[EK Hockey] Oranjevrouwen derde na zege op België

Boris (borisz)

De Nederlandse vrouwen zijn het EK in Boom geëindigd als derde. In de troostfinale versloeg Oranje België met 1-3. Nederland schoot uit de startblokken en probeerde in de eerste vijf minuten het Belgische vuur onder doel te nemen.

Toch waren het de gastvrouwen die de eerste échte grote kans van de wedstrijd kregen. De Belgen mochten aanleggen voor een corner, maar de tip-in poging van Judith Vandermeiren ging maar net naast. Vervolgens was de beurt aan Oranje om een korte hoekslag te nemen. Niet Maartje Paumen maar Caia van Maasakker stond achter de bal. De SCHC-verdediger deed wat ze moest doen en pushte de bal hard rechts van Aisling D’Hooghe: 0-1.

Ondanks deze tegentreffer, namen de Belgen langzamerhand het heft in handen. Jill Boon, leek de stand na een werkelijk prachtige actie in evenwicht te brengen, maar haar treffer werd uiteindelijk afgekeurd. Emilie Sinia hinderde Willemijn Bos in haar verdedigingsactie. Nederland had daarentegen meer geluk met scoren. Bij de tweede corner was het wederom raak. De bal werd weliswaar verkeerd gestopt, maar na een prima uitspeelactie schreef Carlien Dirkse van den Heuvel de 0-2 op haar naam.

Na rust probeerde Nederland opnieuw het Belgische doel onder vuur te nemen. Zo had zowel Kiki Collot d’Escury als Kelly Jonker de kans om de stand uit te breiden. Beiden verzaakten dit te doen. Ook Sabine Mol had een dot van een kans. Ze kwam één-op-één te staan met D’Hooghe, maar de goalie redde uitstekend.

Een kwartier voor tijd maakte België de verdiende aansluitingstreffer. En hoe. Aanvoerder Charlotte de Vos ramde de bal ziedend hard met haar backhand in de kruising: 1-2. De Belgen hadden zes minuten voor tijd nog de mogelijkheid om de stand in evenwicht te brengen, maar de vierde corner mislukte. Met een vliegende keeper hoopten de Belgen nog voor een stuntje te zorgen, maar het pakte anders uit. Bij de eerste aanval van Nederland lag de 1-3 in het doel, die op naam kwam van Ellen Hoog. D’Hooghe keerde weer direct terug in het veld en nam haar plek in het doel in, maar echt gevaarlijk werd het niet meer.