'Opheldering lot homoseksuele asielzoekers'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet ervoor zorgen dat homoseksuele asielzoekers zich veilig voelen in Nederland. Dat eist D66-Kamerlid Gerard Schouw vrijdag.

Hij heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het rapport van homobelangenvereniging COC Nederland, waaruit blijkt dat homoseksuele asielzoekers in Nederland vaak slecht worden behandeld. Ze zouden regelmatig te maken hebben met vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld. Medewerkers van immigratiedienst IND zouden onvoldoende bescherming bieden.

Schouw wil precies weten hoe het met de veiligheid van deze asielzoekers is gesteld. Ook wil hij uitleg over het optreden van de IND. "Ik maak me zorgen over een mogelijke nieuwe vertrouwensdeuk in het functioneren van de vreemdelingenketen in Nederland", zegt hij met een verwijzing naar de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

"Vluchtelingen van welke geaardheid dan ook moeten zich veilig kunnen voelen. Het is aan de staatssecretaris om daar voor te staan." Teeven moet spoedig laten weten wat hij gaat doen om het lot van homoseksuele asielzoekers te verbeteren, aldus Schouw.

Het COC riep donderdag ook al op tot optreden. Medewerkers van de IND zouden onder meer beter moeten worden getraind. De woordvoerder van Teeven was vrijdag niet meteen bereikbaar voor een reactie.