Gallopin zegeviert in Clasica San Sebastian

Boris (borisz)

Tony Gallopin heeft zaterdag de Clasica San Sebastian gewonnen. De Fransman van Radioshack-Leopard demarreerde op zestien kilometer van de meet uit een kopgroep van tien en kwam solo over de streep in de Baskische klassieker. Alejandro Valverde werd op een kleine halve minuut tweede, gevolgd door Roman Kreuziger. Gallopin volgde met zijn zege de dit jaar ontbrekende Belkin-renner Luis Leon Sanchez op.

Waar de klim naar de Jaizkibel jarenlang gold als de scherprechter in de Clasica San Sebastian, valt de beslissing de laatste jaren steeds pas later. Ook dit jaar was de Jaizkibel wel belangrijk, maar zeker niet beslissend. Bij de tweede beklimming van de vermaarde klim van de eerste categorie zocht Movistar de aanval.

Met de nummer twee van de recente Tour de France, Nairo Quintana, in de rol van meesterknecht moest ploegmaat Valverde in een ideale positie gebracht worden. Dat lukte niet, want op het moment dat Quintana de tol betaalde voor zijn inspanningen en moest lossen, waren de verschillen aan het front miniem.

Kreuziger kwam op 38 kilometer van de meet als eerste boven op de Jaizkibel, maar kreeg al snel gezelschap. Met een kopgroep van tien, met daarbij ook Sylvain Chavanel, Moreno Moser en Mikel Astarloza, werd koers gezet naar de laatste beklimming van de dag, de Arkale, een berg van de tweede categorie op ruim vijftien kilometer van de finish.

Ondanks dat Gallopin over een sterke eindspurt beschikt, koos de 25-jarige Fransman voor een uitlooppoging. Een verstandige keuze bleek achteraf, want Gallopin werd door zijn medevluchters niet meer teruggezien. Op 28 seconden won Valverde de sprint van vijf achtervolgers. Bauke Mollema eindigde op een kleine minuut als negende. Belkin-ploeggenoot Robert Gesink kwam in diezelfde groep als twaalfde over de streep.