven."

Tan is bovendien bereid een stap extra te zetten. Zo leerde hij onlangs met het oog op het WK voetbal in Brazilië Portugees. "Ik ga erheen en wil een beetje kunnen communiceren in die taal. Als ik straks dat ene leuke verhaal oppik en de ander niet, is dat dus geen toeval. Ondanks dat harde werken, komt na twintig jaar nog steeds terug: o, dat is die gozer die er alleen zit omdat hij zwart is. Die excuusneger."

Melzer tegenstander Monfils in finale Winston-Salem

Tennisser Jürgen Melzer is doorgedrongen tot de finale van het ATP-toernooi in Winston-Salem. De als negende geplaatste Oostenrijker versloeg vrijdagavond de Amerikaan Sam Querrey (6) met 6-2, 4-6 en 6-3. Melzer treft de Fransman Gaël Monfils (15) in de finale.

Bij het WTA-toernooi van New Haven bereikte Simona Halep de eindstrijd. De 21-jarige Roemeense was viervoudig winnares Caroline Wozniacki (4) uit Denemarken met 6-2 en 7-5 de baas. Halep staat in de finale tegenover de Tsjechische titelverdedigster Petra Kvitová (3).

Nieuwe trailer Coens-film Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis ging eerder dit jaar in première in Cannes. Daar werd direct de Grand Prix Award gewonnen en ook de overige reacties zijn veelal lovend. Wij moeten nog wachten tot het einde van het jaar, maar in de tussentijd kunnen we wel alvast wat van de sfeer proeven in de nieuwste trailer.

In Inside Llewyn Davis wordt het leven van een jonge zanger gevolgd, die zijn weg in de New Yorkse folk-scene probeert te vinden. Met de gitaar op de rug probeert hij de lastige obstakels in het winterse New York te ontwijken om het als singer-songwriter te kunnen maken. Het verhaal is losjes gebaseerd op het door Dave Van Ronk geschreven memoire The Mayor of MacDougal Street.

De hoofdrol wordt vertolkt door Oscar Isaac, onder meer bekend van zijn rol in Drive. Hij speelt opnieuw samen met Carey Mulligan en andere rollen zijn weggelegd voor onder meer John Goodman en Justin Timberlake.

Inside Llewyn Davis is vanaf 5 december in Nederland te zien.

Zangeres Linda Ronstadt heeft parkinson

Linda Ronstadt lijdt aan de ziekte van parkinson. Vanwege de aandoening kan de 67-jarige legendarische zangeres 'geen noot zingen', vertelde ze aan de Amerikaanse seniorenorganisatie AARP.

Ronstadt, die elf Grammy's won met haar folkrockmuziek, heeft al acht jaar klachten. Haar stemproblemen weet ze aanvankelijk aan een tekenbeet. Ook dacht ze dat haar handen soms trilden vanwege een eerdere schouderoperatie.

"Toen ik uiteindelijk naar de neuroloog ging, zei hij: oh, je hebt de ziekte van parkinson. Ik was volledig van de kaart. Dat had ik in geen miljoen jaar gedacht", doet de zangeres uit de doeken in een interview, dat volgende week in zijn geheel op de site van AARP wordt gepubliceerd.

"Niemand kan zingen met parkinson. Wat je ook doet." Ronstadt vertelt dat ze zich nog kan voortbewegen met krukken, maar inmiddels ook gebruikmaakt van een rolstoel.

De zangeres was een grootheid in de folkrockmuziek van de jaren zestig en zeventig. Ze begon als zangeres van de Stone Poneys en werd daarna wereldberoemd als solozangeres. Haar hoogste Top 40-notering in Nederland was in 1989 met het nummer Don't Know Much, een duet met Aaron Neville.

Mogelijke soundtrack GTA V gelekt

Op Gamefront kunnen we vandaag een lijst vinden die de soundtrack van GTA V mogelijk onthuld. We zien verschillende radiostations en welke tracks er op die zender gedraaid zouden worden. Het is nog niet bevestigd, dus neem het met een korreltje zout.

