Zangeres Linda Ronstadt heeft parkinson

Linda Ronstadt lijdt aan de ziekte van parkinson. Vanwege de aandoening kan de 67-jarige legendarische zangeres 'geen noot zingen', vertelde ze aan de Amerikaanse seniorenorganisatie AARP.

Ronstadt, die elf Grammy's won met haar folkrockmuziek, heeft al acht jaar klachten. Haar stemproblemen weet ze aanvankelijk aan een tekenbeet. Ook dacht ze dat haar handen soms trilden vanwege een eerdere schouderoperatie.

"Toen ik uiteindelijk naar de neuroloog ging, zei hij: oh, je hebt de ziekte van parkinson. Ik was volledig van de kaart. Dat had ik in geen miljoen jaar gedacht", doet de zangeres uit de doeken in een interview, dat volgende week in zijn geheel op de site van AARP wordt gepubliceerd.

"Niemand kan zingen met parkinson. Wat je ook doet." Ronstadt vertelt dat ze zich nog kan voortbewegen met krukken, maar inmiddels ook gebruikmaakt van een rolstoel.

De zangeres was een grootheid in de folkrockmuziek van de jaren zestig en zeventig. Ze begon als zangeres van de Stone Poneys en werd daarna wereldberoemd als solozangeres. Haar hoogste Top 40-notering in Nederland was in 1989 met het nummer Don't Know Much, een duet met Aaron Neville.