57 doden bij aanslagen Pakistan

Bij een dubbele bomaanslag in de Noord-Pakistaanse stad Parachinar zijn vrijdag zeker 57 mensen om het leven gekomen. Er zijn 167 gewonden gevallen. Dat hebben een arts en een sjiietenleider zaterdag gezegd. Veruit de meeste slachtoffers waren sjiieten.

De bommen gingen af op een markt waar veel mensen hun avondboodschappen deden voor de iftarmaaltijd; de onderbreking in de dag vasten in verband met de ramadan. De bommen gingen enkele minuten na elkaar af binnen een afstand van nog geen vierhonderd meter. Een van de explosieven was vastgemaakt aan een motor.

Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een ooggetuige rende kort voor de tweede bom afging een jongere weg roepende 'Allah is groot'.

De regio Kurram, waar Parachinar in ligt, heeft de laatste jaren veel geweld meegemaakt. Aan de westgrens ligt Afghanistan. Bovendien voeren Taliban, die proberen de Pakistaanse regering omver te werpen, geregeld aanslagen uit in de regio. Parachinar is ook de woonplaats van veel sjiieten, een minderheid in Pakistan die regelmatig doelwit van aanslagen is.