Asbak in auto niet meer vanzelfsprekend

Het was in veel auto's al het muntenbakje, of een plaats voor visitekaartjes of snoepjes, maar langzaamaan verdwijnt de asbak nu echt uit de auto. Volvo wil zich zelfs al niet meer associëren met rokers en heeft de asbak standaard uit de verschillende types gehaald. Wat overblijft is de rokende automobilist die zijn sigaret via een kiertje van het raam aftikt.

Bij de RAI Vereniging bevestigt een woordvoerder dat steeds meer automerken de asbak mijden, omdat roken in de auto maatschappelijk onder druk staat. "Het is een beetje not done", zegt de woordvoerder voorzichtig; "Een trend die al enige tijd is ingezet."

Wel blijft de asbak, inclusief sigarettenaansteker, in veel auto's beschikbaar in de welbekende pluspakketten, ook wel het rokerspakket geheten. Dan krijgt de koper gewoon zijn asbak en aansteker, zoals hij of zij gewend was. Met het verdwijnen van de asbak heeft ook de sigarettenaansteker zijn langste tijd gehad, al blijft die in sommige merken bewust aanwezig als plug-in voor het opladen van vooral de mobiele telefoon.

"Wij van Volvo zijn 6 jaar geleden gestopt met het meeleveren van een asbak omdat wij als merk het roken niet willen promoten", zegt een woordvoerder. "Wij vroegen ons intern af of roken wel past bij ons merk en vrijwel iedereen vond van niet." De Volvorijder die niet zonder kan, betaalt 35 euro voor wel een asbak met aansteker.

Merken als Volkswagen en Citroën hebben de asbak als een rond los bakje in de auto zitten. Wie rookt, houdt het bakje erin, wie niet paft, gooit 'm eruit en kan er dan, handig, een flesje drinken in kwijt. "We willen niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten, maar feit dat er een keuze is, geeft aan dat we er wel over hebben nagedacht. Er roken steeds minder mensen, dus ook in de auto", aldus de woordvoerster bij Citroën.