Nederlandse opgepakt na beklimmen wolkenkrabber

De Nederlandse activiste van Greenpeace die donderdag het hoogste gebouw van West-Europa in Londen beklom, is opgepakt. Ook de vijf andere vrouwelijke klimmers die The Shard hebben bedwongen zijn gearresteerd. Dat meldt Greenpeace donderdagavond.

De vrouwen bereikten de top van het gebouw na ongeveer zestien uur klimmen. Eenmaal op de top, zwaaiden ze met een vlag. Daarna gingen de zeer vermoeide klimmers weer naar beneden, waar ze werden afgevoerd in een politiebusje. Volgens Greenpeace wordt het zestal verdacht van huisvredebreuk.

Met de klim wilden de vrouwen protesteren tegen de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. The Shard is ruim driehonderd meter hoog en staat bij het Londense hoofdkwartier van Shell.

De Nederlandse activiste, de 31-jarige Liesbeth Deddens, meldde tijdens de klim via Twitter dat ze moe was. De klim was ontzettend zwaar, schreef ze. Toch wilde ze niet opgeven.

Bij het gebouw stonden gedurende de illegale actie agenten en ambulances klaar, aldus Greenpeace. Greenpeace liet eerder weten dat de zes vrouwen ervaren klimmers zijn.

Deddem komt oorspronkelijk uit Groningen maar woont tegenwoordig in Zwitserland.