Politie: eerder einde controle A13 was beter

Een controle van de politie bij Delft donderdagmiddag had achteraf gezien eerder moeten worden opgebroken. Tot dat oordeel komt de landelijke eenheid van de politie donderdagavond zelf. Op de A13 was sprake van een file. Die stond er volgens de politie al wel, maar door de aanwezigheid van het flitsteam loste die niet op, aldus de landelijke eenheid. Op de snelweg heeft volgens de ANWB een file van tien kilometer gestaan.

Hoewel tijdens de controle ook werd gekeken naar de snelheid van het passerende verkeer, was de controle vooral gericht op het checken van kentekens. Daarbij kijkt de politie of kentekens van passerende voertuigen voorkomen in hun systemen. "We staan daar wel vaker om kentekens te controleren. Op die route komen vaak interessante kentekens langs", aldus een politiewoordvoerder.

In principe is het volgens de zegsvrouw beleid dat als een file ontstaat, de controle wordt verstopt of verplaatst. "We willen niet bijdragen aan drukte op de weg."

Een verzoek van Rijkswaterstaat donderdag om de controle, die aan het einde van de middag plaatsvond, op te breken werd in dit geval echter niet direct ingewilligd. De zegsvrouw stelt dat dit kwam door een inschattingsfout. "Verschillende mensen overleggen erover. Aanvankelijk vond iemand het belang van de controle groter dan de doorstroming, een andere persoon later echter niet."