Politie schaakt 'notoire' inbreker

Een 52-jarige inbreker is opgepakt via een bepaald niet alledaagse opsporingsmethode. De politie had het inbrekersgereedschap dat hij in een kluisje bewaarde voorzien van zogenoemde microsporentracers, die het Nederlands Forensisch Instituut had ontwikkeld. Die geven een substantie af die kan worden getraceerd.

De man reisde vrijwel elke avond per trein vanuit Amsterdam naar plaatsen in Noord- en Zuid-Holland, vermoedelijk om inbraken te plegen. Woensdag reisde hij naar Koog Zaandijk, gevolgd door agenten in burger.

De inbreker verdween uit het zicht toen hij een tuin betrad. De agenten konden hem even later traceren met een warmtecamera. De man lag stil op een tuinbank van een woning aan de Museumlaan. Vermoedelijk wilde hij een dutje doen voordat hij zijn slag zou slaan, denkt de politie, die hem aanhield. De Amsterdammer bleek het met de sporen bewerkte gereedschap bij zich te hebben.

Twee inbraken in Alkmaar en Castricum zijn al gelinkt aan de 'notoire' inbreker. Daar zijn sporen van de gebruikte tracers aangetroffen. Mogelijk kunnen met de aanhouding meer inbraken worden opgelost. De man zit nog in de cel.