FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 augustus 2013

Drie vermisten na helikoptercrash Shetlands

Een helikopter met achttien mensen aan boord is vrijdag ten westen van de Shetlandeilanden in zee gestort. De Britse kustwacht heeft vijftien mensen uit zee gered. Drie anderen worden nog vermist.

Met drie helikopters en twee reddingsboten wordt naar de vermisten gezocht.

De helikopter is eigendom van het bedrijf CHC, dat medewerkers van en naar boorplatformen in de Noordzee brengt. Volgens CHC naderde het toestel Sumburgh Airport toen plots het contact met de verkeerstoren verloren ging.

Christenen willen black metal verbieden

Een groepje Amerikaanse hyperchristenen heeft het idee opgevat om de wereld een betere plek te maken door het muziekgenre black metal te willen verbieden. Black metal zet volgens de christenen in kwestie aan tot blasfemie en antichristelijkheid en daar houden ze niet zo van.

De christenen hebben daarom enige tijd geleden een Facebook-pagina opgezet waarmee ze proberen om bezoekers ervan te overtuigen dat black metal iets zeer verwerpelijks is en daarom verboden dient te worden. Ironisch genoeg worden er regelmatig voorbeelden van black metal-bands genoemd en ook komen er regelmatig YouTube-links voorbij van de meest extreme bands die de wereld rijk is.

De bezoekers van de pagina zijn over het algemeen niet erg te spreken over het initiatief. De christenen wordt bijvoorbeeld verweten intolerant, of zelfs racistisch te zijn. Toch neemt het aantal likes gestaag toe.

Black metal is een genre dat in de jaren ’80 is ontstaan. Het wordt gekenmerkt door een duistere sfeer, antichristelijke en soms zelfs satanische teksten en een vaak krijsende zang. In de jaren ’90 kwam het genre al in opspraak, onder andere vanwege kerkverbrandingen in Noorwegen.

Gondelier positief getest op drugs

Een gondelier die vorige week in Venetië betrokken was bij een aanvaring tussen zijn gondel en een watertaxi is positief getest op het gebruik van cocaïne en hash. Dat heeft de Italiaanse politie gezegd. Bij de aanvaring kwam een Duitse toerist om het leven.

Uit een bloed- en urineonderzoek is gebleken dat de gondelier drugs heeft gebruikt, aldus de politie. Verder onderzoek moet uitwijzen om hoeveel drugs het gaat en of het gebruik ervan invloed had op het veilig besturen van de gondel.

De politie heeft niet alleen een onderzoek naar de gondelier ingesteld, maar ook naar drie andere mensen die betrokken waren bij de aanvaring. Het gaat om de kapitein van de vaporetto - de watertaxi - en de kapiteins van twee andere schepen die in de buurt voeren.

Het ongeluk had plaats bij de Rialtobrug. Het wemelt daar van de kleine en grote bootjes. Dat gaat niet zelden mis. De burgemeester van Venetië heeft vorige week dan ook een commissie van deskundigen opgedragen zich te buigen over de gevaarlijke drukte op de waterwegen van de stad.

Nest karetschildpadden verrast Curaçao

De karetschildpad die begin deze maand op een populair toeristisch strand op Curaçao eieren had gelegd, blijkt een maand eerder ook al langs te zijn geweest. Donderdagnacht ontdekten strandgangers een aantal kleine schildpadjes in het zand. In totaal kwamen er 65 schildpadjes uit de verborgen eitjes. Met behulp van omstanders zijn die allemaal veilig naar zee gebracht.

De karetschildpad is een bedreigde diersoort en komt zelden aan land op Curaçao. Volgens lokale vissers gebeurde dat voor het laatst in 1990. De reuzeschildpad wordt in de wateren rond Curaçao wel eens gezien. Dan heeft hij een lengte van vijftig tot zeventig centimeter. De schildpad op het strand van Lagun was aanmerkelijk groter: een meter en tien centimeter. Dat is slechts vier centimeter onder het wereldrecord. Gezien de grootte van het schild, schatten deskundigen in dat de moeder 25 tot 30 jaar oud moet zijn.

Het nest dat eerder het nieuws haalde, komt pas begin oktober uit. Volgens Sue Willis van de stichting Sea Turtle Conservation Bonaire is het normaal dat de karetschildpad vijf tot zeven nesten legt op eenzelfde locatie. Begin augustus zei ze al dat het nest op Lagun waarschijnlijk niet het enige zou zijn.

'Cyberveiligheid moet snel beter'

De cyberveiligheid moet snel op orde worden gebracht als Nederland bij de economische top wil blijven horen. Op dit moment vormen digitale spionage en cybercriminaliteit de grootste bedreiging voor het bedrijfsleven en de overheid, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zaterdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Het dreigingsniveau voor de digitale kwetsbaarheid van het bedrijfsleven is volgens Schoof momenteel substantieel, het een na hoogste niveau. Veiligheid en economie zijn volgens Schoof meer dan vroeger 'onlosmakelijk met elkaar verbonden'.

De afgelopen tijd kwamen veel zogenoemde DDoS-aanvallen voor. Onder meer banken waren daarvan het doelwit. Vooral daardoor is het gevoel van urgentie om digitaal orde op zaken te stellen sterk verhoogd, aldus Schoof. In de krant roept hij bedrijven meer ambitie te tonen. "Het moet een tandje scherper."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelt wel dat het een grote uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen de noodzaak voor veiligheid, het recht op privacybescherming en het behoud van economische bewegingsvrijheid. Volgens hem moeten mensen en bedrijven weten waar hun gegevens zijn en moet ze duidelijk zijn dat die informatie daar veilig is.

Ggz-cliënt sticht voor derde keer brand

Een 52-jarige bewoner van een psychiatrische instelling in Etten-Leur heeft vrijdag voor de derde keer in een paar maanden tijd brand gesticht. De man is aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

De brand werd rond 16.15 uur ontdekt in een wooncomplex van een ggz-instelling aan de Kerkstraat. Vijf medebewoners van de man werden geëvacueerd. Volgens de politie was sprake van een kleine brand in de kamer van de man, die snel uit was.

De man stichtte in juni en juli ook al brand bij een locatie van de ggz-instelling. De patiënt was inmiddels elders ondergebracht. Tegen hem was destijds aangifte gedaan en hij werd toen ook door de politie meegenomen.

Monfils naar finale in Winston-Salem

Gaël Monfils heeft de finale van het ATP-toernooi in Winston-Salem bereikt. De als vijftiende geplaatste Fransman was met 7-6 (9) en 6-3 te sterk voor Alexandr Dolgopolov (10) uit Oekraïne. Om zijn eerste titel van het jaar te pakken moet hij zien af te rekenen met de Amerikaan Sam Querrey (6) of de Oostenrijker Jürgen Melzer (9).

Bij het WTA-toernooi van New Haven drong Petra Kvitová door tot de eindstrijd. De titelverdedigster uit Tsjechië had geen kind aan landgenote Klára Zakopalová. Het werd 6-0 en 6-1 voor de nummer drie van de plaatsingslijst. Haar volgende tegenstander komt uit de ontmoeting tussen de Deense Caroline Wozniacki (4) en Simona Halep uit Roemenië.

[Ligue 1] AS Monaco levert eerste punten in

AS Monaco is vrijdagavond tegen het eerste puntenverlies in Ligue 1 aangelopen. De miljoenenploeg kwam niet tot scoren tegen Toulouse: 0-0. De beste kansen waren voor Monaco, dat vooral via Fabinho enkele keren gevaarlijk werd. Toulouse kwam slechts af en toe in de buurt van het doel van de thuisclub. De bezoekers losten de hele wedstrijd echter geen enkel schot op doel.

Monaco, dat het meest in balbezit was, probeerde het vaak met afstandschoten. Ook met de inbreng van James Rodriguez, één van de dure aankopen, kwam de ploeg van Claudio Ranier echter niet tot scoren. Monaco wist de eerste twee duels van de competitie allebei te winnen.

Ondanks het puntenverlies staan de Monegasken voorlopig nog wel bovenaan. Olympique Lyon, Olympique Marseille en Saint Etienne kunnen de koploper echter inhalen als zij dit weekend wel een zege behalen.

Najib Amhali wil graag weer een kind

Najib Amhali kan niet wachten op gezinsuitbreiding. De 42-jarige cabaretier werd in juni vorig jaar voor de eerste keer vader van zoon Noah.

"Het lijkt me heel erg leuk om er nog een kind bij te hebben", zei Najib in RTL Boulevard. "Die kleine van mij is eigenlijk het mooiste wat me is overkomen." Een halfjaar geleden liet Amhali al weten dat zijn vrouw Niama, met wie hij sinds vorig jaar getrouwd is, graag een tweede kind wil terwijl hij nog wilde wachten.

Ook ziet de komiek het wel zitten om een eigen tv-programma op tv te brengen. Onlangs werd bekend dat hij samen met Ali B een tv-productiebedrijf is gestart. "Een sketch- en amusementsprogramma, daar kunnen we wat van verwachten. We hebben heel veel ideeën."

Fans hoeven niet bang te zijn dat zijn gezinsleven en productiebedrijf al zijn tijd in beslag nemen. "Het theater gaat ook sowieso gebeuren. In december komt er een nieuwe show."

Doden bij islamitisch geweld Pakistan

Leden van een radicaal-soennitische beweging zijn vrijdag in Bhakkar, in de Pakistaanse provincie Punjab, slaags geraakt met een groep sjiieten. Bij de gevechten kwamen vijf mensen om het leven. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd.

De gevechten braken uit na een protestmars van de soennitische beweging Ahle Sunnat Waljamaat. Aanleiding van de mars was de moord op een van de leden.

Eveneens vrijdag werden bij een soennitische school aan de rand van Islamabad twee mensen doodgeschoten. Een derde raakte bij de beschieting gewond.

De afgelopen jaren is het sektarische geweld in Pakistan fors toegenomen. Steeds vaker hebben radicale soennieten het voorzien op sjiieten.

Veel doden bij zelfmoordaanslag Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in een park in het noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd.

Aan het park waar de aanslag plaatshad liggen diverse restaurants en theehuizen. De zelfmoordterrorist bracht zijn explosieven temidden van een groep mensen tot ontploffing. Zeker 26 mensen kwamen om het leven en nog eens 55 raakten gewond.

Het aantal aanslagen in Irak is sinds april enorm toegenomen. De afgelopen maanden vonden bij geweld al meer dan drieduizend mensen de dood. De vrees neemt toe dat het land door een verdere escalatie van sektarisch geweld, net als in 2006 en 2007, op de rand van een burgeroorlog komt te balanceren.

VN veroordelen gruwelijke aanslagen Libanon

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag de gruwelijke aanslagen in de Libanese stad Tripoli veroordeeld. De Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot het vervolgen van de daders.

De bomaanslagen hadden plaats bij moskeeën waar veel mensen bijeen waren voor het vrijdaggebed. Zeker 29 mensen kwamen bij de aanslagen om het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op. De sektarische spanningen in het land zijn inmiddels tot gevaarlijke hoogte opgelopen en er wordt gevreesd dat in Libanon een burgeroorlog uitbreekt.

In een verklaring riep de Veiligheidsraad alle partijen in Libanon op om de eenheid te bewaren, geen partij te kiezen, en niet op enigerlei wijze 'betrokken te raken bij de crisis in Syrië'. Leden van de raad verklaarden dat geen enkele aanslag te rechtvaardigen is.

Weduwe van Tito in ziekenhuis

Jovanka Broz, de 88-jarige weduwe van de vroegere Joegoslavische leider Josip Broz Tito, is vrijdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Belgrado. Dat hebben artsen meegedeeld, zonder verdere bijzonderheden over haar toestand te geven.

Broz viel al voor het overlijden van Tito in 1980 in ongenade. Zij werd gedwongen haar luxewoning in Belgrado te verlaten en kwam virtueel onder huisarrest te staan, waarbij haar volgens eigen zeggen al haar bezittingen werden afgenomen.

Later, toen de persoonsverheerlijking rond Tito verbrokkelde, leidde Jovanka Broz een obscuur bestaan. Tot 2009 had zij zelfs geen geldig Servisch identiteitsbewijs.

[Bundesliga] Lewandowski schiet Dortmund voorbij Bremen

Borussia Dortmund heeft vrijdag een kleine overwinning op Werder Bremen geboekt in de Bundesliga. De ploeg van trainer Jürgen Klopp trok voor eigen publiek met 1-0 aan het langste eind. Robert Lewandowski was de matchwinner, waardoor Dortmund na drie wedstrijden nog zonder averij is. Bremen blijft steken op zes punten.

Lewandowski profiteerde in de 55e minuut van voorbereidend werk van Marco Reus. Invaller Eljero Elia, die een kwartiertje meespeelde, kon niets meer aan de score veranderen. Bayern München, Bayer Leverkusen en FSV Mainz kunnen dit weekeinde nog op gelijke hoogte komen met de koploper uit Dortmund.

Imam krijgt 25 jaar celstraf

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft vrijdag een imam veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het financieel steunen van de Pakistaanse Taliban.

De geestelijke, de 78-jarige Hafiz Khan, heeft enkele tienduizenden euro's naar Pakistan gestuurd. Aanklagers zeiden dat met het geld aanslagen van de Taliban op Amerikaanse en Pakistaanse doelwitten werden gefinancierd. Khan houdt echter vol dat het geld naar zijn familie en liefdadigheidsinstellingen gingen.

De aanklagers hadden een celstraf geëist van vijftien jaar. Khan had maximaal zestig jaar kunnen krijgen. De verdediging had om een milde straf gevraagd, gezien de fragiele gezondheid van Khan.

[JL] Willem II overtuigend langs Sparta

Willem II heeft in eigen stadion een ruime overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. De Tilburgers stapten met een 3-0 uitslag van het veld. De thuisploeg kwam via Ali Messaoud na ruim een half uur voetballen op voorsprong.

Een kwartiertje na de pauze was het duel zo goed als beslist, toen de middenvelder opnieuw trefzeker was: 2-0. Na 75 minuten zorgde Ruud Boymans voor de 3-0 eindstand.

VVV-Venlo boekte ondertussen een belangrijke overwinning op Helmond Sport: 3-2. FC Eindhoven won met dezelfde cijfers van MVV, terwijl Excelsior en FC Dordrecht elkaar met 1-1 in evenwicht hielden. FC Oss versloeg Fortuna Sittard dankzij een doelpunt van Danny van den Meiracker.

FC Dordrecht is nu de koploper in de Jupiler League met tien punten uit vier duels. FC Volendam, dat zondag nog tegen Telstar speelt, heeft er zeven. Willem II, VVV-Venlo en FC Eindhoven staan alledrie op zeven uit vier.

Uitslagen Jupiler League

Willem II - Sparta 3-0
VVV-Venlo - Helmond Sport 3-2
FC Eindhoven - MVV Maastricht 3-2
Excelsior - FC Dordrecht 1-1
FC Oss - Fortuna Sittard 1-0

'NSA betaalde miljoenen aan Google en Yahoo'

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft miljoenen euro's betaald aan internetbedrijven zoals Google, Yahoo en Microsoft. In ruil daarvoor pasten die hun technologie aan aan de behoeften van de geheime dienst.

Dit schrijft de Britse krant The Guardian vrijdag op gezag van materiaal van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Die bracht het bestaan van het observatieprogramma Prism aan het licht. Yahoo bevestigde dat het in overeenstemming met de wet kosten in rekening heeft gebracht voor geleverde diensten. Andere bedrijven wilden niet reageren.

[EK Hockey] België naar finale na zege op Engeland

Bondscoach Marc Lammers heeft vrijdagavond met België de finale bereikt van het EK hockey in Boom. De thuisploeg was in de halve eindstrijd met 3-0 te sterk voor Engeland. Het is de eerste keer in de EK-historie dat België tot de eindstrijd is doorgedrongen. De Red Lions behaalden in 2007 de eerste en tot dusver enige EK-medaille (brons).

België speelt zondag in de finale tegen titelverdediger Duitsland, dat Nederland met 5-3 versloeg. Oranje strijdt tegen Engeland om brons. In de groepsfase won Nederland met 2-1 van de Britten.

Batman kan acteurs maken of breken

Ben Affleck is met het accepteren van de rol van Batman de laatste in een lange rij acteurs die de gemaskerde held vertolken. De reacties op het castingnieuws zijn op zijn zachtst gezegd verdeeld en deden vrijdag zo ongeveer het internet ontploffen. Acteur Richard Dreyfuss grapte al op Twitter dat hij er eigenlijk vanuit was gegaan dat de rol wel naar hem zou gaan, een andere 'fan' twitterde aan de Amerikaanse president Barack Obama of hij er niet een stokje voor moest steken.

Veel filmkenners zijn namelijk niet vergeten dat Affleck in 2003 al eens eerder een superheld speelde, de blinde Matt Murdock, beter bekend als Daredevil. Hoewel de film voor Affleck persoonlijk een succes was - hij leerde er zijn toekomstige vrouw Jennifer Garner kennen - staat de film nog altijd bekend als een van de meest warrige, saaie en dus mislukte superheldenfilms ooit.

Regisseur Zack Snyder, die Affleck donderdag castte voor zijn film Batman vs. Superman, wil met Affleck een oudere, meer ervaren Batman neerzetten. Die kan dan de veel jongere en naïevere Superman, gespeeld door Man of Steel-acteur Henry Cavill, onder zijn vleugels nemen.

De rol van Batman heeft acteurs gemaakt en gebroken. Hieronder een lijst van de bekendste acteurs die de rol van de gemaskerde held op zich namen.

Lewis G. Wilson was de eerste acteur die de Dark Knight gestalte gaf. De vijftiendelige tv-serie Batman kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog op de buis, met als gevolg dat Batman het op moest nemen tegen Dr. Daka, een Japanse psychopaat die de Verenigde Staten wilde innemen.

In 1949 was Robert Lowery te zien in de eerste bioscoopfilm over de gemaskerde held. In Batman and Robin verscheen ook zijn trouwe metgezel Robin voor het eerst in bewegend beeld. Met zijn rode kostuum werd hij gepresenteerd als de olijke, jeugdige tegenhanger van de vaak wat norse, oudere Batman. De Tweede Wereldoorlog was al lang en breed gewonnen en naar een nieuwe vijand werd eigenlijk nog gezocht, dus het tweetal mocht het opnemen tegen de generieke topcrimineel The Wizard. Hij probeerde alle superschurken te verenigen om alle superhelden voor eens en altijd van de aardbodem te vegen.

Adam West wordt door menigeen nog steeds gezien als de eerste echte Batman. Van 1966 tot 1968 speelde hij de titelrol in drie seizoenen van de tv-serie Batman, die vooral bekend werd vanwege Wests aanwezige buikje en de houterige en overdreven manier waarop West zijn teksten oplepelde - zo'n dertig jaar later stak hij hier in de animatieserie Family Guy, als burgemeester Adam West van het fictieve stadje Quahog, gretig de draak mee.

Werd in 1966 een film gebaseerd op de Batman-serie, twee jaar later waren de kijkcijfers dramatisch gedaald en werd besloten de serie te stoppen. In 1977 mocht West het echter weer proberen in de tv-serie The New Adventures of Batman. Naast Batman en Robin maakte ook Batgirl haar opwachting, evenals het superschurkje Bat-Mite, een helse kabouterversie van Batman. Hierna was West onlosmakelijk verbonden met zijn glansrol, die hij tot 1985 in meerdere live action- en animatieseries vertolkte. Ook daarna bleef het personage hem achtervolgen.

