FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 juli 2013

'Opnames Dumb and Dumber 2 in september van start'

De opnames van Dumb and Dumber To starten nog dit najaar. "Ik geloof het pas echt als ik met Jim Carrey op de set sta, maar het ziet ernaar uit dat we in september beginnen met de opnames", zei hoofdrolspeler Jeff Daniels maandag in de talkshow Late Night with Jimmy Kimmel. Geruchten over Dumb and Dumber To doen al maanden de ronde.

De broers Peter en Bobby Farrelly, die ook Dumb & Dumber uit 1994 produceerden, lieten vorige maand weten de financiering rond hebben voor de vervolgfilm. Zij maakten toen ook bekend dat de band Empire of the Sun de soundtrack gaat verzorgen en dat Peter de film gaat regisseren.

De 58-jarige Daniels was het afgelopen jaar te zien in de politieke dramaserie The Newsroom maar maakte zijn absolute doorbraak als acteur met het melige Dumb & Dumber. Hij en Carrey spelen twee oliedomme vrienden die een mysterieus koffertje moeten terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar, een vrouw waar Carreys personage stapelverliefd op is.

"Ik heb het scenario gelezen en heb me bescheurd", liet Daniels weten over het script van Dumb & Dumber To. Ditmaal moeten de twee mannen op zoek naar een nierdonor voor het onechte kind van Daniels' personage. "Onze personages zijn inmiddels van middelbare leeftijd, daar winden we geen doekjes om, en we zijn nog steeds zo dom." De film moet volgend jaar uitkomen, precies twintig jaar na het eerste deel.

In 2003 verscheen het officieuze vervolg Dumb and Dumberer: When Harry met Lloyd. Hier waren de Farrelly's echter niet bij betrokken en twee andere acteurs speelden de hoofdrollen, wat vele fans in het verkeerde keelgat schoot.


'Opnames Dumb and Dumber 2 in september van start' (Foto: Novum)

Halle Berry in komische moederrol

Halle Berry heeft de hoofdrol in de komedie Mother. De actrice gaat de film ook produceren, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De opnames moeten begin volgend jaar beginnen.

De actrice speelt in de komedie een vrouw die haar criminele vriendje bij het altaar in de steek laat en op de vlucht slaat. Om de maffia te ontwijken doet ze voor als de moeder van een jongeman. Haar uitzinnige gedrag maakt dat moeilijk.

Het filmproject van de 46-jarige Berry is nog in een pril stadium en heeft nog geen regisseur. De actrice, die zwanger is van haar tweede kindje, won in 2002 een Oscar voor haar rol in de film Monster's Ball.


Halle Berry in komische moederrol (Foto: Novum)

Het is weer komkommertijd!

Het zal je niet zijn ontgaan: het is weer komkommertijd! Daarom nu een lekker komkommerrecept voor bij de picknick.

Schaaf met een dunschiller een komkommer in smalle repen. Sla hierbij de kern vol zaad over. Deze kun je apart opknabbelen.

Pak vervolgens een paar radijsjes, en hak ze in stukjes. Meng alles met een flinke hoeveelheid peper en zout. Laat de boel hierna minstens een uur trekken, uhuh, marineren.

Gebruik als dressing slechts een paar druppels wijnazijn. Zet hierna de boel in de koelkast. Eet smakelijk!

Komkommertijd...

Redelijke appel- en perenoogst verwacht

De oogst van appels en peren is dit jaar naar verwachting redelijk. Dat denkt het productschap Tuinbouw. Het voorjaar was dan wel koud, maar vergeleken met vorig jaar is er minder vorstschade.

Tuinders halen waarschijnlijk 297 miljoen kilo appels van de bomen, vijf procent meer dan in 2012. De perenoogst ligt met 266 miljoen kilo zo'n 34 procent hoger dan een jaar eerder. Dat verschil komt doordat de oogst van vorig jaar extreem klein was. De verwachte oogst van dit jaar is nog altijd 21 procent minder dan in 2011.

Appels en peren worden meestal in september geplukt. Vanwege het koude voorjaar zal de pluk iets later beginnen dan normaal.

Geen Russisch onderzoek naar dood Storimans

Rusland gaat geen onderzoek doen naar de dood van de Nederlandse RTL-cameraman Stan Storimans, die in 2008 omkwam in Georgië door een raketaanval met een clusterbom. President Vladimir Poetin heeft dat tegen premier Mark Rutte gezegd, meldt RTL Nieuws woensdag.

Poetin zei tijdens zijn bezoek aan Nederland in april nog dat hij zou 'proberen uit te zoeken' wat er in Gori gebeurd is. Toen Rutte vorige maand in Sint-Petersburg was zou Poetin hebben gezegd dat hij de zaak als een gesloten boek beschouwt.

Storimans deed in augustus 2008 verslag van de vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland. De Nederlandse regering concludeerde in een onderzoek dat hij omkwam door een bom die was afgevuurd door een Russische raket. Rusland ontkende dat eerder en kondigde een eigen onderzoek aan, maar dat is er nooit gekomen.

RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans, die bij de aanslag aanwezig was, spande eerder een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg tegen Rusland. Nederland ondersteunt die zaak, liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond aan RTL Nieuws weten.

Uit de zaak moet blijken wie verantwoordelijk is voor de raketaanval, waarbij naast Storimans ook twaalf Georgische burgers om het leven kwamen. Nederland heeft het hof dringend verzocht de klacht in behandeling te nemen.

Blauwhelmen aangevallen in Congo

Vredesmilitairen van de Verenigde Naties zijn woensdag betrokken geraakt bij een vuurgevecht tussen rebellen en een onbekende groep gewapende mannen in het oosten van Congo. De blauwhelmen schoten uiteindelijk vier aanvallers neer. Dat heeft een VN-woordvoerder bekendgemaakt.

Zo'n dertig onbekende schutters vielen in de ochtend een stelling van de rebellenbeweging M23 aan in de provincie Noord-Kivu, waarna een vuurgevecht uitbrak. Toen de schutters zich terugtrokken openden ze het vuur op een post van de blauwhelmen. De vredesmilitairen schoten terug en verwondden vier schutters, die daarna gevangen werden genomen.

De gewonde schutters zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu.

Tsarnajev ontkent schuld aanslag Boston

Dzjochar Tsarnajev, de enige nog levende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, heeft woensdag ontkend schuldig te zijn aan onder meer het gebruik van een massavernietigingswapen. Dat is een van de dertig aanklachten die de aanklagers hem ten laste hebben gelegd.

Het was woensdag de eerste keer dat Tsarnajev voor de rechter verscheen. De Amerikaanse aanklagers hebben nog niet besloten of ze de doodstraf willen eisen tegen Tsarnajev.

Tsarnajev wordt ervan verdacht samen met zijn oudere broer, Tamerlan, twee bommen te hebben geplaatst bij de finish van de marathon in Boston. Bij de aanslag op 15 april vielen drie doden en meer dan 260 gewonden. De broers waren na de aanslag nog enkele dagen voortvluchtig. Tamerlan werd drie dagen later doodgeschoten door de politie. Dzjochar werd uiteindelijk 19 april gearresteerd.

Griekse hongerstaker bijna dood

Een hongerstakende anarchist die in Griekenland vastzit op verdenking van terrorisme is de dood nabij. Dat heeft de arts die de toestand van de man in de gaten houdt woensdag gezegd. Hij riep de regering op Kostas Sakkas vrij te laten.

De inmiddels 29-jarige Sakkas werd in 2010 gearresteerd. De Griekse grondwet schrijft voor dat iemand maximaal anderhalf jaar in voorarrest mag worden gehouden, maar Sakkas zit inmiddels al langer vast. De zaak heeft tot een bitter conflict geleid in de toch al gespannen Griekse politiek.

Sakkas wordt beschuldigd van lidmaatschap van een militante anarchistische beweging genaamd de Samenzwering van Kernen van Vuur, die in Athene en Griekenland meerdere aanslagen heeft gepleegd. De groep zat ook achter een reeks bombrieven die in 2010 werden verstuurd aan diverse ambassades en aan het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Sakkas ontkent de aanklachten en er is inmiddels een campagne op gang gekomen om hem vrij te krijgen. Diverse prominente politici en academici zijn in de bres gesprongen en zeiden woensdag zelf een hongerstaking te zullen beginnen als Sakkas niet vrijkomt.

"Ik wil helpen deze jongen in leven te houden", zei Ioanna Kondouli van de Groene Partij. "Deze zaak is schandelijk. Ik weet niet hoe de mensen die zich zo onverschillig tonen nog kunnen slapen, als hij komt te overlijden."

Sakkas begon zijn hongerstaking op 4 juni en ligt momenteel in een staatsziekenhuis in Athene, waar hij door de politie wordt bewaakt. Een van de artsen die door de familie van Sakkas is ingeschakeld om hem in de gaten te houden benadrukt dat hij elk moment kan sterven. "Ik wil duidelijk zijn", zei Thanassis Karabellis woensdag. "Kostas Sakkas is in de laatste fase van zijn hongerstaking aanbeland."

Een panel van rechters komt donderdag bijeen om zich over de zaak te buigen.

Tekorten bij merendeel middelbare scholen

Zo'n zestig procent van de middelbare scholen kampt met financiële tekorten. Dat stelt de VO-raad woensdagavond in Nieuwsuur. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs verwacht dat het aantal scholen in financiële nood op korte termijn oploopt naar 75 procent.

Veel scholen komen niet uit met hun begroting door hogere lerarensalarissen en gestegen onderhoudskosten, terwijl ze niet meer geld van de overheid krijgen. Sommige scholen staan volgens de VO-raad al op de rand van een faillissement.

De scholen zouden samen een financiële buffer moeten hebben van ruim vierhonderd miljoen euro. In werkelijkheid is het een tekort van 23 miljoen. "Dat betekent dat alle ruimte om tegenvallers op te vangen weg is", zegt vicevoorzitter Hein van Asseldonk. "De ruimte om extra te investeren is niet meer aanwezig. Dat betekent dat er heel scherp aan de wind gezeild moet worden om geen euro meer uit te geven dan strikt nodig is."

Scholen hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd om uitgaven te beperken. Zo zijn onder meer jongere docenten met een flexibel contract wegbezuinigd. De VO-raad vindt dat de bezuinigingen ten koste gaan van het onderwijs, omdat met minder mensen hetzelfde werk moet worden gedaan.

De Algemene Rekenkamer is een onderzoek gestart. De eerste conclusies van dit rapport worden in het najaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

[EK Vrouwen] Gastland Zweden niet langs Denemarken

Gastland Zweden is het EK voor vrouwen begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen buurland Denemarken. Eerder woensdag speelden Italië en Finland in dezelfde poule al met 0-0 gelijk. Denemarken en Zweden staan daardoor op doelsaldo boven Italië en Finland in de poulestand.

De Deense vrouwen kwamen via Mariann Knudsen op voorsprong, maar Nilla Fischer kopte Zweden al voor rust weer langszij. Zweden kreeg in de tweede helft twee strafschoppen, maar de Deens keepster Stina Petersen stopte de pogingen van Lotta Schelin en Kosovare Asllani.

Homo's aangevallen in Macedonië

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft een brief aan de premier van Macedonië gestuurd over een aantal aanvallen op homoseksuelen in het land. HRW dringt er bij premier Nikola Gruevski op aan een onderzoek in te stellen naar het geweld.

Homoseksuelen en lesbiennes in Macedonië werden in juni aangevallen bij het huis van een acteur die openlijk homoseksueel is. Ook werd een steuncentrum voor homo's aangevallen. In het centrum werd zelfs brand gesticht.

HRW zegt dat de regering niet genoeg heeft gedaan om haar homoseksuele burgers te beschermen en het geweld ook niet publiekelijk heeft veroordeeld.

De Macedonische regering heeft nog niet op de brief gereageerd.

Nog geen akkoord over extra bezuinigingen

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen voor volgend jaar. Wel zouden de partijen het in grote lijnen eens zijn. Het overleg gaat in augustus verder, meldt de NOS woensdagavond.

De partijen proberen het eens te worden over zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Een ingewijde zei eerder op de dag al dat de gesprekken 'in constructieve sfeer' verlopen en dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom, premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een heel eind zijn gekomen.

Tot de maatregelen zou onder meer een nullijn voor ambtenaren behoren. Ook zouden de partijen willen korten op de budgetten van ministeries. Een deel van het pakket bestaat uit maatregelen die het kabinet in maart al wilde nemen, maar die door het sociaal akkoord werden uitgesteld.

Volgens de NOS moeten er nog allerlei berekeningen worden gedaan, bijvoorbeeld over de gevolgen van de maatregelen voor de koopkracht. Ook moet worden doorgerekend of de bezuinigingen echt gaan opleveren waar de coalitie van uitgaat.

'Brandstofprijs is al transparant'

Pomphouders worden niet verplicht benzineprijzen te publiceren op een speciale website. De brandstofprijzen zijn al heel transparant, vindt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Volgens hem weet de prijsbewuste consument de goedkope pomp goed te vinden.

De PVV en de PvdA dienden eerder dit jaar een motie in om pomphouders te verplichten hun brandstofprijzen automatisch online te zetten. Volgens de partijen behoren de benzineprijzen in Nederland tot de hoogste van Europa en willen veel mensen weten waar ze het voordeligst kunnen tanken.

Minister Kamp denkt dat een publicatieplicht weinig of geen effect heeft op de brandstofprijzen, terwijl zo'n plicht voor de overheid en pomphouders wel kosten met zich meebrengt. "De baten van extra transparantie als gevolg van een publicatieplicht wegen mijns inziens dan ook niet op tegen de kosten."

Premier Juncker van Luxemburg treedt af

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft woensdag zijn aftreden bekendgemaakt. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Juncker trekt zich terug in verband met een schandaal rond misstanden bij de inlichtingendienst in het land.

De geheime dienst zou onder meer gesprekken van politici hebben afgetapt. Ook zouden medewerkers zich hebben laten omkopen en gestolen auto's hebben verhandeld. De premier kondigde het aftreden van zijn regering en de uitschrijving van vervroegde verkiezingen aan na een zeven uur durend debat in het parlement. De val was onvermijdelijk geworden omdat Junckers sociaaldemocratische coalitiepartner eiste dat de premier consequenties aan het schandaal zou verbinden. De oppositie had het vertrouwen in de Juncker opgezegd en eiste vervroegde verkiezingen.

Juncker zei eerder dat hij niets wist van de misstanden, maar dat hij er als premier wel verantwoordelijk voor is. Juncker was sinds 1995 premier en daarmee de langstzittende regeringsleider in Europa.

'Canadese ramptrein niet goed op rem gezet'

De trein die afgelopen weekend explodeerde en het Canadese plaatsje Lac-Mégantic veranderde in een vuurzee, was niet goed op de handrem gezet. Dat stelde het hoofd van de spoorwegen, Edward Burkhardt, woensdag.

De machinist beweert dat hij 11 handremmen had geactiveerd, maar Burkhardt gelooft dat niet. "Anders hadden we dit incident niet gehad."

Een op hol geslagen trein met ruwe olie ontspoorde en ontplofte in de nacht van vrijdag op zaterdag in het plaatsje bij de grens met de Verenigde Staten. Daarbij kwamen 15 mensen om het leven. 45 anderen worden nog vermist.

[EK Vrouwen] Italië en Finland openen met remise

De eerste wedstrijd van het EK vrouwenvoetbal is woensdagavond in 0-0 geëindigd. Italië en Finland scoorden in het Zuid-Zweedse Halmstad niet. Later woensdag volgt het andere duel in poule A tussen Zweden en Denemarken. Nederland komt donderdag voor het eerst in actie tijdens het EK.

Italië werd vooraf als een outsider gezien voor een goed resultaat en had tegen de Finse vrouwen ook het overwicht in de wedstrijd. Tot scoren kwamen de Azzurre echter niet. Omdat ook Finland geen potten kon breken, eindigde de openingswedstrijd van het EK teleurstellend zonder score.

Frankrijk naar finale WK<20

Frankrijk heeft woensdag ten koste van Ghana de finale voor het WK voor spelers onder 20 jaar bereikt. In het Turkse Bursa werd het 2-1 voor de jonge Fransen die voor het eerst in de geschiedenis de eindstrijd van een jeugd-WK bereikten. Florian Thauvin scoorde beide Franse treffers. Ebenezer Assifuah maakte er tussendoor 1-1 van.

De tegenstander van Frankrijk in de eindstrijd wordt later woensdag bekend. Die komt uit de halve finale tussen Irak en Uruguay.

'Geduld Norwich met Toivonen is op'

Ola Toivonen is niet langer in beeld bij Norwich City. De Engelse club heeft zich teruggetrokken in de strijd om de Zweed. Norwich had al drie weken een akkoord met PSV, maar moest alleen persoonlijk nog rondkomen met Toivonen. De Zweed twijfelde echter over een overgang naar de Engelse middenmoter, wiens geduld inmiddels op is. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Norwich gaat op zoek naar andere alternatieven. Toivonen beschikt bij PSV over een contract dat nog één seizoen doorloopt, maar heeft vooralsnog geen intenties om te verlangen bij de Eindhovense club. PSV geeft de aanvallende middenvelder tot 2 september de tijd.

Mocht Toivonen dan nog niet hebben bijgetekend, dan wordt de Zweed teruggezet naar het beloftenelftal. Een transfervrij vertrek is voor PSV geen oplossing.

Schoorel naar kwartfinale Scheveningen

Tennisser Thomas Schoorel heeft woensdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. De met een wildcard toegelaten Amsterdammer was met 6-4 en 7-6 (7) te sterk voor Dominik Meffert uit Duitsland. Schoorel wacht bij de laatste acht een ontmoeting met de Italiaanse qualifier Lorenzo Giustino.

Eerder woensdag sneuvelde Nick van der Meer in de tweede ronde op het Scheveningse gravel. Hij bleek niet opgewassen tegen de als derde geplaatste Fransman Marc Gicquel: 3-6 en 0-6. Ook Van der Meer had een wildcard gekregen voor het hoofdtoernooi.

[Tour] Tevredenheid bij kapotte Ten Dam

Bij Laurens ten Dam overheerste woensdag tevredenheid na de eerste individuele tijdrit in de Tour de France. Hij gaf weinig tijd toe in het klassement. Wel zakte de Belkin-renner van de vierde naar de zesde plaats. "Maar Contador en Kreuziger stonden allebei een seconde achter, dus dit valt me alles mee."

Uit zijn 22e plaats in de tijdrit haalde Ten Dam vooral veel positieve energie. "Ik heb voor het eerst van mijn leven een 56 gestoken en volgens mij ook voor het eerst van mijn leven 50 kilometer per uur gereden." Zijn tactiek was dan ook simpel. "Gewoon de grote plaat erop en gaan."

Ten Dam zei tegen de NOS alles te hebben gegeven. "Ik ben kapot, dus dan heb ik het denk ik goed gedaan." In het begin van de 33 kilometer lange tijdrit had Ten Dam wat moeite met zijn ritme, maar na het eerste hobbelige deel ging dat beter. "Ik heb me goed gefocust", vertelde Ten Dam.

'Go Ahead geïnteresseerd in Fernandez'

Go Ahead Eagles wil een poging wagen om Guyon Fernandez los te weken bij Feyenoord. De promovendus is de volgende club die interesse toont in de aanvaller. Go Ahead zit verlegen om aanvallers en beschikt met Xander Houtkoop, Marnix Kolder en Jarchinio Antonia over slechts drie spelers die in de voorste linie uit de voeten kunnen. Fernandez moet dat probleem oplossen, meldt Voetbal International.

De promovendus zou inmiddels contact hebben opgenomen met de Rotterdamse club, die graag af wil van de aanvaller. Eerder toonden ook RKC Waalwijk, N.E.C. Nijmegen en PEC Zwolle belangstelling in de spits, maar die gaf aan voor andere opties te willen kiezen.

