OM naar rechter om vrijlating Samir A. te voorkomen

Het Openbaar Ministerie stapt naar de rechter om te voorkomen dat de veroordeelde terrorist Samir A. binnenkort op vrije voeten komt. Een woordvoerder van het OM laat vrijdag weten dat de rechtbank in Rotterdam zal worden gevraagd zijn voorwaardelijke vrijlating uit of af te stellen.

Samir A. zit een gevangenisstraf van negen jaar uit voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Normaal is het zo dat een veroordeelde na het uitzitten van twee derde van zijn straf in aanmerking komt voor een voorwaardelijke vrijlating. Samir A. heeft binnenkort twee derde van zijn straf achter de rug.

De zaak dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Rotterdam. Het OM wil nog niet zeggen op welke gronden de voorwaardelijke vrijlating van A. wordt aangevochten. "Dat komt tijdens de zitting aan bod", zegt de woordvoerder.

A. werd in oktober nog aangehouden in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie. In de gevangenis schreef hij in het geheim briefjes aan een medegevangene. Hij zou daarbij hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen.

In april meldde justitie A. niet te vervolgen voor het treffen van nieuwe voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland. A. erkende dat hij met de heimelijke briefwisseling het huishoudelijk reglement van de gevangenis heeft overtreden, maar voor het voorbereiden van een aanslag was onvoldoende bewijs.