Het duurde tot 1989 voordat Batman weer op het witte doek te bewonderen was, veelal omdat superheldenfilms decennialang tot afgrijselijke flops leidden. Regisseur Tim Burton waagde echter de sprong en castte Michael Keaton, toch vooral bekend om zijn komische filmrollen, als de gemaskerde held. Burton snapte dat een superheld slechts zo goed is als zijn vijanden en besloot niemand minder dan Jack Nicholson te kiezen voor de rol van aartsrivaal The Joker. De film draaide hiermee toch voornamelijk om Nicholson, die ondanks zijn dikke latex gezichtsprotheses nog een verbluffend levensecht personage neerzette. De film werd niet alleen legendarisch omdat het feitelijk de eerste echte aanzet naar de groots opgezette superheldenfilms van tegenwoordig was, maar ook omdat Nicholson voor de rol naar verluidt een fabelachtige twintig miljoen dollar opstreek.

Werd Keaton bij de aankondiging als de nieuwe Batman nog bij voorbaat verguisd, de film beviel de meeste fans prima. De wereldwijde opbrengst van ruim vierhonderd miljoen dollar hielp ook een handje mee. Geen wonder dus dat zowel Keaton als Burton te porren waren voor een vervolg, en in 1992 verscheen Batman Returns. Ditmaal waren The Penguin en Catwoman de schurken, wederom gespeeld door grote Hollywood-sterren, te weten Danny DeVito en Michelle Pfeiffer. Verder ook met Christopher Walken als de nietsontziende miljardair Max Schreck. Er ontstonden plannen om nog een derde Batman-film te maken maar nadat Burton bedankte, stapte ook Keaton op.

In 1992 verscheen ook een nieuwe animatieserie over Batman, volgens velen nog steeds de beste ooit gemaakt. In Batman: The Animated Series werd voor het eerst geëxperimenteerd met een werkelijk duistere versie van de 'caped crusader'. Gotham is een van criminelen vergeven stad waar geen weldenkend mens wil wonen en we zien een getergde, oudere Bruce Wayne en Batman. Grote bijdrage aan het succes was ongetwijfeld de diepe mannenbas van Kevin Conroy, die het personage tot op de dag van vandaag inspreekt in animatieseries, computerspellen en reclamespots.

Drie jaar later was het de beurt aan Val Kilmer. De acteur, bekend van zijn rollen in The Doors en Tombstone, leek eindelijk rijp voor het grotere werk in Hollywood. In Batman Forever uit 1996 mocht hij de titelheld spelen, een kans die hij met beide handen aangreep. Ook was voor het eerst sinds lange tijd een rol voor Robin weggelegd, gespeeld door Chris O'Donnell. De film werd mede dankzij rollen van Tommy Lee Jones als Two-Face en Jim Carrey als The Riddler een enorm financieel succes. De recensies waren echter minder lovend, en al gauw was de consensus dat het publiek alleen massaal was toegestroomd vanwege het succes van de vorige twee Batman-films, van Tim Burton.

Regisseur Joel Schumacher wist echter van geen ophouden en kwam in 1997 al met het vervolg, Batman and Robin. O'Donnell was weer van de partij maar Kilmer was inmiddels afgehaakt, dus werd gezocht naar een nieuwe Batman. George Clooney, toen als tv-acteur vooral bekend van de ziekenhuisserie ER, wilde de grote overstap naar film maken. Met From Dusk Till Dawn uit 1996 van Quentin Tarantino wilde hij afrekenen met het brave imago van Dr. Doug Ross, en ook voor hem was de kans om Batman te spelen een uitgelezen kans. Het zou een keus blijken die Clooney zich de rest van zijn leven zou heugen, want de film, met Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze, Uma Thurman als Poison Ivy en Alica Silverstone als Batgirl, bleek een enorme flop. Een ander gênant detail waren de prangende tepels op de kostuums van Batman en Robin, iets wat nog altijd wordt gepersifleerd. De carrière van Schumacher was na dit debacle definitief geknakt en het zou jaren duren voordat iemand het weer aandurfde een superheldenfilm te maken.

William Baldwin was al in de race voor de rol van Batman toen hij werd gepasseerd voor Val Kilmer. In 2010 kon hij toch het personage inspreken in de animatiefilm Justice League: Crisis on Two Earths.

In het jaar 2005 kreeg het thema 'duistere stripverfilming' een geheel nieuwe betekenis. Batman Begins vertelde het verhaal van een jonge Bruce Wayne, die bij een ninja in de leer gaat om zich allerlei dodelijke vechtkunsten eigen te maken. Christian Bale, toen al een gevierd acteur vanwege rollen in onder meer American Psycho en The Machinist, nam de rol van Batman op zich. Hoewel vele Amerikaanse fans niet blij waren met een Brit als hun held, verstomde de kritiek toen de film eenmaal verscheen. Batman werd een van Bale's bekendste rollen en in 2008 verscheen het vervolg The Dark Knight.

Ditmaal was het weer de beurt aan The Joker, vertolkt door Heath Ledger, vooral bekend van Brokeback Mountain. Net als Keaton werd ook Ledger al van tevoren afgebrand door hordes fans. De keus van regisseur Christopher Nolan bleek echter legendarisch, zeker toen Ledger enkele maanden voor de bioscoopgang overleed aan een overdosis medicijnen. In vrijwel elke scène weet Ledger zelfs Bale weg te spelen, en het verraste niemand toen de Australiër later dat jaar postuum werd genomineerd voor de Oscar voor beste acteur in een bijrol. Toen hij het felbegeerde beeldje ook won, pinkte velen een traan weg bij de emotionele dankbetuiging die Ledgers vader gaf.

Bale zou Batman nog voor een laatste maal spelen in The Dark Knight Rises uit 2012, met een opgepompte Tom Hardy als schurk Bane. Nolan maakte hiermee zijn Batman-drieluik compleet en het leek wel duidelijk dat Bale en Nolan niet zouden terugkeren voor nog een film. Geruchten dat Bale toch de rol van Batman op zich zou nemen in het superheldenepos Justice League bleken op niets gebaseerd. Zelfs voor een bedrag van naar verluidt ruim 45 miljoen dollar ging Bale niet overstag. "Het is tijd om de fakkel over te dragen", zei hij simpelweg.

In The Dark Knight Rises speelde Joseph Gordon-Levitt de rol van de dappere politieagent Blake. Aan het eind van de film werd gesuggereerd dat hij de taak van Batman overneemt als een nieuwe superheld, genaamd Robin. Het is de vraag of het personage terugkeert in Batman vs. Superman, die in 2015 moet verschijnen.


Batman kan acteurs maken of breken (Foto: Novum)

Van der Garde: "Achterkant brak uit"

Giedo van der Garde kende een dag met twee gezichten op Spa-Francorchamps. Aan de ene kant kon de Nederlander zowel op het nat als droog goed meekomen, maar aan de andere kant was hij in de middagsessie toeschouwer toen hij met de Caterham in Stavelot crashte.

In de eerste vrije training eindigde Van der Garde als zeventiende. "De eerste vrije training was een goede start van het weekend. Ik reed een installatierondje op regenbanden maar de eerste echte run reed ik op intermediates. De baan droogde aardig snel op dus die hielden het niet lang uit. De omstandigheden in de kwalificatie en race kunnen hetzelfde zijn als in de eerste training, dus het is mooi dat we die informatie alvast hebben verzameld in de eerste training."

's Middags werd de Nederlander negentiende. "In de tweede sessie reden we op de harde band en dat geeft onze engineers informatie waar ze vanavond mee aan de slag kunnen. Tijdens de eerste run in VT2 kampte ik met veel overstuur. Tijdens de lange run op de mediumband voelde de auto goed aan en de slijtage verliep naar behoren. Helaas brak de achterkant van de wagen in de vijftiende bocht uit en raakte ik de vangrails. Hierdoor zat mijn sessie erop. We gaan straks kijken hoe dat kon gebeuren."

Boateng wil weer voor Ghana spelen

Kevin-Prince Boateng stelt zich weer beschikbaar voor het nationale team van Ghana. Dat schrijft de 26-jarige middenvelder van AC Milan in een brief aan de Ghanese voetbalbond. "Ik ben teruggekomen op mijn besluit en bevestig dat ik voor de Black Stars wil spelen wanneer zij mij nodig hebben", laat hij weten.

Boateng zette in november 2011 een punt achter zijn interlandloopbaan, omdat hij de belasting te zwaar vond naast zijn verplichtingen bij Milan. De aanvallende middenvelder heeft een Duitse moeder en Ghanese vader en koos er pas kort voor het WK in Zuid-Afrika voor om voor Ghana uit te komen. Hij speelde tot dusverre negen interlands, waarin hij een keer scoorde.

Van Hummel derde in Dutch Food Valley Classic

Kenny van Hummel heeft vrijdag naast de winst in de 28e editie van de Dutch Food Valley Classic gegrepen. De Vacansoleil-renner kwam na 195 kilometer als derde over de finish in Veenendaal. De Italiaan Elia Viviani van Cannondale was de snelste in de massasprint, voor landgenoot Danilo Napolitano.

De Nederlanders Marc Goos en Lars van der Haar gaven de etappe kleur. Zij zaten in de kopgroep, die uit veertien renners bestond. Uit de greep van het peloton raakten de vluchters nooit. De Belg Jelle Wallays werd op vijf kilometer van de streep als laatste ingerekend, waarna de sprinters in stelling werden gebracht.

Viviani maakte het werk van zijn ploeg daarin overtuigend af. Hij is de opvolger van Theo Bos, die de afgelopen twee jaar de sterkste was in Veenendaal.

Het was lange tijd onzeker of de wielerwedstrijd in en rond Veenendaal door kon gaan. Een paar weken voor de start haakten enkele grote sponsors af, waardoor de organisatie in acute geldnoot zat. Er werd vorige week woensdag alsnog witte rook gegeven.

Spacey: tv-industrie moet meegroeien of sterven

Televisieseries zijn bioscoopfilms voorbij gestreefd als het aankomt op kwalitatief hoogstaand drama. Dat heeft Oscar-winnaar Kevin Spacey donderdag gezegd. Als de televisieindustrie echter niet inziet dat kijkers zelf willen bepalen wat en wanneer ze tv-series kijken riskeert de industrie haar eigen ondergang.

Spacey was donderdag de hoofdspreker op het International Television Festival in het Schotse Edinburgh. Hij zei dat het succes van zijn politieke thrillerserie House of Cards - waarvan het hele eerste seizoen eerder dit jaar in een keer beschikbaar werd gemaakt op online videodienst Netflix - aantoont dat kijkers 'vrijheid willen'. "Als ze alles in een keer willen kijken -
zoals bij
House of Cards - dan moeten ze dat kunnen doen", aldus Spacey.

Het is voor het eerst dat een acteur de hoofdtoespraak geeft bij het festival in Edinburgh. Spacey zei de uitnodiging te danken te hebben aan het succes van House of Cards en de innovatieve wijze waarop de show is verspreid. "Ik zou hier eerlijk gezegd vijftien jaar geleden niet hebben gestaan, omdat mijn zaakwaarnemer me nooit zou hebben laten overwegen een tv-serie te doen, nadat ik een Oscar had gewonnen." De acteur won Oscars voor zijn rollen in The Usual Suspects en American Beauty.

Series zoals The Wire en Breaking Bad zijn volgens Spacey het bewijs dat de televisie film voorbij is gestreefd wat betreft geraffineerde verhaallijnen. Deze 'gouden eeuw' zou echter snel ten einde kunnen komen als de industrie niet op nieuwe technologieën reageert, aldus Spacey. "We leven niet meer in een wereld waarin mensen op gezette tijden dingen kijken. Het gesprek vindt nu online plaats. Studio's en tv-zenders die deze verschuiving negeren (...) zullen worden achtergelaten."

Volgens Spacey wijst het succes van House of Cards erop dat de tv-industrie de lessen heeft geleerd die de muziekindustrie niet ter harte nam: geef mensen wat ze willen, wanneer ze willen en in de vorm die ze willen, tegen een redelijke prijs. Dan is de kans een stuk groter dat ze er voor betalen dan dat ze het stelen. Spacey denkt dat dit model ook kan werken voor de filmindustrie, door films tegelijkertijd uit te brengen in de bioscoop, op internet en op dvd's.


Spacey: tv-industrie moet meegroeien of sterven (Foto: Novum)

Uitslag sc Heerenveen - AFC Ajax

De eerste wedstrijd van de vierde speelronde in de Eredivisie had plaats in Heerenveen. De plaatselijke sportclub nam het op tegen Ajax. Het werd 3-3. Beide ploegen hebben nu zeven punten uit vier wedstrijden.

sc Heerenveen

3 - 3

AFC Ajax

 23' Finnbogason
 32' Finnbogason
 44' Eikrem
   13' Moisander 
 19' Sigthorsson 
 65' Eriksen 
 
 Gele kaart: Ziyech, Slagveer, De Roon (sc Heerenveen), v.Rhijn, Boilesen (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.205
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech (Kums/83)
Eikrem (v.d.Berg/76)
Slagveer (Wildschut/71)
Finnbogason
v.La Parra
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Boilesen
Schöne (Serero/46)
Poulsen
Eriksen
Krkic (Hoesen/83)
Sigthorsson
Fischer (Sana/61)

Linda's Zomerweek krijgt vervolg

Linda's Zomerweek is volgend jaar weer op televisie te zien. "Er werd meteen gesproken over Linda's Winterweek", vertelt de presentatrice aan RTL Boulevard. "Maar daar heb ik helaas geen tijd voor, ik ben helemaal vol gepland."

Als het in haar schema had gepast, had ze graag Linda's Winterweek gepresenteerd. "Met opgezette dieren, nou ja, nep dan", mijmert De Mol. "En kleden en vuren buiten en kastanjes poffen. Maar het wordt volgend jaar zomer weer."

De 49-jarige tv-persoonlijkheid richt zich momenteel op haar nieuwe serie met de werktitel De Familie Kruis. "We zijn er druk mee bezig, als het goed is gaan we in de herfst beginnen met draaien", vertelt ze. "Ik speel er zelf een grote rol in. Veel humor maar ook zeker drama."

Linda sluit niet uit dat haar neef Johnny de Mol, die overstapt naar RTL, een rol krijgt in de nieuwe serie. "Waarom niet? Als er een leuke rol voor Johnny is zal ik het niet uit de weg gaan."

Dolfijnenvriendin wil geen Grootste Dierenvriend worden

Janine Abbring heeft zich teruggetrokken als genomineerde voor de titel van Grootste Dierenvriend. De presentatrice wil de prijs niet omdat de uitreiking wordt georganiseerd in het Dolfinarium in Harderwijk. De verkiezing is een initiatief van Amivedi, een stichting die baasjes helpt bij het terugvinden van vermiste huisdieren.

"Ik vind het Dolfinarium als locatie voor een verkiezing van de Grootste Dierenvriend een ongelukkige keus, omdat een ideële organisatie zich op deze manier verbindt aan een commerciële partij die in dierenbeschermingskringen omstreden is", laat Janine weten via de website van het programma Vroege Vogels, dat Abbring sinds twee jaar presenteert. "Ikzelf heb ook grote moeite met het fenomeen Dolfinarium."

Volgens de 37-jarige Abbring worden 'educatie en behoud van de soort' vaak als argumenten gebruikt om wilde dieren in gevangenschap te houden. "Daar kan ik tot op zekere hoogte inkomen, maar beesten stelselmatig verplichten tot het doen van kunstjes is iets waar ik niet achter sta. Je doet mij dan ook geen plezier met een dolfijnenshow en vandaar dat ik me heb teruggetrokken".

De uitreiking vindt 4 oktober, op Dierendag, plaats. Het Dolfinarium laat weten het spijtig te vinden dat Janine zich heeft teruggetrokken en staat open voor een gesprek hierover. "Amivedi en haar medewerkers zijn blij met het aanbod van het Dolfinarium", reageert de stichting in een verklaring. "We zijn dankbaar dat het Dolfinarium Amivedi steunt door geheel belangeloos hun locatie voor de prijsuitreiking beschikbaar te stellen."

Militair VS krijgt levenslang voor bloedbad

De Amerikaanse militair die vorig jaar maart zestien Afghaanse burgers in koelen bloede doodschoot is vrijdag door een juryrechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Robert Bales bekende in juni al schuld, waarmee hij onder de doodstraf uitkwam.

De 39-jarige Bales glipte in 2012 's nachts van zijn basis weg om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds is hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

Bales bood donderdag tijdens de zitting zijn excuses aan en sprak van een 'laffe daad'.

Jan Smit vader geworden

Jan Smit is vrijdag vader geworden van een zoon. "Vol trots kan ik jullie vertellen dat onze zoon Senn geboren is!", twitterde de zanger vrijdag. "Hij is nu al net zo knap als z'n pa." Meer details rond de geboorte heeft de Volendammer nog niet bekendgemaakt.

Senn is vrijdagmiddag ter wereld gekomen. "Met zowel moeder als zoon gaat het goed", laat de manager van Smit weten aan Novum Nieuws. Liza is op natuurlijke wijze bevallen in het ziekenhuis. Hoeveel het kindje weegt en wanneer moeder een zoon weer naar huis mogen, kon de manager nog niet vertellen.

Smit liet in maart al weten dat hij voor het eerst vader zou worden van een zoon. De zanger en zijn vrouw Liza werden eind 2010 ouders van dochter Emma. Een jaar later beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Liza heeft ook al een dochter uit een eerdere relatie.

De 27-jarige Jan liet begin deze maand al doorschemeren dat het gezin klaar was voor de gezinsuitbreiding. Van zowel zijn vrouw Liza, die last had van de warmte, als van de meisjes mocht het jongetje snel geboren worden.

Vrouw begraven, oh nee toch niet

Een vrouw uit de Amerikaanse stad Philadelphia is weer opgedoken, twee weken nadat haar familie dacht haar te hebben begraven.

Volgens het lokale televisiestation KYW-TV meldde de 50-jarige Sharolyn Jackson zich afgelopen vrijdag bij een psychiatrische kliniek waar zij verbleef. De familie dacht haar op 3 augustus te hebben begraven.

Op 20 juli was op een straat in Philadelphia een overleden vrouw gevonden. De zoon van Jackson en een sociaalwerker die haar kende kregen van de politie foto's van de overledene te zien en meenden haar te herkennen. Daarop ondertekende de gemeentelijke lijkschouwer een overlijdensakte en werd het lichaam voor de begrafenis vrijgegeven.

De familie van Jackson liet weten erg blij te zijn dat zij nog leeft, maar heeft te doen met de nabestaanden van de onbekende vrouw. De overblijfselen van die vrouw worden waarschijnlijk opgegraven om alsnog haar identiteit vast te stellen.

 

Gegevens klanten Aegon per ongeluk op straat

De gegevens van duizenden klanten met een beleggingsrekening bij Aegon zijn op straat beland. Het bedrijf verstuurde per ongeluk pakketjes met waardeoverzichten van die klanten naar andere klanten. De pakketten waren bedoeld voor lokale tussenpersonen van de verzekeraar, zo meldt de NOS - die een van de pakketjes kreeg - vrijdag.

De staatsomroep kreeg het pakket in bezit omdat de ontvanger er niet in slaagde het aan Aegon terug te geven. De financiële dienstverlener deed geen enkele moeite om de informatie terug te krijgen. Aegon verklaart tegen de NOS dat het om zo'n dertig pakketten gaat. Vijf daarvan zijn nog zoek.

Aegon was vrijdag onbereikbaar voor een toelichting.

Elmiger wint Ronde van de Limousin

Martin Elmiger heeft vrijdag de Ronde van de Limousin op zijn naam geschreven. De Zwitser van IAM Cycling verdedigde in de 178 kilometer lange slotrit met succes zijn leiderstrui, die hij met de ritzege in de openingsetappe had veroverd. Het dagsucces was voor Stéphane Rossetto. Hij was de beste van een kopgroep van vijf.

