[Tour] En dat is drie voor Kittel

De twaalfde etappe in de Tour de France, van Fougères naar Tours over 218 kilometer, is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Argos, die daarmee zijn derde ritzege deze Tour pakte, was Mark Cavendish in de eindsprint net te snel af. Christopher Froome behield het geel.

Na zes kilometer koersen gingen Gavazzi, Sicard, Flecha, Mori en Delaplace op avontuur, Hun maximale voorsprong was ruim acht minuten. Daarna nam de voorsprong langzaam af. Zo'n 45 kilometer voor de streep was de voorsprong nog een kleine drie minuten. Sicard geloofde er niet meer in en liet zich terugzakken.

Delaplace en Mori werden veertien kilometer voor de finish ingerekend. Gavazzi en Flecha bleven nog vooruit. Flecha sprong vervolgens weg terwijl Gavazzi werd teruggegrepen door het peloton. Flecha wist nog een tijdje vooruit te blijven, maar zes kilometer voor het einde was ook hij terug in het peloton.

De etappe mondde uit in een massasprint. 2,5 kilometer voor het einde vond er in het peloton nog een valpartij plaats. Onder meer Boy van Poppel, Henderson en Greipel kwamen met de grond in aanraking. In de eindsprint was het Cavendish die al vroeg aan kop ging en de eerste plek niet meer leek af te staan. Kittel ging hem echter net voor de streep nog voorbij.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG DUI 4.49:49
2 Mark Cavendish OME GBR z.t.
3 Pete Sagan CAN SLW z.t.
4 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
7 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
8 Yohann Gene EUR FRA z.t.
9 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
10 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.