Het afwijzen van andere aanbiedingen kwam Fernandez duur te staan. De aanvaller kreeg te horen niet welkom meer te zijn in Rotterdam-Zuid, maar traint inmiddels wel weer mee met de ploeg van trainer Ronald Koeman. Fernandez beschikt bij Feyenoord nog op een doorlopend contract, maar de club is bereid deze af te kopen.

[Tour] Martin zat doodsangsten uit

Tony Martin zat woensdag niet op zijn gemak toen hij Chris Froome de tijdrit in de elfde etappe van de Tour de France zag afwerken. De Duitser van Omega Pharma-Quick-Step zette vroeg in de etappe de snelste tijd neer, maar Froome reed langer onder zijn tijd. "Het laatste halfuur was horror", zei de opgeluchte Martin nadat Froome alsnog twaalf seconden boven zijn tijd was geëindigd.

Martin had niet verwacht dat Froome zo dichtbij zou komen. "Maar uiteindelijk maakt het niet uit of het een seconde of een minuut is", besefte de wereldkampioen tijdrijden. "Het parcours vandaag lag mij zeker beter dan hem."

In de eerste etappe was Martin gevallen en de eerste week was zwaar. "Vandaag ging het wel, maar het herstel was moeilijk. Steeds moesten de verbanden worden verschoond en ik had 's nachts pijn."

Bony bevestigt: "Volgens mij is het rond"

De transfer van Wilfried Bony naar Swansea City is nagenoeg rond. Dat bevestigt de Ivoriaan tegenover de NOS. Het eind van een ware soap lijkt in zicht. Nadat eerder al bekend werd dat Vitesse en Swansea een akkoord hadden bereikt bevestigt Bony nu zelf ook dat zijn transfer naar Wales aanstaande is.

De Ivoriaan zat woensdagmiddag zelfs al op de bank bij zijn nieuwe club, dat het in een oefenwedstrijd opnam tegen de amateurs van Haaglandia. Officieel gepresenteerd is Bony echter nog niet. Wanneer dat wel gebeurt weet de aanvaller zelf ook niet. "Dat moet je aan Swansea of mijn zaakwaarnemer vragen", aldus Bony. "Volgens mij is het rond. Er is misschien nog wat papierwerk dat moet worden afgehandeld, maar de belangrijkste zaken zijn geregeld."

Bony kijkt uit naar het avontuur bij de Engelse club, dat komend seizoen uitkomt in de Europa League. "Heel fijn om hier te zijn, ik heb er echt zin. Ik hoop dat ik de fans en de club blij kan maken. Ik heb vanochtend al getraind, dat ging goed."

[Upd] Vrouw doodgestoken in winkelcentrum

In het Alexandrium in Rotterdam is woensdagmiddag een vrouw doodgestoken. Dat meldt de politie. Er is nog niemand gearresteerd.

Het incident vond rond 13.30 uur plaats bij het winkelcentrum aan de Watermanweg. Een traumahelikopter rukte uit, maar medische hulp kwam voor het slachtoffer te laat. Wat precies is gebeurd is nog niet duidelijk.

Update 21.23 uur
Een 43-jarige man uit Utrecht is later in de omgeving van het Alexandrium aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij. De man kon na een uur worden gearresteerd op aanwijzingen van getuigen.

Over de achtergrond van de steekpartij en de relatie tussen het slachtoffer en de verdachte is nog niets bekend.

Softbalsters denderen door op EK

De Nederlandse softbalsters blijven winnen op het EK in Praag. In de eerste wedstrijd in de tweede ronde wonnen de Oranjevrouwen met 19-0 van Zweden. Die stand was al na drie innings bereikt waarna de wedstrijd niet meer verder werd gespeeld vanwege het grote verschil.

Nederland kreeg in de drie eersterondewedstrijden ook al geen punt tegen. Donderdag staat voor de tweevoudig regerend kampioen het tweede tweederondeduel op het programma. Daarin is Oostenrijk de tegenstander.

Everton huurt Barça-talent Deulofeu

Everton heeft Barcelona-talent Gerard Deulofeu gehuurd. De 19-jarige aanvaller brengt het komende seizoen door bij de Toffees. Afgelopen jaargang speelde hij 33 duels voor Barcelona B en scoorde daarin achttien keer. Ook viel hij een aantal keren in bij het grote Barcelona en werd hem eerder deze zomer een lang contract aangeboden door de Catalanen.

Deulofeu kan op allebei de vleugels uit de voeten. Ook achter de spits staat hij zijn mannetje. Hij kwam de afgelopen weken met Spanje uit op het WK voor spelers onder 20 jaar.

Everton-coach Roberto Martinez is dolblij met het vastleggen van Deulofeu. "Gerard is een echte diamant van het Spaanse voetbal en een jongen met een ongelooflijk voetbaltalent. Ik ben blij dat hij heeft besloten de volgende stappen in zijn carrière bij Everton te zetten." 

Sijsling kwartfinalist in Newport

Igor Sijsling heeft woensdag de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Newport. De Amsterdamse tennisser versloeg Yuichi Sugita uit Japan met 6-3 en 6-4 in hun tweederondepartij. Bij de laatste acht op het Amerikaanse gras wacht Michael Russell of Alex Kuznetsov. Die laatste was in de eerste ronde van Wimbledon nog een maatje te klein voor Sijsling.

Sijsling, de nummer drie van de plaatsingslijst in Newport, pakte in de derde game van de wedstrijd een break voorsprong. Het lukte Sugita niet om iets terug te doen en dus ging de eerste set naar de Nederlander. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op. Bij een 5-4 voorsprong sloeg Sijsling opnieuw toe.

'Roma opent gesprekken met Strootman'

De transfer van Kevin Strootman naar AS Roma is weer een stapje dichterbij gekomen. De Romeinse club is al akkoord met PSV, maar hoopt nu ook de middenvelder te kunnen overtuigen. Volgens Voetbal International heeft PSV de transfersom van tussen de zestien en twintig miljoen euro geaccepteerd, waardoor alleen een persoonlijk akkoord een overgang naar Roma nog in de weg staat.

De verwachting is dat de deal snel beklonken zal worden. Strootman heeft zelf aangegeven open te staan voor een transfer naar de Serie A. De Oranje-international baalt van het vertrek van sterkhouders Dries Mertens, Jeremain Lens en Erik Pieters en lijkt nu zelf op de drempel van een overgang te staan.

Mocht het inderdaad tot een transfer komen, dan verlaat Strootman PSV na twee seizoenen. De middenvelder werd door de Eindhovense club in 2011 overgenomen van FC Utrecht en groeide snel uit tot vaste basispeler.

Guardiola: "Bayern moet hard werken"

Josep Guardiola voorziet een zware start van het nieuwe seizoen voor club Bayern München. Na een uiterst succesvol seizoen, waarin de Bundesliga-titel, Champions League en DFB Pokal werden veroverd, is Bayern inmiddels begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Guardiola kijkt met een goed gevoel terug op de eerste twee weken bij zijn nieuwe club.

"Ik weet dat het niet makkelijk voor ons gaat worden, maar we hebben de laatste twee weken hard gewerkt", aldus de Spaanse oefenmeester tegenover diverse Duitse media. "Niemand is geblesseerd geraakt en bijna elke speler heeft speelminuten gekregen."

Toch zijn volgens Guardiola ook nog genoeg verbeterpunten voor zijn ploeg. "Natuurlijk maken we nog fouten, maar dat is heel normaal. We gaan voor stap voor stap vooruit. We moeten hard blijven werken."

Kleuterburgemeester VS gaat op voor tweede termijn

De inwoners van het Amerikaanse gehucht Dorset kunnen zo vaak stemmen in de burgemeesterverkiezingen als ze willen. De huidige burgervader - niet bepaald een boomlange kerel - staat vooral bekend om zijn voorliefde voor ijsjes en vissen. En niet geheel onbelangrijk: burgemeester Robert 'Bobby' Tufts is 4 jaar oud en wil zijn baan nog wel even behouden.

Dorset heeft formeel geen stadsbestuur. Bobby was pas 3 toen hij vorig jaar de verkiezingen won in Dorset, een stad met 22 tot 28 inwoners (afhankelijk van of de predikant en zijn familie thuis zijn of niet). Elk jaar wordt de naam van de nieuwe burgemeester uit een hoge hoed getrokken tijdens het Taste of Dorset Festival. Iedereen kan zo veel stembiljetten in de bus gooien als hij of zij wil, voor de schappelijke prijs van een dollar per stem. Burgemeester Bobby gaat op voor een tweede termijn en hij mag op 4 augustus de winnende naam trekken.

Bobby, met op zijn hoofd doorgaans een zwarte deukhoed met vishaken en lokaas eraan, wordt op straat begroet met 'meneer de burgemeester' terwijl hij visitekaartjes uitdeelt. Op de ene kant staat een foto van Bobby, met zijn donkere haar plat tegen zijn hoofd gekamd en een vissersvest over een colbertje. Op de andere kant van het kaartje staat een foto van Bobby op een schommelbank met zijn vriendinnetje, Sophie. "Ik houd net zo veel van burgemeester zijn als dat ik van Sophie houd", staat op het visitekaartje.

"Hij heeft het goed gedaan. Goede pr voor het stadje", zegt Bobby's moeder Emma. Ik denk dat hij het uitstekend heeft gedaan." Het is Bobby's taak om bezoekers aan Dorset, in het noorden van Minnesota, welkom te heten. Toerisme is de belangrijkste industrie in het stadje, dat prat gaat op zijn reputatie als de restauranthoofdstad van de wereld. Twee straten in Dorset staan vol met eetgelegenheden: van Mexicaans tot Italiaans en de meer traditionele Amerikaanse keuken.

Bobby's grootste wapenfeit tot dusver is ijs bovenaan de voedselpiramide, de Amerikaanse versie van de schijf van vijf, plaatsen. Een enkele favoriete smaak vindt de burgervader moeilijk om te noemen. "Chocola. Vanille. Aardbei. Suikerspinsmaak", zegt Bobby over zijn favoriete soorten ijs.

De piepjonge burgemeester kan ook de sheriff van Dorset tot zijn steunbetuigers rekenen. "Ik denk dat hij een schattige drommel is en ik denk dat een boel mensen het met me eens zijn. Het is leuk", zegt sheriff Cory Aukes. "Hoe vaak zie je nou een jochie die het goed voor de camera doet, een leuke persoonlijkheid heeft en niet bang is om dat te laten zien. Het is gewoon tof."

[Tour] Uitslagen en standen na elfde etappe

Vandaag werd de elfde etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag elfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Tony Martin OME DUI 36:29
2 Christopher Froome SKY GBR + 0,12
3 Thomas de Gendt VAC BEL + 1,01
4 Richie Porte SKY AUS + 1,21
5 Michal Kwiatkowski OME POL + 1,31
6 Svein Tuft ORI CAN + 1,35
7 Sylvain Chavanel OME FRA + 1,37
8 Jeremy Roy FDJ FRA + 1,43
9 Tom Dumoulin ARG NED + 1,45
10 Jonathan Castroviejo Nicolas MOV SPA + 1,52
11 Bauke Mollema BEL NED + 2,05
22 Laurens ten Dam BEL NED + 2,32
30 Lieuwe Westra BEL VAC + 2,37
34 Lats Boom BEL NED + 2,43
44 Robert Gesink BEL NED + 3,09
63 Wout Poels VAC NED + 3,36
64 Albert Timmer ARG NED + 3,37
81 Niki Terpstra OME NED + 3,59
89 Danny van Poppel VAC NED + 4,08
111 Bram Tankink BEL NED + 4,36
119 Johnny Hoogerland VAC NED + 4,41
148 Koen de Kort ARG NED + 5,15
175 Tom Veelers ARG NED + 6,04
176 Roy Curvers ARG NED + 6,08
177 Boy van Poppel VAC NED + 6,10
180 Tom Leezer BEL NED + 6,44

Algemeen klassement na elfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 42.29,24
2 Alejandro Valverde MOV SPA + 3,25
3 Bauke Mollema BEL NED + 3,37
4 Alberto Contador SAX SPA + 3,54
5 Roman Kreuziger SAX TSJ + 3,57
6 Laurens ten Dam BEL NED + 4,10
7 Michal Kwiatkowski OME POL + 4,44
8 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 5,18
9 Rui Alberta Costa MOV POR + 5,37
10 Jean Christophe Peraud AG2 FRA + 5,39
23 Wout Poels VAC NED + 13,09
32 Robert Gesink BEL NED +21,32
53 Bram Tankink BEL NED +41,24
59 Tom Dumoulin ARG NED +46,12
129 Lars Boom BEL NED +1:33,06
132 Johnny Hoogerland VAC NED +1:36,27
146 Roy Curvers ARG NED +1:43,30
147 Danny van Poppel VAC NED +1:44,01
148 Boy van Poppel VAC NED +1:44,09
156 Niki Terpstra OME NED +1:46,31
163 Tom Leezer BEL NED +1:51,22
169 Albert Timmer ARG NED +1:54,07
174 Koen de Kort ARG NED +1:57,56
176 Lieuwe Westra VAC NED +2:00,54
181 Tom Veelers ARG NED +2:04,10

Klassement groene trui na elfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 269
2 André Greipel LOT DUI 186
3 Mark Cavendish OME GBR 166
4 Marcel Kittel ARG DUI 132
5 Alexander Kristoff KAT NOO 131


Klassement witte trui na elfde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 42.34,08
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,34
3 Romain Bardet AG2 FRA + 6,53
4 Andrew Talansky GAR VS + 8,27
5 Thibaut Pinot FDJ FRA +31,43


Klassement bolletjestrui na elfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 49
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na elfde etappe

# ploeg land Tijd
1 Movistar SPA 126.47,47
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 4,34
3 Belkin NED + 6,06
4 AG2R La Mondiale FRA +11,53
5 RadioShack Leopard LUX +16,03


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat

Pc-versie GTA V stapje dichterbij

De aankomende openwereldgame Grand Theft Auto V komt mogelijk ook naar de pc. Dat blijkt uit een inmiddels verwijderde vacaturetekst van gamestudio Rockstar waarin men zoekt naar een programmeur die 'recente titels' naar de pc moet brengen.

De vacature, die naar buiten is gebracht door verschillende media, lijkt naast Grand Theft Auto V ook te wijzen op de westerngame Red Dead Redemption. Deze game kwam in 2010 ondanks hevige protesten van pc-gamers enkel uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Grand Theft Auto V moet op 17 september voor Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnen.

In Grand Theft Auto V spelen drie personen de hoofdrol. Spelers kunnen op willekeurige momenten tussen de drie wisselen. Dit moet het tempo in het spel hoog houden en meer actie met zich meebrengen.Amsterdam en New York lokken samen toeristen

Amsterdam en New York gaan elkaar helpen om meer toeristen naar beide steden te halen. Woensdagmiddag werd in Amsterdam een convenant tussen de steden ondertekend. De samenwerking behelst onder meer verschillende promoties en campagnes en acties via sociale media.

Campagnes zullen in eerste instantie in het najaar plaatsvinden zodat in de winter meer toeristen naar de steden komen. KLM wordt ingezet als partner om de samenwerking te versterken door speciale aanbiedingen.

Jaarlijks trekt Amsterdam zo'n 400.000 Amerikaanse bezoekers die samen zorgen voor zo'n miljoen hotelovernachtingen. Andersom gaat ruim de helft van alle Nederlanders die naar de Verenigde Staten afreizen naar New York. Jaarlijks gaat het om 200.000 Nederlandse toeristen.

Dijsselbloem: Grieken moeten terugbetalen

Griekenland moet de leningen terugbetalen die het in het kader van de schuldencrisis heeft gekregen. Dit benadrukte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag in een interview met de Franse krant Le Figaro. De voorzitter van de eurogroep weigert na te denken over kwijtschelding van de Griekse schuld bij openbare of particuliere geldschieters.

"Als een land leent aan een ander land, dan moet dat terugbetaald worden. Dan kan tijd kosten, decennia. Maar het gaat om een aanvaard en beschermd principe. De Nederlanders en hun parlement hebben, zoals anderen, leningen voor Griekenland opengesteld, na de belofte dat zij hun geld terugkrijgen", aldus Dijsselbloem.

Nieuw hoofd voor UN Women

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de voormalige Zuid-Afrikaanse vicepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka aangesteld aan het hoofd van de organisatie UN Women. Ze volgt de voormalige president van Chili, Michelle Bachelet, op.

Bachelet was de eerste chef van UN Women, een organisatie die vrouwenrechten en gelijke behandeling van vrouwen nastreeft. Ze trad af om in haar eigen land opnieuw voor het presidentschap te gaan.

Basisschoolleerlingen krijgen meer en eerder Engels

Scholen krijgen meer ruimte om Engels te geven en hier vroeger mee te beginnen. Dat staat in een plan van aanpak van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), dat hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

"Engels is belangrijk voor de toekomst van kinderen", schrijft Dekker. "Het is zonde als leerlingen pas in groep 7 beginnen met Engelse les, zoals nu op de meeste scholen het geval is. Ik wil scholen alle ruimte geven om vroeg met Engels aan de slag te gaan."

De staatssecretaris wil met de wetswijziging mogelijk maken dat scholen vijftien procent van de lestijd in een vreemde taal zoals Engels mogen geven. Nu is dat wettelijk nog niet mogelijk.

Volgend jaar start verder een experiment waarbij twintig basisscholen de kans krijgen om met tweetalig onderwijs aan de slag te gaan. Bij tweetalig onderwijs is de taal waarin wordt onderwezen dertig tot vijftig procent van de tijd Engels, Frans of Duits.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd vreemdetalenonderwijs krijgen uiteindelijk een andere taal veel beter leren spreken dan kinderen die pas in groep 7 of 8 kennismaken met die andere taal, staat verder in de brief. Aandacht voor Engels heeft volgens Dekker geen negatief effect op het Nederlands.

Het plan van aanpak van de staatssecretaris bestaat uit twee delen. Het tweede deel werkt Dekker de komende maanden uit. Dat gaat over het verbeteren van de kwaliteit van de Engelse les en de aansluiting met het voortgezet onderwijs.

Gerard Joling vindt ABBA leuk

Gerard Joling sluit niet uit dat zijn liefde voor glitter is veroorzaakt door ABBA. "Ik denk dat dat misschien wel de reden is want het was glitter en glamour allemaal, met disco en hoge schoenen", zegt de zanger, die zegt groot fan te zijn van de Zweedse popgroep, voor de camera van Novum Nieuws.

Joling, die woensdag de wassen evenbeelden van Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid onthulde in Madame Tussauds, weet niet of de Zweden hem ook muzikaal hebben beïnvloed. "Ze spreken wel een groot publiek aan, nog steeds. Het zijn vier fenomenen", vindt de zanger. "Er zijn zo veel liedjes die ik leuk vind en waar ik iets mee heb. Je hoort het ook in de muziek van vandaag, er zitten altijd weer ABBA-elementjes in."

Gerard heeft zijn idolen nog nooit ontmoet. "Nee, alleen nu dan in was. Laten we hopen dat het ook nog een keer in het echt gebeurt."

De ABBA-bandleden zijn in Madame Tussauds gekleed zoals in de clip bij het nummer SOS uit 1975. Na een rondreis door Londen, Wenen en Berlijn zijn de beelden nu drie maanden te zien in Amsterdam.

John Rambo tegen de rest

Gamestudio Reef Entertainment heeft een trailer uitgebracht voor Rambo: The Video Game. In de video krijgen we een eerste blik op de gameplay van het spel. Uiteraard zitten hier massa's kogels en explosies in verwerkt.

Het spel is gebaseerd op de eerste drie Rambo-films, First Blood, Rambo: First Blood Part 2 en Rambo 3. De verhaallijn van het spel volgt die van deze drie films. Volgens de makers is het een kruising tussen een covershooter, een stealthgame en een quicktime-eventgame.