De Fransman kwam solo over de streep in Limoges. Zijn landgenoot Guillaume Levarlet finishte op vier seconden als tweede, voor Angel Madrazo uit Spanje. Gorka Izagirre en Julien Simon grepen naast een ereplaats. Het vijftal was pas in de laatste vijf kilometer weggereden. Eerder sneuvelde een vroege vlucht met daarin Wesley Kreder.

[EK Hockey] Oranjemannen verliezen van Duitsland

Het EK-goud gaat aan de Oranjemannen voorbij. De ploeg van bondscoach Paul van Ass verloor vrijdag in de halve eindstrijd van Duitsland, dat met 5-3 aan het langste eind trok. Nederland speelt zondag om de derde plaats, waarin Engeland of België de opponent is.

Nederland moest in de eerste minuten van deze hockeyklassieker een heuse stormloop doorstaan. Binnen driehonderd tellen nam Duitsland driemaal het Oranjedoel onder vuur. Na dit roerige begin knokte Nederland zich terug in de wedstrijd. Na negentien minuten leverde dit resultaat op, toen Mink van der Weerden een strafcorner benutte, die door Valentin Verga werd versierd.

Elf minuten later kwam een doeltreffend antwoord uit de derde Duitse corner, die via Tobias Hauke in het doel werd geflatst: 1-1. Dit leek de ruststand te worden, maar Van der Weerden sloeg twee minuten voor tijd nogmaals toe. De Brabander benutte ook de tweede strafcorner van Nederland.

Oranje begon voorzichtig aan de tweede helft, waarin Duitsland negen minuten nodig had voor de gelijkmaker. De aanvallende beer Thilo Stralkowski timmerde de bal met zijn haakje in het doel. Kort nadat Valentin Verga onderuit was geschoffeld door de Duitse keeper Nicolas Jacobi, wat merkwaardig genoeg geen strafcorner of strafbal opleverde, zette Mats Grambusch onze oosterburen op voorsprong.

In de zestigste minuut velde Hauke het definitieve vonnis over Oranje. De middenvelder tipte een strafcorner tegen de touwen. Nederlandse protesten over een vermeende overtreding vonden geen gehoor bij de scheids. Vijf minuten voor het einde maakte Billy Bakker nog de 4-3, maar dichterbij dan deze aansluitingstreffer kwam Nederland niet. Duitsland deed er in de laatste seconde nog een schepje bovenop. Oskar Deecke tekende voor de 5-3.

Jemen wil drone-technologie van VS

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft de Verenigde Staten gevraagd zijn regering van drones te voorzien. De VS voeren al geregeld drone-aanvallen uit in Jemen - met instemming van de regering - maar Hadi lijkt nu dus zijn eigen onbemande vliegtuigen te willen.

Hadi zei donderdag dat hij het verzoek eerder deze maand heeft gedaan tijdens een bezoek aan Washington. Volgens de president hebben de Amerikaanse droneaanvallen 'de activiteiten van Al-Qaida flink ingeperkt'. "Jemenieten zijn slim. Ze zullen nieuwe dingen snel aanleren."

De president zei ook dat de berichten over burgerslachtoffers door droneaanvallen worden overdreven. Hij verwees hiermee naar een luchtaanval in 2009 in de provincie Abyan, die aan veel burgers het leven kostte. Volgens Hadi was dat echter geen droneaanval, maar een aanval met een kruisraket.

FOK!filmtips van de dag: Kick-Ass

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Wanneer kaskrakers hun intocht maken in de bioscopen zien we vaak de prequels ervan op TV. Aangezien Kick-Ass 2 sinds gisteren te zien is in de bios mogen we vanavond haar voorganger bekijken. Kick-Ass is de verfilming van de gelijknamige comic die een wat eenvoudigere held kent dan we gewend zijn. Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) is een doodgewone jongen die graag comics leest en weinig opvalt achter zijn eenvoudige en ietwat klungelige looks. Als hij besluit om misdaad te bestrijden zonder enige gevechtservaring of training loopt hij al gauw tegen de lamp, maar krijgt vooral heel veel aandacht via moderne media. Filmpjes van zijn heldendaden verschijnen op het wereldwijde web, waar jij nu ook achter zit (wow!), en een legende is geboren. Spijtig genoeg voor hem, betekent veel aandacht ook negatieve aandacht en komt hij onder de loop van de beruchte maffiabaas Frank D'Amico (Mark Strong). Gelukkig zwerven er ook echte helden over de straten en wanneer ze stuiten op Kick-ass schieten ze hem maar wat graag te hulp. Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) en Big Daddy (Nicolas Cage) zitten achter dezelfde schurk aan, maar hun aanpak is gelukkig iets geraffineerder.

Je kunt kijken naar Kick-Ass op RTL5 om 23:00 uur.

Maar er is meer, het is tenslotte vrijdag en dan mag je de hele avond onderuit gezakt met een bak popcorn op de bank zitten. Voorafgaand aan Kick-Ass kun je kijken naar The Patriot, een film van Roland Emmerich (Independence Day) met Mel Gibson en wijlen Heath Ledger in de hoofdrollen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Revolutie in de 18e eeuw, het jaar is 1776, inderdaad het jaar van de onafhankelijkheid. Benjamin Martin (Gibson) keert terug na enkele jaren in het leger te hebben gevochten en hoopt zijn leven in alle rust voort te zetten. Als zijn zoon (Ledger) echter besluit het leger in te gaan om te vechten tegen de Britten, wordt hij gedwongen zijn rustige leven nog even uit te stellen. 

The Patriot kun je om 20:30 uur zien op Veronica.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Chanturia zeven duels geschorst

Giorgi Chanturia moet de komende zeven wedstrijden van Vitesse aan zich voorbij laten gaan. De FIFA heeft een schorsing van de Russische voetbalbond overgenomen, meldt de KNVB vrijdag. Chanturia kreeg de straf vorig seizoen als huurling van Alania Vladikavkaz. Hij ging tijdens een treffen met Dinamo Moskou in mei in de fout.

De 20-jarige Georgiër was in die wedstrijd betrokken bij een vechtpartij, waarvoor hij kort voor tijd een rode kaart kreeg. Hij kon de eerste drie duels van Vitesse dit seizoen echter gewoon spelen, omdat de Russen de straf nog niet hadden doorgegeven aan de FIFA. De KNVB kon Chanturia daardoor niet schorsen.

Vrijdag kon de voetbalbond de straf alsnog overnemen, waardoor de buitenspeler pas eind oktober zijn rentree kan maken. Vitesse ontvangt zondag FC Twente in het Gelredome. Chanturia, die de eerste drie competitieduels in de basis begon, mist ook de ontmoetingen met AZ, ADO Den Haag, PEC Zwolle, NEC, Feyenoord en sc Heerenveen.

'Miljoenenclaim voor Hans Wiegel'

Hans Wiegel heeft een miljoenenclaim aan zijn broek hangen. Obligatiehouders van het fonds Bouw State 5, onderdeel van Bouwhuis Vastgoed, hebben zich verenigd in een schadeclaim van bijna elf miljoen euro, schrijft het zakenblad Quote vrijdag, op basis van een beschikking van de Rechtbank Noord-Nederland en een verzoekschrift van de obligatiehouders.

De obligatiehouders hebben voor zeven miljoen euro beslag gelegd op twee huizen van het VVD-erelid. Het zou gaan om zijn huizen in Friesland en Drenthe. De ongeveer zestig obligatiehouders proberen hun hele inleg van vijftigduizend euro en achterstallige en toekomstige rente op Wiegel te verhalen.

De obligatiehouders verwijten Wiegel te hebben gefigureerd in een reclamevideo voor het vastgoedbedrijf. In het spotje dat werd uitgezonden tijdens het RTL 5-programma Business Class van Harry Mens, werd een gegarandeerd rendement van negen procent beloofd.

De zes fondsen van Bouwhuis Vastgoed kwamen in 2009 in de problemen, waarna geen rente meer is uitgekeerd aan de obligatiehouders. Volgens de claimstichting had Wiegel ook moeten toezien op de bancaire volmacht die hij aan oprichter Jonald Bouwhuis had gegeven.

Bakkali mist Heracles, twijfelgeval voor Milan

Zakkaria Bakkali mist door zijn liesblessure het eredivisieduel van PSV tegen Heracles Almelo van zaterdag. De aanvaller is nog een twijfelgeval voor de return tegen AC Milan in de play-offs van de Champions League, zo liet trainer Phillip Cocu vrijdag weten.

"Het zou mooi zijn als hij weer beschikbaar is tegen Milan, maar we bekijken het stap voor stap. De risico's moeten aanvaardbaar zijn", zei Cocu op een persconferentie. De Brabanders nemen het woensdag in San Siro op tegen de Italianen.

De 17-jarige Bakkali, die in de eerste wedstrijd van het seizoen direct drie keer scoorde, liep de kwetsuur aan zijn lies twee weken geleden op tijdens een training van het nationale elftal van België. Dinsdag werd hij vervangen door de Zuid-Afrikaan Ji-Sung Park.

Cocu kan naast Bakkali ook niet over middenvelder Oscar Hiljemark beschikken. De Zweed heeft een enkelblessure overgehouden aan het duel tegen Milan. PSV trainde vrijdag al op kunstgras om zich optimaal voor te bereiden op het treffen met de Heraclieden.

"Wij zijn alleen met de wedstrijd tegen Heracles bezig, we moeten zorgen dat we een goed vervolg geven aan de reeks waar we aan begonnen zijn. Je kunt niet op twee gedachten hinken", besloot Cocu.

Mokotjo opgeroepen voor Zuid-Afrika

Kamohelo Mokotjo is opgeroepen voor het nationale elftal van Zuid-Afrika. De middenvelder van PEC Zwolle maakt deel uit van de selectie voor het WK-kwalificatieduel tegen Botswana op 7 september. Het kan zijn tweede optreden worden voor Bafana Bafana. Vorig jaar september debuteerde hij reeds.

De 22-jarige Mokotjo maakte de afgelopen weken indruk bij de Zwollenaren, die na drie speelronden de koppositie delen met PSV in de Eredivisie. Hij was bovendien al twee keer trefzeker. De vorige keer dat de voormalig Feyenoorder werd opgeroepen voor Zuid-Afrika bleef zijn inbreng beperkt. In een oefeninterland tegen Mozambique viel hij een minuut voor tijd in.

Zuid-Afrika staat met een wedstrijd voor de boeg op de tweede plaats in zijn kwalificatiepoule, twee punten achter koploper Ethiopië. Er moet van Botswana gewonnen worden om zicht te houden op het mondiale eindtoernooi in Brazilië. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor de derde kwalificatieronde.

Meerderheid Nederlanders tegen schaliegas

Een meerderheid van 55 procent van de Nederlanders is tegen proefboringen naar schaliegas. Een derde - 32 procent - staat wel positief tegenover de omstreden gaswinning. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag onder 8500 mensen.

Een grote meerderheid van 64 procent geeft aan problemen te hebben met het boren naar schaliegas wanneer dat in de buurt gebeurt. Eenzelfde meerderheid heeft liever een windmolenpark nabij dan boringen naar schaliegas. Tegenstanders zijn vooral bang voor de negatieve effecten op het milieu en de volksgezondheid; voorstanders wijzen er vooral op dat Nederland voor de energievoorziening minder afhankelijk wordt van andere landen.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het boren naar het gas. Bij dat besluit baseert de regering zich op een rapport over de winning van schaliegas, dat donderdag uitlekte via RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat het gas veilig zou kunnen worden gewonnen. Van de ondervraagden is 67 procent er niet van overtuigd dat dit zo is en 78 procent vindt dat het kabinet nog meer onderzoek moet laten doen.

Uit de peiling blijkt verder dat 74 procent van de PvdA-achterban tegen de proefboringen naar schaliegas is. Dat is geen verrassing: PvdA-leider Diederik Samsom verzet zich tegen het boren naar schaliegas sinds het partijcongres hem daartoe opriep. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA geen afspraken gemaakt over de proefboringen.

Vijf voetbaltokkies opgepakt

Vijf verdachten die zich rond de eerste thuiswedstrijd van NEC begin deze maand zouden hebben misdragen tegen fans van FC Groningen zijn afgelopen week opgepakt. Het totaal aantal arrestaties staat hiermee op negen. De vijf verdachten uit Nijmegen van 18 tot 33 jaar zijn verhoord, meldt de politie vrijdag.

Na de wedstrijd gedroeg een groep van zo'n vijftien supporters zich in de omgeving van de bussluis agressief naar de vertrekkende aanhangers van de tegenpartij. Zo werd met bierflesjes en stenen gegooid. De groep groeide uit tot ongeveer veertig man. Agenten kregen vrij snel weer vat op de situatie, waarop de supporters huiswaarts keerden.

Op de dag van het duel werden al drie verdachten opgepakt en ongeveer een week geleden volgde nog een arrestatie. Alle arrestanten worden verdacht van geweldplegingen. Ze hebben allemaal een omgevingsverbod van twee jaar opgelegd gekregen voor rondom het Nijmeegse voetbalstadion De Goffert.

Ook heeft de KNVB degenen die dit nog niet hadden een stadionverbod voor het complete Nederlandse betaalde voetbal opgelegd. De verdachten met een ouder stadionverbod hebben een verlenging daarvan van anderhalf jaar en een boete van negenhonderd euro gekregen.

Demonstreren verboden bij Olympische Spelen

De Russische president Vladimir Poetin heeft demonstraties en optochten in de olympische stad Sochi tijdens en in de aanloop naar de winterspelen van 2014 bij decreet verboden. Het decreet is vrijdag in de Russische staatskrant gepubliceerd.

In het decreet staat dat 'alle bijeenkomsten, demonstraties, marsen en stakingen' die geen deel uitmaken van de Olympische of Paralympische Spelen in Sochi worden verboden van 7 januari tot 21 maart. De winterspelen worden van 7 tot 23 februari gehouden en de Paralympische Spelen van 7 tot 16 maart.

Zelfmoord in gevangenis Haarlem

Een verdachte heeft zich begin augustus in de koepelgevangenis in Haarlem van het leven beroofd. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens het Parool gaat het om een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een fatale schietpartij vorig jaar in Antwerpen.

De 36-jarige verdachte zou zich in zijn cel hebben opgehangen met een laken, meldt de krant. Volgens standaardprocedures onderzoekt een commissie van de dienst de zelfmoord.

Bij de schietpartij in de Belgische stad kwam in oktober vorig jaar een Amsterdammer om het leven. De schietpartij zou verband houden met eerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Joe Danger naar PlayStation Vita

In een post op de Europese PlayStation Blog heeft ontwikkelaar Hello Games bekendgemaakt dat zowel Joe Danger als Joe Danger 2 in 2014 voor PlayStation Vita verschijnen.

Managing Director Sean Murray gaf uitleg waarom ze de stap naar de handheld van Sony zetten: "One of the reasons we've fallen in love with PS Vita is its power. It's super, super important to us that our games run really smoothly. Like, 60 FPS smoothly. There's nothing like the super-slick movement and sense of responsiveness of a really well-made game. That screen just looks so lovely showing colourful, vibrant games too."

"Another big reason why Vita's perfect for Joe Danger is in its controls. On PS3, Joe Danger uses pretty much every button, stick and trigger for something, so all Vita's inputs, from its touchscreen and rear Touch Pad to its dual analogue sticks, are essential. We aiming for Joe on Vita to play at least as well as it does on PS3. We've got some surprises in store for our level editor too."

Beide Joe Danger-games zijn beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3, pc en iOS.

Joe Danger komt naar iPhone (Novum)

[Upd] Onbeperkt drinken in Arnhemse disco

De Arnhemse discoclub The Level lokt zijn voornamelijk jonge publiek op donderdagavond met onbeperkt drinken voor een vast bedrag. Jongens mogen doordrinken voor 15 euro en meisjes moeten daarvoor 12,50 euro betalen. Volgens de club gaat het om een experiment, waarmee deze maand is begonnen.

Het CDA in Arnhem heeft de kwestie aan de kaak gesteld. De fractie gaat maandagavond vragen stellen over het drankbeleid in Arnhem, vooruitlopend op de behandeling van de nieuwe gemeentelijke drank- en horecawet.

"Wat heeft het voor zin om enerzijds preventief bezig te zijn bij scholen en anderzijds jongeren op deze wijze te verlokken tot overmatig drankgebruik", vraagt de fractie zich af.

Update 12:58
Hulpverleningsorganisatie IrisZorg is "totaal niet blij" met de drankactie van een Arnhemse discotheek, die op donderdagavond onbeperkt drinken voor een klein bedrag aanbiedt. "Het werkt overmatig drinken in de hand. En het staat lijnrecht tegenover alle alcoholpreventie-acties waarmee we ook in Arnhem aan de weg timmeren", reageerde projectleider alcohol- en drugspreventie Lars van Driel vrijdag.

IrisZorg werkt in Gelderland en delen van Overijssel en Flevoland. "In Arnhem houden we onder andere kroegentochten voor ouders, zodat die kunnen zien waar hun kinderen eigenlijk uithangen tijdens een avondje stappen." Met horeca-onderondernemers op de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaanscentrum, is volgens Van Driel veel contact over alcohol schenken aan jongeren. "Daar past zo'n actie totaal niet in."

Van Driel is bang voor een "uitroleffect". " The Level is echt een adres voor heel jonge bezoekers. Maar volgend jaar mag er geen drank meer worden geschonken aan mensen onder de 18 jaar. Dat gaat de kroegen natuurlijk treffen in de portemonnee. Nu er één schaap over de dam is qua nog even goedkoop schenken, kunnen we komende maanden nog wel meer rare sprongen verwachten van zaken daar in de buurt."

IrisZorg heeft Arnhem geadviseerd over de nieuwe drank- en horecawet en daarbij nadrukkelijk gewezen op het schadelijke effect van alcohol op de ontwikkeling van puberhersenen. Met ziekenhuizen in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen is afgesproken dat jongeren die met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomen standaard in contact worden gebracht met de hulpverlening. De eerste cijfers van dat project worden eind dit jaar verwacht. "We houden de vinger scherp aan de pols", aldus Van Driel.

Update 17:46
De Arnhemse discoclub The Level stopt per direct met het aanbieden van onbeperkt drinken tegen een klein bedrag op de donderdagavonden. Dat heeft clubmanager Paul Hu besloten nadat vrijdag een storm aan afkeurende reacties was losgebarsten. Ook liet de gemeente Hu weten dat er scherp op het reilen en zeilen in zijn club zou worden gelet.

In The Level, waar vooral heel jonge bezoekers komen, konden meisjes op donderdagavond voor 12,50 onbeperkt drinken. Jongens moesten daarvoor 15 euro betalen. De actie liep sinds enkele weken en was volgens Hu erg succesvol.

Disco Arnhem lokt jeugd met onbeperkt drinken
Disco Arnhem lokt jeugd met onbeperkt drinken (Foto: ANP)

'Willian kiest voor Chelsea'

Chelsea kaapt de Braziliaan Willian voor de neus van Tottenham Hotspur weg. De Blues zijn het met Anzhi Makhachkala eens over een transfersom van 30 miljoen pond, een kleine 35 miljoen euro, meldt de BBC vrijdag. De aanvallende middenvelder wacht nog wel op een werkvergunnnig.

De 25-jarige Willian werd woensdag nog medisch gekeurd bij Premier Leaguerivaal Tottenham Hotspur, maar volgens trainer José Mourinho geeft de speler de voorkeur aan Chelsea. Dat zei de Portugees, die ook de komst van Wayne Rooney niet uit zijn hoofd heeft gezet, vrijdag op een persconferentie. Naar verwachting wordt de transfer volgende week afgerond.