West Coast Classics (CLASSIC HIP HOP)
Host: DJ Pooh
*2pac - Ambitionz Az A Ridah
*N.W.A. - Appetite For Destruction
*N.W.A. - Gangsta Gangsta
*c walk - Kurupt
*DJ Quik - Dollars and Sense
*Snoop Dogg - Gin N Juice
*King T - Played Like A Piano'
*Geto Boys - Mind Playin' Tricks
*Tha Dogg Pound Ft*Mack 10 - Nothin' But The Cavi Hit
*Too $hort - So You Want To Be A Gangster
*Snoop Dogg Dr. Dre - Still D.R.E
*Snoop Dogg Dr. Dre - The Next Episode
*Mc Eiht - straight up menace
*The Dogg Pound - What Would You Do
*Kausion - What You Wanna Do (Ft. Ice Cube)
*Ice Cube - You Know How We Do It
Radio Los Santos (106.1) (modern hip hop)
Host: Big Boii
*Kendrick Lamar - A.D.H.D
*Game - Ali Bomaye
*??? - Bass Heads
*MC Eiht - Straight Up Menace
*Ab-Soul - Illuminate
*YG - I'm A Real 1
*??? - In The Life of a Mac
*PROBLEM ft. Glasses Malone - Say That Then
*Clyde Carson, The Team - Slow Down
*The Alchemist + Oh No (Gangrene) - ???
*??? - Smoking then/and Riding
*Freddie Gibbs - Still Livin
*Gucci Mane Ft. Ciara - Too Hood
*Jay Rock - Hood Gone Love It
2 other songs not identified
Soulwax FM (electronic/techno)
Host: Soulwax
*Mim Suleiman - Mingi
*FKCLUB - The Strange Art (In Flagranti Remix)
*Matias Aguayo - El Sucu Tucu
*Joe Goddard feat*Valentina - Gabriel (Soulwax Remix)
*Daniel Maloso - Body Music
*Green Velvet & Harvard Bass - Lazer Beams
*Zombie Nation - Tryouts
*Goose - Synrise (Soulwax Remix)
*Tiga - Plush (Jacques Lu Cont Remix)
*The Hacker - Shockwave (Gesaffelstein Remix)
*Pulp - After You (Soulwax Remix)
Non Stop Pop Fm (pop/dance)
*Robyn - Every Heartbeat
*Rihanna - Only Girl (In the World)
*Modjo - Lady
*Britney Spears - Gimme more
*Kelly Rowland - Work
*Petshop Boys - West End Girls
*All Saints - Pure Shores
*Mis-Teeq - Scandalous
*Moloko - Time Is Now
*Amerie - One Thing
*Fergie - Glamorous
*Hall And Oates - Adult Education
*Corona - Rhythm Of The Night
*Stardust - Music Sounds Better With You
*Jane Child - Don't Wanna Fall In Love
*Wham! - Everything She Wants
Rebel Radio (country)
*Ozark Mountain Daredevils - If You Wanna Get To Heaven
*Hank Snow - It Don't Hurt Anymore
*Johnny Paycheck - It won't be long (and I'll be hating you)
*Johnny Cash - General Lee
*Willie Nelson - Whiskey River
*Jerry Reed - You Took All The Ramblin' Out Of Me
*charlie feathers - can't hardly stand it
*Waylon Jennings - I Ain't Living Long Like this
*Waylon Jennings - Are You Sure Hank Done It This Way
*C.W. McCall - Convoy
Vinewood Boulevard Radio (alternative rock)
Hosts: Nate and Steve
*The Black Angels - Black Grease
*Sam Flax - Fire Doesn't Burn Itself
*Metz - Wet Blanket
*Ceremony - Histerya
*Bass Drum of Death - Crawling After You
*Shark? - California Grrrls
*FIDLAR - Cocaine
*Ty Segall Band - Diddy Wah Diddy
*Moon Duo - Sleepwalker
*Thee Oh Sees - The Dream
*Hot Snakes - This Mystic Decade
1 other song not identified
World Wide FM (Electronic/Chillwave/Ambient)
*Cashmerecat - Mirror Maru
*The Hics - Cold Air
*inc. - the place
*Mala - Ghost
*Swindle - Forest Funk
*Tom Browne - Throw Down
*Donald Byrd - You and the Music
*Candido - Thousand Finger Man
*Toro y Moi - Harm in Change
*Kyodai - Breaking
*Django Django - Waveform
*Gaslamp Killer - Nissim
*Owiny Sigoma Band - Harpoonland
*Guts - ???
*Yuna - Live Your Life (MELO-X MOTHERLAND GOD MIX)
*richard spaven, José James - ???
*Hackman - Forgotten Notes
2 other songs not identified
Chanel X (punk rock)
*Youth Brigade - Blown Away
*The Germs - Lexicon Devil
*The Weirdos - Life of Crime
*Black Flag - My War
*Descendents - Pervert
*Circle Jerks - Rock House
*T.S.O.L*- Abolish Government/Silent Majority
*Suicidal Tendencies - Subliminal
*Fear - The Mouth Don't Stop (The Trouble with Women IS)
*Adolescents - Amoeba
Los Santos Rock Radio (classic rock)
*Small Faces - Ogdens Nut Gone Flake
*Queen - Radio Ga Ga
*Foreigner - Dirty White Boy
*The Cult - Rain
*Steve Miller Band - Rock 'N Me
*Elton John - Saturday Night's Alright for Fighting
*Greg Kihn Band - The Breakup Song (They Don't Write 'Em)
*Julian Lennon - Too Late for Goodbyes
*The Doobie Brothers - What a Fool Believes
*Billy Squier - Lonely Is the Night
*Bob Seger and The Silver Bullet Band - Hollywood Nights
*Phil Collins - I Don't Care Anymore
*Chicago - If You Leave Me Now
*Deff Lepard - Photograph
Blue Ark FM (Reagge)
Host: Lee Scratch Perry
*Dennis Brown - Money in my Pocket
*Half Pint - Crazy Girl
*Joe Gibbs & The Professionals - Chapter Three
*Lee Perry & The Full Experience - Disco Devil
*Lee Perry & The Upsetters - Grumblin' Dub
*Konshens - Gun Shot A Fire
*Lee Perry & The Upsetters - I Am A Madman
*Protoje - Kingston Be Wise
*Gregory Issacs - Night Nurse
*Yellowman - Nobody Move, Nobody Get Hurt
*Chronixx - Odd Ras
*Tommy Lee - Pyscho
*Junior Delgado - Sons of Slaves
*Vybz Kartel & Popcaan - We Never Fear Dem
Radio Mirror Park (Hipster music)
Host: DJ George
*Black Strobe - Boogie In Zero Gravity
*Feathers - Dark Matter
*Poolside - Do You Believe?
*Dan Croll - From Nowhere (Baardsen Remix)
*Jai Paul - Jasmine (Demo)
*DJ Mehdi - Lucky Boy (Outlines Remix)
*Yacht - Psychic City
*The C90's - Shine A Light (Flight Facilities Remix)
*Twin Shadow - Shooting Holes
*Toro Y Moi - So Many Details
*Miami Horror - Sometimes
*Yeasayer - Don't Come Close
6 other songs not identified
The Space (Funk)
*Rick James - Give It to Me Baby
*Evelyn "Champagne" King - I'm in Love
*Eddie Murphy - Party All the Time
*Kleer - Tonight
*D Train - You're the One for Me
*Zapp - Hearbreaker*Pt*1, Pt*2
*Kano - Can't Hold Back (Your Loving)
*One Way - Cutie Pie
Flying Lotus FM
*Thundercat - Oh Sheiet It's X
*Aphex Twin - Widowlicker
*KingDom - Stalker Ha
*Shadow Child Ft. Tymer - 23
2 other songs not identified
Everything else:
*Hackman - Forgotten Notes
*Bernard Wright - Haboglabotribin'
*Taana Gardner - Heartbeat (Club Version)
*B.T. Express - Do It
*Aaron Neville - Hercules
*All Saints - Pure Shores
*Mis-Teeq - Scandalous
*Inner Circle - Bad Boys
*Marlena Shaw - California Soul
*Outkast - Elevators (Me & You)
*Regulate - Warren G and Nate Dogg
*Smokey Robinson- Cruisin
*Gerry Rafferty - Baker Street
*Poolside - Do You Believe around

