Publieke omroep gaat actievoeren

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil actievoeren tegen de voorgestelde extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de publieke omroep. Overleg over de inhoud van de acties, die in de herfst moeten worden gevoerd, vindt momenteel plaats. Dat meldt een woordvoerder van de NPO donderdag. "De acties worden in ieder geval publieksvriendelijk", zegt hij.

In de herfst wordt besloten of de maatregel wordt ingevoerd. Welke omroepen deelnemen aan de protesten is nog niet bekend. Wel weet de NPO-zegsman te vertellen dat 'iedereen bij de publieke omroep' de acties ondersteunt.

De overheid wil, naast de al opgelegde bezuiniging van tweehonderd miljoen euro, nog eens honderd miljoen euro extra op de publieke omroep bezuinigen. Dat gaat veel te ver, vindt de woordvoerder. "We moeten nu de bezuiniging van tweehonderd miljoen euro doorvoeren. Dat is te merken aan de programmering en er worden mensen ontslagen." Met nog meer bezuinigingen vreest de NPO dat een brede publieke omroep niet meer mogelijk is.