'Kortere werkweek maakt niet gelukkig'

Werken is, na slapen, voor veel mensen hetgeen ze het meeste doen. Sommigen vinden het helemaal geweldig en zijn niet uit hun werkplaats weg te slaan, maar de meeste mensen denken dat ze gelukkiger zouden zijn als ze een paar uurtjes per week minder zouden werken. Onderzoek spreekt dat echter tegen.

In 2004 maakte Zuid-Korea zaterdag een officiële niet-werkdag en verkortten ze de werkweek van 44 tot 40 uur, om de levensstandaard te verbeteren, om kwetsuren door overwerktheid tegen te gaan en om de noodlijdende vrijetijdsindustrie te helpen. Onderzoekers zagen het als een mooie kans om te bekijken of korter werken inderdaad gelukkig maakt.

Robert Rudolf van Korea University in Seoul pakte er een grote longitudinale studie bij die sinds 1998 de levensstandaard van Koreanen peilde. Hij ontdekte dat iedereen blij was met de kortere werkweek en dat werkende moeders daadwerklijk vooruitgingen in levensstandaard en geluk, maar dat het bij de rest van de mensen helemaal niets uitmaakte.

Rudolf denkt dat er twee mogelijke redenen zijn waardoor de kortere werkweek mensen niet gelukkiger maakt. Hij zegt dat ofwel het idee onjuist is dat lange werkdagen mensen ongelukkig maken, ofwel de toegenomen werkdruk - wat men eerst in 44 uur deed, moet nu in 40 uur - de gelukkigheid door een kortere werkweek ongedaan maakt.