San Francisco vreest bosbranden

Een enorme bosbrand in Californië bedreigt de energie- en watervoorziening van San Francisco. De gouverneur van de staat Californië, Jerry Brown, heeft daarom ook in de stad San Francisco de noodtoestand uitgeroepen, meldden plaatselijke media.

De brand bereikte zaterdag (onze tijd) het beroemde Nationale Park Yosemite. De belangrijkste toeristenattractie van het park, de Yosemite Valley, wordt echter niet bedreigd door de vuurzee.

De branden woeden al meer dan een week en hebben zich afgelopen donderdag snel uitgebreid. Meer dan 1300 brandweerlieden bestrijden de brand. De brand bij Yosemite is een van de 50 grote branden die momenteel woeden in het westen van de Verenigde Staten.

San Franscisco vreest bosbranden
San Franscisco vreest bosbranden (Foto: ANP)

Scott Cooper gaat The Stand regisseren

Het lijkt er op dat Scott Cooper, de regisseur van Crazy Heart, de nieuwe verfilming van Stephen King's The Stand zal gaan regisseren. In eerste instantie wilde men Ben Affleck voor deze klus hebben, maar aangezien deze het nu druk gaat krijgen met zijn rol van Batman in Zack Snyder's Batman Vs. Superman film, mag Cooper nu op de regiestoel plaatsnemen.

Cooper, die in 2009 het muzikale drama Crazy Heart regisseerde, is momenteel druk bezig met zijn nieuwe productie Out of the Furnace, waarin Christian Bale, Casey Affleck en Zoe Saldana de hoofdrollen spelen. The Stand speelt zich af in een wereld waar het merendeel van de mensheid is omgekomen door een virus. Een groep mensen probeert te overleven en moet het gevecht aangaan met de duivelse Randall Flagg. In 1994 werd er al eens door Mick Garris een vierdelige tv-serie van het verhaal van Stephen King gemaakt. Wanneer we de nieuwe versie van The Stand in de bioscoop kunnen verwachten is nog niet bekend.

Iran veroordeelt gifgasaanval Syrië

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag de wereld opgeroepen tot voorzichtigheid en veroordeelde de aanval met gifgas van afgelopen week in Syrië. Iran heeft als slachtoffer van aanvallen met gifgas het gebruik ervan altijd veroordeeld, zei Rohani. Hij meent dus dat er woensdag inderdaad gifgas is gebruikt bij Damascus.

Irak bestookte Iran met gifgas in de oorlog tussen de beide landen van 1980 tot 1988.

Rohani ziet "in de jongste ontwikkelingen tekenen van buitenlandse samenzweringen in de regio, vooral in Syrië en Egypte". Iran en Syrië zijn al geruime tijd bondgenoten.

Finnbogason: "Publiek was grote winnaar"

Alfredd Finnbogason was vrijdagavond weer eens van onschatbare waarde voor sc Heerenveen. In het thuisduel met Ajax (3-3) scoorde hij twee keer. Na een slecht begin van Heerenveen kwam Ajax op een 0-2 voorsprong. Daarna trok de IJslander de stand hoogstpersoonlijk gelijk.

"Het publiek was de grote winnaar vanavond", vertelde Finnbogason na afloop tegen de NOS. "Het was een hele rare wedstrijd. Gelukkig konden wij het duel snel doen kantelen." Finnbogason maakte al weer zes treffers en het is bekend dat hij interesse geniet van buitenlandse clubs.

"Er valt momenteel over niets te praten. Ik speel bij sc Heerenveen en pas als een andere club een akkoord bereikt met de clubleiding, pas dan hoef ik ergens over na te denken. Tot dat moment blijf ik gewoon mijn best doen", zei hij.

Tegen Ajax maakte hij twee doelpunten. De manier waarop toonde dat hij een echte killer is. Twee keer kwam hij alleen tegenover Ajax-doelman Kenneth Vermeer te staan. "Ik schoot ze goed binnen. Het liefst heb ik trouwens zo weinig mogelijk tijd. Dan hoef je ook niet zoveel na te denken."