Rambo: The Video Game komt eind 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Parijs verbiedt rechts extremistische groepen

Frankrijk heeft twee rechts extremistische groeperingen verboden. Dat gebeurt naar aanleiding van de fatale mishandeling op 5 juni van een linkse activist door skinheads in Parijs.

Het gaat om de groeperingen Derde Weg en Nationalistische Revolutionaire Jeugd. Ook een organisatie die het clubgebouw van een van de groepen exploiteert, werd verboden.

De politie arresteerde na de mishandeling van de 18-jarige Clément Méric zeven verdachten. Méric overleed aan hersenletsel.

[Tour] Mollema verrast zichzelf in tijdrit

Bauke Mollema verraste zichzelf met zijn elfde plaats in de vlakke tijdrit naar de Mont-Saint-Michel. De Groninger van Belkin kroop zelfs naar nummer twee Alejandro Valverde toe en liep uit op alle andere concurrenten behalve Chris Froome. "Ik heb hier voor het klassement heel goede zaken gedaan", zei Mollema tegen de NOS. "Tot nu toe is een vlakke tijdrit nooit mijn ding geweest."

Mollema had goed naar het parcours gekeken en sloeg in het lastige middengedeelte zijn slag. "Ik had gezien dat veel mensen daar tijd verloren, dus daar heb ik geprobeerd hard door te trekken."

Zijn goede resultaat geeft Mollema naar eigen zeggen een flinke boost. Zijn plan voor de komende dagen is al duidelijk. Die wil hij 'proberen te overleven'. "Dan kan ik zondag weer knallen op de Mont Ventoux."

Ferry Doedens is tegen pesten

Topacteur Ferry Doedens heeft zich in het kader van een project tegen pesten expliciet uitgesproken tegen, je verwacht het niet, pesten! Ferry ging voor de actie 'Speak Up! Stop Pesten!' ook op de foto tijdens het evenement Alles kids in Drenthe.

Naast Ferry brachten ruim 600 andere min of meer bekende Nederlanders dit enorme offer tegen pesten. Bijvoorbeeld dj's als Don Diablo en Vato Gonzales, voetballers van FC Emmen en FC Groningen, wat politici, en natuurlijk Miss Nederland 2011 Jill Lauren de Robles.

De organisatie van het project wijst nog maar eens op het belang van het voorkomen van pesten: "Meer dan 16% van de kinderen van 9 tot en met 11 jaar gaf aan regelmatig te worden gepest en 5,5% gaf aan regelmatig zelf actief te pesten. Sommige jongeren worden zo gepest dat dit soms kan eindigen in zelfmoord."

Het is opvallend dat juist Ferry Doedens ook deelneemt aan dit project. Ferry is zelf namelijk ook niet vies van een beetje gepest. Zo bracht hij vele FOK!kers dicht bij zelfmoord toen hij over hen zei: "Die FOK!kers hebben zich wel allemaal prachtig aangekleed. Het lijkt wel een goedkope markt."

Castelen tekent voor twee jaar bij RKC

Romeo Castelen keert na zes jaar terug in de Eredivisie. De 30-jarige aanvaller heeft een contract getekend bij RKC Waalwijk voor twee seizoenen. Dat maakte de club woensdag bekend. Castelen, die al meetrainde bij RKC, speelde het afgelopen half jaar in de Russische competitie voor FC Volga Nizjni Novgorod. In Waalwijk moet Castelen de naar PSV vertokken Florian Jozefzoon doen vergeten.

"Romeo is een ervaren speler, maar hij heeft nog de gretigheid van een beginnende prof'', reageerde technisch manager Janus van Gelder van RKC. "Hij wil graag op het hoogste niveau spelen en hem is er alles aan gelegen om in het shirt van RKC aan heel Nederland te laten zien dat hij nog altijd ontzettend goed kan voetballen.''

Castelen debuteerde in het seizoen 2000/2001 bij ADO Den Haag. Na vier seizoenen werd hij weggeplukt door Feyenoord. In Rotterdam speelde hij drie jaar en in die tijd maakte hij ook zijn opwachting in Oranje. Hij verdiende een transfer naar Hamburger SV, maar kwam daar nauwelijks aan voetballen toe door zware blessures.

Italië kiest gravel Cagliari voor Fed Cupfinale

De Fed Cupfinale tussen Italië en Rusland wordt begin november op gravel in Cagliari gespeeld. Dat maakte de internationale tennisfederatie ITF woensdag bekend. De Tennis Club Cagliari kan vijfduizend toeschouwers herbergen.

Italië en Rusland stonden in 2007 voor het laatst tegenover elkaar in de finale van de Fed Cup. De Russen waren toen met liefst 4-0 te sterk. Rusland prolongeerde in 2008 de titel, waarna Italië de cup tweemaal won. De laatste twee edities was Tsjechië de beste. De Fed Cupfinale wordt op 2 en 3 november gespeeld.

'Dopezaken gunstig voor Turkse kandidatuur Spelen '

De Turkse dopinggevallen hebben een gunstig effect op de kandidaatstelling van Istanbul voor de Olympische Spelen van 2020. Dat meent het hoofd van het Olympisch Comité van Turkije woensdag. "Mijn persoonlijke mening is dat deze incidenten geen negatieve invloed op ons bid hebben. Elke positieve test is juist een indicatie van onze strijd tegen doping", stelt Ugur Erdener woensdag.

De internationale atletiekbond IAAF heeft een groot dopingschandaal in de Turkse atletiek aan het licht gebracht. Zo'n dertig atleten zouden in aanloop naar de Middellandse Zeespelen eind vorige maand in de Turkse plaats Mersin bij dopingcontroles buiten competitie betrapt zijn.

In de Turkse atletiek zijn al eerder sporters op doping betrapt. Bij Asli Cakir Alptekin, de winnares van de 1500 meter tijdens de Spelen in Londen, werden in mei afwijkende bloedwaarden aangetroffen. Nevin Yanit, tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter horden, werd ook in mei betrapt. Vorige week kwamen daar acht atleten bij.

Istanbul concurreert met Madrid en Tokyo om de Spelen van 2020 te organiseren. De beslissing over welke stad de Spelen krijgt toegewezen, valt op 7 september.

Ratchet & Clank: Into the Nexus uitgelekt

Insomniac werkt aan een nieuwe Ratchet & Clank-game. De game, die door Sony op Facebook werd geteased met abstracte plaatjes, zou pas morgen onthuld worden door IGN. Een uitgelekt plaatje gooit roet in het eten.

Ratchet & Clank: Into the Nexus is blijkbaar een PS3-game. Meer details worden morgen onthuld. Opvallend feitje: Insomniac werkt ook Sunset Overdrive voor Xbox One. De ontwikkelaar maakt dus exclusives voor zowel Sony als Microsoft.

Gemeente wil wolf in eigen museum

De gemeente Noordoostpolder wil de wolf die vorige week dood werd gevonden in Luttelgeest laten zien in een museum in de Noordoostpolder. De Flevolandse gemeente heeft daartoe een verzoek gedaan bij Naturalis, waar het dier is onderzocht.

De gemeente wil dat het dier, dat voor 98 procent zeker een wolf is, straks in Museum Schokland te zien is. Dat museum is gericht op de geologie en archeologie van de Noordoostpolder.

Eerder meldde Naturalis juist dat het dier daar te zien zal zijn nadat het is opgezet. Een woordvoerder kon woensdag niet direct zeggen of het Leidse biodiversiteitscentrum het dier houdt of aan de gemeente geeft.

Het dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud dat vermoedelijk werd doodgereden, is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om een wolf gaat.

Puber damt bloedmooie juf (24)

Een 16-jarig kereltje uit het Engelse Exeter is een baas. Hij heeft zijn 24-jarige lerares natuurwetenschappen aan zijn sabbelsabel geregen.

Roseanna Langley moest gisteren voorkomen wegens seks met een minderjarige. Zij werd onlangs op heterdaad betrapt toen ze tijdens een romantisch weekendje in Londen met haar leerling was vastgelegd met een bewakingscamera.

Tijdens de zitting kwam naar voren dat de mooie blondine en haar vriendje maar liefst 1500 sms'jes met elkaar hadden uitgewisseld. Hieronder waren teksten als 'bind me morgen vast schatje, dat is zo geil' en 'ik hou ervan samen onze toekomst te delen lieverd'. Ook stuurde ze hem diverse naaktfoto's.

Vorige maand bekende Langley schuldig te zijn aan seks met een minderjarige. Desondanks werd ze eergisteren met het ventje betrapt in een auto.

Hoewel de lerares al twee keer eerder heeft gewipt met een andere minderjarige, toonde de rechter zich opvallend mild. Ze is veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Wel mag ze nog 180 uur schoffelen.

Meer vermisten treinramp Canada

Het aantal vermisten als gevolg van de ontsporing en explosie van een olietrein in het Canadese Lac-Mégantic ligt op zestig. Dat zijn er meer dan waar eerst rekening mee werd gehouden. Dat heeft de politie van Quebec woensdag gezegd.

In de laatste cijfers zijn rapporten van diverse bronnen meegenomen. Het definitieve aantal staat dan ook nog steeds niet vast, aldus de politie. Eerder werd uitgegaan van vijftig vermisten.

Reddingswerkers hebben vijftien lichamen geborgen uit de puinhopen, maar ze zijn dusdanig verbrand dat identificatie nog niet mogelijk is geweest. Het rampgebied is bovendien nog steeds niet veilig genoeg om met opruimwerkzaamheden te beginnen.

Nieuwe Nintendo-IP in 2014

Nintendo-fans kunnen volgend jaar uitkijken naar een gloednieuwe spelserie. Dat heeft Mario-, Zelda- en Donkey Kong-bedenker Shigeru Miyamoto in een interview met gamewebsite Polygon laten weten. Miyamoto zei verder alleen dat hij er hard aan werkt.

"Volgende lente komen we met een nieuwe Mario Kart en dan zijn al onze bestaande spelseries op de Wii U vertegenwoordigd. Een perfect moment om een nieuwe titel aan te kondigen", aldus zestigjarige spelontwikkelaar.

Miyamoto werkt momenteel aan de strategiegame Pikmin 3. Deze Wii U-titel moet in augustus uitkomen.


Nieuwe Nintendo-game in 2014

'Baby Kate heet Diana of Charlie'

De baby van prins William en zijn vrouw gaat Diana of Charlie heten. Dat gokken luisteraars van de show van Giel Beelen op 3FM. Tot nu toe hebben ruim duizend luisteraars hun suggestie ingestuurd, laat een woordvoerder van het radiostation weten.

Andere meisjesnamen die veel worden genoemd zijn Elizabeth en Alexandra. Als het een jongen wordt maken Victor en James veel kans. Het is nog niet duidelijk of Kate, die naar verluidt zaterdag is uitgerekend, van een jongen of meisje bevalt. In Groot-Brittannië zetten gokkers hoog in op Alexandra en Victoria voor een prinsesje en George en James voor een prins.

De 3FM-actie Wie Weet Hoe het Kind van William en Kate Heet? loopt tot na de geboorte van het kind. De winnaar krijgt een 'royaal' prijzenpakket.

[Tour] Martin wint tijdrit, Mollema houdt stand

De elfde etappe van de Tour de France, een individuele tijdrit, is gewonnen door Tony Martin. De Duitser was Christopher Froome te snel af. Bauke Mollema wist zijn derde plaats in het algemeen klassement vast te houden en zelfs wat te verstevigen, Laurens ten Dam zakte twee plaatsen.

Martin liep bij de eerste etappe van deze Tour een hersenschudding, een gekneusde long en een diepe wond in een elleboog op, maar desondanks bleef hij gewoon in de Tour. Vandaag moest hij al vroeg van start en zijn tijd van 36 minuten en 29 seconden bleekniet te kloppen door de andere renners. Alleen Christopher Froome leek onder de tijd te duiken, maar in het laatste gedeelte van de tijdrit verloor de Brit teveel tijd.

Uitslag elfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Tony Martin OME DUI 36:29
2 Christopher Froome SKY GBR + 0,12
3 Thomas de Gendt VAC BEL + 1,01
4 Richie Porte SKY AUS + 1,21
5 Michal Kwiatkowski OME POL + 1,31
6 Svein Tuft ORI CAN + 1,35
7 Sylvain Chavanel OME FRA + 1,37
8 Jeremy Roy FDJ FRA + 1,43
9 Tom Dumoulin ARG NED + 1,45
10 Jonathan Castroviejo Nicolas MOV SPA + 1,52

Apple schuldig aan prijsopdrijven

Apple heeft samengespannen met vijf Amerikaanse uitgeverijen in een poging de prijzen van e-books kunstmatig te stuwen. Dat bepaalde een rechtbank in de staat New York woensdag. Een extra proces moet uitwijzen of het technologieconcern een schadevergoeding moet betalen. De uitgevers hebben al een schikking getroffen.

De prijsafspraken werden gemaakt toen Apple begin 2010 de markt voor elektronische boeken betrad. Concurrent Amazon.com bood op dat moment e-books aan voor tien dollar (acht euro), waarna Apple uitgevers benaderde met het doel de prijs van bestsellers en nieuwe boeken te verhogen. De prijs van de boeken steeg daarop naar dertien tot vijftien dollar, aldus de rechtbank.

Apple gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep, zo liet een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf in een reactie weten. "Apple heeft niet samengespannen om zo de prijs vast te stellen", aldus de zegsman. "We blijven vechten tegen deze valse beschuldigingen, want we hebben niets misdaan."

De Europese Commissie bevond Apple en de vijf uitgevers vorig jaar al schuldig aan het maken van prijsafspraken voor e-books. Apple besloot destijds te schikken, wat effectief betekende dat de prijs van elektronische boeken werd vrijgegeven.

Sony gaat PS4 devkits verspreiden onder universiteiten

Sony heeft vandaag aangekondigd dat universiteiten die lid zijn van zijn PlayStationFirst Academic Development Programme en op het moment over PlayStation Vita development kits beschikken, ook de beschikking krijgen over PlayStation 4 development kits.

Verder zegt Sony op zoek te zijn naar geïnteresseerde universiteiten die mee willen doen aan het programma. Het wil namelijk potentiële (indie) ontwikkelaars die nu nog in opleiding zijn toegang geven tot professionele ontwikkeltools en hen daarmee voorbereiden op het echte werk, zodat ze meteen met Sony hardware aan de slag kunnen zodra zij hun diploma hebben behaald.

Bovendien weet het bedrijf ook te melden dat PlayStation 4 de toon gaat zetten voor indie development, en dat het daarom nu de tijd is om nieuw talent kennis te laten maken met het ontwikkelen voor PlayStation Vita en PlayStation 4. Het is nog niet bekend wanneer de kits precies uitgeleverd gaan worden.

Mocht je meer willen weten over het PlayStationFirst-programma, dan kun je hier een kijkje nemen.

Meer controle op uitkering voor EU-burgers

Gemeenten die twijfelen of burgers uit andere EU-landen wel recht hebben op bijstand, moeten vanaf 2015 aan de bel trekken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die toetst dan eerst of iemand wel in Nederland mag verblijven. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag aan de Kamer.

EU-burgers die nog geen twee jaar in Nederland zijn verliezen meestal het recht om hier te verblijven als ze een beroep doen op de sociale zekerheid. Nu toetst de IND dit vaak pas achteraf, waardoor in sommige gevallen ten onrechte bijstand wordt uitgekeerd.

Vanaf oktober doet Rotterdam een proef om sneller gegevens uit de wisselen met de IND. In Vaals loopt een dergelijk pilotproject al langer.

Minister Asscher overlegt nog met de Europese Commissie of bijstandsaanvragers het land uit kunnen worden gezet. De nieuwe wet mag namelijk geen inbreuk maken op het vrije verkeer van personen in de Europese Unie.

Prehistorisch schrift gevonden in China

In het oosten van China zijn vijfduizend jaar oude tekstfragmenten gevonden. Archeologen ontdekten de inscripties op aardewerk dat was begraven op een heilige plaats ten zuiden van Shanghai. Het schrift is veertienhonderd jaar ouder dan de oudste tot nu toe bekende geschreven fragmenten die in China zijn gevonden.

Chinese wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of de inscripties woorden of symbolen zijn. Wel zijn zij het eens over het grote belang van deze vondst voor de kennis over de oorsprong van het Chinees en de Chinese cultuur.

Hoofdarcheoloog Xu Xinmin meent dat de vorm van de inscripties en de op zinnen lijkende volgorde waarin ze staan erop wijzen dat de tekens woorden zijn. Bovendien zijn er tekens gevonden die lijken op het moderne Chinese karakter voor het woord mens. Zijn collega Liu Zhao vindt echter dat er te weinig aanwijzingen zijn om de inscripties te classificeren als echt schrift.

De oudste tot nu toe gevonden tekstfragmenten in China zijn 3600 jaar oud. De tekens werden ten tijde van de Shang-dynastie in dierenbotten gekrast. De oudste tekstfragmenten ter wereld zijn meer dan vijfduizend jaar oud en komen uit Mesopotamië.

Oude joodse grafstenen gevonden in Wenen

In Wenen zijn onlangs een aantal eeuwenoude joodse grafstenen ontdekt. Sommige stammen uit de zestiende eeuw. Volgens Raimund Fastenbauer van de joodse gemeenschap in de stad zijn de graven van 'grote historische waarde'.

De grafstenen werden volgens Fastenbauer in 1943 begraven door de joden die nog over waren in Wenen, om ze te verbergen voor de nazi's. Ze werden onlangs opgegraven tijdens de renovatie van een kleine begraafplaats waar ze ooit stonden.

Fastenbauer vergelijkt de vondst met die van de oude joodse begraafplaats in de Tsjechische hoofdstad Praag. Dat is voor zover bekend het oudste kerkhof in zijn soort en een van de grootste toeristische trekpleisters in de stad.

Tot dusver zijn er zo'n twintig grafstenen opgegraven. Volgens het stadsbestuur liggen er echter mogelijk nog honderden begraven.

Londen: landen huren cyberhuurlingen in

Landen huren hackers in om aanvallen uit te voeren op hun vijanden en op allerlei soorten bedrijven. Dat staat in een rapport van de Britse regering dat woensdag is gepubliceerd. De Britten spreken van een zorgelijke ontwikkeling.

Het rapport werd vrijgegeven door de Commissie voor Inlichtingen en Veiligheid, een waakhond van het Britse parlement die toezicht houdt op de Britse inlichtingendiensten. De Britse inlichtingendienst GCHQ waarschuwt in het rapport dat andere landen 'professionele computerspecialisten' inhuren om allerlei soorten aanvallen uit te voeren, onder meer op bedrijven in de financiële sector of energiebedrijven.

Laagste hypotheekrente in acht jaar

De hypotheekrente is in mei gedaald naar het laagste niveau in acht jaar tijd. De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van twee tot en met vijf jaar stond die maand op 3,64 procent. Dat is hetzelfde percentage als in juli 2005. Dat blijkt woensdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

De gemiddelde rente daalt vanaf begin dit jaar onafgebroken. De rente voor hypotheken met een rentevaste periode voor twee tot en met vijf jaar stond in januari op 3,98 en een jaar geleden op 4,42 procent. De gemiddelde rente voor een variabele hypotheek daalde dit jaar van 3,36 naar 3,15 procent. Deze rente was begin 2005 voor het laatst lager.

Het Centraal Planbureau stelde begin dit jaar dat de hypotheekrente in Nederland gemiddeld een procentpunt hoger ligt dan in andere Europese landen. DNB noemde als oorzaak dat de banken zelf moeite hadden om geld te lenen. Door de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank kunnen banken echter weer gemakkelijker kapitaal aantrekken.