Willian speelde pas een halfjaar voor Anzhi. De club uit Dagestan zit echter in financiëel zwaar weer en heeft de gehele selectie te koop gezet. De spelmaker speelde in Europa eerder voor Shakhtar Donetsk uit Oekraïne. Bij Chelsea wordt hij ploeggenoot en concurrent van Nederlands international Marco van Ginkel.

Sedoc viel flauw bij WK door migraine

Hordeloper Gregory Sedoc werd tijdens het WK in Moskou geveld door een zware migraineaanval. Dat is vrijdag bij onderzoek in een ziekenhuis in Ede gebleken, meldt de Atletiekunie. Sedoc viel na afloop van de halve finale op de 110 meter horden flauw en bracht enkele dagen in het ziekenhuis door.

De atleet zelf reageert opgelucht op het resultaat. "Gelukkig is er verder niets ernstigs aan de hand", laat Sedoc weten. "Ik neem nu rust en pak de training weer op in oktober."

Ajax met Sana naar Heerenveen, Andersen ziek

Ajax reist vrijdag met Tobias Sana af naar Heerenveen. De Zweedse buitenspeler vervangt de Deen Lucas Andersen die wegens ziekte in Amsterdam blijft. Dat meldt Ajax enkele uren voor de aftrap van het duel tegen sc Heerenveen.

Donderdag werd al bekend dat Ricardo van Rhijn in het duel weer een basisplaats krijgt. De rechtsback keert terug van een schorsing en verdrijft daarmee Ruben Ligeon, die hem tegen Feyenoord met verve verving, naar de bank.

Ook linksback Daley Blind neemt plaats op de bank. Hij wordt wegens een lichte liesblessure uit voorzorg aan de kant gehouden. Nicolai Boilesen vervangt hem. De Deen was er ongeveer twee jaar niet bij door slepende blessures.

'Bijna een derde atleten aan de doping'

Bijna een derde van de atleten bij het WK atletiek van 2011 in Daegu had in het jaar voorafgaand aan het toernooi doping gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek dat op verzoek van het mondiale antidopingagentschap WADA was verricht onder de deelnemers, schrijft de New York Times. Van de ondervraagden die ervoor koos om de vragen te beantwoorden gaf 29 procent dopinggebruik toe.

De onderzoekers deden hetzelfde onderzoek bij het atletiekonderdeel van de Pan-Arabische Spelen in 2011. Daar was het aantal dopingzondaars nog hoger: 45 procent. Met normale dopingtesten wordt minder dan twee procent van de sporters betrapt op dopinggebruik.

Het WADA hield de resultaten onder de pet in afwachting van een reactie van de atletiekbond IAAF. Die wil de resultaten samen met de testresultaten van enkele grote toernooien naar buiten te brengen. De onderzoekers menen dat daar geen wetenschappelijke basis voor is en dat hun onderzoek solide genoeg is om te worden gepubliceerd.

De afgelopen maanden is de discussie over doping in de atletiek flink opgelaaid nadat topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell werden betrapt. Tijdens het afgelopen WK in Moskou werd de sprintster Kelly-Ann Baptiste door de bond van Trinidad en Tobago teruggetrokken omdat zij ook tegen de lamp was gelopen.

Strijd rond Damascus woedt voort

In voorsteden van de Syrische hoofdstad Damascus, waar eerder deze week een gifgasaanval zou zijn uitgevoerd, wordt vrijdag hevig gevochten. Dat hebben activisten gezegd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat wijken ook vanuit de lucht en met artillerie worden bestookt. Dit werd bevestigd door een activist in de stad. "Er wordt bijna op alle fronten gevochten", aldus Mohammed Abdullah. "Zamalka is verwoest."

Zamalka is een van de wijken die eerder deze week zou zijn aangevallen met gifgas.

Syrische activisten maakten woensdag melding van de gifgasaanval. Ten minste 130 mensen zouden zijn omgekomen. De Syrische regering ontkent in alle toonaarden. Diverse landen, waaronder Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de berichten. Een team van de Verenigde Naties is al in Syrië om eerdere berichten over chemische wapens te onderzoeken, maar de recente aanval valt niet onder hun mandaat.

De Syrische vicepremier Qadri Jamil zei donderdag dat hij persoonlijk een voorstander is van een onderzoek door een internationale delegatie. Daarvoor moet dan wel eerst een nieuwe overeenkomst worden gesloten tussen de regering en de VN. Daarnaast zouden de voorwaarden voor een dergelijke delegatie eerst moeten worden bestudeerd, aldus Jamil.

Nog twee Nederlanders opgepakt in Egypte

Behalve de donderdag vrijgelaten Nederlandse journalist Tahir Osman Hamde zijn er deze week nog twee Nederlanders in Egypte gearresteerd. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag. Waar en waarom de twee mannen zijn opgepakt is onduidelijk.

De Nederlandse ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro zoekt contact met de twee Nederlanders. Journalist Hamde werd dinsdag om nog onduidelijke redenen opgepakt in een kamer van een hotel aan het Tahrirplein. Hij werd na het betalen van een boete vrijgelaten.

Trimbos waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke xtc

Het Trimbos Instituut waarschuwt vrijdag opnieuw voor gevaarlijke xtc-pillen. In twee pillen die de afgelopen week bij het instituut werden ingeleverd, zijn hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA aangetroffen. Het gaat in dit geval om een roze tablet met als logo een vraagteken in spiegelbeeld.

Het Trimbos meldde in juni nog dat een 21-jarige inwoner van Den Bosch was overleden na het gebruik van xtc. Onderzoek wees toen uit dat de inwoner een beige xtc-tablet met een doodshoofdlogo had ingenomen, waarin niet de werkzame stof MDMA maar PMMA zat. "PMMA kan dus ook in pillen met andere logo's en in poeders voorkomen", aldus het instituut vrijdag.

In april waarschuwde het instituut al dat de gevaarlijke stof was aangetroffen in poeders die worden verkocht als ketamine of MDMA, een bestanddeel van xtc. De afgelopen jaren overleden volgens Trimbos wereldwijd al tientallen mensen door het gebruik van PMMA.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een lage dosis MDMA van doen te hebben. Gebruikers zouden daardoor geneigd zijn om meer in te nemen. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen vervolgens ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Aanhangers Morsi opnieuw de straat op

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag opnieuw de straat opgegaan. Her en der in de hoofdstad Caïro hadden betogingen plaats. De vraag is of de Morsi-achterban druk op de regering kan blijven uitoefenen, nu een groot deel van zijn leiding is opgepakt en vastgezet.

De betogers scandeerden leuzen gericht tegen het leger. De protesten hadden veelal plaats in kleine straatjes en bij moskeeën. Grote doorgaande wegen en pleinen werden gemeden uit vrees voor militairen en ordetroepen die in groten getale waren ingezet. Een van de betogers verklaarde zich niet af te laten schrikken door de arrestaties van demonstranten of het geweld dat tegen hen wordt gebruikt. "Ik blijf demonstreren totdat onze legitieme president terugkeert. Hij zal terugkomen en het islamitische project voltooien. We zijn niet bang voor de dood of voor de misdadigers van de politie en het leger."

Sinds Morsi werd afgezet door het leger zijn honderden Egyptenaren om het leven gekomen. Het is de ergste uitbraak van geweld sinds 2011. Honderden leden van de Moslimbroederschap, waar Morsi uit voortkomt, zijn opgepakt. Donderdag werd oud-president Hosni Mubarak vrijgelaten uit de gevangenis en direct onder huisarrest geplaatst. De vrees bestaat dat zijn vrijlatingen de spanningen in Egypte zal verergeren. Vrijdag werd Mubarak nog niet genoemd door de Morsi-achterban.

Uitslag tweede vrije training België

Sebastian Vettel heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen bleef op Spa-Francorchamps met een tijd van 1.49,331 teamgenoot Mark Webber nipt voor. Romain Grosjean werd op geruime afstand derde.

In tegenstelling tot de ochtendsessie verliep de anderhalf uur training nu wel onder droge omstandigheden. Iedereen werkte keurig zijn programma af tot na een uur Giedo van der Garde bij Stavelot hard crashte. De Nederlander had veel schade aan zijn Caterham, maar was met een negentiende plaats nog wel de beste van het achterveld. Op diezelfde plaats had Vettel even tevoren een lekke rechter achterband opgelopen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:49.331 - 22
2 Mark Webber Red Bull 1:49.390 0.059 34
3 Romain Grosjean Lotus 1:50.149 0.818 34
4 Felipe Massa Ferrari 1:50.164 0.833 27
5 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:50.253 0.922 28
6 Kimi Räikkönen Lotus 1:50.318 0.987 33
7 Fernando Alonso Ferrari 1:50.510 1.179 21
8 Sergio Perez McLaren 1:50.536 1.205 27
9 Nico Rosberg Mercedes 1:50.601 1.270 33
10 Paul di Resta Force India 1:50.611 1.280 27
11 Adrian Sutil Force India 1:50.629 1.298 30
12 Lewis Hamilton Mercedes 1:50.751 1.420 27
13 Nico Hulkenberg Sauber 1:50.972 1.641 33
14 Pastor Maldonado Williams 1:50.991 1.660 28
15 Jenson Button McLaren 1:51.195 1.864 28
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:51.447 2.116 26
17 Valtteri Bottas Williams 1:51.568 2.237 28
18 Esteban Gutierrez Sauber 1:51.644 2.313 26
19 Giedo van der Garde Caterham 1:53.157 3.826 21
20 Charles Pic Caterham 1:53.251 3.920 29
21 Jules Bianchi Marussia 1:53.482 4.151 28
22 Max Chilton Marussia 1:54.418 5.087 12

Microsoft-directeur Ballmer met pensioen

De directeur van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft, Steve Ballmer, gaat binnen twaalf maanden met pensioen. Dat maakte Microsoft vrijdag bekend. Zodra er een opvolger voor Ballmer is gevonden, treedt hij af.

"Er is nooit een geschikt moment voor een transitie als deze, maar nu is het juiste moment", zei Ballmer in een verklaring. "We hebben een nieuwe koers gekozen met een nieuwe organisatie (...). Mijn oorspronkelijke plan hield in dat ik midden in deze transformatie (...) met pensioen zou gaan. We hebben vanwege onze nieuwe koers een directeur nodig die langer blijft."

Een speciale commissie gaat nu op zoek naar een vervanger van Ballmer.

'El Hamdaoui verhuurd aan Malaga'

Mounir el Hamdaoui wordt dit seizoen door Fiorentina verhuurd aan Malaga. De Spaanse club heeft ook een optie tot koop bedongen op de Marokkaanse aanvaller. Dat berichten Spaanse media vrijdag. In de geruchtenmolen werd El Hamdaoui al enige tijd aan Malaga gekoppeld.

El Hamdaoui speelde een seizoen bij Fiorentina, maar kon bij de Serie A-club geen basisplaats veroveren. In negentien competitieduels in Italiaanse dienst scoorde de Marokkaans international drie keer. Fiorentina had El Hamdaoui transfervrij opgehaald bij Ajax, waar hij in ongenade was gevallen bij trainer Frank de Boer.

De Rotterdammer speelde eerder ook voor Excelsior, Tottenham Hotspur, Derby County, Willem II en AZ. De afgelopen weken zou ook Feyenoord interesse in El Hamdaoui hebben getoond, maar hij zou te duur zijn geweest voor de nummer drie van afgelopen seizoen.

Beursgang beste optie voor ABN AMRO

Een beursgang is de beste optie voor ABN AMRO. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag. Voorwaarde is wel dat er voldoende interesse moet zijn vanuit de markt. Ook moet de financiële sector stabiel genoeg zijn, en moet de bank er klaar voor zijn.

Het kabinet beoordeelt over een jaar of aan de voorwaarden is voldaan. Volgens Dijsselbloem heeft ABN AMRO minimaal een jaar de tijd nodig om zich voor te bereiden op een beursgang. De beursgang zelf neemt vervolgens nog eens vier tot zes maanden in beslag.

Het ministerie van Financiën schat de waarde van ABN AMRO bij een beursgang op ongeveer vijftien miljard euro. De staat heeft tot nu toe zo'n 21,7 miljard euro geïnvesteerd in de bank.

Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet tussen een beursgang en een onderhandse verkoop. ASR krijgt een halfjaar om zich voor te bereiden.

"De beoogde beursgang van ABN AMRO en ASR bevordert de concurrentie in de financiële sector", schrijft Dijsselbloem. "Banken moeten bijdragen aan het goed functioneren van de Nederlandse economie. Dat gaat beter als zij op eigen benen staan", aldus de minister.

ABN AMRO werd op 3 oktober 2008 gekocht door de Nederlandse staat. De bank was destijds eigendom van het Belgisch-Nederlandse Fortis, dat door de kredietcrisis in financiële nood belandde. Naast ABN AMRO kocht de staat ook Fortis Bank Nederland en de Nederlandse verzekeringstak van Fortis, dat onder meer eigenaar was van verzekeraar ASR.

De volledige nationalisatie was volgens toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noodzakelijk om de 'belangen van rekeninghouders veilig te stellen'. Bos betaalde aanvankelijk 16,8 miljard euro voor ABN AMRO en de Fortis-onderdelen. Later moest de staat nog vele miljarden bijleggen, voor het integreren van beide instellingen en om de kapitaalbuffers van de bank te vergroten. De kosten voor de nationalisatie liepen daardoor op tot bijna dertig miljard euro.

Na de ingreep werden ABN en Fortis in verschillende stappen samengevoegd in de nieuwe ABN AMRO Group. Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm kwam aan het hoofd te staan van dat nieuwe bankconcern. De verzekeringsactiviteiten van Fortis werden omgedoopt tot ASR Nederland. Daaronder vallen onder andere de verzekeraars ASR, Ditzo en De Amersfoortse.

Minister Bos, en ook zijn opvolgers Jan Kees de Jager (CDA) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA), hebben na de nationalisatie altijd gezegd dat de bank op termijn weer zou worden verkocht. Dijsselbloem hintte eerder deze week al op een spoedig besluit over een mogelijke verkoop van ABN AMRO.

Topman Gerrit Zalm zei halverwege juli in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times dat ABN AMRO zich voorbereide op verkoop. De bank zou volgens Zalm voor volgende zomer klaar zijn om geprivatiseerd te worden. Het moment van verkoop zou volgens hem afhangen van de marktsituatie.

EK-brons voor dressuuramazone Cornelissen

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft vrijdag brons gewonnen bij het EK op de Grand Prix Special. In het Deense Herning kwam ze op Jerich Parzival tot een score van 81,548 procent. De Europese titel ging naar de Britse Charlotte Dujardin die op Valegro tot 85,669 procent kwam. De Duitse Helen Langehanenberg reed op haar paard Damon Hill NRW naar het zilver: 84,330 procent.

Edward Gal en Glock's Undercover vielen net naast het podium met een score van 79,479 procent. Daniëlle Heijkoop (73,274 procent) werd op Kingsley Siro twaalfde. Daarmee bleef ze Hans Peter Minderhoud (dertiende met 73,244 procent) net voor. Minderhoud bereed Glock's Romanov.

Zondag staat de kür op muziek nog op het programma. Daar doen de eerste twaalf ruiters van de GP Special aan mee.

Mevrouw Frans nu onvruchtbaar

De vrouw van Lange Frans kan geen kinderen meer krijgen. Daniëlle van Aalderen is vrijdag geopereerd waarna het voor haar niet meer mogelijk is om een kind te dragen. Om wat voor operatie het gaat, laat ze in het midden.

"Getwijfeld om het wel of niet te delen, maar voor het via via in de media verschijnt dan liever zo. Naar het ziekenhuis voor een operatie", twitterde Daniëlle vrijdag. "Best een vreemd idee dat ik na vandaag nooit meer een baby in mijn buik zou kunnen dragen, gelukkig heb ik twee gezonde mooie kinderen."

De 32-jarige Lange Frans vertelt aan RTL Boulevard dat zijn vrouw al langer klachten had in de baarmoederstreek. Hij laat verder geen details los. "Dat is privé." Vermoedelijk gaat het om een grotere ingreep dan een sterilisatie.

De rapper en zijn vrouw, die in 2008 een zoon en in 2011 een dochter kregen, vinden het 'heel jammer' dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen. "Aan de andere kant ben ik nu nog blijer met mijn zoon en dochter, die allebei gezond zijn. Dat is weer heel mooi." Lange Frans heeft dit weekeinde vrij genomen om voor zijn vrouw te kunnen zorgen.

Doelman Zoet tot 2017 bij PSV

Jeroen Zoet heeft zijn contract bij PSV verlengd. De 22-jarige doelman van de Eindhovenaren ligt nu tot 2017 vast. Dat heeft PSV vrijdag bekendgemaakt. Het oude contract van de in Veendam geboren sluitpost liep tot het einde van het huidige seizoen.

De uit de eigen jeugd voortgekomen Zoet is momenteel de eerste keeper van PSV. De afgelopen twee jaargangen werd hij verhuurd aan RKC Waalwijk waar hij 67 competitiewedstrijden onder de lat stond. Na zijn goede optredens bij RKC haalde de nieuwe trainer Phillip Cocu Zoet terug naar PSV. In de voorbereiding dwong de voormalige doelman van Jong Oranje een basisplaats af.

'Lek Fukushima geen invloed op Tokyo 2020'

De aanhoudende problemen bij de kerncentrale van Fukushima hebben geen invloed op de kandidatuur voor Tokyo om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren. Dat heeft gouverneur Naoki Inose van de Japanse hoofdstad vrijdag gezegd. Inose wijst erop dat in steden als Londen, Parijs en New Yorkhet stralingsniveau even hoog is als in Tokyo. Fukushima ligt 250 kilometer van Tokyo.

Maandag lekte er zo'n driehonderdduizend liter radioactief water uit een tank bij Fukushima. Dat was het vijfde en grootste lek sinds vorig jaar. De kerncentrale van Fukushima werd in maart 2011 zwaar getroffen door de zeebeving en tsunami in Japan en sindsdien zijn er grote problemen.

Tokyo is samen met Istanbul en Madrid in de race om de Spelen van 2020 binnen te halen. Op 7 september beslist het IOC tijdens een congres in Buenos Aires welke stad het toernooi krijgt. Istanbul is door allerlei dopingschandalen in de Turkse sport in het nauw gedreven. Ook bij Madrid zijn er dopingzorgen. De frêle toestand van de Spaanse overheidsfinanciën baart ook zorgen.

Echtpaar heeft delen van olifant in bagage

Op Schiphol is woensdag een echtpaar aangehouden dat delen van beschermde diersoorten in zijn bagage had. De Belgen, die uit Zimbabwe kwamen, hadden onder meer kiezen van een olifant, olifantenstaarten en een schild van een panterschildpad bij zich, laat de douane vrijdag weten.

Ook werden een reistas gemaakt van olifantenhuid en twee geweerhoezen van nijlpaardenhuid gevonden. De man verklaarde een gepassioneerd jager te zijn. De delen van de olifanten zouden afkomstig van dieren die ze tijdens de reis geschoten hadden. Onderzoek wees echter uit dat de delen van dieren waren die al langer dood zijn.

Het echtpaar heeft de producten dus in Zimbabwe gekocht, maar had geen vergunning om ze in te voeren. Ze hebben een boete gekregen en moesten de spullen inleveren.

Kabinet wil toezicht in bankensector aanscherpen

Het toezicht in de bancaire sector moet worden versterkt en uitgebreid. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag in een toekomstvisie op de Nederlandse bankensector. Daarnaast wil het kabinet strengere kapitaaleisen aan banken stellen en het integer handelen van bankiers bevorderen.

"Consumenten en bedrijven zijn sterk afhankelijk van banken", aldus Dijsselbloem in het document. "Daarom is het belangrijk dat de bancaire sector goed functioneert, met minder grote risico's dan in het verleden." Met zijn toekomstvisie wil hij de bankensector weer sterk en stabiel maken en bijdragen aan het vertrouwen in de sector.

