Leger Syrië verovert moskee in Homs

Troepen van het Syrische leger hebben in de centraal gelegen stad Homs de historische Khalid Ibn al-Walid-moskee in handen gekregen. Dat meldden staatsmedia zaterdag. Ze versloegen de rebellen die zich een jaar lang rond het bouwwerk uit de dertiende eeuw hadden verschanst en dienden hen daarmee een gevoelige nederlaag toe.

Nadat vorige maand het strategisch gelegen stadje Qusair was ingenomen, openden de regeringstroepen een offensief op door rebellen gecontroleerde gebieden in Homs. Zij hebben hiermee de controle gekregen over diverse wijken in de oude binnenstad, die sinds 2011 in handen van de rebellen waren.

De moskee in wat de rebellen de 'hoofdstad van de revolutie' noemen was van groot symbolisch belang voor hen. Maandag nam het leger de moskee onder vuur en beschadigde daarbij het graf van Ibn al-Walid, een vereerde figuur in de islam.

Homs is ook geografisch gezien van groot belang voor zowel rebellen als leger. De belangrijkste snelweg vanuit Damascus richting het noorden en de kust voert door de stad.