'Fiscus getild met nepopleidingen voor Polen'

MarcusViridis

Werkgevers hebben met een diplomazwendel onterecht miljoenen euro's belastingkorting gekregen. Duizenden Poolse uitzendkrachten haalden bij regionale opleidingscentra in Nederland een diploma terwijl hun opleiding onder de maat was. Dat geldt ook voor medewerkers van sociale werkplaatsen en beroepschauffeurs, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Als werkgevers hun werknemers een opleiding laten volgen, kunnen ze jaarlijks tot ruim 2700 euro belastingkorting per werknemer claimen. Door hun werknemers een nepopleiding te laten volgen, hadden de werkgevers nauwelijks kosten en konden ze toch het belastingvoordeel innen.

De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst doen onderzoek naar misbruik van belastingvoordeel, zegt hoofdinspecteur voor het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie Rik Steur in de krant. Verschillende roc's zouden hebben meegewerkt aan de nepopleidingen. Scholings- en subsidiebureaus boden gratis opleidingen aan, waardoor de werkgevers geen kosten hadden en wel belastingvoordeel.

Het totale bedrag dat de bedrijven ten onrechte aan belastingkorting hebben ontvangen, wordt op tientallen miljoenen euro's geschat. De Belastingdienst is begonnen met terugvorderen. Het Haagse uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk bevestigt in de krant een navordering te hebben gehad van vier miljoen euro te hebben gehad. Het uitzendbureau liet Polen die in kassen werkten opleiden tot 'assistent plantenkunde'.

Het misbruik kwam aan het licht bij een opleiding van de inmiddels failliet verklaarde roc P3transfer, waar honderd medewerkers van witgoedfabrikant Miele werden opgeleid. Begin dit jaar is bij Miele een inval gedaan. De wet die het voor werkgevers mogelijk maakt om belastingkorting te krijgen voor het opleiden van werknemers wordt met ingang van volgend jaar afgeschaft, mede vanwege het misbruik.