Energievoorziening VS in gevaar

De klimaatverandering en de daarbij behorende extreme weersomstandigheden brengen de Amerikaanse energievoorziening in gevaar. En de problemen worden in de toekomst alleen maar groter. Dat staat in een rapport opgesteld door het ministerie van energie, dat donderdag openbaar is gemaakt. Nu al zorgt de klimaatverandering voor stroomuitval. Zwaardere stormen, hogere temperaturen en meer droge perioden maken de toestand alleen maar erger.

In het rapport staat dat problemen zoals veroorzaakt door de superstorm Sandy vaker zullen optreden en wel door de hele VS. De stroominfrastructuur is al verouderd en heeft moeite zich aan te passen aan stijgende zeespiegels, meer stormen en overstromingen. Verschillende energievoorzieningen lopen risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om kolengestookte centrales, oliebronnen, stuwdammen waar stroom wordt opgewekt en kerncentrales.

Aan de klimaatverandering gekoppelde rampen kostten nu al tientallen miljarden dollars. Die kosten zullen alleen maar stijgen. In het rapport worden ondernemingen, de overheid en wetenschappers opgeroepen de klimaatverandering verder te onderzoeken en de risico's ervan zoveel mogelijk te verminderen. Elektriciteitscentrales en oliemaatschappijen moeten minder water gaan gebruiken en wat zij gebruiken, vaker hergebruiken. Stroombedrijven moeten het kabelnetwerk steviger maken en systemen bouwen waar bij calamiteiten op terug kan worden gevallen. Bij waterkrachtcentrales moet de efficiëntie van turbines voor stroomopwekking verbeterd worden. In de hele VS moet het energieverbruik omlaag worden gebracht.

Volgens Jonathan Pershing, topambtenaar klimaatverandering op het ministerie, is water het grootste probleem. '"Bij droogte heb je niet genoeg, bij een stijging van de zeespiegel te veel." Kolengestookte stroomcentrales en kerncentrales hebben enorme hoeveelheden koelwater nodig. Als de temperatuur stijgt wordt dat steeds moeilijker. Er is minder water beschikbaar en het water dat er is, is te warm. Pershing: "De kosten ontstaan nu al en het wordt erger. We zien schade in alle delen van de energiesector." Volgens hem laat het rapport duidelijk de risico's en zwakheden van de energiesector zien. President Barack Obama kondigde vorige maand een actieplan aan om de klimaatverandering te bestrijden