Moslimbroederschap blijft zich verzetten

De Moslimbroederschap in Egypte blijft zich op 'vreedzame' wijze verzetten tegen de 'bloedige militaire staatsgreep' die een einde maakte aan het bewind van president Mohammed Morsi. Dat staat in een verklaring die de Broederschap donderdag uitgaf. "Wij vertrouwen erop dat de vreedzame inzet van het volk zal zegevieren over geweld en onderdrukking", aldus de Broederschap.

Morsi werd op 3 juli door de militairen afgezet. Hij was de eerste gekozen president van Egypte en bekleedde het ambt iets meer dan een jaar. De organisatie hekelde de arrestatiebevelen tegen de leider van de Broederschap, Mohammed Badie, en negen andere topfiguren uit de beweging wegens het aanzetten tot geweld. De Broederschap ontkende voorts achter de moordaanslag op generaal Ahmed Wasfi in Rafah, in de Sinaï, te zitten. "Dit zijn signalen dat de dictatuur terug is. We gaan terug naar iets dat erger is dat het bewind van Hosni Mubarak (de president die begin 2011 door een volksopstand het veld moest ruimen, red.), dat het nooit aandurfde een arrrestatiebevel uit te vaardigen tegen de leider van de Moslimbroederschap", aldus Ahmed Aref, woordvoerder van de Broederschap.

Onder Mubarak was de organisatie verboden. Het leger pakte eerder vijf voormannen van de Broederschap op. Kranten, radio- en tv-stations van de organisatie zijn gesloten. Badie en de anderen zouden zich schuilhouden in of bij de Rabaah al-Adawiya-moskee in het oosten van Caïro. Daar zijn ze omringd door een groot aantal aanhangers. Badie wordt ervan verdacht aangezet te hebben tot een gewelddadige botsing tussen aanhangers van Morsi en veiligheidstroepen, afgelopen maandag bij een gebouw van de Republikeinse Garde. Daarbij vielen 54 doden. Volgens het leger trachtte de menigte het gebouw te bestormen. Morsi's fans beweren dat het leger plots begon te schieten. Het leger heeft eerder aangegeven 'niets' meer van de Broederschap te zullen tolereren.