Snowden heeft digitale sporen gewist

De pogingen van de Amerikaanse regering om na te gaan welke informatie klokkenluider Edward Snowden eerder dit jaar precies heeft buitgemaakt worden bemoeilijkt doordat Snowden zijn sporen heeft gewist. Normaal zouden de activiteiten van gebruikers van de NSA-systemen in digitale logboeken worden opgeslagen, maar Snowden lijkt deze te hebben gewist of omzeild. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd.

In juli, twee maanden na Snowdens onthullingen, werd NSA-baas Keith Alexander in het Congres gevraagd welke informatie Snowden precies had meegenomen. Alexander zei de vraag niet te willen beantwoorden omdat het een lopend onderzoek betrof. De bronnen zeggen echter dat de NSA niet weet wat Snowden heeft meegenomen.

De onthulling is een streep door het argument van het Witte Huis dat de NSA-programma's niet kunnen worden misbruikt omdat ze zeer nauw in de gaten worden gehouden: als Snowden in staat was de veiligheidsmaatregelen in de systemen te omzeilen, hoeveel andere mensen kunnen dan hetzelfde doen?

Snowden werkte voor het bedrijf Booz Allen Hamilton, dat was ingehuurd door de NSA. Nadat hij vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst had meegenomen week hij uit naar Hong Kong, waarna hij informatie doorspeelde aan de Guardian en de Washington Post. Snowden vloog later door naar Rusland, waar hij wekenlang vastzat in de transitzone van de luchthaven, omdat de VS zijn paspoort hadden ingetrokken. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning gekregen van de Russische regering.