OM wil alsnog geld van relschoppers Haren

Tegen tien verdachten van betrokkenheid bij de Facebookrellen in Haren in september zijn donderdag in hoger beroep werkstraffen en (voorwaardelijke) celstraffen geëist. Justitie wil ook dat de verdachten vijfhonderd euro in een schadefonds storten.

Het Openbaar Ministerie eiste de hoogste straf, een celstraf van 42 dagen waarvan 26 voorwaardelijk, tegen een Groninger. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. Tegen een man uit Smallingerland werd een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist en een werkstraf. De rest krijgt als het aan justitie ligt werkstraffen van tachtig of zestig uur.

Voor de rellen hebben tientallen mensen terechtgestaan. Een aantal verdachten ging, net als justitie, in hoger beroep. Justitie was het in sommige gevallen niet eens met de straf omdat de politierechter op de eerste zittingen in oktober de eis niet overnam dat verdachten geld moesten storten in het schadefonds. Er waren toen nog te veel onduidelijkheden over het fonds, aldus de rechtbank destijds.

Sommige verdachten hebben inmiddels uit eigen beweging geld gestort in het fonds dat bedoeld is om gedupeerde inwoners van de Groningse plaats te compenseren. Hun zaken zijn daarmee afgedaan.

Vrijdag wordt het hoger beroep van nog vier verdachten behandeld. Het gerechtshof in Leeuwarden doet naar verwachting 25 juli uitspraak.