In de toekomstvisie stelt de bewindsman een flink aantal maatregelen voor. Zo wil hij dat toezichthouders eerder kunnen ingrijpen wanneer banken in de problemen komen. Komt een bank toch in financiële nood, dan mag de rekening daarvan niet bij de belastingbetaler terechtkomen, stelt de minister. Aandeelhouders zouden als eerste moeten betalen.

Ook pleit Dijsselbloem voor een snelle invoering van een Europese bankenunie en wil hij hogere financiële buffers voor extra stabiliteit, een uitbreiding van de bankierseed en een tuchtrecht voor alle bankmedewerkers. Daarnaast moeten banken hun financiële producten versimpelen voor klanten. Dit zou kunnen door standaardversies van de producten in te voeren.

[Upd] Seks met 100.000 man niet afgelast

Onlangs brachten wij jullie het nieuws over de opmerkelijke recordpoging van Ania Lisewska. Het Poolse sletje wilde namelijk met honderdduizend verschillende kerels het bed induiken. Helaas heeft de 21-jarige haar recordpoging nu voortijdig moeten staken.

Ania heeft een goede reden om te stoppen met haar neukmarathon. Ze heeft namelijk aids. Dit schrijft ze op haar Facebook-pagina.

"Ik ben zeer verdrietig", schrijft ze. "Ik heb zojuist de resultaten van mijn bloedonderzoek gekregen. Ik ben geïnfecteerd. Het spijt me dat ik mijn project voortijdig moet afbreken en ik wil graag mijn excuses aanbieden aan de vrouwen in Polen."

Een spontane wip zonder condoom zit er dus niet meer in, daarom heeft Ania besloten het bijltje erbij neer te gooien. Het is helaas niet bekend hoe ver het sletje is gekomen met haar recordpoging. Gezien de bijna vijfduizend likes op haar Facebook-pagina, zullen nu veel mannen zich de komende tijd bij de dokter gaan melden voor een aidstest.

Update 14.55 uur:
Ania heeft helemaal geen hiv-besmetting opgelopen. Haar Facebook-pagina is namelijk gehackt, zo schrijft ze op haar site. "Hackers hebben valse informatie op mijn profiel gezet over een vermeende hiv-besmetting", schrijft ze. "Dit zijn leugens!"

De Poolse heeft aangifte gedaan. "De daders zijn inmiddels geïdentificeerd. Het betreft hier een actie van Portugezen." De recordpoging blijft dus gewoon doorgaan. Wie een kwakje wil achterlaten in de uitgewoonde doos, wordt van harte uitgenodigd een reactie achter te laten op haar site. Wie weet ben jij wel de 54.587ste!

Sirotkin tekent contract bij Sauber

Sergey Sirotkin heeft een racecontract voor het seizoen 2014 getekend bij Sauber, zo melden de Oostenrijkse krant Österreich en het Duitse Der Spiegel. Het zitje voor de pas 17-jarige coureur is onderdeel van een Russisch reddingsplan voor de Zwitserse renstal.

Momenteel staan de Duitser Nico Hülkenberg en de Mexicaan Esteban Gutierrez onder contract. In ieder geval een van hen zal volgend seizoen moeten verdwijnen. Hülkenberg kijkt al om zich heen en is met een aantal teams in gesprek over volgend seizoen. Zo is hij naar verluidt in beeld bij Ferrari om Felipe Massa te vervangen.

'Assad achter gifgasaanval'

Groot-Brittannië denkt dat het regime van de Syrische president Bashar Assad deze week een gifgasaanval in Damascus heeft uitgevoerd. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague vrijdag gezegd. De aanval kostte volgens activisten aan zeker honderd mensen het leven.

Hague zei dat 'de enige geloofwaardige verklaring voor zoveel slachtoffers in zo'n klein gebied' een aanval met chemische wapens is. De kans dat de oppositie achter de aanval zit, is 'verwaarloosbaar klein', aldus Hague. Volgens de Britse minister moeten inspecteurs van de Verenigde Naties onmiddellijk toegang krijgen tot de plaats des onheils om de vermoedelijke aanval te onderzoeken.

Alpe d'Huzes lucratief voor oprichter

Een van de oprichters van fondsenwerver Alpe d'Huzes heeft in een jaar tijd 160 duizend euro gedeclareerd aan zogeheten management fees. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag. De stichting heeft juist een beleid dat de opbrengst volledig wordt besteed aan kankeronderzoek.

Aan het loop- en fietsevenement dat Coen van Veenendaal met een vriend bedacht doen jaarlijks duizenden mensen mee. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald. Vanwege het 'antistrijkstokbeleid' wordt niemand uitbetaald.

Van Veenendaal declareerde in 2011 echter ruim 160 duizend euro aan management fees via zijn eigen bv. Het geld werd uitbetaald. Een jaar later werd Van Veenendaals declaratie echter afgewezen omdat het intern tot veel discussie leidde.

Eerder bleek al dat tientallen miljoenen euro's die met het evenement zijn opgehaald nog ongebruikt op de plank liggen. Voor zo'n 37 miljoen euro is nog geen goede bestemming gevonden, schreef Het Financieele Dagblad in juni.

Moordenaar niet teruggekeerd van verlof

Een Bredanaar die was veroordeeld voor een dubbele moord in zijn woonplaats in 2001 is vorige maand niet teruggekeerd van verlof. Dat laat een justitiewoordvoerder vrijdag weten. De 45-jarige man zat een celstraf van twintig jaar uit voor het doden van een tweeling in zijn woonplaats.

Het Openbaar Ministerie in Breda vindt dat de Brabander, naar wie actief wordt gezocht, nu geen recht meer heeft om vervroegd vrij te komen en het laatste deel van zijn straf ook moet uitzitten zodra hij weer boven water is. Justitie gaat dat dinsdag aan de rechter voorleggen.

Geldmuseum had te weinig geld

Het Geldmuseum in Utrecht, dat op 1 november als eerste rijksmuseum de deuren sluit door bezuinigingen, heeft sinds de opening in 2007 te weinig geld gekregen van de oprichters. Dat bevestigt een woordvoerder van het museum vrijdag na berichtgeving over de kwestie in NRC Handelsblad.

Het Geldmuseum ontstond door de fusie van het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, het Nederlands Muntmuseum in Utrecht en de muntkundige afdeling van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. De oprichters, de ministeries van OCW en Financiën, en De Nederlandsche Bank trokken toen al te weinig geld uit voor het museum, aldus de zegsvrouw.

"De fusie moest 'budgetneutraal' gebeuren, maar de huur van De Koninklijke Munt, waarin het museum huist, was al tien keer duurder dan wat de verschillende instellingen eerder gezamenlijk kwijt waren", legt de woordvoerder uit.

De huur bedroeg de afgelopen jaren 685 duizend euro. Een dure verbouwing van het pand in 2007 werd doorberekend in de huur, waardoor die fiks steeg. Het ministerie van Financiën droeg de laatste jaren echter slechts 530 duizend euro bij. "Dat gat is bijna niet op te vangen, en dat is uiteindelijk ook gebleken."

Voorzitter van de raad van toezicht van het Geldmuseum Cees Maas legt de schuld voor sluiting vooral bij het ministerie van Financiën. "Het doet me pijn om het als voormalig topambtenaar te zeggen, maar mijn eigen oude departement heeft het Geldmuseum laten vallen", zegt Maas, voormalig topambtenaar op Financiën, in de krant.

In mei besloot Financiën de bijdrage stop te zetten, nadat vorig jaar de Raad voor Cultuur al het advies uitbracht om de bijdrage uit de cultuurbegroting te halveren. Waar de collectie van het museum na 1 november naartoe gaat is nog niet bekend. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet daar nog een beslissing over nemen.

Mountainbiker Van Houts niet naar WK

Mountainbiker Rudi van Houts laat het WK in Zuid-Afrika schieten. Dat heeft de rijder van de Multivan-Merida-ploeg vrijdag laten weten op Twitter. Van Houts, die twee weken geleden al een wereldbekerwedstrijd in Canada aan zich voorbij liet gaan omdat hij niet fit was, kampt met vermoeidheid.

Van Houts deed drie keer eerder aan een WK mee en had een twaalfde plaats als beste resultaat. De 29-jarige Brabander werd tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer in Londen zeventiende.

Het WK mountainbike wordt dit jaar in Zuid-Afrika gehouden. Het toernooi in Pietermaritzburg duurt van 28 augustus tot en met 1 september.

Fallen World naar Ouya

Fallen World, een combinatie van tower defense en hack 'n slash, zal midden september ook naar Ouya komen. De makers van de game, Kuroato Media, hebben dit vandaag middels een persbericht bekendgemaakt. 

De game is, zoals elke game op Ouya, gratis te proberen. Vind je het leuk genoeg, dan kun je de game kopen. Fallen World zal € 2,99 gaan kosten. In Fallen World speel je een cyborg ninja die een jongedame moet beschermen in een wereld die overgenomen is door dodelijke robots. Het meisje dat je moet beschermen bezit een virus dat het netwerk van robots kan uitschakelen.

Rainbow Six Patriots nog steeds in ontwikkeling

In een gesprek met IGN heeft Ubisoft bevestigd dat er nog steeds gewerkt wordt aan Rainbow Six Patriots. Executive director Alain Corre geeft aan dat men de game 'perfect' wil maken voordat men de game officieel zal gaan onthullen.

"On Rainbow 6, it’s still cooking," zei Corre tegen IGN. "It’s an important franchise for Ubisoft. We want to make sure, on this one, like all the other games we’re working on, that we bring it when we feel it’s perfect."

Het is overigens mogelijk dat 'Patriots' uit de titel verdwijnt, daar is men nog niet over uit: "We can’t say yet. We’re iterating," aldus Corre. "What we want is to have a compelling story. We want people who play the next Rainbow 6 to be astonished, to be very pleased with what they see. You’ve seen that the improvement in games over the last few years has been exponential. We have to reflect that improvement in quality. That’s what we’re doing on all our games."

Ubisoft denkt dat ze genoeg creativiteit en innovatie hebben om iets te maken waar we echt op zitten te wachten. Tot de onthulling van de game blijft het voor ons afwachten. 

"What we have to do, and it’s something that is very important for us, is that we bring a new iteration when we believe that we have enough creativity, enough innovation, to make something worth waiting for. On some games, it happens more often. Creation is not an exact science. When we’re happy with what we see, when we think we can bring something new to gamers, then we say, ‘okay, this is a good time to release it.' "

Nippleslip voor Naomi Watts

Naomi Watts heeft tijdens haar vakantie iets te veel van zichzelf laten zien. De actrice beging namelijk een nippleslip.

Watts was met haar vriend Liev Schreiber aan het surfen in de Hamptons. Het wavesurfen ging prima, alleen had ze wat moeite met het bovenstukje van haar bikini.

Het stukje stof was een eind opzij geschoven, waardoor haar linkertepel zichtbaar werd. Een oplettende fotograaf drukte hierbij direct af, om zo de blooper van Naomi wereldkundig te maken.

Pics or it didn't happen!

Amerikaanse Lazarus staat op uit de dood

Een Amerikaan die dood was verklaard nadat zijn hart het had begeven is 45 minuten later weer bijgekomen. De artsen staan voor een raadsel.

Verpleegsters waren bezig het lichaam van Tony Yahle te prepareren om aan zijn familie getoond te worden toen hij plots weer tekenen van leven begon te vertonen. Vijf dagen later was hij weer volledig bij kennis.

Yahle's zoon Lawrence zegt dat hij tegen het ogenschijnlijk levenloze lichaam van zijn vader had gezegd dat hij die dag niet zou sterven. Niet lang daarna begon zijn vader op wonderbaarlijke wijze te herstellen.

Proef tegen alcoholverkoop jongeren werkt

Een nieuwe aanpak om alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar in te perken lijkt te werken. In de gemeente Westellingwerf waar met de aanpak werd geëxperimenteerd kon 27 procent van de jongeren alcohol kopen in winkels. In andere gemeenten is dat 91 procent, bleek uit een steekproef.

De Friese gemeente sloot in april een convenant met supermarkten en slijterijen, waarbij ze zevenhonderd euro moesten inleggen. Als de winkels zich bij zes onaangekondigde controles door adviesbureau Bureau Horeca en Bijzondere wetten (BHBW) aan de regels bleken te houden kregen ze een deel van het geld terug.

De gemeente bespaart op jaarbasis zeventigduizend euro doordat minder geld uitgegeven wordt aan toezichthouders. Volgens BHBW ondertekenen zestig gemeenten na de zomer ook het convenant.

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. In een discotheek in Arnhem kunnen jongeren voor iets meer dan tien euro de hele avond drinken, bleek vrijdag. De lokale tak van het CDA heeft aangegeven zich ernstig zorgen te maken over de situatie. Of Arnhem zich ook aansluit bij het convenant is niet bekend.

Radioactief water Fukushima nadert zee

Een enorme hoeveelheid radioactief water die in de bodem onder de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is gesijpeld heeft bijna de Stille Oceaan bereikt. Dat hebben deskundigen gezegd.

De kwestie legt een nieuw probleem bij de kerncentrale bloot. Tweeëneenhalf jaar nadat de centrale getroffen was door een aardbeving en tsunami lijkt het niet mogelijk de enorme hoeveelheden water die gebruikt worden voor het koelen van de gesmolten reactorkernen in te dammen.

De nieuwe problemen zijn waarschijnlijk veel groter dan de lekkages die de afgelopen tijd werden ontdekt bij de opslagtanks voor radioactief koelwater.

Zigeunerkoning begraven

De zogenaamde Koning der zigeuners is vrijdag begraven. Duizenden mensen kwamen af op de bijzetting van Florin Cioaba, die de zigeunergemeenschap in Roemenië leidde.

Cioaba overleed zondag op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hij was een gedreven activist die zich sterk maakte voor onderwijs voor arme zigeunerkinderen. Steenhouwers waren de afgelopen week druk in de weer om zijn graftombe uit marmer te houwen.

Cioaba werd tien jaar geleden internationaal bekend toen zijn destijds 12-jarige dochter weigerde zich te laten uithuwelijken en wegliep bij haar bruiloft. Na kritiek van de Europese Unie veranderde Cioaba van gedachte over kinderhuwelijken en begon hij de mensen in zijn gemeenschap aan te moedigen pas op latere leeftijd te trouwen.

Jantje Smit maakt nieuw plaatje

Jantje Smit is begonnen aan zijn nieuwe album. De zanger klom donderdag in de pen voor de opvolger van het een jaar oude Vrienden, liet hij weten via Twitter. "Gisteren na lange tijd weer een nieuw nummer geschreven", scheef Jantje vrijdagochtend.

Smits nieuwe plaat ligt voorlopig nog niet in de winkelschappen. "Ik moet weer aan de bak. Volgend jaar weer een compleet nieuw album. Zin in!" De Volendammer onderbreekt zijn schrijfsessies volgende maand waarschijnlijk weer. Dan moet zijn vrouw Liza bevallen van hun tweede kind.

Smit bracht na Vrienden nog twee cd's uit. Begin dit jaar verscheen de liveregistratie van zijn jubileumconcerten in Ahoy op cd. In juni volgde Ich Bin Da, waarmee Smit na zeven jaar radiostilte zijn comeback in Duitsland maakte.

Studente moet diploma inleveren

De Universiteit Maastricht heeft het diploma van een studente ingetrokken vanwege fraude. De studente Cultuur- en Maatschappijwetenschappen heeft toegegeven dat ze plagiaat heeft gepleegd en haar diploma ingeleverd, bevestigt een woordvoerder van de universiteit vrijdag weten.

De universiteit wil niet zeggen wat de fraude precies inhield. Volgens een woordvoerder heeft ze een 'plagiaatdetectiesysteem' omzeild. Meer details daarover wil hij niet geven om anderen niet op een idee te brengen.

De fraude kwam aan het licht toen de studente, een buitenlandse, bezig was met de scriptie van haar tweede master aan de universiteit. Een docent kreeg argwaan, waarna een onderzoek werd ingesteld en al het werk dat de studente had gemaakt onder de loep werd genomen.

Het is volgens de universiteit de eerste keer in de geschiedenis van de Limburgse onderwijsinstelling dat een diploma is ingetrokken. De universiteit werd in 1976 opgericht.

Amphia heeft operatiekamers niet op orde

De operatiekamers van het Amphia Ziekenhuis in Breda vertonen tekortkomingen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geconstateerd tijdens een onverwacht bezoek aan het ziekenhuis eind juli, bevestigt een woordvoerder van de inspectie vrijdag. Het ziekenhuis kreeg vier weken de tijd om de problemen op te lossen.

De inspectie had bij het bezoek op 29 juli kritiek op negen punten, zo staat in een brief van de top van het ziekenhuis aan het personeel. De regionale krant BN De Stem publiceerde deze brief vrijdag. Zo werd onder meer het narcosemiddel propofol niet volgens de richtlijn gebruikt, worden neus-, mond- en haarmaskers niet juist gedragen en vond soms geen dubbele check plaats bij het klaarmaken en toedienen van medicijnen.

Het onverwachte bezoek op de locatie aan de Molengracht vond plaats naar aanleiding van een melding van een calamiteit op het complex. Daardoor liep een patiënt schade op, aldus de zegsvrouw van de inspectie. Wat er precies is gebeurd kon zij niet zeggen.

De raad van bestuur van het ziekenhuis laat in een reactie op de website weten dat de operaties in het ziekenhuis gewoon 'kunnen en mogen doorgaan'. Het ziekenhuis zegt dat direct na het bezoek van de inspectie een 'actieplan' in werking is gesteld en dat een 'zerotolerancebeleid' wordt gevoerd. "Het is onze hoogste prioriteit om veilige zorg te bieden in een patiëntvriendelijke omgeving", aldus voorzitter van de raad van bestuur Olof Suttorp in de verklaring.

Obama: gifgasaanval reden tot grote zorg

Als er in Syrië inderdaad een aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden is dat een 'grote gebeurtenis die zeer zorgelijk' is. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd in een interview met CNN.

De Verenigde Staten proberen nog steeds te bevestigen of er woensdag gifgassen zijn ingezet in Syrië, zei Obama. Hij waarschuwde echter voor de 'overschatting' dat de VS de Syrische burgeroorlog kunnen oplossen.

Het ministerie van buitenlandse zaken liet een dag eerder weten dat Obama de inlichtingendiensten opdracht heeft gegeven nieuwe informatie te vergaren over het incident. "Op dit moment zijn we niet in staat vast stellen of er chemische wapens zijn gebruikt", zei woordvoerster Jen Psaki.

Opmerkelijker was dat Rusland vrijdag liet weten toch een onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval door de Verenigde Naties te willen. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov had de kwestie besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, waarna beiden tot de slotsom waren gekomen belang te hebben bij een onderzoek.

World of Warcraft misschien F2P

World of Warcraft is ondanks een teruglopend aantal spelers (van 10 naar 7,7 miljoen in minder dan een jaar) nog steeds verreweg de grootste betaalde MMORPG op dit moment. Game director Tom Chilton geeft nu aan dat WoW misschien free to play kan worden in de toekomst.

"I definitely think that free-to-play MMOs will be around for a very long time," aldus Chilton in gesprek met NowGamer. "At some point it's possible that World of Warcraft could end up being free-to-play, but I do think there’s always room for there to be subscription games." 

Dit jaar komt er, vermoedelijk, grote concurrentie op het gebied van MMORPG's met Final Fantasy XIV A Realm Reborn en The Elder Scrolls Online. Beide games gaan werken met een abonnement waarbij je maandelijks moet betalen. Of en wanneer World of Warcraft daadwerkelijk F2P wordt, en in welke vorm, is op dit moment nog niet bekend. Wel heeft Blizzard alvast een in-game winkel gemaakt waarin je echt geld kunt besteden.

