Schotland vaccineert alle kinderen tegen griep

Schotland gaat de komende twee jaar proberen om alle Schotse kinderen te vaccineren tegen griep. Dat zal niet gaan gebeuren met de traditionele injectie, maar met behulp van een neusspray. Die spray zou een betere bescherming bieden dan de injectie. Tot nu toe werd alleen aan risicogroepen de griepvaccinatie aangeboden.

Het is de bedoeling dat de massavaccinatie niet langer dan een jaar of twee gaat duren. Deze herfst zal ermee begonnen worden. Dan zullen alle 2- en 3-jarigen en een bepaald aantal basisleerlingen ingeënt worden. De andere kinderen volgen daarna. Uiteindelijk zal alle kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud de mogelijkheid worden geboden zich te laten inenten om op die manier immuun te worden voor het griepvirus.

De bedoeling van het vaccinatieprogramma is om toekomstige verspreiding van de griep sterk terug te dringen. Griep is in de meeste gevallen onschuldig, maar kan in sommige gevallen tot de dood leiden.

Ook in een aantal andere landen gaan er stemmen op om veel meer mensen tegen de griep te vaccineren dan nu het geval is. Volgens voorstanders zou dat vele doden per jaar kunnen schelen.

Tegenstanders zien er echter geen heil in. Integendeel.  Sommige van hen vermoeden dat het puur gaat om de winsten van farmaceutische bedrijven, anderen zien er zelfs geheime pogingen in om met behulp van vaccinaties mensen onvruchtbaar te maken, zodat op die manier de wereldbevolking in aantal teruggebracht kan worden. Die laatste groep wordt echter zelden serieus genomen.

Vooralsnog blijven in Nederland alleen risicogroepen uitnodigingen voor griepvaccinaties ontvangen. Zelfs discussies over een algehele griepvaccinatie zijn hier nog niet begonnen.