Grote Metal Gear Solid-collectie naar Europa

Een grote collectie Metal Gear Solid-games ligt vanaf september ook in de Europese winkels. Dat laat uitgever Konami woensdag weten. De nieuwe collectie komt deze maand uit Amerika.

Metal Gear Solid: The Legacy Collection voor de PlayStation 3 bevat Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2 HD-remake, Metal Gear Solid 3 HD-remake, Metal Gear Solid: Peacewalker HD-remake, Metal Gear Solid: Special Missions en Metal Gear Solid 4. Daarnaast zitten ook de eerste twee Metal Gear-games uit 1987 in de verzamelbox.

Metal Gear-fans kijken momenteel uit naar Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Het vijfde deel wordt op een nader te bepalen moment uitgegeven voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.


Grote Metal Gear Solid-collectie naar Europa

Kesha wil videoclip maken in de ruimte

Kesha heeft haar zinnen gezet op een buitenaardse clip. De Amerikaanse zangeres is van plan een ruimtereis te maken om daar een muziekvideo op te nemen.

"Ik wil graag de ruimte in, ik wil daar een videoclip opnemen", doet de 26-jarige Kesha uit de doeken voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wil de eerste popster zijn die een videoclip in de ruimte opneemt."

"Ik duik veel en als ik onder water ben, begeef ik me in een hele andere wereld. Dus ik kan er alleen maar van dromen hoe het in de ruimte zou zijn", legt ze uit. "Ik denk dat het heel inspirerend is om te zien hoe klein we eigenlijk zijn."

Het is niet Kesha's eerste opmerkelijke idee. Eerder dit jaar ontstond er ophef nadat ze haar urine dronk op tv. Het is voor zover niet bekend of ze bij het groepje beroemdheden hoort dat deze kerst deelneemt aan 's werelds eerste commerciële ruimtereis van zakenman Richard Branson. Justin Bieber, Angelina Jolie en Russell Brand hebben wel al een ticket op zak.

Kesha, bekend van hits als Tik Tok, We R Who We R en Die Young, gaf dinsdagavond een concert in Paradiso. Tijdens de show in de Amsterdamse poptempel deed de zangeres de nodige wenkbrauwen fronzen, door haar moeder te laten opdraven in een penispak.

Tsjechië nu technocratie

De president van Tsjechië heeft woensdag een nieuwe regering van technocraten beëdigd. De vorige regering van ex-premier Petr Necas zag zich gedwongen af te treden naar aanleiding van een spionage- en omkoopschandaal. De vertrekkende coalitie is woedend over de gang van zaken.

Acht mensen werden vorige maand gearresteerd in verband met het schandaal, onder wie een naaste medewerker van Necas. Deze medewerker is aangeklaagd wegens omkoping. Ook zou hij de militaire inlichtingendienst de echtgenote van Necas, van wie de premier vervreemd is geraakt, hebben laten bespioneren.

Met de beëdiging door president Milos Zeman zal waarschijnlijk geen einde komen aan de politieke instabiliteit in Tsjechië. De nieuwe premier, Jiri Rusnok, is een bondgenoot van de president en de rest van het kabinet bestaat ook grotendeels uit Zeman-getrouwen. De afzwaaiende coalitie heeft geen goed woord over voor de nieuwe regering.

"Ik verwerp de nieuwe regering compleet", zei parlementsvoorzitter Miroslava Nemcova, die woensdag weigerde het glas te heffen na de ceremonie op de Praagse burcht, het presidentieel paleis. De drie coalitiepartners hadden Nemcova, die lid is van de Democratische Burgerpartij van Necas, naar voren geschoven als nieuwe premier. De coalitie is in het parlement in de meerderheid en wil tot de volgende verkiezingen in mei 2014 aan de macht blijven.

Het presidentschap in Tsjechië is grotendeels een ceremoniële functie. De president is echter wel degene die een nieuwe premier moet aanwijzen. Het is ongebruikelijk dat de president de voordracht van een parlementaire meerderheid negeert, maar dat is in dit geval precies wat Zeman heeft gedaan. Voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar zei Zeman dat hij als president zijn best zou doen om de centrumrechtse regering van Necas te wippen.

De nieuwe regering moet binnen dertig dagen een vertrouwensstemming overleven in het parlement. Als de oude coalitie vereend blijft kunnen Zeman en zijn premier Rusnok het dus schudden. Als de nieuwe regering de vertrouwensstemming niet overleeft mag Zeman opnieuw een nieuwe premier aanwijzen.

Het parlement stemt 17 juli of er vervroegde verkiezingen moeten worden gehouden.

Nu ook rodehond in biblebelt

Elf kinderen op een basisschool in Midden-Nederland zijn besmet geraakt met rodehond. Dat laat een woordvoerder van het RIVM woensdag weten. In het gebied waar de school staat, de zogenoemde biblebelt, was al een uitbraak van mazelen.

Rodehond is net als mazelen een 'vlekjesziekte'. Rodehond is volgens de zegsman echter veel onschuldiger. Wel is er bij zwangere vrouwen die besmet raken met het virus kans op afwijkingen bij de geboorte van hun kind. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

In de biblebelt, waar veel gelovigen wonen die hun kinderen niet laten inenten, was in 2004-2005 nog sprake van een rodehondepidemie. Toen werden minstens 387 mensen ziek, onder wie ruim dertig zwangere vrouwen. Rodehond kan bij zwangerschap wel degelijk gevaarlijk zijn. Het ongeboren kind kan er ernstig gehandicapt door raken.

Volgens de woordvoerder zijn destijds vrijwel alle niet-gevaccineerde mensen besmet geweest, waardoor zij nu immuun zijn. De kinderen die nu ziek zijn geworden zijn na de epidemie geboren.

Bertens wil snelle rentree

Tennisster Kiki Bertens wil snel weer op de baan staan. De jonge Nederlandse wil volgende week in Bad Gastein weer de competitie aangaan. Mocht dit niet lukken dan mikt ze op een week later in Stanford.

Bertens verloor in de eerste ronde van Wimbledon vanwege een enkelblessure, waardoor ze onder haar niveau presteerde. "Ik heb daarna twee weken vrij genomen, waarvan ik één week op vakantie ben geweest. Maandag ben ik weer begonnen. De fysiotherapeut zei: 'kijk uit, want er zat nog een flinke zwelling'. Maar ik ben nu drie dagen volle bak aan het trainen en heb nog geen reactie gekregen. Ik kijk het nog even aan, maar misschien kan ik volgende week al weer spelen."

Agent krijgt klappen van man bij helpen ambulance

Een politieagent is dinsdagavond in Rotterdam gewond geraakt toen hij klappen in zijn gezicht kreeg. De man wilde met een collega ambulancepersoneel te hulp schieten dat werd lastiggevallen. Dat meldt de politie woensdag. Een man van 25 jaar is aangehouden.

Ambulancebroeders wilden in de Paul Krugerstraat een man helpen die onwel was geworden, maar werden in de weg gezeten door omstanders. Toen de politie arriveerde ontstond een vechtpartij, waarbij een van de agenten een aantal keren op zijn hoofd werd geslagen.

De verdachte ging ervandoor nadat pepperspray tegen hem was ingezet. Toen hij uiteindelijk werd ingerekend verzette hij zich hevig. De agent moest met verwondingen in zijn gezicht naar een ziekenhuis. De opgepakte verdachte zit nog vast.

Einde wielerseizoen voor Belg Van den Broeck

Wielrenner Jurgen Van den Broeck komt dit seizoen niet meer in actie. Die verwachting sprak werkgever Lotto-Belisol uit nadat de Belg onder het mes was gegaan om het kraakbeenletsel in zijn knie te herstellen. Van den Broeck kwam een week geleden zwaar ten val in de Tour de France en moest een dag later met een knieblessure de ronde verlaten.

Van den Broeck moet de komende tien dagen op krukken lopen en mag zeker drie weken geen kracht zetten op het gewricht. Als het herstel volgens plan verloopt, zal hij daarna zeer voorzichtig het fietsen hervatten. Het rijden van wedstrijden dit seizoen is volgens Lotto echter zo goed als uitgesloten.

Vrouw vindt piemelaardbei

Carole Collen heeft een bijzondere aanwinst gespot in haar de tuin. Aan de aardbeienplant van de 52-jarige Britse hangt namelijk een aardbei in de vorm van een piemel.

"Toen ik het zag, riep ik direct 'Och mien God!'", vertelt de vrouw uit Kent. "Het deed me gelijk denken aan een karnstok. Ik maakte direct een foto."

Collen dacht eerst dat de roodgepunte lans was aangegeten door een slak, maar de vorm blijkt natuurlijk te zijn. "Jammer dat hij zo klein is. Ik heb liever een grote."

Asielzoeker randde 10-jarige aan in Vluchtkerk

Een Somalische asielzoeker heeft in februari een 10-jarig meisje aangerand in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam. De advocaat van de Somaliër, Pim Fischer, bevestigt woensdag berichtgeving over de zaak in Vrij Nederland. De dader is enkele dagen later aangehouden en zit nog vast, aldus de advocaat.

Het slachtoffer zou een dochter van een vrijwilligster zijn, zegt Fischer te hebben begrepen. Wat zich precies heeft voorgedaan weet de advocaat niet, maar het zou 'met kleding aan' zijn gebeurd. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat op 23 februari melding is gemaakt van het incident. Een zegsvrouw van het Openbaar Ministerie in Amsterdam kan niet direct op de zaak reageren.

Volgens Fischer was het een kwestie van tijd voordat zijn cliënt Ali H., vermoedelijk in 1971 geboren en sinds 1995 in Nederland, over de schreef zou gaan. Volgens deskundigen die hem eerder onderzochten is hij 'ernstig gestoord', lijdt hij aan chronische psychoses en heeft hij last van hallucinaties. Zijn advocaat omschrijft hem als iemand 'zonder benul'.

De advocaat wil dat de Somaliër in Nederland medische zorg krijgt. Tot dusverre ving de raadsman bot bij onder meer verschillende gemeentes, GGZ-instellingen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Geschorste Leonardo stapt op bij PSG

Leonardo vertrekt als technisch directeur van Paris Saint-Germain. De Braziliaan legt aan het einde van de transferperiode zijn taken neer, meldt de Franse landskampioen woensdag. Leonardo's vertrek volgt op een beslissing van de Franse voetbalbond om hem tot 30 juni te schorsen wegens het duwen van een scheidsrechter.

Aanleiding voor Leonardo's schorsing is een incident begin mei na een wedstrijd tegen Valenciennes (1-1). De zestigvoudig international wachtte scheidsrechter Alexandre Castro op in de catacomben en gaf hem vervolgens een duw. In eerste instantie werd Leonardo voor negen maanden geschorst. In hoger beroep werd de straf met vier maanden verhoogd.

In een verklaring meldt PSG Leonardo's vertrek 'te betreuren, maar te respecteren'. "De directie spreekt zijn waardering uit voor zijn uitstekende werk waardoor PSG tot een toonaangevende Europese club kon uitgroeien." Leonardo haalde, gesteund met de miljoenen van een grote investeerder, onder meer grote namen als Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva en Javier Pastore naar Parijs.

Tropenmuseum toont Eschers islamitische inspiratie

De invloed van islamitische kunst op het werk van M.C. Escher staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Tropenmuseum. "Escher is heel bekend, maar veel mensen weten niet dat hij werd geïnspireerd door islamitische kunst", vertelt conservator Mirjam Shatanawi woensdag. "Dit is de eerste tentoonstelling die het verband tussen Escher en islamitische kunst laat zien."

De expositie is vanaf vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam te bezoeken. Op dezelfde dag opent in het Haagse museum Escher in Het Paleis ook een tentoonstelling over Escher en islamitische kunst. Beide instituten werkten nauw samen in de totstandkoming van de exposities, meldt Peter Verdaasdonk, die nog tot maandag directeur van het Tropenmuseum is.

In het paleis Alhambra in Granada kwam Escher in contact met islamitische kunst. Toen de jonge, net afgestudeerde graficus in 1922 het Spaanse paleis bezocht, was hij onder de indruk van de ingewikkelde geometrische patronen die het paleis versieren. In 1936 keerde Escher terug naar het paleis en tekende hij, samen met zijn vrouw, allerlei patronen na.

De kunstenaar analyseerde de patronen en ontdekte de wiskundige structuren waarmee de figuren waren opgebouwd. Escher ging soortgelijke figuren tekenen en dat leidde uiteindelijk tot de bekende, vlakvullende patronen en onnavolgbare dieptewerking waarmee Escher nu internationale bekendheid geniet. In het Tropenmuseum zijn de werken van Escher te zien naast islamitische kunst. De overeenkomsten zijn volgens Shatanawi groot.

Escher Meets Islamic Art, de expositie in het Tropenmuseum, gaat in op de achtergrond van islamitische kunst. Escher & Schatten uit de Islam, de tentoonstelling in Escher in Het Paleis, richt zich vooral op de visuele overeenkomsten tussen Eschers werk en islamitische kunst, laat Shatanawi weten. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 3 november te bezoeken.

EU wil verbod op shisha-pen

De Europese Unie moet nagaan of de zogeheten shisha-pen in heel Europa verboden moet worden voor kinderen. Een voorstel daartoe van verschillende europarlementariërs wordt woensdag aangenomen. Dat laat een van de initiatiefnemers CDA'er Esther de Lange weten.

Eerder ontstond in Nederland al kort ophef over de pen, verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken, omdat voor veel kinderen de pen een opstapje is naar 'echt' roken, stellen critici.

De parlementariërs wijzen op de onduidelijkheid over de gevolgen voor de volksgezondheid van de gebruikte smaakstoffen. Ook zij vrezen dat gebruik van de shisha-pen de overstap naar sigaretten makkelijker maakt.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zei vorige week nog op basis van onderzoek door het RIVM geen aanleiding te zien voor een verbod. Er was geen bewijs dat de oefensigaret schadelijk is. Wel zou de shisha-pen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.

Een meerderheid in het Europarlement kan alsnog een verbod op de shisha-pen afdwingen.

Speciale pas tegen zwart werk in champignonsector

Werknemers in de champignonsector krijgen vanaf 1 januari volgend jaar bij wijze van proef een speciale identiteitspas. De pas moet onder meer het toezicht versterken en zwart werk moeilijker maken, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de pas, die in Scandinavië al wordt toegepast, kan onder meer eenvoudig de identiteit van de werknemer, de gewerkte uren en de arbeidsrelatie worden vastgesteld. Asscher hoopt zo misstanden met betrekking tot minimumloon, belasting, uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Naast een foto en de naam van het bedrijf waarvoor de werknemer werkt, kan de pas ook informatie bevatten over bijvoorbeeld werkvergunningen, opleidingsgegevens of zzp-verklaringen. Over de mogelijke gegevens op de pas wordt nog overlegd met het College Bescherming Persoonsgegevens.

Voor de champignonsector is gekozen omdat zich daar veel problemen voordoen en de sector zelf heeft verzocht om de pas in te voeren. Als de proef geslaagd blijkt, wil de minister kijken of deze ook in andere risicovolle sectoren als de bouw, de uitzendbranche en de schoonmaak kan inzetten.

Geen spoor inbrekers na wildwestachtervolging

Van de inbrekers die woensdagochtend na een wilde achtervolging door Zeeland ontkwamen, ontbreekt tot nu toe elk spoor. De politie onderzoekt de twee gecrashte vluchtauto's in een poging voor onderzoekbruikbaar dna-materiaal te vinden, laat een woordvoerder weten. Vermoedelijk gaat het om drie tot vijf daders.

De inbrekers sloegen toe bij een elektronicawinkel in Middelburg, maar moesten halsoverkop vluchten toen een getuige de politie alarmeerde. Bij Zoutelande crashte de eerste inbreker, even later bij de A58 raakte een tweede vluchtauto van de weg. De inzittenden wisten in de omgeving te ontsnappen.

De derde vluchtauto vloog door een politieblokkade en wist in België te ontsnappen. Agenten schoten nog op het voertuig, maar konden de bestuurder niet stoppen.

Manuscript Samuel Beckett levert 1,1 miljoen op

Het manuscript van de roman Murphy van de Ierse auteur Samuel Beckett is woensdag in Londen geveild voor 962.500 Britse pond (1,1 miljoen euro). Dat meldt veilinghuis Sotheby's. De nieuwe eigenaar is de Universiteit van Reading.

David Bell, rector van de universiteit, meent dat de aankoop van het manuscript 'ongekende mogelijkheden verschaft om meer te leren over een van de grootste schrijvers sinds mensenheugenis'.

Het manuscript bestaat uit zes schriften met de, veelvuldig herschreven, tekst van het boek, voorzien van aantekeningen, tekeningen en andere krabbels van Beckett. Het werk biedt inzicht in het creatieve proces achter het ontstaan van de roman. Zo blijkt Beckett bijvoorbeeld de openingszin van Murphy acht keer te hebben aangepast. Beckett tekende in de schriften ook portretjes van onder anderen James Joyce en Charlie Chaplin.

Murphy werd geschreven tussen augustus 1935 en juni 1936 en verscheen in 1938. De roman is de eerste van Beckett die werd uitgegeven en vertelt het verhaal van Murphy, een man die op diverse manieren lijkt te willen ontkomen aan zintuiglijke waarneming en het fysieke bestaan.

Tumult dreigt door behandeling beroep Berlusconi

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft woensdag zijn besluit verdedigd om het hoger beroep dat Silvio Berlusconi heeft aangetekend tegen een veroordeling wegens belastingfraude al op 30 juli te behandelen. Het hof zegt haast te moeten maken met de behandeling om te voorkomen dat de zaak verjaart. Aanhangers van Berlusconi in het parlement hebben gedreigd het parlement drie dagen lam te leggen uit protest tegen het besluit van het hof.

Berlusconi's advocaten leverden de voor de behandeling van het beroep benodigde papieren op 19 juni bij het hof in en gewoonlijk duurt het daarna maanden voor er een datum voor de eerste zitting wordt gepland. Het Hof van Cassatie is de laatste rechterlijke instantie waarbij Berlusconi in beroep kan gaan tegen zijn veroordeling. Als het hof de veroordeling bevestigt mag Berlusconi vijf jaar geen openbaar ambt bekleden en zijn aanhangers zien de snelle behandeling van het beroep als een poging van justitie om de oud-premier uit de politiek te stoten.

De centrumlinkse Premier Enrico Letta zegt niet te geloven dat de handelwijze van het hof gevolgen zal hebben voor zijn coalitieregering, maar het is een feit dat die om te overleven de steun van Berlusconi niet kan missen. De centrumrechtse PdL van Berlusconi maakt deel uit van de regering.

In mei handhaafde het hof van beroep in Milaan de veroordeling van Berlusconi wegens belastingfraude. Hij is ook tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar of hij die straf zal moeten uitzitten als zijn veroordeling definitief wordt, is gezien zijn leeftijd de vraag. Berlusconi is 76.

Berlusconi is in zijn twintig jaar durende politieke loopbaan talloze keren voor de rechter gedaagd, voor uiteenlopende zaken. Vaak werd hij vrijgesproken en als dat niet gebeurde ging hij net zolang in beroep tot de feiten waren verjaard. Vorige maand nog werd hij wegens het betalen voor seks met een minderjarige tot zeven jaar gevangenisstraf en een levenslang verbod op deelname aan de politiek veroordeeld. Berlusconi is tegen dit vonnis in beroep gegaan.

Pirelli met andere compounds naar Hongarije

Pirelli heeft bekendgemaakt dat er andere compounds meegenomen worden naar de Grand Prix van Hongarije. In plaats van de medium en harde banden wordt er nu net als in Duitsland gekozen voor zachte en mediumbanden.

