Massaal protest tegen afluisteren in Duitsland

Duizenden mensen zijn zaterdag in Duitsland de straat opgegaan om hun woede te uiten over de wijdverspreide verzameling van persoonsgegevens op internet door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Aangespoord door een los netwerk dat zich #stopwatchingus noemt, trotseerden de betogers de zomerhitte. In Berlijn, München, Hamburg en zo'n 35 andere steden in het land vonden demonstraties plaats.

Sommige demonstranten droegen hoedjes van aluminiumfolie op hun hoofd, om zich te beschermen tegen de zon, maar ook als symbolisch politiek protest tegen ongewenst afluisteren. Anderen droegen protestborden bij zich waarop ze hun steun uitspraken voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die als eerste de omvang van de gegevensverzameling naar buiten bracht.

Bondskanselier Angela Merkel besprak de kwestie van het afromen van internetverkeer door de Amerikaanse geheime dienst NSA vorige maand met de Amerikaanse president Barack Obama, tijdens diens bezoek aan Berlijn. Duitse oppositiepartijen blijven echter sceptisch en plaatsen hun vraagtekens bij de bewering van de Duitse regering dat zij niets afwist van de gegevensverzameling.