Op 10 september komt er een nieuwe patch, Siege of Orgrimmar, met nieuwe content.

Capcom probeert Dead Rising 3 te optimaliseren

Dead Rising 3 is één van de exclusieve games voor Xbox One als de console in de winkels ligt. De game wordt onder andere op gamescom getoond maar er is behoorlijk wat kritiek te lezen op internet over de framerate van de game. Deze zou erg laag liggen en soms zelfs haperen.

Capcom geeft toe dat de game nog niet optimaal werkt, maar zegt wel dat ze nauw met Microsoft samenwerken om de framerate stabiel te krijgen. Ze richten zich hierbij op 30 frames per seconde:

"This demo is actually several weeks old and we've made a lot of ground. We've got a little bit more ways to go before we release the game. We're targeting 30 frames a second and because we're based in Vancouver, and Seattle is where Microsoft is based, we're only three hours up the road so we constantly have tech people driving back and forth and they're helping us to make this a very smooth running game at launch."

'Puntenkoers niet terug op programma OS'

De puntenkoers zal in 2016 niet terugkeren op de Olympische Spelen als onderdeel van het baanwielrennen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph vrijdag. Het onderdeel werd voor de Spelen van Londen geschrapt en werd vervangen door het omnium.

Er was de hoop dat het terug zou keren in 2016, maar het Het internationaal olympisch comité (IOC) zou hebben laten weten dat er geen wijziging komt in de onderdelen. Marianne Vos pakte bij de Spelen van 2008 in Peking het goud op de puntenkoers."Ik wist dat de puntenkoers in de running was voor een terugkeer, maar ik hield er eerlijk gezegd geen rekening mee dat het daadwerkelijk zou gebeuren", aldus Vos tegenover Nusport. 

"Maar ik denk dat ik wel weer was gaan twijfelen tussen mountainbiken en baanwielrennen als de puntenkoers was teruggekeerd op de olympische agenda. Dit scheelt me een dilemma." De Nederlandse renner Wim Stroetinga hoopte zich bij de mannen weer op dit onderdeel te kunnen gaan richten, maar voor Rio 2016 is dit geen optie.

Sims hebben herinneringen

De virtuele mensen uit De Sims 4 hebben een geheugen. Ze onthouden het als andere personages iets 'stoms' hebben gedaan. Spelers kunnen verder zelf aangeven welke gebeurtenissen als speciale herinneringen moeten worden opgeslagen. Dat vertelde ontwikkelaar Ryan Vaughn donderdag in gesprek met Novum Nieuws.

"De sims zijn veel slimmer en realistischer geworden", zei de ontwikkelaar. De herinneringen hebben invloed op de relatie tussen personages, maar ook op de sociale betrekkingen in een groep sims. De personages hebben met hun handelingen dus veel meer invloed dan in eerdere spellen.

Ook hebben de emoties van de virtuele mensjes uit het computerspel invloed op hun activiteiten. Vaughn legde uit dat de sims bijvoorbeeld goed kunnen sporten als ze kwaad zijn. Emotie is volgens de ontwikkelaar de belangrijkste toevoeging aan het spel.

"Ik ben benieuwd wat voor verhalen spelers via de game gaan vertellen", zei Vaughn. Net als bij het vorige spel in de De Sims-reeks kunnen gamers zelf de regisseur spelen van hun eigen soapserie. De mogelijkheid zelf filmpjes te maken is ingebouwd in het spel.

De Sims 4 moet volgend jaar op de markt komen voor pc en Mac.


Sims hebben herinneringen (Foto: Novum)

Sluiter wordt jeugdcoach tennisbond

Raemon Sluiter wordt coach bij de jeugdopleiding van de KNLTB. Technisch directeur Jan Siemerink van de tennisbond haalde de 35-jarige oud-tennisser naar Almere. Daar gaat de Rotterdammer voornamelijk tennistalenten in de leeftijdscategorieën tot en met 12 en tot en met 14 jaar trainen en begeleiden.

Siemerink, zelf een oud-tennisser, wil oud-toptennissers een belangrijkere rol geven binnen de jeugdopleiding. Paul Haarhuis werd al eerder bij de opleiding betrokken.

Voor Sluiter is het niet zijn eerste baan als coach. Eerder was hij de begeleider van Thiemo de Bakker. Sluiter was van 1996 tot 2010 prof en bereikte vier ATP-finales. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst was 46e.

Directeur NSA komt naar Nederland

De directeur van de Amerikaanse geheime dienst NSA generaal Keith Alexander komt naar Nederland. Hij spreekt volgende maand in Den Haag op een symposium over cyberprivacy en -security, meldt Vrij Nederland vrijdag.

De NSA ligt sinds een paar maanden onder vuur doordat klokkenluider Edward Snowden uit de school klapte over afluisterpraktijken van de dienst. Hij onthulde onder meer dat de inlichtingendienst sinds 2008 duizenden keren de privacywetgeving overtreden heeft en geregeld haar bevoegdheden te buiten is gegaan.

Het symposium wordt 10 september gehouden in de Haagse Pulrich Studio en is georganiseerd door KPN. Ook hoofd cybercrime van Europol Troels Oerting en oud-generaal Dick Berlijn spreken er. De bijeenkomst is besloten.

Uitslag eerste vrije training België

Fernando Alonso heeft in een regenachtige eerste vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd gereden. De Spanjaard kwam met zijn Ferrari op Spa-Francorchamps tot een tijd van 1.55,198 en bleef hiermee de Force India's van Paul di Resta en Adrian Sutil nipt voor.

De baan was aan het begin van de sessie nat, maar droogde langzaam maar zeker op. Uiteindelijk was Alonso op slicks de snelste toen de baan redelijk droog was, voordat het weer meer begon te regenen. Een aantal coureurs kenden een aantal momentjes, zoals spins en gemiste bochten, maar tot problemen leidde dit niet. De Lotussen van Kimi Räikkönen en Romain Grosjean eindigden onderaan nadat ze door technische problemen alleen onder natte omstandigheden hadden kunnen rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:55.198 - 11
2 Paul di Resta Force India 1:55.224 0.026 10
3 Adrian Sutil Force India 1:55.373 0.175 11
4 Sergio Perez McLaren 1:55.518 0.320 14
5 Nico Rosberg Mercedes 1:55.614 0.416 10
6 Sebastian Vettel Red Bull 1:55.636 0.438 14
7 Esteban Gutierrez Sauber 1:55.954 0.756 18
8 Nico Hulkenberg Sauber 1:56.110 0.912 11
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:56.770 1.572 14
10 Valtteri Bottas Williams 1:56.858 1.660 18
11 Felipe Massa Ferrari 1:56.863 1.665 10
12 Pastor Maldonado Williams 1:57.081 1.883 14
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:57.084 1.886 17
14 Jenson Button McLaren 1:57.281 2.083 14
15 Lewis Hamilton Mercedes 1:57.358 2.160 10
16 Heikki Kovalainen Caterham 1:57.821 2.623 16
17 Giedo van der Garde Caterham 1:57.887 2.689 16
18 Max Chilton Marussia 1:58.600 3.402 14
19 Mark Webber Red Bull 1:58.929 3.731 12
20 Jules Bianchi Marussia 1:59.209 4.011 12
21 Kimi Räikkönen Lotus 1:59.441 4.243 11
22 Romain Grosjean Lotus 2:03.176 7.978 15

Pornokijkers moeten geen condooms

Een grote meerderheid van 70 procent van de pornokijkers wil geen condooms zien terwijl ze aandachtig de verhaallijn proberen te volgen. Zo'n 24 procent maakt het niet uit of er met of zonder condoom wordt gekeesd en maar 6 procent ziet liever een hoesje om de sabel van de acteurs. Dit blijkt uit een poll op FOK!.

Ruim 2100 mensen stemden op de vraag wat hun voorkeur heeft: Porno met of zonder condooms. Van deze groep gaven 320 personen aan geen porno te kijken, de rest kiest dus in grote mate voor onbeschermse seks om zichzelf mee te prikkelen. Dit terwijl in de pornoindustrie flink wordt gelobbyd wordt om condooms te verplichten om verspreiding van SOA's tegen te gaan.

Uit de reacties op de poll blijkt ook dat de meerderheid liever rubberloos plezier beleeft aan de films. User Laforest: "Met is het echte leven, zonder is porno." Yi-Long: "Zonder natuurlijk. Er is helemaal niets geils aan condooms." Maar er zijn er ook die nog niet bekeerd zijn en porno niet moeten. Interloper: "Ik snap echt niet wat mensen nou leuk vinden aan porno Is het niet veel leuker om het gewoon zelf te doen?"

Zelf reageren op de stelling? Dat kan hier.

Gullit heeft dreadlocks in FIFA 14

Ruud Gullit krijgt in het voetbalspel FIFA 14 de lange haren die hij had tijdens het EK van 1988. Alle klassieke voetbalhelden die in FIFA 14 voor Xbox One te zijn, zien er net zo uit als in hun hoogtijdagen. Dat zei producer David Rutter van Electronic Arts donderdag in gesprek gesprek met Novum Nieuws.

Niet alle voetballegendes zijn in het spel verwerkt. "We hebben gekozen voor een generatie die jongere gamers ook kunnen kennen", gaf Rutter aan. Alleen voor de Braziliaan Pele is een uitzondering gemaakt. De ontwikkelaars hadden de opdracht gekregen een beperkte selectie te maken.

Naast Pele worden onder anderen Lothar Matthäus en Paolo Maldini in het spel verwerkt. Marco van Basten, Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard en Patrick Kluivert zorgen voor de Nederlandse inbreng.

De oud-voetballers in FIFA 14 kunnen worden ingezet in FIFA Ultimate Team Legends, een spelmodus die alleen beschikbaar is voor Xbox One. "Soms werken we samen met een spelcomputerfabrikant aan een speciale functie. Dit keer is dat Microsoft", gaf de producer aan.


Gullit heeft dreadlocks in FIFA 14 (Foto: Novum)

[EK Hockey] Caldas: "We moeten nu een grote jongen zijn"

Bondscoach Max Caldas weet de nederlaag van de Oranjevrouwen tegen Engeland aan het gebrek aan scorend vermogen."‘We hebben de hele wedstrijd door genoeg kansen gehad om te winnen, maar die hebben we niet afgemaakt", aldus Caldas.

Ook bij de shoot-outs had Nederland volgens de coach drie keer de mogelijkheid om het af te maken. Maar ook toen viel het kwartje niet de juiste kant op. "Dat we niet scoorden, heeft ons in de steek gelaten. Gevoelsmatig was er maar één team dat donderdag wilde spelen en winnen. Dat waren wij. Engeland hield de ballen alleen maar tegen en hoopte op een foutje van ons. Die kwam er, door onze eigen goal. Voor dat doelpunt had Joyce (Sombroek) nog geen bal gehad. We hebben het dus zelf laten liggen. Nu moeten we een grote jongen zijn en dat accepteren."

Nederland had inderdaad genoeg kansen om de wedstrijd te beslissen. De ploeg kreeg liefst negen corners, waarvan er acht in de eerste helft werden gegeven. "Ik blijf het zeggen: de teams waar wij tegen spelen, zijn ook goed. Zij trainen ook op bijvoorbeeld het uitlopen van een corner en kunnen die van ons ook gewoon tegenhouden. Dat lukte Engeland donderdag."

"Onze voorbereiding verliep prima: de aangeef klopte en de stop werd, op één na, ook goed gedaan. De uitvoering was alleen niet voldoende, dat kan een keer gebeuren. Het is voor ons een punt van aandacht om te kijken waar het mis is gegaan."

"Of we tevreden kunnen zijn met brons? Kijk, het is heel simpel. Emotioneel gezien is dit shit en klote, we hebben niet gehaald wat we wilden halen. Dat was goud. Maar over een paar dagen of weken volgt de rationele analyse. Ik ga dan kijken naar welke stappen we hebben gemaakt, of we dit hadden kunnen voorkomen, hoe de spelers zijn gegroeid… Dan kan ik hier pas meer over zeggen."

Meisje van 13 wil sekstape maken

Een 45-jarige vrouw uit Londen is woedend op Amazon. Volgens haar zou het bedrijf kinderen aanzetten tot onzedelijk gedrag. De 13-jarige dochter van Melissa Crighton wilde namelijk een sekstape maken en laten uitlekken na het lezen van een e-book dat was gedownload via de webwinkel.

Crighton hoorde onlangs met rooe oortjes aan hoe haar dochter het boek 'It's All About The Sex Face: A Guide To Becoming A Celebrity' hardop voorlas. Met haar vriendinnetje besprak ze de mogelijkheden tot het maken van een sekstape. Ook het vinden van een sekspartner en het uitlekken van de video kwamen aan bod.

"Ik kwam tussenbeide en pakte hun e-bookreader af", vertelt de geschokte moeder. "'Dit is geen boek dat jullie moeten lezen', vertelde ik hun." Het pikante boek bleek te zijn gedownload door haar dochters vriendinnetje.

De vrouw wil nu andere ouders waarschuwen voor de gemakkelijke verspreiding van seksgerelateerde boeken. Zo is het boek dat haar dochter las voor iets meer dan een pond te downloaden. Met het boek kun je 'beroemd worden zonder talent te hebben', aldus Amazon.

'Gratis spellen worden dominant'

Gamebedrijven verdienen in de toekomst hoofdzakelijk geld door spellen gratis aan te bieden. Gamers hebben dan de keuze wel of geen geld te investeren. Volgens topman Victor Kislyi van Wargaming is het einde van de winkelverkoop nabij. "Dat is binnenkort alleen nog weggelegd voor de kunstwerkjes", zei hij donderdag tegen Novum Nieuws.

Bij tablets en smartphones worden ontzettend veel spellen al gratis aangeboden. Ook voor pc gebeurt dit steeds vaker. Kislyi denkt dat de trend zich ook doorzet naar de spelcomputers.

Wargaming wil dit najaar het online oorlogsspel World of Tanks gratis aanbieden voor de Xbox 360. Het bedrijf heeft wereldwijd al zeventig miljoen gamers geregistreerd voor zijn gratis online pc-spellen. "Soms moet je een gokje wagen", zei de topman over zijn eerste game voor een spelcomputer.

Op Xbox 360 zijn nog niet veel gratis spellen verschenen en over het commerciële succes van bijvoorbeeld Ascend New Gods en Happy Wars is niets bekend. Het gratis spel DC Universe Online voor PlayStation 3 is volgens Sony Online Entertainment een succes, maar over de inkomsten laat het bedrijf niets weten.


'Gratis spellen worden dominant' (Foto: Novum)

Barcelona haalt talent van City

FC Barcelona heeft de 19-jarige Denis Suárez aangetrokken. De middenvelder is afkomstig van Manchester City en gaat in eerste instantie voor Barcelona B spelen in de Segunda División. Suárez is een Spaans jeugdinternational en kwam deze zomer met Spanje onder 20 uit op het WK in Turkije.

Suárez, die in 2011 van de jeugd van Celta de Vigo verruilde voor Manchester City, heeft een afkoopsom van twaalf miljoen euro in zijn nieuwe contract staan. Als hij de overstap maakt naar het eerste team van Barcelona stijgt die afkoopsom naar 35 miljoen euro. Hij tekent voor vier jaar in Catalonië.

Nederland hardst getroffen door vergrijzing

De vergrijzing vormt een serieuze bedreiging voor de welvaart in Nederland. In Europa wordt Nederland samen met Luxemburg en Slovenië het hardst geraakt, concludeert het Haagse Centrum voor Strategische Studies. De overheidsuitgaven kunnen met meer dan acht procent van het bruto nationaal product (bnp) toenemen.

Vergrijzing zet de overheidsuitgaven onder druk, vooral door stijgende pensioenskosten en zorguitgaven. Geschat wordt dat in Europa, bij gelijkblijvend beleid, overheidsuitgaven gemiddeld met ruim vier procent van het bnp toenemen. Ook loopt de staatsschuld op en kunnen mogelijk spanningen ontstaan tussen generaties, zo wordt geconcludeerd.

Volgens recente prognoses wordt Nederland met Luxemburg en Slovenië het hardst geraakt, met een stijging van meer dan acht procent van het bnp. In Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en de meeste Oost-Europese landen zijn de effecten van vergrijzing naar verwachting minder ernstig.

Het rapport adviseert verder de positieve kanten van vergrijzing te zien. Zo ontstaat bijvoorbeeld een groeimarkt voor gebruiksvriendelijke ict. Ook adviseert het Haagse centrum meer onderzoek te doen naar deze positieve effecten.

Interesse Atlético voor Ajacied Alderweireld

Atlético Madrid heeft interesse om Ajacied Toby Alderweireld in te lijven. De Spaanse ploeg heeft zich gemeld bij Søren Lerby, de zaakwaarnemer van de Belgische verdediger. Dat heeft de Deen vrijdag bevestigd tegenover Voetbal International. Ajax was eerder akkoord met Norwich City over een overgang, maar dat zag Alderweireld zelf niet zitten.

"Het klopt dat Atlético belangstelling heeft, maar dat geldt voor meerdere clubs", verwijst Lerby naar Spartak Moskou dat ook serieuze belangstelling heeft voor Alderweireld. "Bovendien moeten de clubs eerst met elkaar gaan praten, dat is nou eenmaal de volgorde."

Alderweireld heeft nog een contract voor het lopende seizoen bij Ajax. Als de Amsterdammers nog aan hem willen verdienen moeten ze hem uiterlijk in de winterstop verkopen.

Chris Brown: 'aanklager is racist!'

Chris Brown heeft op Twitter flink uitgehaald naar de openbaar aanklager die er in zijn ogen voor heeft gezorgd dat hij een extra taakstraf van duizend uur kreeg opgelegd. "Ik heb er al zes maanden werk op zitten en dan gaat die racistische aanklager bij de rechter lopen huilen dat ik niks heb gedaan", schreef Brown. "Fuck het systeem."

De 24-jarige zanger hoorde vorige week van de rechter dat hij nog eens duizend uur aan de slag moet omdat hij zou hebben gesjoemeld met de werkuren. Vier jaar geleden kreeg hij al een taakstraf van 1440 uur omdat hij zijn ex Rihanna in elkaar had geslagen. "Jullie kunnen je beter druk maken om alle dakloze kinderen en families in achterstandswijken", tierde Brown.

De zanger zegde afgelopen week vier concerten af wegens persoonlijke omstandigheden en gezondheidsredenen. Onlangs kreeg hij een toeval, die volgens zijn manager werd veroorzaakt door 'extreme vermoeidheid en emotionele stress als gevolg van ongefundeerde beschuldigingen en negativiteit'.

Wozniacki naar halve eindstrijd New Haven

Caroline Wozniacki heeft donderdag de halve finale van het WTA-toernooi in New Haven bereikt. De als vierde geplaatste Deense was met 7-6 (6) en 6-2 te sterk voor Sloane Stephens (6). In de halve eindstrijd treft de voormalige nummer één van de wereld Simona Halep uit Roemenië.

Wozniacki speelt altijd goed in New Haven. Van 2008 tot en met 2011 won ze de trofee bij het toernooi op de campus van de Yale universiteit. Vorig jaar gaf ze in de halve finale op.

Ook Klara Zakopalova bereikte de laatste vier. De Tsjechische was met 4-6, 6-0 en 6-4 Elena Vesnina uit Rusland de baas. Zakopalova moet het tegen haar landgenote Petra Kvitova (3) opnemen.

Bij het ATP-toernooi van Winston-Salem won de Americaan Sam Querrey (6) in de kwartfinale van Ricardas Berankis: 6-3 en 6-4. In de halve eindstrijd treft Querrey Jürgen Melzer uit Oostenrijk. De nummer negen van de plaatsingslijst rekende af met Dimitry Tursunov (13): 6-4 en 6-3. De andere halve finale gaat tussen Gaël Monfils (15) en Alexandr Dolgopolov (10).

