'Brussel wil miljardenheffing Chinese zonnepanelen'

Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht wil hoge importheffingen gaan opleggen op Chinese zonnepanelen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. Vorig jaar startte de Europese Commissie al een onderzoek of de panelen tegen dumpprijzen op de Europese markt worden gebracht. In 2011 importeerde de Europese Unie voor 21 miljard euro aan Chinese zonnepanelen.

De Europese zonnepanelenindustrie klaagde vorig jaar in Brussel al over de oneerlijke concurrentie uit China. De Gucht zou volgens Reuters nu een heffing van dertig procent over de panelen overwegen, wat neerkomt op een miljardenheffing.

De Gucht legt zijn voorstel volgende week woensdag voor aan zijn collega's in de Europese Commissie, waarna de lidstaten van de EU zich er over gaan buigen. Begin juni moet de heffing van kracht worden.

China is verreweg de grootste producent van zonnepanelen. De tweede economie ter wereld maakt 65 procent van alle panelen. Tachtig procent van de zonnepanelen die China exporteert, gaat naar de EU.

Het Europese onderzoek naar de dumpprijzen is naar verwachting rond het einde van dit jaar, of het begin van 2014 afgerond.