[US Open] Haase treft Canadees Dancevic

Tennisser Robin Haase treft in de eerste ronde van de US Open Frank Dancevic. De Canadees is een qualifier; hij bereikte het hoofdtoernooi van het grandslam in New York via de kwalificaties. Haase speelde twee keer eerder tegen de huidige nummer 153 van de wereld en won beide keren. De US Open beginnen maandag.

Igor Sijsling staat in de eerste ronde tegenover de Duitser Peter Gojowczyk, de huidige nummer 146 van de wereld. Gojowczyk is eveneens een qualifier. De twee tennisten nog nooit tegen elkaar.

De tegenstander van Thiemo de Bakker was al bekend. Hij moet het opnemen tegen de Spanjaard Pablo Andujar. In het vrouwentoernooi is Kiki Bertens de enige Nederlandse. Ze staat in de eerste ronde tegenover de Chinese Jie Zheng.

Haase treft Canadees Dancevic
Haase treft Canadees Dancevic (Foto: ANP)

Moisander: "Dit moet wake-up call zijn"

Ajax liet voor de tweede maal dit seizoen punten liggen. In het Abe Lenstra Stadion kwam de ploeg van Frank de Boer niet voorbij sc Heerenveen (3-3). Er leek geen vuiltje aan de lucht toen de Amsterdammers in de eerste helft al snel op een 2-0 voorsprong kwamen.

Christian Eriksen gaf twee prima corners en door weifelend optreden van doelman Kristian Nordtfeld konden Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson met het hoofd scoren. Toch stond Ajax bij rust al weer met 3-2 achter, mede door slordig verdedigen. "Ik dacht dat we verder waren dit seizoen en dat het niet meer zou gebeuren", laat Moisander weten aan Ajax TV. "Vandaag is het toch gebeurd, dus zo ver zijn we nog niet."

"Dit moet een wake-up call zijn en we moeten gewoon keihard werken om elke wedstrijd te winnen", realiseert de Finse verdediger zich. Ajax staat na vier speelronden al weer op vijf verliespunten in de Eredivisie.

Van Garderen wint klimtijdrit in USA Pro Challenge

Tejay van Garderen heeft vrijdag de klimtijdrit in de USA Pro Challenge gewonnen. De Amerikaan van BMC, al in het bezit van de leiderstrui, legde de zestien kilometer met start en finish in Vail af in 25 minuten en een seconde. Daarmee bleef hij zijn landgenoot Andrew Talansky vier tellen voor. Met Tom Danielson, die derde werd op 1.02, stond er nog een Amerikaan op het podium.

De 25-jarige Van Garderen veroverde de leiderstrui in de etappe van donderdag door als tweede te eindigen. In het klassement heeft hij nu anderhalve minuut voorsprong op zijn ploeggenoot Mathias Frank uit Zwitserland. Danielson, net als Talansky rijdend voor Garmin-Sharp, volgt op 1.42. De USA Pro Challenge duurt nog tot en met zondag.

[Primera Division] Athletic blijft foutloos

Athletic Bilbao heeft vrijdag ook zijn tweede competitieduel van dit seizoen in winst omgezet. De Basken waren voor eigen publiek met 2-0 te sterk voor Osasuna. In de 31e minuut werd Athletic in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Alejandro Arribas, waarna invaller Oscar de Marcos acht minuten voor tijd voor de beslissing zorgde.

Getafe sleepte thuis een punt uit het vuur tegen Almeria. Vijf minuten voor tijd tekende Diego Castro uit een strafschop voor de 2-2 eindstand. Kort na de openingstreffer van Rodri na een halfuur, had Angel Lafita al gelijk gemaakt voor Getafe. De bezoekers namen in de 37e minuut via Fernando Soriano echter opnieuw de leiding.

Voor zowel Getafe als Almeria leverde de remise het eerste punt van het Primera Divisionseizoen op. Daarmee houden ze Osasuna, dat nog met lege handen staat, achter zich.

Greenpeace negeert Russisch vaarverbod

Greenpeace stelt zaterdag een verbod van Rusland om de Noordelijke Zeeroute te betreden te hebben genegeerd. De Nederlandse ijsbreker Arctic Sunrise vaart nu richting de Karische Zee. Daar wil de milieuorganisatie demonstreren tegen olieboringen van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft bij de Noordpool.

De ijsbreker heeft volgens de organisatie alle benodigde papieren om naar de Noordpool te varen, maar toch zou de Russische overheid geen toetemming hebben gegeven. Daarmee zou Rusland internationale regels over de vrijheid van scheepvaart overtreden.

Greenpeace heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht en schrijft te verwachten dat Nederland de rechten van de organisatie beschermt. Een woordvoerder van Greenpeace kon niet direct concreet toelichten hoe hij dat voor zich ziet. "We verwachten dat het ministerie al het nodige doet wat binnen de mogelijkheden ligt."

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat Greenpeace het ministerie op de hoogte heeft gebracht. Hij kon niet direct zeggen of Rusland de ijsbreker inderdaad heeft verboden naar de Noordpool te varen en of Nederland iets voor Greenpeace kan of wil betekenen.

Vorig jaar voerde Greenpeace acties tegen olieboringen van Shell in het noordpoolgebied.

Asbak in auto niet meer vanzelfsprekend

Het was in veel auto's al het muntenbakje, of een plaats voor visitekaartjes of snoepjes, maar langzaamaan verdwijnt de asbak nu echt uit de auto. Volvo wil zich zelfs al niet meer associëren met rokers en heeft de asbak standaard uit de verschillende types gehaald. Wat overblijft is de rokende automobilist die zijn sigaret via een kiertje van het raam aftikt.

Bij de RAI Vereniging bevestigt een woordvoerder dat steeds meer automerken de asbak mijden, omdat roken in de auto maatschappelijk onder druk staat. "Het is een beetje not done", zegt de woordvoerder voorzichtig; "Een trend die al enige tijd is ingezet."

Wel blijft de asbak, inclusief sigarettenaansteker, in veel auto's beschikbaar in de welbekende pluspakketten, ook wel het rokerspakket geheten. Dan krijgt de koper gewoon zijn asbak en aansteker, zoals hij of zij gewend was. Met het verdwijnen van de asbak heeft ook de sigarettenaansteker zijn langste tijd gehad, al blijft die in sommige merken bewust aanwezig als plug-in voor het opladen van vooral de mobiele telefoon.

"Wij van Volvo zijn 6 jaar geleden gestopt met het meeleveren van een asbak omdat wij als merk het roken niet willen promoten", zegt een woordvoerder. "Wij vroegen ons intern af of roken wel past bij ons merk en vrijwel iedereen vond van niet." De Volvorijder die niet zonder kan, betaalt 35 euro voor wel een asbak met aansteker.

Merken als Volkswagen en Citroën hebben de asbak als een rond los bakje in de auto zitten. Wie rookt, houdt het bakje erin, wie niet paft, gooit 'm eruit en kan er dan, handig, een flesje drinken in kwijt. "We willen niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten, maar feit dat er een keuze is, geeft aan dat we er wel over hebben nagedacht. Er roken steeds minder mensen, dus ook in de auto", aldus de woordvoerster bij Citroën.

Greenpeace-activisten vrijuit voor tankstationactie

De achttien actievoerders van Greenpeace worden niet gestraft voor het stilleggen van talloze tankstations van Shell. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De feiten zijn weliswaar strafbaar, maar het overtreden van de wet is volgens de rechter meer toe te rekenen aan Greenpeace dan aan de actievoerders.

De achttien verdachten werden wel schuldig verklaard. Het Openbaar Ministerie had en boete van vijfhonderd euro geëist en daarbovenop nog een voorwaardelijke boete als de actievoerders weer in de fout zouden gaan.

De rechtbank stelt dat de actievoerders door onzorgvuldig handelen van Greenpeace een onveilige situatie hebben laten ontstaan. Door de tankstations geen duidelijke informatie te geven over de duur van de actie, werd het handelen van de actievoerders strafbaar.

Greenpeace interpreteert de uitspraak als een vrijbrief om tankstations te saboteren. "De rechter vindt alleen wel dat Greenpeace bij een volgende actie nog zorgvuldiger moet zijn en rekening moet houden met 'domoren' die een blokkade op onverstandige wijze proberen te beëindigen", schrijft de milieuorganisatie in een verklaring.

De actievoerders maakten de pompstations onbruikbaar door de vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps. Ze protesteerden hiermee tegen de boringen van Shell in het Noordpoolgebied. Met de actie werden vooral de zelfstandige pomphouders de dupe en niet het beoogde Shell.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde in oktober in een kort geding dat de milieuorganisatie dergelijke protesten mag uitvoeren, zolang geen sprake is van veel hinder of schade.

Het OM laat weten het vonnis eerst goed te willen bestuderen voor het besluit in hoger beroep te gaan.

OM naar rechter om vrijlating Samir A. te voorkomen

Het Openbaar Ministerie stapt naar de rechter om te voorkomen dat de veroordeelde terrorist Samir A. binnenkort op vrije voeten komt. Een woordvoerder van het OM laat vrijdag weten dat de rechtbank in Rotterdam zal worden gevraagd zijn voorwaardelijke vrijlating uit of af te stellen.

Samir A. zit een gevangenisstraf van negen jaar uit voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Normaal is het zo dat een veroordeelde na het uitzitten van twee derde van zijn straf in aanmerking komt voor een voorwaardelijke vrijlating. Samir A. heeft binnenkort twee derde van zijn straf achter de rug.

De zaak dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Rotterdam. Het OM wil nog niet zeggen op welke gronden de voorwaardelijke vrijlating van A. wordt aangevochten. "Dat komt tijdens de zitting aan bod", zegt de woordvoerder.

A. werd in oktober nog aangehouden in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie. In de gevangenis schreef hij in het geheim briefjes aan een medegevangene. Hij zou daarbij hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen.

In april meldde justitie A. niet te vervolgen voor het treffen van nieuwe voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland. A. erkende dat hij met de heimelijke briefwisseling het huishoudelijk reglement van de gevangenis heeft overtreden, maar voor het voorbereiden van een aanslag was onvoldoende bewijs.

OM faalde in zaak Sytze van der V.

De laptop van de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. is begin dit jaar onterecht in beslag genomen. Er was geen bewijs dat hij sites met kinderporno heeft bekeken. Dat heeft de rechtbank in Zutphen geconcludeerd, bevestigt zijn advocaat Ivonne Leenhouwers. De strafzaak die dinsdag tegen Van der V. hierom zou plaatsvinden, is nu afgeblazen.

Agenten zagen een laptop in het huis van Van der V. toen ze hem kwamen ophalen om hem vanwege een andere kwestie mee te nemen. Op de laptop stond een Twitterpagina open met profielfoto's van minderjarigen, waarna de computer in beslag werd genomen. Op de laptop werd echter geen kinderporno gevonden of bewijs dat hij kinderporno online had bekeken.

"Ik ben blij dat de rechtbank tot deze beslissing is gekomen", aldus zijn advocaat. "Er wordt een hype om hem gecreëerd op basis waarvan conclusies worden getrokken, die niet waar blijken te zijn."

