'Krokodillen eten ook fruit'

Krokodillen zijn carnivoren pur sang. Iedereen kent vast de beelden van gnoes die uiteengereten worden omdat ze de euvele moed hebben om een met krokodillen vergeven rivier over te willen steken. Maar dat beeld blijkt niet helemaal correct. Veel krokodillen blijken op z'n tijd ook een salade te lusten.

Onderzoekers van de Wildlife Preservation Society bekeken de voedingspatronen van achttien krokodillensoorten en kwamen daarbij tot die opvallende conclusie. Dertien soorten bleken namelijk naast vlees ook groenten, noten, fruit of bessen te eten.

De onderzoekers denken dat een deel daarvan per ongeluk ingeslikt werd, maar het bewijs wijst erop dat een deel van het fruit ook opzettelijk en in grote hoeveelheden gegeten werd. "Hoewel het zelden beschreven wordt, lijkt het eten van fruit veel voor te komen bij krokodilachtigen," zegt onderzoeksleider Steven Platt.

De ontdekking dat de stoere krokodil eigenlijk een hippiehartje heeft, is ook belangrijk voor de ecologie, zo zegt Platt: "Omwille van hun grootte en hun vermogen om veel fruit te eten, denken we dat krokodillen in veel zoetwater-ecosystemen een belangrijke bron van verspreiding van zaadjes zijn."