De conservatieve keuze van de banden voor Hongarije leverde Pirelli veel kritiek op. Omdat de zachte banden in Duitsland zich goed hielden heeft de Italiaanse rubbermaker besloten om deze ook mee te nemen naar Hongarije. Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery gaf tegenover ESPN uitleg. "Deze combinatie gaan we waarschijnlijk nog vaker zien. Met zacht en superzacht krijg je vier pitstops en veel problemen voor iedereen. Maar met zacht en medium zie je een mooi contrast. Ik denk dat we in Hongarije een zelfde soort beeld zullen zien als in Duitsland."

Hembery zegt dat een aantal banen uitgesloten zijn van de keuze voor zachte en mediumbanden, omdat de teams de limiet opzoeken en hierdoor de druk op het rubber hoog is. Daarom zullen op Monza, Suzuka en Spa de medium en harde banden gebruikt gaan worden.

Justitie Canada onderzoekt treinramp

De Canadese autoriteiten hebben een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de ontsporing en explosie van een olietrein in Lac-Mégantic. Er zijn inmiddels vijftien slachtoffers van de treinramp geborgen, en er worden nog bijna veertig mensen vermist.

Onderzoekers hebben 'zaken ontdekt' die vroegen om een strafrechtelijk onderzoek, liet politie-inspecteur Michel Forget weten. Hij sloot uit dat het treinongeluk het werk van terroristen was. De politie zou eerder denken aan strafbaar verzuim.

De zwarte doos van de locomotief is gevonden en wordt aan een onderzoek onderworpen. Onderzoekers hopen te kunnen vaststellen of het brandje in de locomotief, enkele uren voor de ramp, de boosdoener was. De vlammen werden geblust en alles leek in orde, maar mogelijk werkten de remmen niet meer.

Door de explosies zijn ongeveer dertig gebouwen verwoest, waaronder een bar die op het moment van het ongeluk nog vol zat met gasten. Onderzoekers moesten wachten totdat de branden waren geblust en de overgebleven tankwagons voldoende waren gekoeld zodat het explosiegevaar was geweken.

De trein stond vrijdagnacht geparkeerd op een helling, maar begon door nog onbekende oorzaak te rollen. De trein bestond uit 73 tankwagons, die op een na allemaal gevuld waren met ruwe olie. Zeker vijf van de wagons zijn ontploft.

Golven weggelekte olie dreigden de afgelopen dagen in de rivier Saint Lawrence te stromen, maar dat gevaar is volgens minister van milieu Yves-François Blanchet vrijwel afgewend.

China heft verbod op consoles mogelijk op

China gaat het verbod op gameconsoles misschien versoepelen. Het verkopen en ontwikkelen van consoles en games is sinds de afgelopen eeuwwisselling verboden door het Chinese ministerie voor cultuur.

De reden voor de verbanning is vooral de mening van het ministerie van cultuur dat gewelddadige games mogelijk te veel slechte invloeden hebben op de ontwikkeling van jonge Chinezen.

Wegens veranderingen op het gebied van internationale handel rondom de 'Shanghai free-trade zone' lijken bedrijven als Microsoft, Sony en Nintendo hun consoles ook op de Chinese markt te kunnen uitgeven. Hier zitten echter wel strikte voorwaarden aan.

"Chinees-talige documenten afkomstig van de regering over het beleid, noemen dat buitenlandse bedrijven, als ze toestemmen te registreren in de nieuwe 'free-trade zone' in Shanghai, hun producten mogen adverteren en verkopen op de binnenlandse markt . Dit mag alleen nadat ze goedkeuring hebben verzocht en gekregen van 'cultuur gerelateerde autoriteiten'."

De consolegiganten moeten dus alsnog toestemming vragen aan de Minister voor Cultuur en andere relevante regeringstakken voordat ze een console of game in productie kunnen brengen en uit mogen geven in het land. Hierbij draait het vooral om de nog steeds strenge censuur in China, games mogen bijvoorbeeld niet te gewelddadig of politiek incorrect zijn. 

Chinese vlag

Wat denken jullie over de censuur? Is het de moeite waard om in China uit te gaan geven terwijl de regering nog alle controle over een product heeft?

Knuffel kost man (97) armband en juwelen

Een hoogbejaarde man uit Boskoop is woensdagochtend beroofd door een vrouw die met twee mannen op zoek was naar een ziekenhuis. Dat meldt de politie.

De man van 97 jaar werd op de Zijde in Boskoop benaderd door de twee mannen en een vrouw in een auto. De vrouw vroeg de man of hij wist waar het ziekenhuis is. Na een uitleg kreeg de bejaarde man als dank twee armbanden en een stevige knuffel. Even later merkte de man dat zijn eigen armband en gouden ketting waren gestolen.

De drie verdachten spraken zeer slecht Nederlands en zijn vermoedelijk van buitenlandse afkomst. De politie is nog op zoek naar getuigen van de diefstal.

Marsman blijft bij FC Twente

Nick Marsman blijft voorlopig bij FC Twente. De keeper hoopte aanvankelijk net als vorig jaar te worden verhuurd aan Go Ahead Eagles, maar door de zware blessure van Sonny Stevens mag hij nu voor zijn kans gaan in Enschede.

"Voor Nick is het belangrijk dat hij een kans krijgt om te gaan keepen en die kans krijgt hij nu bij FC Twente", aldus vader Gerard Marsman vandaag. De 22-jarige Zwollenaar maakte deel uit van de EK-selectie van Jong Oranje.

[Tour] Urine voor Cavendish tijdens tijdrit

Wielerfans in de Tour lijken het te hebben voorzien op Mark Cavendish. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step werd woensdag in de tijdrit flink uitgejouwd en kreeg volgens ploeggenoot Jérôme Pineau zelfs urine over zich heen gegooid. "Het is schandalig", zegt Pineau op Twitter. Hij schaamt zich voor het gedrag van de toeschouwers in Frankrijk.

Cavendish deed dinsdag veel stof opwaaien. Hij bracht in de massasprint Argos-renner Tom Veelers ten val, maar de Brit zegt dat de valpartij niet opzettelijk was. De gefrustreerde Cavendish pakte bij de ploegbus een recorder af van een verslaggever die vroeg of de valpartij van Veelers zijn schuld was.

Vin Diesel hint op rol in The Avengers 2

Vin Diesel lijkt weer een tipje van de sluier op te lichten over een eventuele rol in de superheldenfilm The Avengers 2. De acteur plaatste een foto van zichzelf op Facebook met achter hem de kaft van het tweede nummer van de strip The Avengers. Vorige maand twitterde de acteur al dat hij door filmstudio Marvel was uitgenodigd voor een oriënterend gesprek.

Diesel laat verder weinig los. "Net een meeting met Marvel gehad", valt onder de foto te lezen. "Alleen de aanwezigen kunnen vertellen wat daar is besproken."

Met deze foto lijkt een rol voor Diesel in Guardians of the Galaxy, een ander team van Marvel-helden, niet waarschijnlijk. Ook de rol van Ant-Man, een superheld die niet bij The Avengers hoort, lijkt nu van de baan.

Alle betrokkenen houden de lippen stijf op elkaar. Wel is al bekend dat onder anderen Robert Downey jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson weer van de partij zijn. The Avengers 2 verschijnt in 2015 in de bioscoop.


Vin Diesel hint op rol in The Avengers 2 (Foto: Novum)

Cohen overzag gevolgen Vreemdelingenwet niet

Job Cohen heeft in zijn toenmalige functie als staatssecretaris van Justitie niet beseft wat zijn Vreemdelingenwet zou betekenen voor kinderen. Dat geeft de oud-leider van de PvdA toe in het VARA-programma Uitgezet.

Met de wet die Cohen in 2000 opstelde kunnen asielkinderen die jaren in Nederland hebben gewoond worden teruggestuurd. "Ik heb niet beseft wat daarvan de consequenties zouden zijn", zegt Cohen nu.

Voormalig VVD-minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk zegt dat bewust is gekozen om niet na te gaan hoe de kinderen in het land van herkomst terechtkomen. "Dat is niet onze verantwoordelijkheid", zegt zij in het programma.

Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Nils Muiznieks vindt het juist essentieel om na te gaan wat er met de kinderen gebeurt als zij zijn teruggekeerd. Volgens hem zijn veel van hen getraumatiseerd. In het programma is bovendien te zien dat uitgezette asielkinderen niet naar school gaan, omdat ze de taal van het land van herkomst niet spreken.

'Maak nieuwe dierproevenwet'

De regering kan beter kiezen voor een geheel nieuwe Wet op de dierproeven dan de huidige wet aan te passen. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag gepubliceerd advies over de voorgestelde wijzigingen in de wet. De aanpassingen maken de wet onoverzichtelijk en ontoegankelijk, vindt het adviesorgaan van de regering.

De wijzigingen zijn nodig vanwege Europese regels over de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Het kabinet is overigens ook te laat met het overnemen van de Europese richtlijn, zo benadrukt de Raad van State. Dat had uiterlijk 1 januari al moeten zijn gebeurd. Het kabinet zou de gevolgen daarvan moeten onderzoeken.

Een aantal aanpassingen van de wet zijn volgens de raad onvoldoende gemotiveerd. Zo geeft de wet een ruimere definitie van 'dierproef' dan de Europese regels voorschrijven. Zo valt ook het doden van dieren voor hun lichaamsmateriaal onder dierproeven. De reden achter die bredere definitie wordt volgens de Raad van State te weinig gemotiveerd.

Arrestatiebevel tegen leider Moslimbroeders Egypte

Tegen Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroederschap, diens plaatsvervanger Mahmoud Ezzat en acht andere leden van de beweging is een arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat ze zouden hebben opgeroepen tot geweld. Dat maakte het kantoor van de procureur-generaal van Egypte woensdag bekend.

De tien worden ervan verdacht dat zij hebben opgeroepen tot het geweld van maandag bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro. Gevechten tussen ordetroepen en betogers daar kostte aan 54 mensen het leven.

Badie maakte vrijdag zijn opwachting op een bijeenkomst van tienduizenden aanhangers van de Broederschap bij de Rabia al-Adawiya-moskee, niet ver van het hoofdkwartier van de Garde. De leider wordt aanbeden door zijn aanhangers, die een eed van absolutie gehoorzaamheid aan hem zweren.

Negen illegale hotels gesloten in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen week negen hotelpanden gesloten. De gebouwen waren brandgevaarlijk of illegaal. Ook werd geklaagd over overlast. De eigenaren hebben een boetes gekregen tot 72 duizend euro per pand.

Het ging in totaal om 23 appartementen met 182 slaapplaatsen. Volgens de gemeente ontbraken in de meeste gevallen essentiële brandveiligheidsvoorschriften. Zo waren in een pand aan de Oudebrugsteeg in het centrum geen vluchtroutes aanwezig en sliepen in een ander hotel in stadsdeel West veertien mensen in tien bedden.

Eind 2012 begon de gemeente met een offensief tegen illegale en brandgevaarlijke hotels. In de eerste helft werden al 73 appartementen, goed voor 442 slaapplaatsen, aangepakt. Amsterdam schroeft de handhaving deze zomer verder op.

Adriaan van Dis doet konijn in familiefilm

Adriaan van Dis spreekt in de familiefilm Het Leven Volgens Nino van Simone van Dusseldorp een slim konijn in. Rifka Lodeizen, cabaretière Martine Sandifort en de Vlaamse acteur Koen De Graeve spelen de hoofdrollen. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend.

Het scenario, geschreven door Urszula Antoniak, gaat over de 9-jarige Nino, die sinds de dood van zijn moeder precies doet wat hij wil. Hij gaat niet naar school, gaat nooit in bad en eet chips als ontbijt. Zijn vader kwijnt weg van verdriet en zijn oudere broer zoekt zijn heil bij een jeugdbende. Dan staat de jeugdzorg op de stoep. Met behulp van wijze raad van zijn pientere konijn Bobby weet Nino het gezin toch weer op de rails te krijgen.

De opnames van Het Leven Volgens Nino gaan deze week van start. De steden Antwerpen, Brasschaat en Luik worden aangedaan. De film verschijnt volgend jaar zomer in de bioscoop.

'Pensioenplannen kosten vier miljard euro'

De pensioenplannen van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zorgen voor een belastingtegenvaller van bijna vier miljard euro. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van berekeningen waar de krant de hand op heeft weten te leggen.

Het kabinet rekende op een meevaller van bijna drie miljard euro, maar naast het uitblijven van die besparing kosten de plannen nog eens een miljard extra.

[Video] Bieber zeikt op schoonmakers

TMZ heeft de hand weten te leggen op een opmerkelijke video van Justin Bieber. Hierin laat het verwende ventje duidelijk zien niets te geven om hardwerkende arbeiders. Hij zeikt er namelijk in een mopemmer van schoonmakers van een restaurant.

Het filmpje is eerder dit jaar gemaakt in New York. De marteling voor onze oren had net een nachtclub bezocht, en wilde via een restaurant naar buiten. Onderweg besloot hij dat hij moest pissen.

In plaats van naar de pisbak te gaan, opende hij zijn gulp in de gang. Hij haalde zijn piemeltje te voorschijn en ledigde zijn blaas in de emmer van een schoonmaker.

Volgens de vrienden van het kereltje met de niet-ingedaalde balletjes moet de restauranteigenaar niet zo zeiken. Het is juist een enorme eer dat het kleuteridool zíjn restaurant heeft uitgekozen om er te pissen.

Aan het eind van de video laat het ettertje nog weten republikein te zijn. Een foto van Bill Clinton wordt bespoten met schoonmaakmiddel onder het motto 'Fuck Bill Clinton!'.

Eindelijk weer wat te zeiken over Justin Bieber

Petitie gestart voor terugbrengen Xbox One-drm

Niet iedereen was blij toen Microsoft bekendmaakte dat ze hun DRM-plannen gingen wijzigen. Gamer David Fontenot is zo iemand en heeft daarom een online petitie gestart voor het terugbrengen van Microsofts beruchte drm-plannen voor de Xbox One. 

"In essentie was het Steam voor Xbox, maar consumenten waren verkeerd geïnformeerd en kwamen daarom in opstand. Sony maakte vervolgens handig gebruik van de ontstane onzekerheid. We willen het terug. Het is alles of niets, er moet een compromis mogelijk zijn", aldus David Fontmont.

De vraag is echter of deze petitie enige kans van slagen heeft gezien de felle tegenstand die de plannen de afgelopen weken hebben gekregen.

Voor degene die het er ook mee eens zijn: de petitie is hier te vinden. 

Xbox One DRM petitie

GRID 2 Drift Pack DLC nu verkrijgbaar

Vanaf vandaag is het Drift Pack uitgekomen voor de nieuwste racegame van Codemasters, GRID 2. Het DLC-pakket voegt vier speciale drift-edities van auto's toe. Ook werd aangekondigd dat de GRID 2 RaceNet app vanaf vandaag gratis beschikbaar is op iTunes, waarmee spelers hun stats kunnen bijhouden.

Het Drift Pack voegt de volgende auto's toe:

  • Daijiro Yoshihara Nissan 240SX (S13) - Deze Nissan met 650pk Nissan won het Formula Drift kampioenschap in 2011.
  • Team Orange Mitsubishi Lancer Evolution X - Deze Evo werd van 4WD naar achterwielaandrijving omgebouwd, en weegt slechts 1290kg. Het blok is uitgeboord naar 2.3 liter en weet 570pk te produceren.
  • Chevrolet "Tyler McQuarrie" Camaro - Dit Amerikaanse Monster wordt aangedreven door een LS-7 V8 die maar liefst 750 produceert, en is gebruikt in de Formula D door Tyler McQuarrie.
  • NOS Energy Nissan 370Z (Z34) - Dit drift monster weegt slechts 1297kg en wordt aangedreven door een Nissan V8 VK56 Titan-motorblok. Deze auto werd bestuurd door Chris Forsberg, een van de meest succesvolle coureurs in de historie van Formula Drift.

Het Drift Pack is vanaf vandaag verkrijgbaar voor 480 Microsoft Points of €4,99 op Steam en PlayStation Network.

Burgemeester Assen is winkeldief

Jaap Kuin is een winkeldief. De beste man, tijdelijk burgemeester van de mooie stad Assen, heeft bij een bouwmarkt een paar boortjes achterovergedrukt.

De PvdA'er werd op 28 juni door Bromsnor in de boeien geslagen. Hij wilde de TT-drukte in de Drentse hoofdstad ontlopen en was in Groningen naar een bouwmarkt gegaan. Hij liep echter de winkel uit met twee boortjes in de jaszak.

Kuin was deze naar eigen zeggen vergeten af te rekenen. "Ik had van alles nodig voor mijn boot", verklaart hij. Hij had veel spullen nodig voor het vaartuig en nam meteen wat verf mee voor zijn huis. "En die twee boortjes dus. Ik had mijn handen vol en heb die dingen in de gauwigheid in mijn zak gestoken."

Zonder erbij na te denken nam hij deze mee. Erg dom, zo geeft Kuin zelf toe, maar hij had ze echt niet willen jatten. "Man, ik heb rond de 75 euro afgerekend. Daar hadden twee boortjes van zo'n 9 euro per stuk echt nog wel bij gekund."

De bebrilde krullenbol is al een poos wethouder in de mooie Drentse stad. Na het opstappen van Sicko Heldoorn is hij tijdelijk benoemd tot burgemeester. Wat de diefstal voor gevolgen heeft voor zijn politieke carrière, is helaas niet bekend.

SMITE onthult nieuwe god Chronos

Vandaag onthulde Hi-Rez Studios de nieuwste speelbare god in zijn game SMITE: Chronos, Keeper of Time. SMITE is een MOBA-game vergelijkbaar met DoTA en League of Legendsen is nu in open bèta.

SMITE verschilt echter van de twee hierboven genoemde titels door spelers directe controle te geven over de goden die zij besturen. In plaats van point-and-click gebruikers spelers de controls die gangbaar zijn voor third-person shooters. Bovendien is elke skill in de game een skill-shot, oftewel: je moet mikken.

Ook heeft het spel een compleet ander thema. Alle speelbare characters zijn gebaseerd op goden uit verschillende mythologieën. De nieuwste toevoeging daaraan is de Griekse god Chronos. Chronos is de personificatie van tijd, wat ook uit zijn abilities blijkt. Zo kan Chronos onder andere voor zichzelf de tijd versnellen, en daar mee sneller lopen en aanvallen, of de tijd tijdelijk stilzetten bij zijn tegenstanders. Als het echt tegenzit kan Chronos met zijn Ultimate de tijd een stukje terugdraaien.

Mocht je de game eens willen proberen, dan kan je dat hier gratis doen.

'Lindsay Lohan acteert beter dan Marilyn Monroe'

Paul Schrader vergelijkt Lindsay Lohan, die de hoofdrol speelt in zijn drama The Canyons, met Marilyn Monroe. "Ik denk dat Lohans acteertalent natuurlijker is dan dat van Monroe. Maar haar zwakte is, net als bij Monroe, haar onvermogen om te doen alsof", schrijft de regisseur in het Amerikaanse filmblad Film Comment.

Volgens Schrader kost deze manier van acteren te veel energie. "Die methode leidt tot allerlei emotionele beroering, om nog te zwijgen van vertragingen", gaat hij verder.

In de erotische thriller The Canyons, die nog moet verschijnen, speelt Lohan een actrice uit Los Angeles die een affaire met een collega-acteur verborgen probeert te houden voor haar vriend. De film werd geweigerd door enkele internationale filmfestivals omdat hij te slecht zou zijn. Schrader krijgt tijdens het filmfestival van Venetië, dat eind volgende maand begint, de kans de film toch te tonen.

De Amerikaanse regisseur ziet veel andere vergelijkingen tussen Lohan en Monroe, die in 1962 op 36-jarige leeftijd overleed. "Traag, onvoorspelbaar, driftbuiten, afwezig, behoeftig en psychodramatisch, maar ook iets waardoor je naar haar blijft kijken op het witte doek."

