'Asielbeleid voor Oeigoeren moet soepeler'

Nederland moet een humaner asielbeleid voeren ten opzichte van Oeigoeren uit China. Die oproep doen Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International vrijdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Volgens de organisaties lopen Oeigoerse vluchtelingen gevaar als ze worden teruggestuurd.

Volgens de hulporganisaties lopen Oeigoeren die worden teruggestuurd een hoog risico op willekeurige detentie, oneerlijke processen en marteling. Het doen van een asielaanvraag door een Oeigoer is voor de Chinese autoriteiten al voldoende om deze persoon aan te duiden als politieke vijand, schrijft Vluchtelingenwerk Nederland.

Teeven gaf eind april aan geen aanleiding te zien om het asielbeleid ten opzichte van Oeigoeren aan te passen. De hulporganisaties roepen nu de Tweede Kamer nu op druk uit te oefenen op de staatssecretaris.

In maart werd bekend dat twee tolken die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst werden ingezet waarschijnlijk informatie over Oeigoerse asielzoekers doorspeelden aan de Chinese autoriteiten. "Het feit dat de Chinese autoriteiten zulke inspanningen nemen om op de hoogte te blijven van asielaanvragen in het buitenland, bevestigt de zorgen die NGO's en deskundigen herhaaldelijk hebben geuit", aldus Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk.