'Gevangenenonderwijs zeer effectief'

De roep om harde straffen klinkt tegenwoordig steeds luider. Criminelen horen in een kale cel hun zonden te overdenken, niet geknuffeld worden met allemaal herintegratieprojectjes, zo zegt men. Maar we moeten eens goed bij onszelf te rade gaan of dat wel verstandig is. Een goede opleiding voor gevangenen blijkt in de VS namelijk buitengewoon effectief te zijn.

De onafhankelijke denktank RAND Corporation deed een meta-analyse van een veelheid aan onderzoeken naar de effectiviteit van onderwijs aan gevangenen en, wat het belangrijkste is voor velen, het kostenplaatje daarvan. De conclusies die ze daaruit konden trekken, liegen er niet om.

"We ontdekten sterk bewijs dat onderwijs aan gevangenen een rol speelt in het verminderen van recidivisme," zegt Lois Davis, de leidster van het onderzoek. Ze ontdekten dat bij gevangenen die deelnemen aan onderwijsprogramma's de kans dat ze opnieuw in het gevang belanden 43 procent kleiner is.

Ook vinden gevangenen die in de bajes onderwijs hebben gehad eerder een baan. Het aantal gevangenen met een baan lag 13 procent hoger bij gevangenen met opleiding in de gevangenis. Bij gevangenen die een beroepsopleiding volgden, lag dat cijfer zelfs op 28 procent.

Het kostenplaatje valt ook uit ten gunste van gevangenenonderwijs. Een investering van één dollar in onderwijs betekent een besparing van vier à vijf dollar in gevangeniskosten in de volgende drie jaar. Een opleiding kost namelijk zo'n 1500 dollar, maar er hoeft per opgeleidde gevangene zo'n 9000 dollar minder besteed te worden aan nieuwe gevangenisstraffen.

Volgens Davis is de conclusie duidelijk: "Onze ontdekkingen suggereren dat we er niet langer over hoeven te debatteren of gevangenenonderwijs werkt." Wel heeft ze nog een caveat: "Er is nog meer onderzoek nodig om de delen van die programma's te vinden die het beste werken."