"Monroe en Lohan bestaan in een wereld tussen acteurs en beroemdheden", gaat Schrader verder. "Mensen wier professionele en persoonlijke uitspattingen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn." De 66-jarige Schrader regisseerde American Gigolo en schreef de scenario's van films als Taxi Driver en Raging Bull.


'Lindsay Lohan acteert beter dan Marilyn Monroe' (Foto: Novum)

Bewegend beeld van Roosevelt in rolstoel ontdekt

Een Amerikaanse academicus zegt filmopnamen te hebben gevonden van president Franklin Delano Roosevelt, die wordt voortgeduwd in zijn rolstoel. Dat is opmerkelijk, omdat Roosevelts invaliditeit destijds een soort staatsgeheim was en er nauwlettend op werd toegezien dat er geen beeld van de president in een rolstoel naar buiten kwam. Roosevelt was van 1933 tot 1945 president van de Verenigde Staten.

Roosevelt kreeg in 1921, hij was toen 39, polio en kon sindsdien alleen lopen als hij braces gebruikte of ondersteund werd. Toen hij president was maakte hij in de privésfeer wel gebruik van een rolstoel, maar in het openbaar vrijwel nooit. Persfotografen brachten de invaliditeit van de president niet in beeld en de enkeling die dat wel wilde doen kreeg agenten van de geheime dienst op zijn dak.

Ray Begovich, hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Franklin in Indiana, stuitte naar zijn zeggen bij toeval op het filmpje toen hij onderzoek deed bij het Nationaal Archief in Maryland. Volgens hem betreft het mogelijk de eerste bewegende beelden van Roosevelt in een rolstoel. "De opnamen waren zeker niet bedoeld om aan de wereld te laten zien", zegt hij.

De opnamen zijn gemaakt toen Roosevelt in juli 1944 het marineschip Baltimore bezocht in Pearl Harbor. De beelden van de president in een rolstoel duren acht seconden. Doordat tussen de president en de camera een rij matrozen staat is de rolstoel niet heel duidelijk zichtbaar.

Halfords ziet omzet flink stijgen

Halfords heeft in het eerste kwartaal meer omzet geboekt dan vooraf verwacht. De inkomsten van de auto- en fietsonderdelenverkoper stegen in de eerste drie maanden van dit jaar met negen procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Britse bedrijf woensdag. Exacte omzetcijfers heeft Halfords niet bekendgemaakt.

Oorzaak voor de forse stijging is volgens Halfords het weer, dat in de regel beter was dan een jaar eerder. Ook het onderhoud van auto's en het repareren van fietsen leverde de voormalige ijzergroothandel flink meer omzet op. Wel zag Halfords de omzet uit reisartikelen teruglopen, vooral door een scherpe daling in de verkoop van kinderzitjes.

[Tour] Veelers eist persoonlijke excuses van Cavendish

Tom Veelers neemt geen genoegen met alleen een telefoontje van Mark Cavendish. De Brit informeerde gisteravond bij de Argos-coureur hoe het ging na diens harde valpartij die Cavendish veroorzaakte. "Ik wil excuses van Cavendish en wel face to face", brieste Veelers vandaag tegen de NOS.

Veelers deed zijn beklag na afloop van zijn tijdrit, waarin hij gehavend met schaafwonden en kneuzingen van start ging.

Over Veelers' partij was ook een dag later nog veel te doen. Grote vraag is of Cavendish de Nederlander bewust ten val bracht. Veelers en zijn ploeg Argos vinden van wel, Cavendish ontkent dat ten stelligste.

Voor beide zienswijzen valt wat te zeggen. Op televisiebeelden is te zien dat de Limburger licht van zijn lijn afweek, voordat hij in aanraking kwam met Cavendish. De Brit reed op zijn beurt Veelers wel erg roekeloos van de sokken.

Veelers' ploeggenoot Marcel Kittel won uiteindelijk de sprint.

Rafael en Sabia over twee weken onder één dak

Rafael van der Vaart en zijn vriendin Sabia hebben hun droomhuis gevonden. De villa in een chique wijk van Hamburg wordt momenteel ingericht. Over twee weken gaan de tortelduifjes er wonen, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van weekblad Privé.

Het huis met een grote tuin is gelegen aan de rivier de Alster en heeft een huur van achtduizend euro per maand. Het wordt ook het onderkomen van de drie kinderen van Rafael en Sabia: zoon Damián, die de voetballer kreeg met Sylvie, en Amaya en Daamin, de dochter en zoon van Sabia en voetballer Khalid Boulahrouz.

Het wordt Rafaels vierde verhuizing in een jaar tijd. Begin dit jaar werd bekend dat hij en Sylvie na een huwelijk van bijna acht jaar niet langer bij elkaar zijn.

'Fer medisch gekeurd bij Norwich City'

Leroy Fer speelt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk bij Norwich City. De middenvelder van FC Twente is vandaag in Norwich voor een medische keuring. Als hij de keuring doorstaat kan de 23-jarige Fer bij de Premier Leagueclub een contract voor vijf jaar tekenen, meldt Tubantia.

De medische keuring zou nog een struikelblok kunnen vormen voor Fer. In januari zag hij een transfer naar Everton afketsen. De club uit Liverpool ontdekte bij onderzoek knieproblemen bij Fer en wilde daarom het transferbedrag baseren op het aantal gespeelde wedstrijden. FC Twente, dat een vast bedrag wilde incasseren, ging daar niet mee akkoord.

Norwich City zou vijf miljoen euro over hebben voor de tweevoudig Oranje-international. Fer, die de afgelopen twee seizoenen voor FC Twente speelde, kan bij Norwich City ploeggenoot worden van de Nederlandse spits Ricky van Wolfswinkel. De Engelse club heeft ook interesse in Ajax-verdediger Toby Alderweireld.

FC Twente raakt mogelijk ook Nacer Chadli kwijt aan een Engelse club. Tottenham Hotspur zou een bod hebben uitgebracht op de Belgische aanvaller.

'Studenten hebben irritantste accent'

De mannen van Jiskefet wisten het jaren geleden al: corpsballen zijn belachelijke idioten met irritante gewoontes. Een onderzoek van radiozender SLAM!FM heeft dat eens te meer uitgewezen: zij ontdekten dat het pathetische accent dat sommige studentjes aanslaan het irritantste accent van Nederland is.

Een onderzoek onder wel 247(!) luisteraars van een ochtendprogramma op de zender wees uit dat de meerderheid een hekel heeft aan de manier waarop studenten brallen. De tweede plek was voor de schier onverstaanbare Tukkers. Vooral bij vrouwen is een Twents accent een enorme afknapper.

Op de derde plek staan de Limburgers, van wie overigens nog steeds betwijfeld wordt of ze nou wel echt Nederlands spreken. Het Utrechtse accent werd verkozen tot het meest gewaardeerde accent. Waarom, dat weet niemand.


Jiskefet: lullo's met een kater

Tientallen doden door aardverschuiving in China

Dertig tot veertig mensen zijn in Dujiangyan in het westen van China bedolven door een aardverschuiving, die werd veroorzaakt door een overstroming. Reddingswerkers en speurhonden waren woensdag op zoek naar overlevenden, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Sinds zondag zijn in de provincie Sichuan, waar Dujiangyan ligt, zo'n 360 duizend mensen getroffen door overstromingen. Elk jaar komen in Chinese berggebieden honderden mensen om het leven door overstromingen en modderstromen, die zich voordoen na zware regenval. Door ontbossing is het aantal overstromingen en modderstromen in bepaalde delen van het land toegenomen.

In Beichuan beschadigden de overstromingen van deze week het vroegere stadscentrum, dat bij de aardbeving die Sichuan in 2008 trof in een ruïne veranderde. Het verwoeste stadscentrum, met een oppervlakte van 27 vierkante kilometer, doet dienst als monument ter nagedachtenis aan de overstroming. De aardbeving van vijf jaar geleden kostte aan ongeveer negentigduizend mensen het leven.

Broederschap weigert kabinetsposten

De Moslimbroederschap weigert elk aanbod om deel te nemen aan een interim-regering die het landsbestuur van de gevallen president Mohammed Morsi tijdelijk moet vervangen. Dat heeft een zegsman bij de Broederschap gezegd.

De nieuwe Egyptische premier Hazem el-Beblawi begint woensdag aan de formatie van een kabinet en liet weten ook de Broederschap enkele posten te willen bieden. Dat wordt door de Broederschap afgewezen, zei de zegsman, die iedere poging tot nationale verzoening 'irrelevant' noemde.

Amerikanen op schot tegen Belize in Gold Cup

Het voetbalelftal van de Verenigde Staten heeft in Portland uitgehaald in het openingsduel van de Gold Cup. De Amerikanen wonnen met 6-1 van Belize, dat 130ste staat op de wereldranglijst. Chris Wondolowski trof in de eerste helft al drie keer doel. De naam van de hattrickheld werd overigens op het shirt fout gespeld.

In de andere groepswedstrijd was Costa Rica met 3-0 te sterk voor Cuba. Michael Barrantes was twee keer trefzeker. In groep C gaat Costa Rica samen met gastland VS aan kop. De twee landen staan zaterdag tegenover elkaar. De beste twee landen uit de drie poules plaatsen zich voor de kwartfinales. De beste twee nummers drie verzekeren zich ook van een plek bij de laatste acht.

De Gold Cup is het belangrijkste toernooi voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Mexico won de laatste twee edities.

Obama houdt van broccoli

De meeste prominenten maken er geen geheim van wat ze lekker vinden. Koekiemonster houdt van koekjes, onze nieuwbakken koning lust wel een pilsje, en Ferry Doedens houdt van worst. Nu heeft ook de Amerikaanse president Obama zich daarover uitgesproken.

Nee, het is geen KFC of watermeloen, noch de komkommer die op dit moment in het seizoen is: Obama heeft verklaard dat hij van broccoli houdt. Dat zei hij desgevraagd op het Kinderstaatsdiner, een diner dat door zijn vrouw Michelle georganiseerd werd om gezond eten te promoten.

Obama zei verder aan de 54 aanwezige kinderen dat gezond voer ook leuk kan zijn en dat het belangrijk is goed te eten: "Je ontwikkelt gewoonten die je hele leven geweldig van pas zullen komen."

Met z'n bekentenis verraadt Obama eens te meer dat hij een socialistische moslim is. Niet alleen is broccoli 'toevallig' volkomen halal, vaderlandslievende republikeinen zoals voormalig president George H.W. Bush hebben broccoli afgezworen, en geen enkele rechtgeaarde Amerikaan zou iets eten dat niet eerst gefrituurd is.

[Tour] Hard gevallen Veelers gewoon van start in tijdrit

Tom Veelers is vanmorgen gewoon van start gegaan in de Tour de France. De coureur van Argos-Shimano werd in Avranches om 10.34 uur weggeschoten voor zijn tijdrit over 33 kilometer met aankomst in Mont Saint-Michel. Veelers kwam dinsdag nog hard ten val in de slotkilometer van de tiende etappe na een duw van Mark Cavendish.

Over Veelers' valpartij was veel te doen. Volgens zijn ploeg Argos-Shimano had Cavendish Veelers met opzet van de fiets geduwd. De Brit ontkende dat ten stelligste. Op televisiebeelden was te zien dat de Limburger licht van zijn lijn afweek, voordat hij in aanraking kwam met Cavendish. Veelers' ploeggenoot Marcel Kittel won uiteindelijk de sprint.

Veelers kwam redelijk ongeschonden uit de strijd. Hij hield een paar schaafwonden en kneuzingen over aan zijn val.

Zomerhittip

Zo lang als er inzendingen zijn gaan we elke dag op zoek naar dè nieuwe zomerhit van 2013. Er liggen er nog wel wat op stapel, maar nog lang niet genoeg: submit de plaat van jouw keuze direct. Er zijn twee regels voor plaatsing: 1. de plaat moet na 1 juni zijn uitgebracht, 2. de plaat moet niet eerder op de weblog hebben gestaan.

Tot nu toe hebben we nog niet echt kwaliteitsinzendingen gehad, maar user House of Titans doet een duit in de zak met deze Zomerlove. Gaat dit hem worden? Laat het ons weten!

Disney maakt speelfilm van The Jungle Book

Disney gaat een speelfilm maken gebaseerd op The Jungle Book. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De filmstudio baseerde in 1967 al een inmiddels klassieke tekenfilm op de beroemde verzameling verhalen over India van Rudyard Kipling.

Het verhaal, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1894, gaat over het Indiase weesjongetje Mowgli dat in de jungle opgroeit tussen de wolven. Hij beleeft allerlei avonturen met zijn goede vrienden Baloo, een olijke grijze beer, en Bagheera, een wijze zwarte panter. Dan komt hun ter ore dat de moordlustige tijger Shere Khan weer in de omgeving rondzwerft en is niemand zijn leven meer zeker.

De tekenfilm staat bol van de geestige verwijzingen naar de moderne cultuur van toen en de stemmencast bevatte vele beroemdheden, zoals jazzmuzikant Louis Prima, die een legendarische apenkoning King Louie neerzette. The Jungle Book was tevens de laatste film waaraan Walt Disney persoonlijk meewerkte. Hij stierf tijdens de productie op 65-jarige leeftijd.

Disney heeft Justin Marks, bekend van Street Fighter: The Legend of Chun-Li, in de arm genomen om het scenario te schrijven. De film moet in 2015 uitkomen. Over regisseur en acteurs is nog niets bekend.

Overigens behoort Kiplings The Jungle Book tot het publieke domein, zodat in feite iedereen een film op het verhaal kan baseren. Filmstudio Warner Bros is al bezig met een eigen film gebaseerd op de avonturen van Mowgli. Daarvoor buigt Steve Kloves, die meerdere Harry Potter-scenario's schreef, zich over het script.

De laatste jaren worden veel van Disneys tekenfilmklassiekers omgevormd tot live-actionfilms. In 2010 werd Alice in Wonderland een enorm succes met Johnny Depp als de Mad Hatter. Maleficent, gebaseerd op Doornroosje, is net afgerond en Kenneth Branagh is bezig met een speelfilmversie van Assepoester, simpelweg Cinderella getiteld.


Disney maakt speelfilm van The Jungle Book (Foto: Novum)

'Renshaw verlaat Belkin voor sprinttrein Cavendish'

Mark Renshaw verruilt Team Belkin voor Omega Pharma-Quick-Step. De Australische wielrenner keert terug in de sprinttrein van Mark Cavendish. Dat meldt Cyclingnews.com woensdag. De 30-jarige Renshaw werd twee jaar geleden vastgelegd door Rabobank, de huidige Belkin-ploeg.

De 30-jarige Renshaw, die bij Belkin onder meer de sprint aantrok voor Theo Bos, wordt herenigd met Cavendish. Met de Britse sprinter vormde Renshaw bij HTC-Highroad een zeer sterk duo. Cavendish won tussen 2009 en 2011 in totaal veertien etappes in de Tour de France met behulp van de Australiër.

Team Belkin besloot om de Australiër dit jaar niet op te nemen in de tourselectie. Vorig jaar was hij wel van de partij.

Ook mosselen laten op zich wachten

Mosselliefhebbers zullen nog tot 24 juli moeten wachten op de mosselen van het nieuwe seizoen. De Zeeuwse mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien tot de gewenste kwaliteit, maakte het Productschap Vis woensdag bekend.

De oorzaak voor het trager op gang komen van het mosselseizoen is het koude voorjaar, waardoor de weekdieren minder voeding hebben om te groeien. Daardoor zijn er dit jaar ook minder kreeften dan normaal. De start van het haringseizoen liep door de kou ook al vertraging op dit jaar.

Ook mosselen laten op zich wachten
Ook mosselen laten op zich wachten (Foto: ANP)

Commando antipiraterijmissie in Nederlandse handen

Nederland neemt binnenkort het commando over de Europese antipiraterijmissie over. Zondag vertrekt het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt vanuit Den Helder richting de wateren rondom Somalië in de Hoorn van Afrika. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. De operatie stond in de afgelopen maanden onder Portugese leiding.

De missie, Atalanta, richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan bieden mariniers ook bescherming voor kwetsbare vaartuigen en schepen.

De Johan de Witt dient vier maanden als stafschip van de missie. Commandeur Peter Lenselink voert het commando. Naast de vaste bemanning en de internationale EU-staf is het schip uitgerust met twee helikopters en een onbemand vliegtuigje. Ook vaart een militair beveiligingsteam uit Malta mee.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU als in NAVO verband. Zo vaart het fregat Zr.Ms. Van Speijk momenteel in het missiegebied onder NAVO-vlag. Vorig jaar voerde Nederland ook al enkele maanden het commando. Dat gebeurde toen vanaf de Zr.Ms. Rotterdam.

Beraad over extra bezuinigingen

De top van het kabinet en de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) buigen zich woensdag over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar nodig zijn. Een definitief besluit hierover wordt pas in augustus genomen, maar volgens ingewijden hoopt de coalitie woensdag al een flink eind te komen. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën.

De extra bezuinigingen zijn nodig om te kunnen voldoen aan de begrotingsregels van Brussel. In het voorjaar werd de coalitie het al eens over een bezuiniging van zo’n 3 miljard. Dit pakket werd in het sociaal akkoord met werkgevers en bonden in de ijskast gezet, maar de maatregelen zullen daar nu weer uitgehaald worden. Het gaat onder meer om een nullijn voor de overheidssector en kortingen op de ministeries.

Voor de aanvullende 3 miljard zou onder meer gedacht worden aan het inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag.

Beraad coalitie over extra bezuinigingen
Beraad coalitie over extra bezuinigingen (Foto: ANP)

Dota 2 eindelijk klaar

Na lang te hebben gewacht is het dan eindelijk zover. De bèta van Dota 2 is officieel tot een eind gekomen en de volledige game is vanaf nu verkrijgbaar voor pc.

Ontwikkelaar Valve brengt de release van Dota 2 wel op een iets andere uit dan hoe het normaal gesproken gaat. Om deel te nemen en toegang te krijgen tot de volledige game heeft Valve ervoor gekozen dat gamers zichzelf moeten aanmelden voor een wachtrij. Wanneer je aan de beurt bent stuurt Valve een bericht naar je mailadres. Dit hebben de ontwikkelaars gedaan om het launch proces stabieler en sneller te laten verlopen. Nieuwe spelers zullen hierdoor minder snel gefrustreerd raken.

Via Steam of de officiële website van Dota 2 is de volledige game verkrijgbaar.

Dota 2

Elton John bijna dood

Elton John mag van geluk spreken dat hij nog leeft. De 66-jarige zanger maakte dinsdag bekend dat hij voorlopig uit de running is vanwege een ernstige blindedarmontsteking, die hem naar eigen zeggen het leven had kunnen kosten.

"Ik mag blij zijn dat ik nog leef", onthult hij aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik was een tikkende bom. Ik denk dat ik op elk moment had kunnen overlijden. Ik voel me zo gelukkig en dankbaar dat ik leef."

John liep al enige tijd rond met pijn en dacht aan een voedselvergiftiging. Vrijdag werd het hem echter te veel en zette hij een optreden stil. Doktoren hebben vastgesteld dat de zanger kampt met een blindedarmontsteking gepaard met abcessen.

Alle shows die John de komende tijd zou geven zijn uitgesteld. Hij wordt binnen enkele weken geopereerd en kan naar verwachting in september weer optreden.

VVD wil geen wolf, PvdA wel

De VVD is er niet blij mee dat de wolf vermoedelijk in Nederland is teruggekeerd. Dat zegt Tweede Kamerlid Johan Houwers woensdag. Coalitiepartner PvdA ziet geen problemen en vindt juist dat de wolf een kans moet krijgen.

