Afschaffing staatsracisme herdacht in VS

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is zaterdag de aftrap gegeven voor de herdenking van de burgerrechtenstrijd uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is woensdag precies vijftig jaar geleden dat Martin Luther King zijn wereldberoemde 'I Have a Dream'-speech uitsprak tijdens de zogenoemde March on Washington.

Het National Mall stroomde zaterdag al vroeg vol. De organisatie verwacht dat zo'n honderdduizend mensen zullen deelnemen aan het evenement in het gebied tussen het Capitool en het Washington Monument.

In 1963 namen zo'n 250 duizend mensen deel aan de March on Washington, die het idee van massale, niet-gewelddadige demonstraties vorm gaf. De mars droeg uiteindelijk bij aan een van de meest iconische wetten uit die periode, de Civil Rights Act van 1964. Het evenment wordt zaterdag geleid door burgerrechtenactivist en dominee Al Sharpton en Kings zoon Martin Luther King III. Na een aantal toespraken zullen de deelnemers van het Lincoln Memorial naar het twee jaar oude Martin Luther King Memorial lopen.

Op de werkelijke verjaardag van de mars, woensdag, zal president Barack Obama een toespraak houden bij het Lincoln Memorial, dezelfde plek waar King zijn beroemde speech gaf. Obama wordt onder meer vergezeld door door ex-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter. Kerken is gevraagd om woensdag om 15.00 uur, het exacte tijdstip waarop King vijftig jaar geleden begon te spreken, de klokken te luiden.