Zalm: vandaag meer duidelijkheid over ABN

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) geeft vrijdagmiddag een persconferentie over de toekomst van ABN AMRO. Dat zei Gerrit Zalm, topman van de bank, vrijdagochtend tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers. Haagse bronnen bevestigen dat Dijsselbloem na afloop van de wekelijkse persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) in perscentrum Nieuwspoort toelichting geeft op de plannen rond de genationaliseerde bank.

Dijsselbloem gaf woensdag na afloop van de ministerraad al aan dat een besluit over de toekomst van de genationaliseerde bank nabij was. "Dat gebeurt misschien zelfs al sneller dan over een paar weken", zei hij daarover. Het naderende besluit betekent niet dat ABN AMRO al binnen enkele weken in de verkoop gaat.

Zalm wilde tijdens zijn toelichting op de jaarcijfers niet verder ingaan op een mogelijke privatisering van de bank. "Tijdens de persconferentie spreekt de certificaathouder", aldus de topman, daarmee doelend op de Nederlandse overheid. "Tot die tijd wil ik verder niet reageren."

Weer brand in Amsterdamse studentenflat

In de studentenflat in Amsterdam waar woensdagnacht een brand woedde, is in de nacht van donderdag op vrijdag weer brand uitgebroken. Dit keer ging het om een brand in een spouwmuur, meldt de brandweer. Twee woningen zijn voorlopig niet bewoonbaar. De brand is mogelijk ontstaan door nasmeulende resten van de brand van een dag eerder.

De brandweer kreeg rond 04.30 uur een melding over een brand in de flat Daalwijk in Amsterdam-Zuidoost. Toen de brandweer aankwam zagen ze rook uit het dak van de bovenste woning komen, op de derde verdieping. Zeven mensen moesten de twee woningen eronder verlaten.

De muren moesten worden gesloopt om de brand te blussen. De nacht ervoor woedde ook al brand in de flat, toen studenten een barbecue na gebruik binnen hadden gezet terwijl die nog niet helemaal was afgekoeld. Vijf mensen moesten met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis.

FC Utrecht huurt Janssen van Twente

FC Utrecht huurt Willem Janssen voor de rest van dit seizoen van FC Twente. Dat melden de Domstedelingen vrijdag. De 27-jarige middenvelder was aan zijn derde seizoen bezig in Enschede. Hij speelde dit seizoen in twee wedstrijden voor de Tukkers, maar stond alleen in de openingswedstrijd in de basis.

Janssen speelde voor zijn overstap naar Twente vier seizoenen bij Roda JC. Hij begon zijn loopbaan bij VVV-Venlo waar hij drie seizoenen voor speelde. De middenvelder stond al langer in de belangstelling van Utrecht, maar Twente wimpelde eerder een huur af. Janssen heeft nog een contract tot 2015 in de Grolsch Veste.

Wiegel tegen zzp-plannen kabinet

Het plan van het kabinet om belastingvoordelen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) te versoberen of af te schaffen, moet snel uit het regeerakkoord worden geschrapt. Dat betoogt het VVD-erelid Hans Wiegel vrijdag in een interview met De Telegraaf.

Het plan om de lasten van zelfstandige ondernemers vanaf 2015 te verzwaren moet een half miljard euro opleveren. Wiegel verwacht echter veel faillissementen onder zzp'ers met 'gewone inkomens'. "Die gaan door de lastenverzwaring de bijstand in", zegt hij in de krant. "Het aantal bijstandstrekkers zal ongetwijfeld toenemen." Daarmee schiet de maatregel zijn doel voorbij, denkt het erelid.

Wiegel vindt verder dat de coalitie alle zelfstandigen over één kam scheert. "Als je een vergelijking maakt, moet je het wel eerlijk doen. Het is gewoon niet waar dat zzp'ers het nu zoveel makkelijker hebben dan werknemers in loondienst."

ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen lieten ruim een week geleden al weten te verwachten dat duizenden zelfstandigen hun onderneming stoppen als de maatregelen doorgaan. Ook zij zeiden te verwachten dat de zzp'ers bij de sociale dienst aankloppen als de belastingaftrek voor eenmansbedrijven wordt afgeschaft.

Lichte omzetdaling voor Douwe Egberts

DE Master Blenders 1753 heeft in het gebroken boekjaar, dat eind juli afliep, een licht lager resultaat geboekt dan een jaar eerder. De omzet daalde met een half procent van 2,7 naar 2,6 miljard euro. Dat meldt Douwe Egberts vrijdag. Negatieve wisselkoerseffecten drukten de omzet, overnames zorgden juist voor een kleine stijging.

De cijfers zijn naar alle waarschijnlijkheid de laatste die het koffie- en theebedrijf presenteert. Een consortium onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) biedt 7,5 miljard euro voor Douwe Egberts. Dat is 12,50 euro per aandeel. Aandeelhouders hebben tot 17 september de tijd om op dit bod te reageren.

De koffiebrander moest het het afgelopen jaar vooral hebben van de markten buiten Europa. In landen als Brazilië en Australië groeide de omzet uit winkelverkopen met 5,7 procent. In West-Europa daalde de omzet met 1,9 procent. Ook de omzet uit verkopen aan de zakelijke markt en horeca daalde, met 2,6 procent.

Aan buitengewone posten was Douwe Egberts 111 miljoen euro kwijt. Het bedrag werd voornamelijk gebruikt voor het doorvoeren van een personele reorganisatie en het implementeren van de nieuwe bedrijfsstructuur in februari dit jaar. De kosten rondom het bod van JAB werden eveneens van dit bedrag betaald.

Kanye blij met Kim

Kanye West wordt gelukkig van Kim Kardashian. Dat zegt de rapper in de talkshow van Kims moeder Kris Jenner, zo is te zien in een voorproefje. West praat zelden in het openbaar over zijn privéleven.

West is bij zijn kijk op het leven naar eigen zeggen geïnspireerd door zijn opa, die onlangs overleed. "Genieten was zijn ding. Kim is mijn geluk en ze heeft nieuw geluk op de wereld gezet", aldus Kanye in het interview, dat vrijdagavond wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. "Geen enkele paparazzo of blogger kan dat geluk van mij wegnemen."

De 36-jarige Kanye maalt niet om wat anderen vinden van de relatie tussen hem en de realityster. "Sommige mensen zeggen dat het mijn reputatie als artiest of ontwerper schaadt, maar dan zeg ik: dat interesseert me niet. Ik hou van deze vrouw."

Kim en Kanye werden in juni ouders van dochter North. Naar verluidt worden in de talkshow van Kris de eerste foto's van het meisje vertoond.

[US Open] Hogenkamp en Van der Meet uitgeschakeld

Richel Hogenkamp en Angelique van der Meet zijn er niet in geslaagd het hoofdtoernooi van de US Open te bereiken. Beide tennissters werden in de tweede kwalificatieronde van het grandslamtoernooi uitgeschakeld.

Hogenkamp verloor met 6-4, 3-6 en 4-6 van de Australische Olivia Rogowska. Van der Meet ging tegen Camila Giorgi uit Italië eveneens met 6-4, 3-6 en 4-6 onderuit.

Kiki Bertens is nu in New York de enige Nederlandse in het hoofdschema. Bij de mannen wordt de Nederlandse eer verdedigd door Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker.

'Bale voor zes jaar naar Real Madrid'

Gareth Bale tekent een contract voor zes seizoenen bij Real Madrid. De aanvallende middenvelder zou in die periode tien miljoen euro per jaar gaan verdienen. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Spaanse sportkrant Marca vrijdag.

De overgang van Bale van Tottenham Hotspur naar Real hangt al een tijd in de lucht. Donderdag schreef Marca al dat de clubs het eens waren geworden over een transfersom van 99 miljoen euro. Daarmee is Bale de duurste speler ooit. Real zou de bekendmaking echter over de erewedstrijd van clubicoon Raul heen hebben willen tillen. Dat duel was donderdagavond.

Helemaal lukte dat plan niet. Op de website van de fanshop van Real stond donderdagavond al de naam van Bale met het rugnummer 11. Ook zou even op de clubwebsite hebben gestaan dat Bale de nieuwste Galactico was.

Monfils en Dolgopolov in halve finale

Gaël Monfils en Alexandr Dolgopolov hebben de halve finale van het ATP-toernooi van Winston-Salem bereikt. De Fransman (15) was op het hardcourt in de Amerikaanse staat North Carolina met 6-7 (8), 6-4 en 6-4 te sterk voor Fernando Verdasco (7). De Oekraïner Dolgopolov (10) won met 7-6 (2) en 6-3 van Yen-Hsun Lu.

Monfils en Dolgopolov spelen in de halve finale tegen elkaar. De andere halve finalisten moeten komen uit de partijen Ricardas Berankis-Sam Querrey (6) en Dmitry Tursunov (13)-Jürgen Melzer (9).

Ook bij het WTA-toernooi van New Haven zijn de eerste twee halve finalisten bekend. De Roemeense Simona Halep won met 6-1 en 7-6 (6) van Ekaterina Makarova. De Tsjechische Petra Kvitova, als derde geplaatst, zette Anastasia Pavlyuchenkova met 2-6, 6-2 en 7-5 aan de kant.

Van Garderen leider in USA Pro Challenge

Tejay van Garderen heeft de leiderstrui in de USA Pro Challenge veroverd. De Amerikaanse renner van BMC kwam na een rit over 165 kilometer van Steamboat Springs naar Beaver Creek als tweede over de streep. Hij liet de ritzege aan de Colombiaan Janier Acevedo, die in de stand opschuift naar de derde plaats.

Van Garderen en Acevedo reden net na de top van de voorlaatste klim weg uit de voorste groep. De twee bouwden een aardige voorsprong op en verdeelden uiteindelijk de buit. De Australiër Lachlan Morton, die als leider aan de etappe was begonnen, viel weg uit de top van het klassement.

Mathias Frank kwam op dertien seconden als derde over de streep. In het klassement is de Zwitser op vier seconden de naaste belager van Van Garderen. Ritwinnaar Acevedo volgt op een halve minuut. De rittenkoers door Colorado gaat vrijdag verder met een individuele tijdrit over zestien kilometer.

Tamponreclame 'pure porno'

Een Spaanse tamponreclame wordt fel bekritiseerd. Volgens klagers zou het spotje pure pornografie zijn en vernederend voor vrouwen.

Amaia Salamanca, een bekende Spaanse actrice, is te zien in de nieuwste commercial van Tampax. Het spotje heeft de enigszins bedenkelijke titel 'Word nat deze zomer!' meegekregen.

De mooie blondine is in de reclame te zien terwijl ze op een ligstoel bij het water ligt. Ze is omgeven door mannen die likkebaardend naar haar kijken. "Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om het op de juiste plaats in te brengen", zegt de actrice, terwijl ze de tampon in een hand van een van de mannen legt.

Vele tv-kijkers schoot dit in het verkeerde keelgat, waarna ze direct de Spaanse reclamewaakhond belden. Zij noemen het spotje 'uiterst seksueel' en 'vernederend'. De tamponfabriek liet hierop direct een onderzoek instellen.

"Volgens onze bevindingen zag slechts 2 procent de commercial als porno. Maar liefst 98 procent verwierp de klacht dat het denigrerend voor vrouwen zou zijn", aldus Tampax. "We wilden juist de boodschap verspreiden dat menstruatie en tampongebruik volkomen normaal zijn. De dubbele bodem is nooit onze bedoeling geweest, we wilden alleen laten zien hoe gemakkelijk tampons te gebruiken zijn."

Eindelijk een leuke tamponreclame!

FOK!filmblik: Hero of Babylon (1963)

Het is alweer een halve eeuw geleden dat de historische avonturenfilm L'eroe di Babilonia voor het eerst in de bioscopen verscheen. De film speelt zich af in de stad Babylon waar de nieuwe Koning Balthazar (Piero Lulli) op wrede wijze zijn volk onderdrukt. Onder zijn schrikbewind worden slavinnen en krijgsgevangenen aan de goden geofferd en het duurt dan ook niet lang voordat het volk begint te morren en de eerste protesten ontstaan. Een groepje revolutionairen besluit om de verbannen kroonprins Nippur (Gordon Scott) terug te halen uit Perzië, om een opstand tegen de tiran te leiden en om de orde en rechtvaardigheid in Babylon te herstellen.

Hero of Babylon 01

Slave girls sacrificed at the whim of a ruthless king!

Hero of Babylon 02

Aan het begin van de zestiger jaren waren films met mythische helden enorm populair. Vooral in Italië kwamen de films als paddestoelen uit de grond en zo ook deze avonturenfilm van de Italiaanse regisseur Siro Marcellini. In het door Gian Paolo Callegari, Siro Marcellini en Albert Valentin geschreven verhaal zien we Amerikaanse bodybuilder en acteur Gordon Scott in een bijzondere rol. In L'eroe di Babilonia zien we de uit Portland afkomstige spierbundel in de rol van kroonprins Nippur, wiens taak het is om het land te bevrijden van zijn wrede overheerser. Scott, die ook naam maakte met zijn rol van Tarzan in een zestal Tarzan-films, was namelijk in deze rolprent eenmalig te aanschouwen met borsthaar!

Hero of Babylon 03

L'eroe di Babilonia oftewel Hero of Babylon verscheen ook onder de titels Goliath, King of Slaves, El Sacrificio de las Esclavas (Spanje), Die Sklavinnen von Damaskus en The Beast of Babylon Against the Son of Hercules. De film was in de zestiger jaren op de Amerikaanse televisie te zien in de reeks The Sons of Hercules, een veertiental Italiaanse films uit het zogenaamde sword and sandal-genre, waarbij elke film in twee delen werd vertoond. Zo konden de Amerikanen ook genieten van films zoals Ursus, Maciste vs the Monsters, Goliath and the Rebel Slave (eveneens met Gordon Scott), Maciste, Gladiator of Sparta en Anthar the Invincible. De enige overeenkomst die deze films hadden was de hoofdrol voor een mannelijke held die te vergelijken was met Hercules.

Hero of Babylon 04

Gordon Scott, die in het normale leven Gordon Merrill Werschkul heette, overleed op 30 april 2007 op 80-jarige leeftijd.

KNMI waarschuwt voor mist in Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt vrijdagochtend voor mistbanken in Noord-Holland. Tot negen uur geldt in de provincie code geel. De mistbanken kunnen 'verkeersbelemmerend' zijn, aldus het KNMI.

Vanwege de mist zijn de spitsstroken op de A9 vrijdagochtend dicht. Even na 07.30 uur ontstond als gevolg daarvan tussen knooppunt Beverwijk en Rottepolderplein een korte file, meldt de ANWB. Ook op de A8 ontstond een file van zo'n drie kilometer tussen Zaandam en Amsterdam. Het zicht in Noord-Holland is vanwege de mist tussen de honderd en honderdvijftig meter.

Ook luchthaven Schiphol ondervond rond 07.00 uur enige hinder door de mist. Enkele vluchten liepen vertragingen op tot een halfuur, laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Er werden geen vluchten geannuleerd vanwege de mist. Even voor 08.30 uur waren de mistbanken op Schiphol weer weg en was ook geen sprake meer van vertraging.

'Kabinetsplannen voor woningmarkt zinloos'

De woningmarkt heeft geen duwtje in de rug nodig van het kabinet. Tegen de tijd dat plannen om de huizenmarkt uit het slop te krijgen rond zijn, heeft de markt waarschijnlijk zelf al een bodem bereikt. Dat zeggen economen vrijdag in Het Financieele Dagblad.

De woningmarkt is al dicht bij herstel en de huizenprijzen dalen minder snel, stellen onder anderen Paul de Vries van Rabobank en UvA-hoogleraar Roel Beetsma in het zakelijk dagblad. Plannen om de huizenmarkt weer op gang te krijgen hebben weinig zin.

Het kabinet wil het onder meer mogelijk maken voor huizenbezitters om het opgebouwde vermogen in hun levensverzekering te gebruiken om hun hypotheek af te lossen.

De Vries en Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw zien weinig heil in dergelijke grootschalige stimuleringsregelingen. De overheid moet inzetten op maatregelen die het Rijk geen geld kosten, bepleit Van Hoek in de krant.

Groepsverkrachting journaliste in India

Een jonge vrouwelijke fotojournalist is in de Indiase stad Mumbai slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. Een mannelijke collega van de vrouw werd door de bende vastgebonden en geslagen, terwijl de vrouw werd verkracht. De zaak doet denken aan de groepsverkrachting van een studente in december in New Delhi.

De vrouw nam donderdag foto's van een verlaten textielfabriek in het zuiden van Mumbai toen ze werd benaderd door vijf mannen, zei de politie. De mannen boden haar aan toestemming te regelen om in het fabrieksgebouw te fotograferen. In plaats daarvan bonden ze echter haar collega vast en verkrachtten haar.

Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen. Haar toestand is stabiel.

De groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in december ontlokte een golf van verontwaardiging in India en ver daarbuiten. In grote straatdemonstraties werden strengere straffen voor seksueel geweld geëist.

FOK! wat een weer... Flink wat zon

Hallo! Met name in de zuidelijke helft van het land viel er gisteren wat lichte regen, maar de hoeveelheden bleven gering. In het noorden en oosten scheen de zon eerst nog af en toe en bleef het overwegend droog. Vandaag schijnt overal de zon weer en loopt de temperatuur vrij hoog op.

Gaan we van noord naar zuid toe, dan liggen de temperaturen tussen de 23 en 28 graden. Vanmiddag kan er op het strand een zeewindje opsteken waardoor het daar iets afkoelt. In het binnenland staat er een zwakke tot matige oostelijke wind.

Ook morgen is het nog vrij warm, maar kan er in het uiterste zuiden een regen- of onweersbui ontstaan. Zondag zakt het kwik weer wat en heeft het zuiden nog steeds kans op een verfrissende bui. In de rest van het land lijkt het een droog weekend te gaan worden en ook daarna blijven de neerslagkansen uiterst klein. Ik ben eigenlijk van plan om in staking te gaan todat ik weer een leuk weerbericht kan maken. Nou ja... wat zou FOK! zijn zonder weerbericht?

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Tavira1
KlapMongeaul is een paar weken op vakantie geweest in Portugal en heeft er een mooi reisverslag van gemaakt.

Tavira2
Een groepje krabben klautert het land op.

 Tavira3
De foto's zijn gemaakt in Tavira, in het zuiden van Portugal.

 Tavira4
De zonsondergangen...

Tavira5
...waren prachtig.

 Tavira6
Af en toe was er ook wat lage bewolking.

 Tavira7
De natuur doet het prima daar in de warmte.

 

 

 

 

 

'Geen renteverlaging ECB nodig'

De rente in de eurozone hoeft niet verder te worden verlaagd, aangezien er de laatste tijd een "stroom aan goed nieuws" over de economie van het eurogebied naar buiten is gekomen. Dat zei bestuurder Ewald Nowotny van de Europese Centrale Bank (ECB) op de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, Wyoming.

"Ik zie momenteel niet veel argumenten voor een renteverlaging", aldus Nowotny, die ook president is van de Oostenrijkse centrale bank. Hij gaf aan dat er op de korte termijn ook geen verhoging van de rente valt te verwachten. "De meest recente ontwikkelingen hebben geen invloed op het beleid van de ECB", aldus Nowotny. ECB-president Mario Draghi heeft gezegd de rente voor een langere periode op het historisch lage niveau van 0,5 procent te zullen houden.

Nowotny gaf aan dat het herstel in de eurozone nog zwak is, maar dat er wel degelijk sprake is van een opkrabbelende economie.