"Met de natuur in Nederland is het zo slecht nog niet gesteld. Anders komt de wolf niet deze kant op. Dat doet ons deugd", aldus Houwers. "Maar de effecten zijn nu nog helemaal niet bekend. Hoe zit het straks met de volksgezondheid en de verkeersveiligheid bijvoorbeeld?" Als er weer veel wolven in Nederland rondlopen, moet uit veiligheidsoverwegingen voor mensen en dieren, serieus worden overwogen wolven af te schieten, zo vindt de VVD verder.

"We moeten de wolf een kans geven", is Lutz Jacobi, PvdA-Kamerlid, van mening. "Als je de natuur op orde hebt, is daar ook een plek voor de wolf."

Beide partijen reageren naar aanleiding van het doodgereden dier dat donderdag is gevonden bij Luttelgeest. Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is er na autopsie "voor 98 procent" zeker van dat het een wolf is.

VS bespioneren energiesector Latijns-Amerika

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zoekt in Latijns-Amerikaanse e-mails en telefoongesprekken niet alleen naar informatie over terrorisme, maar vooral ook over energiezaken. Dat schrijft de Braziliaanse krant O Globo op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De NSA verzamelt gegevens over de energiesector in Mexico en de Venezolaanse olie-industrie, zo blijkt volgens de krant uit informatie die Snowden heeft bemachtigd. Om welke bedrijven en wat voor informatie het gaat liet O Globo onvermeld.

Naast Mexico en Venezuela wordt vooral Colombia door de NSA afgeluisterd en begluurd. De regering in Bogota is de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika.

Veroordeelde AIVD'ers krijgen gegevens niet

Twee veroordeelde oud-AIVD'ers krijgen geen inzage in documenten over hun strafzaak. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De medewerkers vingen vorig jaar februari ook al bot bij de rechtbank in Den Haag.

De twee, die begin dit jaar in hoger beroep celstraffen van acht en zestien maanden kregen, hadden het ministerie van Binnenlandse Zaken om openbaarmaking verzocht. Het ministerie weigerde dat echter omdat het gaat om actuele gegevens en om gegevens die de nationale veiligheid zouden kunnen schaden. De Raad van State gaat daarin mee.

De AIVD'ers klaagden dat de minister zijn besluit had genomen op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in plaats van de Wet openbaarheid van bestuur en de Wet bescherming persoonsgegevens. Volgens de Raad van State heeft het ministerie echter juist gehandeld, omdat het hier om gegevens over de AIVD gaat.

Het duo werd in 2009 opgepakt voor het verstrekken van informatie aan De Telegraaf over de Irak-oorlog en over het bezoek van de dalai lama aan Nederland. De rechtbank in Haarlem sprak hen in eerste aanleg nog volledig vrij vanwege onrechtmatig bewijs. Het hof in Den Haag kwam wel tot een veroordeling.

PvdA zwijgt, oppositie hoont om Zijlstra

De irritatie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over oproepen om meer geld uit te geven leidt tot hoongelach bij de oppositie. Coalitiepartner PvdA zwijgt juist in alle talen. "De PvdA wil niet reageren", is de afgemeten respons van de woordvoerder van PvdA-leider Diederik Samsom.

Zijlstra liet zich woensdag in De Telegraaf ontvallen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), maar ook premier en partijgenoot Mark Rutte moet stoppen met oproepen om meer geld uit te geven. "Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken", aldus Zijlstra.

PVV-leider Geert Wilders reageert honend en noemt de uitlatingen van Zijlstra hypocriet. "Zijlstra boos? Wie verhoogde de btw, de inkomstenbelasting en het eigen risico? De belastingheks? Oh nee, Zijlstra van de VVD!", twittert de PVV-leider.

ChristenUnie-leider Arie Slob reageert geprikkeld. "Meer dan zeshonderdduizend werklozen en de coalitie begint elkaar vanuit de media te beschieten. Fail", schrijft hij op Twitter. CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt het terecht dat Zijlstra kritiek uit op de 'mogen gratisbieroproepen' van Samsom.

Slotervaartziekenhuis lijdt miljoenenverlies

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft in 2012 een verlies geleden van 2,1 miljoen euro. Dat meldt Medisch Contact, een website voor artsen, woensdag op basis van het jaarverslag. Een jaar eerder boekte het ziekenhuis nog een winst van 5,2 miljoen euro. Het verlies wordt veroorzaakt door hogere uitgaven aan personeel en patiënten.

Het Slotervaart is al zes maanden inzet van een strijd tussen de aandeelhouders. Toch heeft dat geen gevolgen gehad voor de omzet van het ziekenhuis, die met ruim zes procent steeg naar 145 miljoen euro. Tegelijkertijd stegen ook de personeelskosten en patiëntgebonden kosten fors, met respectievelijk 4,7 en 7,4 miljoen euro.

Duitse inflatie loopt op naar 1,8 procent

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in juni gestegen naar 1,8 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit de definitieve cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

Het inflatiecijfer komt overeen met de eerste raming en de verwachtingen van economen. De inflatie ligt daarmee iets hoger dan in mei, toen prijzen nog 1,5 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

De Duitse inflatie volgens de Europese rekenmethode bedroeg in juni 1,9 procent. In Nederland kwam de geldontwaarding berekend volgens de EU-definitie fors hoger uit op 3,2 procent. De hoge Nederlandse inflatie is vooral het gevolg van de btw-verhoging in oktober vorig jaar.

To The Wonder

De dromerige sequenties in To The Wonder hebben weliswaar minder magie dan in zijn voorgaande films, maar ook een mindere film van Malick is nog altijd het aanzien meer dan waard. Voorwaarde daarbij is dat je je als kijker open moet kunnen stellen voor de dromerige plot. Door de kenmerkende stijl van Malick is To The Wonder eenvoudig te vergelijken met zijn voorgaande films. De eenvoudige conclusie die daaruit getrokken kan worden is dat To The Wonder goed is, maar minder goed dan de rest van zijn oeuvre.

Voormalig supertalent Dos Santos naar Villarreal

Villarreal heeft dinsdag het voormalige supertalent Giovani dos Santos overgenomen van Mallorca. De 24-jarige Mexicaan tekent een vierjarig contract, laat de promovendus weten.

"Ik ben erg blij om met deze stap in mijn carrière te nemen", zegt Dos Santos, die vorig jaar al op het punt stond bij Villarreal te tekenen. Degradatie naar de eerste divisie gooide toen roet in het eten.

Dos Santos begon zijn carrière als veelbelovend talent bij FC Barcelona. Daar kon hij het echter niet waarmaken, waarna Tottenham Hotspur hem aantrok. In Londen slaagde hij echter ook niet. Na huurperiodes bij onder meer Galatasaray en Racing Santander streek hij vorig jaar neer in Mallorca.

The Impossible

Hoewel de zet van Bayona om als eerste regisseur de tsunami van 2004 te verfilmen een gedurfde is geweest, is The Impossible minder indrukwekkend dan de ramp zelf. Het geheel mist samenhang, ondanks dat er genoeg pluspunten te vinden zijn en de vormgeving zeer fraai is: er had simpelweg veel meer in gezeten. De dvd zelf is wel een uitstekende uitgave: voorzien van een slipcase zijn er genoeg extra’s te vinden die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan de film.

Dolfijn blijkt meisje

Het pasgeboren dolfijntje in het Dolfinarium is een meisje. Dat heeft het Dolfinarium woensdag laten weten. De geboorte van het tuimelaartje gebeurde toevallig vlak voor de glaswand van de onderwaterruimte, waardoor deze goed zichtbaar was en gefilmd kon worden. Dat filmpje is op internet talloze keren bekeken.

De dolfijn werd zaterdagavond geboren. Volgens het zeezoogdierenpark maken moeder Maaike en dochter het nog steeds goed en zijn ze voor het publiek te zien. Een naam heeft het meisje nog niet; die mag het publiek verzinnen.

Het is het eerste vrouwtje dat is geboren in het Dolfinarium in 4 jaar. De laatste, Lelie, werd geboren in 2009. De jaren daarop volgden er vijf mannetjes. King, geboren op Koninginnedag 2012, was tot nu toe de jongste dolfijn.

Dit jaar verwacht het Dolfinarium overigens nog twee dolfijntjes: Nienke is uitgerekend in augustus en dolfijn Molly rond de Kerst.

Tuimelaartje blijkt een meisje
Tuimelaartje blijkt een meisje (Foto: ANP)

Monniken uit klooster gezet om drugsgebruik

De boeddhistische autoriteiten in Thailand hebben 32 monniken het habijt ontnomen. Bij een onaangekondigde drugstest in hun klooster bleek dat zij verdovende middelen hadden gebruikt. Zij zijn naar een verslavingskliniek overgebracht, meldden lokale media woensdag.

De invallen hadden plaats in 27 kloosters in de plaats Ban Mo, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok. Twee van de betrapte monniken waren abt van hun klooster en waren al meer dan 15 jaar monnik.

De laatste jaren zijn er diverse schandalen geweest over monniken die er een luxueus leven op na bleken te houden. Ongeveer 95 procent van de inwoners van Thailand is boeddhist.

Hans Klok is blij

Hans Klok is gelukkiger dan ooit. De nieuwe show van de 44-jarige illusionist gaat volgende week in première in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, waarna een toer door Nederland en internationale optredens volgen. Bovendien is hij weer samen met zijn Australische vriend.

"Het geluk dat ik nu voel, wil ik tot op hoge leeftijd vasthouden", zegt hij woensdag in het AD. "Toen James onlangs voor werk naar Nederland kwam, schoot cupido weer raak. Hij is gebleven en we wonen weer samen."

Tegen één ding ziet Klok echter wel op: ouder worden. "Als mijn lijf de inspanningen niet meer trekt, stop ik direct. Ik wil geen Whitney Houston worden die nog concerten gaf terwijl ze haar kunstje was verleerd."

Oud-rechter wil tonnen van justitie

Oud-rechter Pieter Kalbfleisch wil een schadevergoeding van enkele tonnen van justitie. Hij stelt dat hij ten onrechte door het Openbaar Ministerie is vervolgd. "Ik wil mijn onkosten vergoed hebben en wellicht immateriële schade", zegt hij woensdag in een interview in De Telegraaf.

Kalbfleisch sluit verder acties tegen Jan Poot, de oprichter van projectontwikkelaar Chipshol, en NRC Handelsblad niet uit. De krant is volgens hem onzorgvuldig omgegaan met door Poot gelekte justitiële stukken. Poot beschuldigde hem daarnaast in grote advertenties in onder meer Trouw en het Haarlems Dagblad van corruptie.

De oud-rechter werd vorige maand definitief vrijgesproken van meineed. Hij en zijn collega Hans Westenberg werden ervan verdacht onder ede valse verklaringen te hebben afgelegd in de geruchtmakende Chipshol-zaak over de vraag of ze bevriend waren en of ze met elkaar over de zaak hebben gesproken. De zaak draaide om een conflict tussen Chipshol en Schiphol over de ontwikkeling van grond rondom de luchthaven.

Kalbfleisch en Westenberg werden vrijgesproken omdat er te weinig bewijs op tafel lag. Het OM had tegen de oud-rechters een voorwaardelijke gevangenisstraf van enkele maanden en 240 uur werkstraf geëist.

'Zwanger kind is volwassen'

De Chileense president vindt een 11-jarige meisje dat door haar stiefvader werd verkracht en bezwangerd 'bedachtzaam en volwassen'. President Sebastian Piñera prees het meisje omdat ze tijdens een televisieinterview liet weten dat ze het kind wil houden.

Piñera's commentaar maakte een golf van woedende reacties los op sociale media. Door het nieuws over de kinderzwangerschap is in Chili, dat er een uiterst conservatieve medische ethiek op nahoudt, een verhit debat over abortus opgelaaid.

Sinds de dictatuur van generaal Pinochet mogen zwangerschappen, zelfs als ze het gevolg zijn van een verkrachting of gevaarlijk zijn voor de moeder, niet worden afgebroken. De regering-Piñera is mordicus tegen versoepeling van het abortusbeleid.

Het zwangere meisje werd twee jaar lang meermalen verkracht door de partner van haar moeder. Hij is gearresteerd en heeft bekend. Haar moeder verbijsterde de Chilenen onlangs toen ze het voor haar partner opnam. Diens seks met haar dochtertje was met wederzijdse instemming, beweerde ze.

"Het is straks net of ik een levende pop in mijn armen heb", zei het meisje onlangs op televisiezender Canal 13. "Ik zal heel veel van de baby houden, ook al is het van die man die me pijn heeft gedaan."

Wilde achtervolging in Zeeland

Een ramkraak in Middelburg is woensdagochtend uitgelopen op een wilde achtervolging door Zeeland. Daarbij zijn twee vluchtauto's gecrasht, politieauto's geramd en hebben agenten schoten gelost. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De daders zijn te voet ontkomen, meldt de politie.

De inbrekers sloegen even voor 04.30 uur toe bij een elektronicawinkel aan de Mortiereboulevard in de Zeeuwse stad. Een oplettende getuige schakelde de politie in, waarna een klopjacht ontstond. Bij Zoutelande crashte de eerste vluchtauto, even later raakte bij de A58 ook een tweede auto van de weg.

Een derde vluchtauto wist België te bereiken na bij Axel door een politieblokkade te zijn gereden. Daar is door agenten op het voertuig geschoten. In België is de achtervolging door Belgische agenten voortgezet.

Op de vluchtroute zijn dozen met apparatuur gevonden, die vermoedelijk zijn buitgemaakt bij de inbraak. De politie is nog op zoek naar de daders die in Nederland zijn ontkomen. Een daarvan is mogelijk Engelstalig en is mogelijk nat door een vlucht door het water.

Onveilige barbecuers massaal naar brandwondencentra

De brandwondencentra in Nederland hebben de handen deze week vol aan mensen die gewond zijn geraakt tijdens het barbecuen. In de afgelopen dagen liepen meerdere mensen zeer ernstige brandwonden op doordat ze bijvoorbeeld spiritus op de gril gooiden. Dat schrijft Spits woensdag.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Brandwondenstichting kon het brandwondencentrum in Groningen de drukte in het afgelopen weekend bijna niet aan. "Alle bedden zijn daar bezet en er moesten extra mensen opgeroepen worden om de slachtoffers meteen te kunnen opereren", aldus de zegsvrouw.

"In totaal zijn er in heel het land afgelopen weekend tien patiënten met zeer ernstige brandwonden opgenomen. Dat is echt heel veel. Meestal komt het helemaal niet voor", aldus de de stichting in de krant.

De zomer is net als december een traditioneel piekmoment voor de drie brandwondencentra. Ieder jaar raken ongeveer 75 mensen ernstig verbrand door steekvlammen veroorzaakt door brandbare vloeistoffen.

'Miljardenbezuiniging pensioenen in gevaar'

De nieuwe pensioenregels leiden niet tot de bezuiniging van drie miljard die het kabinet heeft voorzien. De premies voor deelnemers gaan door de plannen omhoog in plaats van omlaag. Dat schrijft de NOS woensdag. Het pensioensysteem met een nieuwe berekening van de premies moet 2015 ingaan.

Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP berekent dat de overheid als werkgever honderden miljoen meer moet betalen doordat de premie omhoog gaat. Ook andere fondsen verwachten volgens de NOS dat de premie fors kan oplopen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gaat tot nu uit van een meevaller voor de overheid.

Het kabinet wil op termijn 2,9 miljard bezuinigingen door de pensioenopbouw en de premie te verlagen. "De bezuinigingen die het kabinet wil realiseren worden door de nieuwe regels weer ongedaan gemaakt", zegt een betrokkene tegen de NOS.

Irak werkt niet mee aan gedwongen terugkeer

Irak is vooralsnog niet van plan om mee te werken aan de gedwongen terugkeer van vluchtelingen uit Nederland. Dat is de conclusie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) na een bezoek aan het land. Tegenover de NOS laat hij weten dat het een 'kwestie van een lange adem is'.

Irak weigert mee te werken aan de gedwongen terugkeer van Irakezen die in Nederland tevergeefs asiel aanvroegen. Dat is niet veranderd na het bezoek van Teeven. "Het zijn intensieve gesprekken geweest omdat Irak er niet enthousiast over is", zei hij bij terugkomst.

Wel is er volgens Teeven 'bereidheid om op voorzichtige schaal medewerking te verlenen', zo zegt hij tegen de NOS. Maar dit betekent nog niet dat de Irakezen die gedwongen terugkeren welkom zijn in Irak.

FIA: strengere regels in pits

Autosportfederatie FIA wil per direct de regels die gelden in de pitsstraat aanscherpen. Reden hiervoor is dat afgelopen zondag op de Nürburgring een cameraman geraakt is door een niet vastgezet wiel van de Red Bull van Mark Webber. Hij liep hierbij verwondingen op en zal naar verwachting volledig herstellen.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet al weten dat zijn cameramensen vanaf nu niet meer door de pits mogen lopen, maar alleen vanaf de pitmuur mogen filmen. De FIA heeft deze maatregel overgenomen, waardoor er in de kwalificaties en races alleen marshals en teampersoneel zich in de pitsstraat mogen bevinden.

Verder wil de FIA dat de snelheid in de pits tijdens de race omlaag gaat van 100 naar 80 kilometer per uur. Ook moet al het personeel dat tijdens een pitsstop aan de auto werkt een helm gaan dragen. Deze beide maatregelen waren al voor 2014 aangekondigd, maar zullen nu zo snel mogelijk ingevoerd worden. Daarom is er contact opgenomen met de World Motor Sport Council dat erover moet stemmen.

Callejon van Real Madrid naar Napoli

Jose Callejon verruilt Real Madrid voor Napoli. De 26-jarige aanvaller ondergaat woensdag een medische keuring, melden de Napolitanen. Door de grote concurrentie bij Madrid kon hij in de Spaanse hoofdstad lang niet altijd op een basisplaats rekenen.

Napoli versterkte zich deze transferperiode al met oud-PSV'er Dries Mertens. Aan het vertrek van steraanvaller Edinson Cavani lijkt weinig te doen. Naar verluidt vertrekt de Uruguayaan naar Paris Saint-Germain.

Het was dinsdag druk op de Italiaanse transfermarkt. Mauro Icardi verruilde Sampdoria voor Internazionale. De 20-jarige spits scoorde afgelopen seizoen elf goals voor Sampdoria, dat op zijn beurt Manolo Gabbiadini mocht verwelkomen. De eenmalig Italiaans international stond onder contract bij Juventus, maar brak afgelopen seizoen door tijdens een huurperiode bij Bologna.

Juventus kreeg voor Gabbiadini naast een financiële vergoeding nog meer terug in de vorm van de 22-jarige aanvaller Simone Zaza. De landskampioen verhuurt hem komend seizoen aan promovendus Sassuolo.

Hummingbird

Jason Statham, de moderne actieheld. Met een stalen gezicht verscheidene mannen in elkaar rammen, zonder veel moeite. Dát is Statham. Maar in Hummingbird (debuutfilm van Steven Knight, schrijver van Clash of the Titans 3) laat hij toch een andere kant van zichzelf zien. Uiteraard heeft hij weer de kenmerkende actiescènes, maar Knight durft het aan om Statham dieper te laten gaan dan het stereotype actieheld.

Foto's: Festival De Beschaving

Festival De Beschaving, een intiem dagfestival in de Botanische tuinen in Utrecht, vond dit jaar plaats op zaterdag 6 juli. Een ontdekkingsfestival, zo noemt men het. Verwonderen en vooruitkijken. Naast muzikale namen als Andy Burrows, Alphabeat, De Jeugd van Tegenwoordig en Kensington is er op het festival veel ruimte voor wetenschap in het Cirque de la Science. Van leven op Mars en goochelen met geld tot aan robots met visie en het temmen van tumoren.

Soepelere regels Guantanamo tijdens ramadan

Ter gelegenheid van de ramadan worden meer gevangenen op Guantanamo overgeplaatst naar een gemeenschappelijk verblijf. Hongerstakende gevangenen komen voor de maatregel, die deel uitmaakt van de gebruikelijke coulance tijdens de islamitische vastenmaand, niet in aanmerking.

