Obama spreekt bij herdenking Koreaoorlog

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag ter gelegenheid van het einde van de gevechtshandelingen in de Koreaoorlog, zestig jaar geleden, een toespraak gehouden bij het monument voor Koreaveteranen op de National Mall in Washington.

"In tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog zorgde Korea er niet voor dat het land als één man achter de troepen stond. Deze veteranen keerden niet terug naar parades", zei Obama. Ze 'verdienen beter', vervolgde hij. Amerikanen zouden naar hun heroïsche verhalen moeten luisteren, naar het 'verhaal van een generatie'.

In de Koreaoorlog, die van 1950 tot 1953 duurde, nam een troepenmacht van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten het op tegen het leger van Noord-Korea, dat gesteund werd door China. In 1953 werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar tot officiële vrede tussen Noord- en Zuid-Korea kwam het nooit.

In Noord-Korea wordt het bestand gevierd als een overwinning en is 27 juli uitgeroepen tot 'Overwinningsdag'. Obama koos vergelijkbare woorden in zijn toespraak. "Hier en vandaag kunnen we met vertrouwen zeggen dat de oorlog geen gelijkspel was. Korea was een overwinning."

Vijftig miljoen Zuid-Koreanen leven in vrijheid en deze 'bruisende democratie' staat in schril contrast met de erbarmelijke omstandigheden in het noorden, aldus de president. "Dat is een overwinning en dat is jullie nalatenschap."