'Geen renteverlaging ECB nodig'
'Geen renteverlaging ECB nodig' (Foto: ANP)

Minder winst voor ABN Amro

ABN Amro heeft in het eerste half jaar een nettowinst behaald van 817 miljoen euro. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit maakte de bank vrijdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Exclusief bijzondere posten daalde de nettowinst met 36 procent in vergelijking met vorig jaar. Het resultaat werd beïnvloed door hogere kredietvoorzieningen en pensioenlasten. In het eerste kwartaal moest de bank ook flink afschrijven op de Griekse leningen.

Minder winst voor ABN Amro
Minder winst voor ABN Amro (Foto: ANP)

Biografie over koning Filip op komst

Ruim een maand na zijn aantreden als koning der Belgen is al een biografie over koning Filip aangekondigd. Het boek wordt op 4 september gepresenteerd. De drie auteurs willen erin beschrijven hoe hij zich met vallen en opstaan tot vorst ontwikkelde.

Volgens de uitgever van 'Koning Filip - De biografie' bevat het boek, dat is gebaseerd op tientallen interviews, tal van nieuwe feiten over de opvoeding, de schooltijd, het studentenleven en de vriendinnen van de oudste zoon van koning Albert en koningin Paola. Ook zijn kennismaking met koningin Mathilde, zijn niet altijd even positief ontvangen politieke uitspraken en de economische handelmissies die hij leidde, komen aan bod.

Twee van de drie schrijvers van de biografie - Barend Leyts en Brigitte Balfoort, schreven eerder een boek over de eerste 10 jaar van de regeerperiode van Filips vader, koning Albert. Balfoort publiceerde ook een boek over Mathilde.

Biografie over koning Filip op komst
Biografie over koning Filip op komst (Foto: ANP)

Topdrukte eerste publieksdag gamescom

Op de eerste publieksdag van gamescom heeft de organisatie de kaartverkoop tijdelijk stilgelegd. Hier werd toe besloten toen te veel mensen tegelijk de beursvloer op wilden. Hoeveel bezoekers de beurs donderdag bezocht hebben, is niet bekendgemaakt. De drukte zorgde voor rijen van meerdere uren bij de populairste spellen en de nieuwe spelcomputers.

Om te spelen op bijvoorbeeld een PlayStation 4 of om de nieuwe Call of Duty te zien, moest op sommige momenten drie uur worden gewacht. In de centrale hallen werd de mensenmassa begeleid door beveiligers om op die manier opstoppingen te voorkomen.

De toegangskaartjes voor vrijdag en zaterdag zijn inmiddels volledig uitverkocht, liet de organisatie donderdag weten. Alleen voor zondag kunnen consumenten nog kaartjes kopen.

De afgelopen twee jaar werd de beurs in Keulen door 275 duizend gamers bezocht. Twee jaar geleden zorgde de drukte voor gevaarlijke situaties. Hulpdiensten moesten toen in actie komen nadat bezoekers waren flauwgevallen. Sindsdien heeft de organisatie zijn beveiliging aangepast. Het denkt dit jaar driehonderdduizend bezoekers te verwelkomen.


Topdrukte eerste publieksdag gamescom (Foto: Novum)

Harpist Van Kesteren wint Grachtenfestivalprijs

De Grachtenfestivalprijs 2013 is gewonnen door harpist Remy van Kesteren. Dat heeft de organisatie van het Amsterdamse festijn donderdagavond bekendgemaakt. De harpist heeft hiermee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2014 en het State Hermitage Music Festival in Sint-Petersburg in de wacht gesleept.

Van Kesteren versloeg vier andere genomineerden. "We weten allemaal dat een harp poëtisch kan klinken, maar dat het spel op een harp ook duivels, gewiekst en venijnig kan zijn, zoals Remy van Kesteren laat horen, dat wisten we nog niet", lichtte juryvoorzitter Biëlla Luttmer van de Volkskrant de keuze voor de harpist toe.

De 23-jarige Van Kesteren won in juli nog de USA International Harp Competition. Hij werd al op 10-jarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium. In 2010 studeerde hij er met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Vorig jaar behaalde hij zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam.

Naast Van Kesteren waren ook het Berlage Saxophone Quartet, bariton Martijn Cornet, het Ragazze Kwartet en mezzosopraan Rosanne van Sandwijk genomineerd. Zij hadden de meeste stemmen gekregen van Nederlandse klassieke muziekjournalisten en -recensenten, die waren gevraagd uit een langere lijst kandidaten hun persoonlijke top vijf samen te stellen. Presentator Hans Haffmans noemde de genomineerden de absolute top van de nieuwe generatie Nederlandse musici.

De Grachtenfestivalprijs, die dit jaar voor de zevende keer werd vergeven, wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende musici of ensembles. Het klassieke muziekfestival in de Amsterdamse binnenstad duurt tot en met zondag.

Frauderende LUMC'er weg als hoogleraar Antwerpen

De Belgische reumatoloog die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ontslagen wegens fraude met onderzoeksgegevens, kan ook niet langer aan de bak bij de Universiteit Antwerpen. De onderwijsinstelling meldt donderdag dat de Vlaamse vrouw niet langer gastprofessor is aan de universiteit.

Het LUMC maakte vorige week woensdag het ontslag van de medewerker bekend. De reumatoloog, een senior staflid, manipuleerde laboratoriumonderzoek bewust. De vrouw heeft bekend en haar ontslag aanvaard. De fraude werd ontdekt door directe collega's van de afdeling reumatologie. De reumatoloog zou de 'prestatiedruk van de academische werkomgeving' als zwaar hebben ervaren.

De vrouw vervulde bij de Universiteit Antwerpen, waar ze in 2002 doctoreerde, afgelopen academiejaar een 'beperkte lesopdracht'. Binnen de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen gaf ze als tijdelijk gastprofessor enkele colleges binnen het vakgebied van de reumatologie. Die opdracht krijgt geen vervolg, aldus de universiteit.

Wetenschappelijk onderzoek verrichtte ze de afgelopen jaren overigens niet aan de Universiteit Antwerpen. De universiteit bekijkt nog hoe het wetenschappelijk werk dat de vrouw in het verleden in Antwerpen uitvoerde, kan worden bestudeerd.

Josh Duhamel in startblokken voor bevalling

Josh Duhamel is helemaal klaar voor het vaderschap. Zijn vrouw Fergie kan ieder moment bevallen van hun eerste spruit en de 40-jarige acteur heeft zich goed voorbereid.

"We hebben een tas klaar staan", zei hij op de rode loper van de première van de film Scenic Route tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Maar niet hier. Dus hij moet nog even wachten."

Het stel heeft inmiddels drie babyshowers gegeven, dus de luiers liggen ook al klaar. "We hebben er waarschijnlijk genoeg voor de eerste week", aldus Duhamel. "De hele kast zit vol. Maar blijkbaar poepen ze heel veel."

Simon Cowell wil nog niet samenwonen of trouwen

Simon Cowell wil nog niet een volgende stap nemen met zijn zwangere vriendin Lauren Silverman. "Simon heeft geen plannen om samen te gaan wonen met Lauren, of om te gaan trouwen", vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Eind vorige maand werd bekend dat Cowell een kind heeft verwekt bij de vrouw van een goede vriend van hem. Lauren en Andrew Silverman zijn sinds vorige week officieel gescheiden.

Simon en Lauren hebben inmiddels een relatie, en volgens de bron is er een kans dat de talentenscout binnenkort van gedachten verandert. "Simon heeft een klein hartje en het kan zijn dat hij er binnenkort anders over denkt. Niemand had ooit gedacht dat hij zo enthousiast zou zijn over een kind dat niet gepland is."

De 53-jarige Cowell, die voor het eerst vader wordt, is blij dat de scheiding van zijn nieuwe liefde rond is. "En hij kijkt ernaar uit om tijd door te brengen met Lauren", aldus de bron. "Hij wil ervoor zorgen dat het goed gaat met haar en de baby. Hij krijgt steeds meer zin in het vaderschap."

Politie lost schot op auto in Heerlen

De politie heeft donderdagavond in Heerlen een schot gelost op een auto. Dat gebeurde bij een aanhouding. Een van de twee inzittenden raakte daarbij gewond en is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De andere persoon is aangehouden.

Het incident gebeurde rond 21.15 uur op de Heerlerbaan. Volgens de regionale zender L1 zouden getuigen hebben gezien dat de bestuurder van de auto wilde inrijden op de politie.

De politie doet onderzoek.

'Gemeenten kopen Wob-verzoeken af'

Nederlandse gemeenten kopen regelmatig verzoeken van burgers op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) af. Zo proberen ze uitbetaling van hoge dwangsommen en de inzet van extra ambtenaren te voorkomen, meldt de Volkskrant vrijdag. Gemeenten bieden een bedrag van rond de driehonderd euro voor burgers die afzien van hun recht op informatie.

De Wob geeft burgers een wettelijk middel om de overheid tot openbaarheid te dwingen. Om onnodige vertraging te voorkomen, moeten gemeenten die niet binnen tien weken reageren een schadevergoeding betalen die kan oplopen tot 1260 euro, zo meldt de krant.

Veel mensen misbruiken de wet om de dwangsom op te strijken, meldt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Geschat wordt dat bij Nederlandse gemeenten zo'n twintigduizend Wob-verzoeken per jaar worden ingediend. Welk deel daarvan gericht is op financieel gewin is onduidelijk.

Gemeenten klagen al jaren over de regeling vanwege het misbruik. Tweehonderd gemeenten hebben hun ongenoegen hierover aangegeven bij de VNG.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is tegen het afkopen van Wob-verzoeken door gemeenten. Hij wil de wet snel aanpassen om misbruik tegen te gaan.

James Cameron huurt schrijver in voor Avatar-boeken

Filmmaker James Cameron (Avatar) en filmmaatschappij Twentieth Century Fox hebben schrijver Steven Charles Gould ingehuurd om vier Avatar-boeken te schrijven. Fox verfilmde in 2008 Goulds boek Jumper (1992).

Het is de bedoeling dat de vier boeken zich afspelen 'op en rond' de gefingeerde Avatar-planeet Pandora. De boeken moeten op zichzelf staan, en hebben in principe niets te maken met de geplande drie Avatar-sequels waaraan Cameron op dit moment werkt met een ploegje van vier scenarioschrijvers.

Cameron liet film- en tv-site Deadline weten dat hij 'nauw samenwerkt' met Gould om de 'uitdijende wereld van Avatar vorm te geven'.

Het is niet bekend wanneer de boeken zullen verschijnen, maar de drie Avatar-sequels staan gepland voor december 2016, 2017 en 2018.

VS en Rusland spreken over Syrië in Den Haag

Amerikaanse en Russische hoge diplomaten van de ministeries van Buitenlandse Zaken spreken volgende week woensdag in Den Haag over de situatie in Syrië. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Het bezoek werd dinsdag al aangekondigd, maar er was nog geen exacte dag bekend. Er zal ook gesproken worden over de aanval in Damascus afgelopen woensdag, waarbij mogelijk gifgas werd gebruikt. Honderden mensen kwamen om het leven.

In de VN-Veiligheidsraad is onenigheid over een onderzoek naar de aanval. Woensdag blokkeerde Rusland nog een onderzoek, maar donderdag steunde Rusland de regering van Bashar al-Assad toen die zei de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toegang te willen geven tot het gebied.

VS en Rusland spreken over Syrië in Den Haag
VS en Rusland spreken over Syrië in Den Haag (Foto: ANP)

Nieuwe verdachte kasteelmoord aangehouden

In de geruchtmakende kasteelmoord is volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws opnieuw een Nederlander opgepakt. Het zou gaan om de 49-jarige verdachte Evert d. C. uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen.

Kasteelheer Stijn Saelens werd ruim een jaar geleden dood gevonden in de buurt van zijn kasteel in Wingene. Uit DNA bleek dat een inmiddels overleden crimineel uit Eindhoven de moord heeft gepleegd. Wie hem de opdracht gaf tot de moord op Saelens is nog onbekend.

D. C. is nog niet uitgeleverd aan België. Volgens Het Laatste Nieuws zou hij gediend hebben als tussenpersoon.

Al eerder werd een aantal Nederlanders opgepakt in verband met de kasteelmoord.

Nieuwe verdachte kasteelmoord aangehouden
Nieuwe verdachte kasteelmoord aangehouden (Foto: ANP)

Zeemeermin viert 100e verjaardag

De kleine zeemeermin in Kopenhagen viert vrijdag haar 100e verjaardag. Het is dan 100 jaar geleden dat het wereldberoemde standbeeld in de Deense hoofdstad werd neergezet.

De kleine zeemeermin stamt uit een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het standbeeld op een rots in het water bij de haven is nu een belangrijke toeristische attractie in Kopenhagen.

De zeemeermin is meerdere malen doelwit geweest van vandalen. Zo werd ze in 1964 en in 1998 onthoofd. Ook werd het standbeeld meerdere keren beklad.

Om de 100e verjaardag van de kleine zeemeermin te vieren zullen 100 vrouwen het water induiken en samen het getal 100 vormen.

Zeemeermin viert 100e verjaardag
Zeemeermin viert 100e verjaardag (Foto: ANP)

Oude muziek herleeft in Utrecht

Liefhebbers van muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok kunnen vanaf vrijdag 10 dagen lang terecht op het Festival Oude Muziek in Utrecht. In totaal staan 185 concerten op het programma.

Tijdens het muziekfestijn wordt de 300e verjaardag van de Vrede van Utrecht gevierd. Die betekende het einde van de godsdienststrijd die Europa eeuwenlang teisterde. Het thema Europa staat daarom centraal. ,,Voor ons is deze herdenking een gedroomde aanleiding om de muzikale context van de Vrede van Utrecht onder de loep te nemen", laat de organisatie weten.

De muziek wordt opgevoerd op bijzondere locaties in Utrecht, waaronder de Domtoren. Tijdens de openingsavond is er een huiskamerconcert. Vier historische componisten, die tijdens het festival in de schijnwerpers staan, inspireerden de musici die optreden in Utrecht.

Het evenement is het grootste oudemuziekfestival ter wereld en vindt dit jaar voor de 31e keer plaats. Vorig jaar trok het festival 50.000 bezoekers.

Oude muziek herleeft in Utrecht
Oude muziek herleeft in Utrecht (Foto: ANP)

Slachtoffers kampen Indië herdacht

Op landgoed Bronbeek in Arnhem worden vrijdag en zondag de slachtoffers van de kampen in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Bijna 100.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetters in die kampen opgesloten en zeker 3800 van hen overleefden de ontberingen niet. Onder de slachtoffers waren ruim 100 jongens.

Vrijdag worden eerst de slachtoffers van de Japanse jongenskampen herdacht. Jongens tussen de 10 en 15 jaar werden door de Japanners van hun moeder gescheiden en zaten apart opgesloten in werkkampen.

Zondag volgt de herdenking van de slachtoffers van de vrouwenkampen. Alle Nederlandse vrouwen en hun jonge kinderen zaten in deze kampen met veel te veel mensen vrijwel zonder eten in piepkleine kamertjes. Veel vrouwen die de kampen overleefden, hadden de rest van hun leven ernstige gezondheidsklachten.

Het is deze zomer 68 jaar geleden dat de kampbewoners na de Japanse overgave werden bevrijd.

Miljoenste kind vlucht voor oorlog Syrië

Kinderen hebben zwaar te lijden onder de inmiddels 2 jaar durende oorlog in Syrië. Naar verwachting komt het totaal aantal gevluchte Syrische kinderen deze week op 1 miljoen. Een "beschamende mijlpaal" volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef en de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, die dat woensdag bekendmaakten.

Volgens de beide mensenrechtenorganisaties vormen kinderen de helft van alle vluchtelingen uit Syrië. Ongeveer 740.000 van hen zijn jonger dan 11 jaar. De meeste jongeren die Syrië ontvluchten, komen terecht in Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte.

De gevluchte kinderen uit Syrië worden vaak slachtoffer van kinderarbeid, kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en mensenhandel. Veel kinderen lijden daardoor onder fysieke onrust, angst, stress en trauma's. Meer dan 3500 kinderen zijn zonder begeleiding gescheiden van hun familie de grens overgegaan.

"De internationale gemeenschap heeft gefaald in haar verantwoordelijkheid", vindt Anthony Lake, directeur van Unicef International. "We moeten daarbij stilstaan en ons afvragen hoe, in eer en geweten, we kunnen doorgaan met het in de steek laten van de Syrische kinderen". Unicef en Unhcr roepen de betrokken partijen onder meer op om het rekruteren van kinderen te staken.

Met steun van Unicef konden zo'n 1,3 miljoen kinderen ingeënt worden tegen de mazelen. Unhcr registreerde alle gevluchte kinderen om hun een identiteit te geven en helpt vluchtelingen aan veilige schuilplaatsen.

Volgens het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zijn er ongeveer 7000 kinderen door de oorlog in Syrië gedood. Unicef en Unhcr schatten dat er meer dan 2 miljoen dakloze kinderen in Syrië zijn.

Miljoenste kind vlucht voor oorlog Syrië
Miljoenste kind vlucht voor oorlog Syrië (Foto: ANP)

76 miljoen aan achterstallige btw gemeld

Meer dan 22.000 ondernemers hebben de afgelopen 2 maanden gehoor gegeven aan een oproep van de Belastingdienst om achterstallige btw op te geven. De fiscus meldde vrijdag dat het in totaal om ruim 76 miljoen euro gaat.

Ondernemers die zich niet hebben gemeld, volgens de fiscus enkele tienduizenden, worden de komende tijd extra gecontroleerd. Er zijn enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid met hun achterstallige btw.

Veel bedrijven hebben een zogeheten btw-balansschuld. Dat is het verschil tussen btw die al is afgedragen en de btw die afgedragen had moeten worden. "Het bestaan van een btw-balansschuld is niet ongebruikelijk, maar ondernemers moeten de schuld zelf melden en aan de fiscus afdragen zodra het verschil is geconstateerd."

76 miljoen aan achterstallige btw gemeld
76 miljoen aan achterstallige btw gemeld (Foto: ANP)

Israël bombardeert Libanon ter vergelding

Het Israëlische leger zegt in de nacht van donderdag op vrijdag Libanese doelen te hebben gebombardeerd als vergeldingsactie. Donderdag werden vanuit Zuid-Libanon vier raketten afgevuurd.

Een bron binnen het leger zegt tegen persbureau Reuters dat het doelwit een plek waar terroristen actief zijn was, in Naameh, bijna 20 kilometer ten zuiden van Beiroet.

Het is niet duidelijk wie de raketten vanuit Libanon heeft gelanceerd. In het zuiden van Libanon zijn Hezbollah-strijders actief. Palestijnse militanten hebben eerder ook raketten afgevuurd vanuit het gebied. Israël vreest dat groepen met banden met terreurbeweging al-Qaeda achter de aanval zitten en op een confrontatie uit zijn.

Ben Affleck is de nieuwe Batman

Ben Affleck gaat de rol van Batman spelen in de nieuwe film van Zack Snyder. Na weken van speculaties maakte Warner Bros. Pictures het nieuws vandaag bekend. Het vervolg van Man of Steel staat gepland voor juli 2015. Eerder werd al bekendgemaakt dat Henry Cavill, Amy Adams, Laurence Fishburne en Diane Lane terugkeren in de nieuwe superheldenfilm.

De eerste keer dat er over de Batman vs Superman-film werd gesproken was op de afgelopen Comic-Con. Het is trouwens niet de eerste keer dat Affleck in de huid van een superheld kruipt. In 2003 was de acteur te zien in de titelrol in de film Daredevil en drie jaar daarna speelde hij de rol van George Reeves in de film Hollywoodland. Reeves was de acteur die in de vijftiger jaren de rol van Superman speelde in de gelijknamige tv-serie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.