Cipiers van de Amerikaanse terroristengevangenis kwamen in april in aanvaring met gedetineerden die protesteerden tegen hun overplaatsing naar eenmanscellen. Door het oproer gingen nog meer gedetineerden in hongerstaking tegen het strenge gevangenisregime. Inmiddels weigeren 105 van de 166 gevangenen te eten.

Gevangenisartsen hebben bepaald dat tientallen hongerstakers zo veel gewicht hebben verloren dat hun via een sonde vloeibaar voedsel moet worden toegediend om te voorkomen dat ze overlijden. Tijdens de ramadan gebeurt dat alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang, verklaarde het leger eerder.

Senaat stuurt prostitutiewet terug

De fors uitgeklede prostitutiewet van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt op zijn vroegst in juli volgend jaar ingevoerd. De registratieplicht en de vergewisplicht, twee belangrijke peilers van het aanvankelijke wetsvoorstel, zijn geschrapt. De Eerste Kamer stuurde Opstelten dinsdag terug naar de tekentafel.

De prostitutiewet behelst nu alleen nog een vergunningenstelsel voor seksbedrijven en de verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar. De prostituees hoeven zich niet verplicht te laten registreren en ook de vergewisplicht, die de hoerenloper opdraagt om zelf na te gaan of de vrouw die hij bezoekt wel legaal werkt, gaat niet door.

Opstelten moet nu met een nieuw, en flink uitgedund plan, opnieuw naar de Tweede Kamer. Pas als die ermee heeft ingestemd behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel weer.

Hotelkamers en maaltijden voor brandend Nevada

Casino-eigenaars in Las Vegas bieden evacués uit door natuurbranden bedreigd gebied ten noordwesten van de Amerikaanse gokstad hotelkamers aan. De duizenden brandweerlieden die in Nevada tegen de vlammen vechten krijgen gratis maaltijden van restaurants in de woestijnstaat.

Even ten noordwesten van Las Vegas is al een gebied ter grootte van Manhattan in vlammen opgegaan. In het noorden van Nevada woedt een nog grotere brand. Beide streken zijn dunbevolkt, en vooralsnog zijn er geen huizen in de as gelegd.

De brandweer rekent erop dat het minstens tot volgende week duurt voor zij de branden meester is.

Gilbert verlengt bij BMC

Philippe Gilbert rijdt ook de komende jaren voor BMC Racing Team. De regerend wereldkampioen verlengde zijn contract tot en met 2016. Dat meldt BMC.

Gilbert kwam vorig jaar over van Omega Pharma-Lotto. Na een meer dan uitstekend 2011 viel hij in 2012 terug, maar won hij wel het WK.

Gilbert vind de klassiekers het belangrijkst. "Ik heb daar een erg sterk team voor, dus daar ga ik mij in de toekomst op focussen", stelt hij. "Ik denk dat de eendagskoersen mijn specialiteit zijn." Hij won de afgelopen jaren onder meer de Amstel Gold Race (2x), Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije (2x).

Het verdedigen van zijn wereldtitel noemt hij daarnaast een groot doel. "Ik ben daar al over aan het nadenken. Mijn ambitie is om de Tour in goede conditie af te maken en dan naar de Vuelta te gaan en weer beter te worden."

Inkomen bestuurder afgetopt vanaf 2015

De inkomens van bestuurders die met belastinggeld worden betaald, zullen vanaf 2015 al omlaag gaan. De bestuurders mogen dan hooguit zoveel verdienen als een minister, in plaats van de nu geldende 130 procent van een ministerssalaris. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer.

De minister verwacht dit najaar over het nieuwe wetsvoorstel te kunnen overleggen met werkgevers, gemeenten en provincies. Daarna gaat het stuk naar de Tweede Kamer. In 2017 moet een andere wet klaar zijn, waardoor de nieuwe inkomensregels niet alleen gaan gelden voor de hoogste bestuurders, maar voor alle medewerkers in de publieke en semipublieke sector.

Inkomen bestuurder vanaf 2015 afgetopt
Inkomen bestuurder vanaf 2015 afgetopt (Foto: ANP)

Veteraan Schwarzer tekent bij Chelsea

Mark Schwarzer speelt komend seizoen bij Chelsea. De 40-jarige doelman tekende dinsdag een eenjarig contract, melden de Londenaren. Schwarzer was transfervrij nadat Fulham besloot zijn contract niet te verlengen.

De Australische international noemt Chelsea een fenomenale club. "Het is een van de grootste en beste clubs ter wereld, en het is een eer om voor Chelsea te tekenen", zegt hij. "Het kostte ze niet veel moeite me over te halen om hier te komen." Bij Chelsea wordt hij waarschijnlijk de stand-in van Petr Cech.

Schwarzer brak door bij Middlesbrough, waar hij vanaf 1997 liefst elf jaar onder de lat stond. Afgelopen seizoen werd hij de eerste buitenlander die meer dan vijfhonderd Premier Leagueduels op zijn naam heeft staan. De 108-voudig international hoopt volgend jaar met de Australische selectie mee te reizen naar het WK in Brazilië.

Man zeikt zichzelf dood

We hebben er weer een kandidaat voor de Darwin Award bij! Een 30-jarige New Yorker heeft zichzelf letterlijk doodgezeken. De beste man is geëlektrocuteerd toen hij op de rails van de metro piste.

Matthew Zeno was ladderzat afgelopen maandag. Om 3 uur 's nachts moest hij hoognodig de aardappels afgieten. Hij opende zijn gulp en plaste op de derde rail van de metrolijn in Brooklyn.

Dat had zeikende Zeno beter niet kunnen doen, want *BZZZZT*, hij kreeg vele duizenden Volts door zijn sabbelsabel. Zijn geschokte kameraad probeerde de arme drommel nog te redden. Maar ook hij kreeg een enorme opdonder.

De beide heren werden overgebracht naar een ziekenhuis. Zeno werd daar even later doodverklaard. De toestand van zijn mattie is gelukkig stabiel.

[Tour] Veelers: "Val was schuld van Cavendish"

Tom Veelers wijt zijn harde val tijdens de touretappe aan Mark Cavendish. Het Engelse sprintkanon gaf de Nederlander van Argos-Shimano vlak voor de finish een flinke beuk. Cavendish gaf na afloop aan Veelers niet met opzet te hebben geduwd. "Dat neem ik maar van hem aan", zei de Twentenaar tegen de NOS.

Veelers hield slechts schaafwonden over aan de val. "Ik ga maar uit van het goede in de mens", zei hij over de uitleg van Cavendish. "In de sprint was het een beetje worstelen. Als iedereen zijn lijn houdt kan het gewoon in goede banen lopen."

Boze tongen beweerden na afloop dat Veelers voor zijn ploeggenoot Marcel Kittel opzettelijk in de baan van andere renners ging zitten om ze geen kans op een goede sprint te geven. "Nee, ik heb niet op de baan achter Kittel gelet", ontkende Veelers die aantijgingen. De Duitser ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor.

Feyenoord pleit nog vurig voor nieuwbouw

Een nieuw stadion is goed voor de toekomst van Feyenoord, geeft een economische impuls aan Rotterdam-Zuid en wordt een nieuw icoon voor de havenstad. Dat schrijft de club in een open brief "aan alle Rotterdammers" die woensdag onder meer in de gratis krant Metro werd gepubliceerd.

Feyenoord zet in het schrijven nog eens de belangrijkste argumenten voor nieuwbouw op een rij. De timing is niet toevallig: donderdag beslist de gemeenteraad van Rotterdam of de Nieuwe Kuip er komt. Het zal erom spannen: coalitiepartij D66 heeft al bekendgemaakt tegen te zullen stemmen vanwege de financiële risico's. In de plannen staat de gemeente voor 165 miljoen euro garant. Daarnaast moet de stad zo'n 70 miljoen euro uitgeven aan grond en infrastructuur.

Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vervult een sleutelrol. De partij heeft nog geen definitief standpunt naar buiten gebracht. Feyenoord hoopt vurig dat de raadsleden voor zullen stemmen. De club waarschuwt in de brief dat "onze prachtige stad en club onherroepelijk achterop raken" als de plannen niet doorgaan.

Vakantiebaantje moeilijk te vinden

Driekwart van de jongeren is van plan deze zomer te gaan werken, maar meer dan de helft (59 procent) kan geen vakantiebaantje vinden. Dit blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van FNV Jong.

Ruiméén op de vijf geeft aan dat zij steeds worden afgewezen bij sollicitaties. Verder zegt meer dan een kwart van alle jongeren dat zij ook bij hun oude vakantiewerkgever niet meer kunnen terugkeren. Die werkgevers kunnen dit jaar veelal geen extra krachten gebruiken tijdens de vakantieperiode.

Vakantiebaantje moeilijk te vinden
Vakantiebaantje moeilijk te vinden (Foto: ANP)

Politieke partijen krap bij kas

De onverwachte val van het eerste kabinet Rutte heeft vorig jaar diepe bressen geslagen in de partijkassen. Door de verkiezingscampagne sloten bijna alle politieke partijen 2012 af met een negatief resultaat. Alleen VVD, D66 en 50Plus wisten dat te voorkomen. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van een analyse van de jaarrekeningen.

Uit de cijfers blijkt volgens de krant dat de politieke partijen, mede door het hoge aantal verkiezingen, steeds krapper bij kas komen te zitten. Ze worden afhankelijker van giften, waardoor donateurs mogelijk gunsten kunnen afdwingen, stelt de krant. Sommige partijen moeten zelfs hun organisatie inkrimpen. Het CDA, PvdA en GroenLinks maakten vorig jaar de grootste verliezen met respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en negenhonderdduizend euro.

De partijen gaven voor hun campagne in 2012 in totaal 11,5 miljoen euro uit. Dat is ruim anderhalf miljoen meer dan de campagne in 2010. Van het totaalbedrag werd gezamenlijk 2,7 miljoen euro aan giften opgehaald. Koploper is de VVD, die bijna zevenhonderdduizend euro op wist te halen.

De VVD was ook de partij die het meeste geld in de campagne stopte: 3,2 miljoen euro. De PvdA volgt met 2,2 miljoen. CDA en SP gaven beiden 1,6 miljoen uit. In de gezamenlijke verkiezingskassen zat volgens de krant eind 2012 nog 5,8 miljoen euro.

De PVV wilde niet aan de analyse van het Financieele Dagblad meewerken.

[Tour] Renners aan de bak in tijdrit

De renners in de Tour de France wacht een individuele tijdrit van 33 kilometer. De vrijwel vlakke etappe gaat van start in Avranches en eindigt op de toeristische trekpleister Mont Saint-Michel net buiten de kust van Bretagne.

Geletruidrager Chris Froome hoopt zijn voorsprong op de concurrentie te vergroten. De Brit won vorig jaar brons in de individuele tijdrit op de Olympische Spelen en staat bekend als uitstekend tijdrijder. Op 1.25 minuten is Alejandro Valverde vooralsnog zijn grootste concurrent.

De overige concurrentie, onder wie Belkin-renners Bauke Mollema en Laurens ten Dam, zullen de schade vooral binnen te perken willen houden. Voormalig tourwinnaar Alberto Contador, in het verleden een uitstekende tijdrijder, is dit jaar minder in vorm. Hij staat in het algemeen klassement op 1.51 minuten van Froome.

Vanwege hun hoge positie in het algemeen klassement gaan Laurens ten Dam (4) en Bauke Mollema (3) pas laat van start: rond 16.45 uur. Lieuwe Westra van Vacansoleil gaat om 10.32 uur als eerste Nederlander van start. Dmitriy Muravyev bijt vier minuten eerder het spits af.

De laatste keer dat de finish van een touretappe op de Mont Saint-Michel lag won een Belg. Johan Museeuw was in 1990 de snelste in de massasprint.

Hotel korte tijd ontruimd na brand

Een hotel in Amsterdam is woensdagochtend korte tijd ontruimd geweest vanwege een brand. Ruim honderd gasten werden opgevangen op een nabijgelegen parkeerplaats. Na een uur konden ze weer terug naar bed, meldt de brandweer.

Het vuur bleef beperkt tot de telefooncentrale van het hotel in Amsterdam Zuidoost. Twee personeelsleden die het brandje probeerden te blussen ademden rook in en zijn door ambulancepersoneel behandeld.

Irritaties Zijlstra over roep om geld uit te geven

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra irriteert zich aan oproepen van de coalitie aan burgers om meer geld uit te geven. Hij vindt eerst dat de overheid het goede voorbeeld moet geven, zo zegt hij woensdag in De Telegraaf.

"Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken", aldus Zijlstra.

Zijlstra refereert onder meer naar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die vindt dat ouderen meer moeten uitgeven. Maar ook premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom moeten op hun woorden letten, vindt Zijlstra. "Als coalitie moeten we niet alleen maar roepen, maar laten zien dat het tekort wordt aangepakt en dat de afspraken uit de diverse akkoorden worden omgezet in beleid."

Haase en Schoorel ook door in Scheveningen

Robin Haase en Thomas Schoorel hebben dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. Haase, als eerste geplaatst, was met twee keer 6-4 de baas over Josselin Ouanna. Schoorel had meer moeite met Radu Albot: 2-6, 6-2 en 6-1. Jesse Huta Galung en Matwé Middelkoop wonnen eerder op de dag al.

Haase treft nu Ivan Sergeyev, de nummer 182 van de wereld. Dominik Meffert (193) is de tegenstander van Schoorel (330).

Voor Mark de Jong was de eerste ronde het eindstation. Leonardo Kirche versloeg de Nederlander met 6-3, 1-6 en 6-2.

FOK! wat een weer... Koeler en iets meer bewolking.

Een goede woensdagmorgen! De eerste tekenen dat er een kleine verandering in het weer zat aan te komen zagen we gisteren aan de daling van de temperatuur op het strand. Zandvoort moest toen al enkele graden inleveren en vandaag volgt ook de rest van het land. 

Het enige wat niet zal veranderen is dat het droog blijft. Wel is er wat meer bewolking aanwezig als er een zwak koufront passeert. In Limburg vinden we vanmiddag de minste bewolking, terwijl ook elders de bewolking dan weer langzaam oplost. Wat minder zon dus, en met maxima van 18 tot 24 graden ook wat minder warm. Op de Wadden wordt het zelfs niet warmer dan 16 graden en dit komt omdat de wind naar het noorden toe draait en daar ook kan toenemen tot vrij krachtig. Elders waait het iets minder hard.

Onweersbuien waren er gisteren volop. In ieder land rondom de Middellandse Zee onstonden ze en daar zaten heel stevige knapen bij. De bui die Toronto trof is ook het vermelden waard: daar viel 126 millimeter,

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloem
Klap, kom er maar in en vertel eens iets over deze prachtige bloem, wat tevens een schitterende foto is geworden.

 

 

 

 

 

GTA V heeft ruim duizend voertuigaanpassingen

Imran Sarwar, producer en lead mission designer voor Grand Theft Auto V, heeft aangegeven dat het spel meer dan duizend aanpassingsmogelijkheden heeft voor de voertuigen. Hij zegt dit in een interview met website Game Informer.

"Meer dan er een simpele extra optie van te maken waar spelers mee kunnen experimenteren, wilden wij het uitbreiden en op een dermate diepe manier integreren dat het echt een onderdeel wordt van de speelbare wereld in het spel", zegt Sarwar. "Sommige missies zullen je ook vragen om je voertuig op een bepaalde manier aan te passen, maar we hebben de voertuigaanpassingen over het geheel ook een stuk uitgebreider gemaakt dan in San Andreas."

Sarwar zegt in het interview ook dat de 'Pay and Spray' uit eerdere spellen niet terugkomt. In plaats hiervan kun je je auto of motor laten aanpassen bij LS Customs. Dit is een reeks winkels waarbij je in elke winkel alle aanpassingen die je wilt kunt laten uitvoeren.

"Je kunt je auto of motor naar binnen rijden, met de monteur praten en hem laten aanpassen", legt Sarwar uit. "Naast een hele reeks aan cosmetische aanpassingen zoals carrosseriekleur, getinte ramen, bull bars en gekleurde wielrook hebben we ook een aantal aanpassingen die de gameplay veranderen."

"Een aantal gameplayveranderende aanpassingen zijn remmen, kogelvrije banden en beplating, motorupgrades, klaxons en natuurlijk een algehele reparatie van je voertuig. Er zijn meer dan duizend aanpassingen in het spel. Als je klaar met met het aanpassen kun je er een foto van maken met de gsm in het spel en deze uploaden naar de Social Club."

Grand Theft Auto V komt 17 september uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Hackers gebruikten fout in Windows

Hackers hebben gebruik gemaakt van een foutje in besturingsprogramma Windows dat onlangs aan het licht werd gebracht door een medewerker van Google. Windows-uitgever Microsoft meldde dinsdag zonder in details te treden dat computers recentelijk doelwit zijn geworden van "gerichte aanvallen".

De onderzoeker van Google die de fout ontdekte, schreef er twee maanden geleden op persoonlijke titel een stukje over op internet. Hij kreeg stevige kritiek omdat hij concurrent Microsoft er niet eerst van op de hoogte had gesteld. Het bedrijf had daardoor niet de gelegenheid om de fout tijdig te herstellen met software-updates.

Microsoft wilde dinsdag nog niet ingaan op de vraag of de medewerker van Google medeschuldig is aan de cyberaanvallen. De onderzoeker in kwestie had overigens in een ander blogbericht geklaagd dat het moeizaam communiceren was met de beveiligingsafdeling van Microsoft.

André Rieu zit Songfestival dwars

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar eerder plaats wegens André Rieu. Het festijn wordt in 2014 gehouden in Denemarken op 6, 8 en 10 mei, vroeger dan gebruikelijk. De reden daarvoor is dat de Nederlandse vioolvirtuoos een week later optreedt op een van de ideale locaties.

"Tot mijn grote verbazing hoorde ik dat vanochtend, ik wist nergens van", reageerde hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Wij toeren elk jaar in Denemarken en huren daar de zalen die daar beschikbaar zijn af. Ze hebben mij helemaal niet gevraagd of ík misschien de data wilde veranderen."

Rieu staat overigens best open voor een gesprek met de organisatie van het Eurovisie Songfestival. "Ze kunnen me bellen om te kijken of we de datum kunnen veranderen."

Danny Vera (VI) trouwt deze zomer

Danny Vera belooft deze zomer eeuwige trouw aan zijn vriendin Escha Tanihatu. De rocker, die de muziek van het praatprogramma Voetbal International verzorgt, ging vorig jaar voor de actrice en presentatrice op zijn knieën in Disneyland.

"We eindigden de dag op het kasteel van Doornroosje en daar werd ik gevraagd", vertelde Tanihatu dinsdagavond in RTL Boulevard. "Daar gaat mijn rock-'n-roll-imago", reageerde Vera.

"Ik vond het tijd eigenlijk", vervolgde hij. "Na negen jaar dacht ik: ik vind het toch wel leuk dat je mijn vrouw wordt." De grote dag vindt plaats op 31 augustus.

Val Mariah Carey behoorlijk serieus

Mariah Carey heeft meer letsel overgehouden aan haar val tijdens opnamen van een nieuwe clip. Het was al bekend dat de schouder van zangeres uit de kom was geschoten, maar ze heeft naar nu blijkt ook een rib gebroken. "Het is behoorlijk serieus", zegt haar man Nick Cannon.

"Ik wilde met haar naar het ziekenhuis gaan, maar ze zei: jij gaat terug naar binnen en maakt die videoclip af", vertelt Cannon, die de regie van de video voor zijn rekening nam, in het tv-programma Today. Carey stond de volgende ochtend gewoon weer op de set om de clip af te maken.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.