Het OM kon niet direct reageren op de conclusie van de rechtbank.

'Moordenaar wist van zwangerschap Visser'

De Spanjaard achter de moord op Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein wist dat Visser zwanger was van een tweeling. Enkele weken voor ze werd vermoord meldde Visser via Whatsapp aan onder anderen hoofdverdachte Juan Cuenca dat ze in verwachting was. Ze stuurde zelfs foto's van de echo's waarop twee embyro's te zien waren, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Als de rechter bewezen acht dat Cuenca van de zwangerschap wist, kan zijn straf een stuk hoger uitvallen. Het doden van een ongeboren kind kan in Spanje maximaal acht jaar cel opleveren.

Cuenca is de ex-manager van de volleybalclub waar Visser speelde. Hij zou haar en haar partner hebben laten vermoorden om hun geld afhandig te maken. Ook voormalig clubeigenaar en medeverdachte Lifante Evedasto zou het berichtje van Visser hebben gehad. Dit blijkt volgens de krant allemaal uit gegevens die zijn toegevoegd aan de strafdossiers in het gerechtelijk vooronderzoek.

In de zaak zijn twee Roemenen aangehouden. Van hen bestaat het vermoeden dat ze door Cuenca zijn ingeschakeld om de dubbele moord daadwerkelijk te plegen. In juli werd in de zaak een vierde verdachte aangehouden.

De 35-jarige Visser en de 57-jarige Severein werden op 26 mei vermoord in de buurt van Murcia. Ze verdwenen in mei tijdens hun verblijf in Spanje en werden twee weken later gevonden in een citroenboomgaard.

FOK!filmblik: Fantastic Voyage (1966)

Op 24 augustus 1966 verscheen één van de meest indrukwekkende sciencefiction films uit de zestiger jaren in de Amerikaanse bioscopen. De door Richard Fleischer geregisseerde film Fantastic Voyage was op zijn zachtst gezegd revolutionair en voegde een nieuwe dimensie aan het fantasierijke genre toe. Waar sciencefiction films zich voorheen toch meestal in de ruimte afspeelden, werd in dit door Jules Verne geinspireerde verhaal het menselijk lichaam de plaats waar het avontuurlijke verhaal zich afspeelt. Geen 'Outer Space' maar 'Inner Space' dus.

Fantastic Voyage 1

Fantastic Voyage speelt zich af in het jaar 1995. De Tsjechische geleerde Jan Benes ontsnapt, tijdens de nog steeds heersende Koude Oorlog, naar het vrije westen en wordt naar de Verenigde Staten gebracht om daar verhoord te worden. Er wordt echter een aanslag op hem gepleegd waarbij Benes in coma raakt. Om de man (en zijn essentiële kennis) te redden wordt Benes naar de C.M.D.F. (Combined Miniaturized Deterrent Forces) gebracht, waar men in staat is om voorwerpen en mensen te minimaliseren naar de grootte van een bacterie. Een team, bestaande uit de CIA-agent Charles Grant (Stephen Boyd), de piloot Bill Owens (William Redfield), Dr. Michaels (Donald Pleasence), chirurg Dr. Peter Duval (Arthur Kennedy) en zijn assistente Cora Peterson (Raquel Welch), worden in een microscopisch kleine onderzeeboot in het lichaam van de man geinjecteerd, om de strijd aan te gaan met het bloedstolsel in de hersenen van Benes. Ze hebben echter slechts 60 minuten om de klus te klaren.

Fantastic Voyage 2

Het door Otto Klement en Jerome Bixby geschreven verhaal was als gesneden koek voor regisseur Fleischer. Fleischer had voorheen een studie medicijnen en menselijke anatomie gevolgd, waarna hij had besloten om filmmaker te worden. Voor het technische aspect van het filmproject ging de regisseur opnieuw aan de slag met Harper Goff en Fred Zendar, een tweetal mannen met wie Fleischer ook had gewerkt bij de totstandkoming van 20.000 Leagues Under the Sea in 1954.

Fantastic Voyage werd natuurlijk vooral bekend vanwege de oogverblindende effecten die in de film gebruikt werden. Zo zien witte en rode bloedlichaampjes er opeens uit als monsterlijke wezens en kreeg de nietsvermoedende bioscoopganger ook nog eens het menselijke lichaam vanuit een geheel nieuw oogpunt te zien. Ook de spannende filmmuziek van componist Leonard Rosenman speelde daar een grote rol in. Rosenman had eerder al scores geschreven voor onder meer East of Eden (1955), Rebel Without a Cause (1955), The Outsider (1961) en Hell Is for Heroes (1962), en ook voor Fantastic Voyage wist de uit Brooklyn afkomstige componist de juiste klankkleuren te vinden.

Fantastic Voyage 3

Fantastic Voyage zou vijfmaal genomineerd worden voor een Oscar, waarvan twee beeldjes, in de categorieën Best Special Effects en Best Art Direction, werden verzilverd. Ook in de pers onving de film louter positieve reacties. De film zou eveneens als inspiratiebron dienen voor films zoals Innerspace en Osmosis Jones, al konden beide films niet tippen aan het origineel.

Uit de Telegraaf van 24 december 1966
Uit de Telegraaf van 24 december 1966

In 2007 verscheen de film in een prachtig gerestaureerde uitvoering op dvd in de reeks Cinema Classics Collection - Special Edition van 20th Century Fox Home Entertainment. Deze bevat naast de epische sciencefiction film ook een prachtige featurette getiteld Lava Lamps & Celluloid: A Tribute to the Visual Effects of Fantastic Voyage, waarin effectenspecialist Craig Barron ons een korte blik achter de schermen geeft. Ook kan de film bekeken worden met informatief commentaar van de bekende filmhistoricus Jeff Bond.

