3 procentseis blijft gelden voor Nederland in 2014

Nederland moet volgend jaar gewoon voldoen aan de Europese eis voor een maximaal begrotingstekort van drie procent. Het kabinet moet daardoor waarschijnlijk extra maatregelen nemen. Nederland krijgt alleen respijt van de Europese Commissie voor het te grote tekort in 2013. Frankrijk en Spanje krijgen wel twee jaar extra de tijd.

De Europese Commissie voorziet vrijdag in haar voorjaarsraming voor Nederland in 2013 en 2014 een begrotingstekort van 3,6 procent, als het kabinet geen extra maatregelen neemt. Eurocommissaris Olli Rehn zei in zijn toelichting ervan uit te gaan dat de Nederlandse overheid 'adequate maatregelen neemt'. Volgens Rehn heeft Nederland daar 'een goede traditie' in.

Het kabinet zette bij het sociaal akkoord extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro nog in de ijskast, hopende op extra economische groei. Volgens de prognose van Brussel verslechtert de economische groei van Nederland echter.

Waar eerst werd uitgegaan van een krimp dit jaar van 0,6 procent en een groei van 1,1 procent volgend jaar, wordt nu uitgegaan van respectievelijk 0,8 procent krimp en 1,1 procent groei. De economie had over 2013 en 2014 juist een procent extra moeten groeien om de bezuinigingen op de plank te kunnen houden.

De Europese Commissie komt later deze maand met de specifieke aanbevelingen voor afzonderlijke landen, waaronder Nederland. Rehn zegt daarbij vooral te zullen letten op het structurele tekort. Dat tekort, waarbij eenmalige uitgaven zoals de redding van SNS Reaal niet in worden meegenomen, komt volgens Brussel dit jaar uit op 2,6 procent.

Eerder was nog 1,6 procent voorspeld. Voor volgend jaar is de voorspelling echter 0,1 procentpunt beter dan eerder dit jaar, met 2,0 procent. Europa eist van landen met een begrotingstekort dat het structurele tekort elk jaar verbetert.