Stofzuiger afleiding brein aanslagen VS

In de kelder van een geheime CIA-gevangenis in Roemenië deed Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen in de VS op 11 september 2001, een opmerkelijk verzoek aan zijn bewakers. Mocht hij een stofzuiger gaan ontwerpen? De leiding van de gevangenis, alleen bekend onder de codenaam Britelite, stond het hem toe. "We wilden niet dat hij gek werd", aldus een voormalige CIA-werknemer die anoniem wil blijven.

Mohammed kwam in 2003 in Roemenië terecht toen een soortgelijke geheime gevangenis in Polen, waar hij tot dan toe had vastgezeten, gesloten werd. Daar was Mohammed hardhandig ondervraagd door de CIA. Hij moest bijvoorbeeld een keer 180 uur lang wakker blijven. Waterboarding, gesimuleerd verdrinken, werd 183 keer op hem toegepast. Mohammed bekende een lange loopbaan als moslimterrorist binnen Al Qaida. Toch had de CIA geen langetermijnplan voor hem.

Van de andere kant zou zijn kennis nog wel eens nuttig kunnen blijken. Dus moest Mohammed niet alleen in leven blijven, hij moest ook helder van geest zijn. In Roemenië vertelde Mohammed CIA-officieren urenlang over de jihad, zijn jeugd en zijn familie onder het genot van thee en koekjes. Van zijn ondervragers kreeg hij studieopdrachten. Als hij zijn huiswerk goed had gedaan kreeg hij Snickers als beloning.

Mohammed kreeg ook boeken te lezen. De Harry Potter-serie kon hem bijzonder bekoren. In 2006 werd Mohammed overgebracht naar de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Daar zit hij nog steeds en, voor zover bekend, in goede gezondheid. Ook geestelijk. Desgevraagd liet de CIA weten dat de bouwtekeningen voor de stofzuiger, 'als die al bestaan', onderdeel vormen van de operationele archieven van de dienst en dus niet vrijgegeven kunnen worden.