Duizenden kilo's afval van stranden gehaald

Bij de opruimactie van het Noordzeestrand is 6.590 kilo afval verzameld. 563 vrijwilligers hielpen mee om de hele Nederlandse kust, van Cadzand tot Schiermonnikoog, op te ruimen. Zaterdag kwam de actie, die op 1 augustus begon, tot een einde.

Op stranden waar veel badgasten komen worden vooral veel sigarettenpeuken gevonden. Op het strand bij Rockanje werden op een strook van honderd meter maar liefst 1.481 peuken verzameld. Opmerkelijk is dat de naaktstranden duidelijk schoner waren dan de reguliere stranden. Op de meer afgelegen stranden zijn touwen en netten afkomstig uit de scheepvaart en visserij de meest gevonden afvalitems.

Initiatiefnemer en directeur bij Stichting De Noordzee Eelco Leemans laat weten dat hij de vervuiling van de stranden onder de aandacht wil brengen. "Ik verbaas mij elke keer weer over de hoeveelheid afval op het strand", zegt hij.

"Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem."