Ontvoerder Cleveland ontloopt doodstraf

De Amerikaanse man die ongeveer tien jaar lang drie ontvoerde vrouwen gevangen hield in zijn huis in Cleveland heeft vrijdag voor de rechtbank een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd om de doodstraf te ontlopen. Hij accepteert een levenslange gevangenisstraf met duizend jaar er bovenop.

Voor de rechter verklaarde de 53-jarige Ariel Castro te beseffen dat hij nooit meer vrij komt. "Ik wist dat meteen toen ik voor het eerst met de FBI-agent sprak toen ik gearresteerd werd."

Castro was veel meedeelzamer dan bij zijn eerdere verschijningen voor de rechter. Hij gaf duidelijk antwoord op de vragen van de rechter en verklaarde dat hij verslaafd was aan pornografie. De rechter kapte hem af toen hij begon te vertellen dat hij als kind was misbruikt.

Aan het slot van de 2,5 uur durende zitting accepteerde de rechter de schikking tussen het openbaar ministerie en de verdachte en verklaarde hem schuldig. De rechter kondigde aan donderdag vonnis te zullen wijzen.

Castro was voor 977 feiten aangeklaagd, maar hij bekende schuld op 937 punten. Twee betroffen moord, omdat hij een vrouw die hij zwanger had gemaakt zodanig had mishandeld en laten verhongeren dat zij een miskraam kreeg. Verder was de voormalige buschauffeur onder meer aangeklaagd wegens vrijheidsberoving, ontvoering en verkrachting.

De slachtoffers van Castro hadden ruim een maand geleden in een verklaring laten weten 'te hopen op een rechtvaardige en snelle afwikkeling' van de zaak. Tevens spraken zij hun 'grote vertrouwen in het openbaar ministerie en de rechtbank' uit.

De drie vrouwen verdwenen tussen 2002 en 2004 apart van elkaar, toen ze respectievelijk 14, 16 en 20 jaar oud waren. Alle drie hadden ze een lift aangenomen van Castro, die bevriend bleef met de familie van een van de vrouwen en zelfs verschillende jaren herdenkingen van haar verdwijning bijwoonde.

De vrouwen wisten in mei uit het huis van hun kwelgeest te ontsnappen nadat een van hen een deur had opengewerkt en om hulp had geroepen.

Een van de vrouwen baarde een kind van Castro, een meisje dat nu 6 is. Op de dag dat zij geboren werd, eerste kerstdag 2006, verkrachtte Castro een van de andere vrouwen, die bij de bevalling geholpen had. Een van die vrouwen heeft gezegd dat zij vijf keer zwanger raakte, maar steeds een miskraam kreeg nadat Castro haar meermalen had geslagen en had uitgehongerd.