'Topman Vestia bedankte voor extra miljoenen'

Het bedrag van 3,5 miljoen euro dat Erik Staal meekreeg toen hij vertrok als topman van woningcorporatie Vestia had hoger kunnen uitpakken. Staal zelf zag af van een hoger pensioengeld, zegt zijn advocaat Jurjen Lemstra in De Telegraaf. Als hij zich had laten ontslaan en niet zelf was opgestapt had hij bovendien nog enkele jaarsalarissen meegekregen.

De raad van commissarissen becijferde de kosten voor het repareren van Staals pensioen op 4,5 miljoen euro. Dat is een miljoen euro meer dan Staal redelijk achtte, aldus zijn raadsman. Hoeveel jaarsalarissen hij mee had kunnen krijgen is niet duidelijk. Staal verdiende bij de woningcorporatie een half miljoen per jaar.

Staal stapte in maart vorig jaar op nadat duidelijk was geworden dat de Rotterdamse woningcorporatie in grote financiële problemen verkeerde. Het miljoenenbedrag dat hij meekreeg en de villa die hij voor zichzelf op Bonaire liet bouwen terwijl Vestia op instorten stond veroorzaakten veel maatschappelijke ophef.

Een luxe woning in Zuid-Afrika blijkt overigens ook op zijn naam te staan, schrijft de krant zaterdag. Dat is volgens zijn raadsman Lemstra uitsluitend 'om administratieve redenen'. Het huis wordt gebruikt door een werknemer van de Nederlandse stichting HASA, die woningen laat bouwen voor armen in de Zuid-Afrikaanse stad East London.

Staal kocht de dienstwoning dertien jaar geleden. Het was volgens hem toen niet mogelijk om een Nederlandse stichting de woning te laten aankopen. De villa zou enkele jaren geleden zijn verkocht aan de stichting, waarvan Staal al tientallen jaren de enige bestuurder zou zijn.

Op verzoek van Vestia doet het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds afgelopen maand onderzoek naar de rol van Staal bij de stichting, waar geld zou zijn verdwenen. Staal ontkent dat geld is weggesluisd en wil openheid van zaken geven. Hij is bereid om een nieuw lid tot het bestuur van de stichting te laten toetreden.

Vorige maand werd duidelijk dat Vestia Staal aansprakelijk stelt voor een schade van 1,9 miljard euro. Dat is de afkoopsom die de corporatie vorig jaar moest betalen om haar riskante derivaten af te kopen. De corporatie heeft beslag laten leggen op Staals bezittingen.

Staals financiële man bij Vestia, Marcel de V., wordt verdacht van fraude bij de speculatie met derivaten. Staal zelf is geen verdachte. De Rotterdamse corporatie balanceerde vorig jaar op de rand van de afgrond.