AzG: honderden doden door zenuwgas in Syrië

Drie ziekenhuizen in het Syrische gouvernement Damascus hebben woensdag in minder dan drie uur tijd zo'n 3600 patiënten binnengekregen met symptomen van zenuwgasvergiftiging. Hiervan zouden 355 mensen zijn overleden. Dat meldt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die de ziekenhuizen ondersteunt, zaterdag.

"De medische staf in deze ziekenhuizen hebben gedetailleerd verslag gedaan. Een groot aantal patiënten kwam binnen met symptomen van blootstelling aan neurotoxines, zoals stuiptrekkingen, overdadig speeksel, verkleinde pupillen, slecht zicht en ademhalingsproblemen", zegt dokter Bart Janssens van AzG.

De patiënten zijn behandeld met atropine, dat door AzG was geleverd. Atropine, een extract uit het giftige wolfkers, wordt gebruikt als tegengif tegen zenuwgas. AzG probeert de voorraad atropine, die inmiddels op is, nu weer aan te vullen.

"AzG kan niet met wetenschappelijke zekerheid stellen wat de oorzaak van deze symptomen was of vaststellen wie verantwoordelijk was voor de aanval", aldus Janssens. "De symptomen en het patroon van het incident - een plotselinge toevloed van een groot aantal patiënten in korte tijd, de herkomst van de patiënten en de besmetting van hulpverleners en medisch personeel - wijzen echter op blootstelling aan een zenuwgas. Dit zou een schending van het internationaal humanitair recht zijn, dat het gebruik van chemische en biologische wapens categorisch verbiedt."

Syrische rebellen meldden eerder deze week dat regeringstroepen een aanval met gifgas hadden uitgevoerd op voorsteden van de hoofdstad Damascus. De regering ontkent verantwoordelijk te zijn, en wees zaterdag met de beschuldigende vinger naar de rebellen.