Obama bekijkt militaire opties Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Pentagon gevraagd een overzicht te maken van de militaire opties voor de Verenigde Staten in Syrië. De berichten dat Syrië chemische wapens tegen burgers heeft ingezet zijn de reden dat deze stap wordt genomen, zei de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel tegen verslaggevers die met hem naar Azië reizen.

De minister wilde zich niet in detail uitlaten over wat de VS in Syrië kan doen. Medewerkers van zijn ministerie zeggen dat een vierde oorlogsschap naar het gebied is gevaren. De Amerikaanse oorlogsbodems kunnen alle vier kruisraketten afschieten. In 2011 werden die nog ingezet in Libië bij een internationale actie die uiteindelijk leidde tot de val van het regime van Moammar Gadhafi.

Obama is vooralsnog terughoudend als het gaat om ingrijpen in Syrië. Een jaar geleden stelde hij nog dat er een 'rode lijn' wordt overschreden als Syrië chemische wapens inzet, maar Obama heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of die lijn nu is overschreden.

Vrijdag wees hij erop dat voor een ingrijpen internationale steun nodig is. "Als de VS weer een land aanvalt zonder VN-mandaat en zonder duidelijk bewijs om die aanval te rechtvaardigen, is het de vraag of dat volgens het volkenrecht mag."

Woensdag kwamen bij een aanval in een buitenwijk van Damascus zeker honderd mensen om. Als de berichten dat daarbij chemische wapens zijn ingezet kloppen, is het de gruwelijkste aanval met chemische wapens sinds de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein duizenden Koerden vergaste in de plaats Halabja, een kwart eeuw geleden.

'Fiscus getild met nepopleidingen voor Polen'

Werkgevers hebben met een diplomazwendel onterecht miljoenen euro's belastingkorting gekregen. Duizenden Poolse uitzendkrachten haalden bij regionale opleidingscentra in Nederland een diploma terwijl hun opleiding onder de maat was. Dat geldt ook voor medewerkers van sociale werkplaatsen en beroepschauffeurs, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Als werkgevers hun werknemers een opleiding laten volgen, kunnen ze jaarlijks tot ruim 2700 euro belastingkorting per werknemer claimen. Door hun werknemers een nepopleiding te laten volgen, hadden de werkgevers nauwelijks kosten en konden ze toch het belastingvoordeel innen.

De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst doen onderzoek naar misbruik van belastingvoordeel, zegt hoofdinspecteur voor het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie Rik Steur in de krant. Verschillende roc's zouden hebben meegewerkt aan de nepopleidingen. Scholings- en subsidiebureaus boden gratis opleidingen aan, waardoor de werkgevers geen kosten hadden en wel belastingvoordeel.

Het totale bedrag dat de bedrijven ten onrechte aan belastingkorting hebben ontvangen, wordt op tientallen miljoenen euro's geschat. De Belastingdienst is begonnen met terugvorderen. Het Haagse uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk bevestigt in de krant een navordering te hebben gehad van vier miljoen euro te hebben gehad. Het uitzendbureau liet Polen die in kassen werkten opleiden tot 'assistent plantenkunde'.

Het misbruik kwam aan het licht bij een opleiding van de inmiddels failliet verklaarde roc P3transfer, waar honderd medewerkers van witgoedfabrikant Miele werden opgeleid. Begin dit jaar is bij Miele een inval gedaan. De wet die het voor werkgevers mogelijk maakt om belastingkorting te krijgen voor het opleiden van werknemers wordt met ingang van volgend jaar afgeschaft, mede vanwege het misbruik.

Star Wars cameraman Gilbert Taylor (99) overleden

De legendarische cameraman Gilbert Taylor is gisteren op 99-jarige leeftijd overleden. Taylor overleed in zijn huis op Isle of Wight, in het bijzijn van zijn vrouw Dee, aldus de BBC. Taylor was vooral bekend vanwege zijn prachtige camerawerk voor klassiekers als de Beatles-film A Hard Days Night, Stanley Kubrick's Dr. Strangelove (beide uit 1964) en de allereerst verschenen Star Wars-film, Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977).

Taylor begon zijn filmloopbaan in de jaren dertig van de vorige eeuw als assistent-cameraman. In de afgelopen 65 jaar stond de Brit achter de camera bij onder meer Roman Polanski's Repulsion (1965), Cul-de-Sac (1966), MacBeth (1971) en het door Polanski geschreven A Day At The Beach (1972). Andere beroemde films waarbij Taylor als cameraman fungeerde waren onder meer de oorlogsfilm The Dam Busters (1955), Hitchcock's voorlaatste film Frenzy (1976), Richard Donner's The Omen en de heerlijk wrakke superheldenfilm Flash Gordon (1980) van Mike Hodges.

Dertig doden door gevecht in Boliviaanse gevangenis

Bij het gevecht tussen twee rivaliserende bendes in een Boliviaanse gevangenis zijn vrijdag dertig mensen omgekomen. Veel gevangenen verbrandden levend. De gevangenen gebruikten messen en machettes en zetten propaantanks in als vlammenwerpers, zei de Boliviaanse minister van binnenlandse zaken Carlos Romero. Het jongste slachtoffer was een 1-jarig kind. Zestig mensen raakten gewond bij het gevecht in de gevangenis Palmasola, even buiten Santa Cruz.

