[Vuelta] Astana wint ploegentijdrit

Astana heeft zaterdag de ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen. De Kazachse formatie rondde de 27,4 kilometer lange rit af in 29.59 minuten. Radioshack-Leopard werd daarmee op tien seconden gezet. Omega Pharm-Quick-Step gaf zestien tellen toe. Janez Brajkovic kwam als eerste Astana-renner over de streep en krijgt de rode leiderstrui.

Belkin was de beste Nederlandse ploeg. In een tijd van 30.48 minuten werd de equipe tiende. Vacansoleil gaf 1.18 minuten toe op Astana en werd vijftiende. Voor Argos-Shimano was er de 21e en voorlaatste stek op 1.53 minuten van de winnaars.

De ploegentijdrit van Vilanova de Arousa naar Sanxenxo in Galicië zorgde direct voor de nodige verschillen. Na de start op een glazen vlonder in de haven was het voor veel renners afzien op het snelle parcours. Vooral de Katusha-ploeg viel hopeloos uit elkaar, maar ook Movistar finishte met vijf man.

Zondag worden de verschillen in het klassement alleen maar groter. In de tweede etappe van Pontevedra naar de Alto do Monte da Groba wordt een berg van de derde categorie beklommen, maar het venijn zit hem in de staart. De elf kilometer lange slotklim van de eerste categorie heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent met uitschieters naar tien procent.