Indonesië pakt moslimextremisten op

De Indonesische politie heeft donderdagavond twee mannen opgepakt die van plan waren een aanslag te plegen op de ambassade van Myanmar in Jakarta. Het duo was op een motor onderweg naar hun doel. In een rugzak die ze bij zich hadden werden vijf zelfgemaakte bommen ontdekt.

De arrestatie werd vrijdag bekendgemaakt door brigade-generaal Boy Rafli Amar. De politie heeft al een door de twee gehuurde woning doorzocht. Daar werden nog meer spullen voor het maken van bommen gevonden. Een vrouw en kind die in het pand aanwezig waren werden voor verhoor meegenomen.

De twee, Ahmad Taufik (22) en Sefa Riano (29), wilden met hun geplande aanslag protesteren tegen de behandeling van de Rohingya- moslims in Myanmar. De laatste maanden zijn deze moslims, vooral wonend in de regio Rakhina, doelwit van gewelddaden begaan door de boedhistische meerderheid in Myanmar. Duizenden moslims hebben hun woongebied daardoor al noodgedwongen verlaten.

Vrijdag protesteerden honderden moslims bij de ambassade van Myanmar in Jakarta. Ze schreeuwden leuzen als 'wij willen jihad' en 'stop de genocide in Myanmar'. Ze werden in de gaten gehouden door zo'n tweeduizend man zwaarbewapende oproerpolitie. Pantserwagens en waterkanonnen stonden in straten in de buurt opgesteld.

De boedhisten in Myanmar beschouwen de Rohingya-moslims als illegale immigranten uit Bangladesh. Velen van hen zijn echter in Myanmar geboren en getogen.