Gevangenen van een cellenblok slaagden er vrijdagochtend in een gat in een muur te slaan, waardoor ze bij de gevangenen in een naastgelegen cellenblok konden. De meesten van hen sliepen toen nog. Beide blokken zitten in een vleugel voor gevaarlijke gevangenen. De bendes streden volgens Romero over ruimte en over de vraag wie binnen de gevangenismuren de baas is. Doordat propaantanks als vlammenwerpers werden gebruikt, vatten met stro gevulde matrassen vlam.

Veel slachtoffers konden niet meer aan het vuur ontsnappen. Het duurde uren voordat de politie en de bewakers het vuur hadden geblust en het geweld onder controle hadden gekregen.

Tegen de middag waren rond de tien kinderen geëvacueerd. De Verenigde Naties hadden twee maanden geleden nog kritiek op het overheidsbeleid om toe te staan dat kinderen tot hun zesde bij hun ouders in de gevangenis wonen.

Palmasola is met 3500 gevangenen de grootste gevangenis van Bolivia. Maria Inez Galvez, een lokale vertegenwoordiger van een Boliviaanse mensenrechtengroepering, mocht de gevangenis bezoeken. Zij vertelde dat ze mannen met verbrande handen of verbrande gezichten zag. "We wisten niet waar we moesten beginnen met helpen."

Een man met brandwonden stond volgens Galvez op en greep vervolgens het wapen van een agent om zo af te dwingen dat hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Er waren volgens haar niet genoeg agenten om alle gewonde gevangenen naar ziekenhuizen te brengen. De aanleiding voor het gevecht was volgens Galvez dat een bende weigerde protectiegeld te betalen aan de bende in het andere cellenblok.

Buiten de cel riepen familieleden van de gevangenen om een lijst met slachtoffers. Sommigen klaagden tegen journalisten dat de politie niets zou hebben gedaan om de levens van de verbrande slachtoffers te redden.

Vijf vermeende leiders van de rel en vijftig andere gevangenen zijn voor hun rol in het geweld opgesloten in isoleercellen. In veel Latijns-Amerikaanse gevangenissen hebben gevangenen grotendeels de macht binnen de gevangenismuren. Minister Romero bevestigde dat dit ook hier het geval was. Hij riep op tot hervorming van het gevangeniswezen om de macht van de staat te herstellen.

FOK! wat een weer... Behoorlijke verschillen

Een goede zaterdagmorgen! De verschillen in ons land zijn dit weekend behoorlijk groot. In het noorden blijft het een groot deel van het weekend droog, terwijl er in het zuiden geregeld buien vallen.

De grote vraag is vooral tot waar dit gebied komt. In de ochtend begint het in Zeeland al te regenen en deze regen schuift dan langzaam in oostelijke richting op. Dus met name de zuidelijke provincies krijgen hier dus mee te maken. Met een zuidelijke bovenstroming zal de neerslag toch ook wel heel langzaam naar het noorden gaan trekken om vervolgens tot stilstand te komen. Mogelijk ontstaan er ook een paar verscholen buien en hierbij is er kans op onweer. In de middag betrekt het dan ook in het midden en mogelijk dat dan ook Utrecht, het zuiden van Noord-Holland en Gelderland wat regen krijgt. Het noorden blijft sowieso droog met redelijk wat zon.

Ten noorden van de grote rivieren vinden we met gemiddeld 25 graden dan ook de hoogste temperaturen. In de regen is het niet veel warmer dan 20 graden. Gezien de warme bovenlucht kan het kwik ook in het zuiden nog iets hoger uitvallen. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Ook morgen lijkt deze tweedeling in stand te blijven.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lek2
Een prachtige ochtendfoto van Dumpiej op de veerpont over de Lek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties uit Hollywood op Batman Affleck

Gisteren werd wereldkundig gemaakt dat acteur Ben Affleck is gecast voor de rol van Bruce Wayne, oftewel Batman. Uiteraard wist 'beroemd' en minder beroemd Hollywood niet hoe diep ze hun vingers in de gifbeker moesten dopen alvorens hun ongezouten mening via Twitter op het wereldwijde web te deponeren. Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden van deze 'fijne' reacties.

Batman Affleck 1

Batman Affleck 2

In tegenstelling tot wat FOK!ker guggenheid had verwacht reageerde regisseur Kevin Smith opvallend positief op het bericht, zoals u hieronder kunt zien.

Batman Affleck 4

Wilt u ook uw mening ventileren over de keuze voor Ben Affleck in de rol van Gotham's bekendste misdaadbestrijder, dan kan dat hier in onze poll! Wellicht is dit een optie ...

Batman Affleck 3

Britt en Ymke gaan weer kutprogramma maken

Britt Dekker en Ymke Wieringa gaan een poging doen om Sterretje van zijn slechte imago af te helpen. De realityster, die eigenlijk Tony Wyczynski heet, staat centraal in de eerste aflevering van het nieuwe programma Waar Rook Is... Zijn Britt & Ymke, heeft RTL bekendgemaakt.

De Oh Oh Cherso-ster heeft er genoeg van dat hij bekend staat als 'feestbeest' en 'stoere jongen'. Britt en Ymke testen onder meer hoe stoer Sterretje is door hem te laten parachutespringen.

Waar Rook Is... Zijn Britt & Ymke wordt vanaf dinsdag uitgezonden bij RTL5. In het programma gaan de dames op zoek naar feiten achter verhalen die de ronde doen. Zo voelen ze onder meer Fajah Lourens, Chantal Janzen en Jort Kelder aan de tand.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.