Evenement: Groezrock 2013

Groezrock; het grootste punkrock festival van Europa vond dit jaar plaats op 27 en 28 april met nauwelijks regen en veel zon. Alle punk-, rock- en hardcore-liefhebbers uit binnen en buitenland reisden af naar het Belgische Meerhout.

Dit festival is vooral muziek georiënteerd. Er zijn vijf podia: drie grote tenten (Monster Energy, Impericon.com, Etnies) een tent voor akoestische optredens en het hele kleine MACBETH podium. Daarnaast is er een grote festivalmarkt en een tent voor alle merchandise. Bovendien kun je naar bmx stunts kijken bij een kleine ramp van Monster en is er een Monster tentje waarin je kan xboxen of een tattoo kunt laten zetten. Waar hardcore is, zijn veganisten en vegetariërs, dus ook veel eten voor hen. Ook speciaal biertjes zijn gewoon te krijgen. En contact met twitter of het thuisfront kun je gewoon via de gratis wifi over het hele terrein houden.

Foto's zijn van FOK!fotografe Michella Kuijkhoven.

Zaterdag 27 april

De dag begint al vroeg, met The Rocket, Buried in Verona en Crushing Caspars. Bij binnenkomst kun je een programma boekje, gratis oordoppen en een gezellig praatje halen bij de infostand. Gemoedelijk en gezellig is het. De dames vragen waarom ik Koninginnedag niet vier, want zij dachten dat dat in het weekend viel. De Belgen hier zijn meer koningsgezind dan wij.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven

Streetlight Manifesto is de eerste dansbare band op de Monster Energy stage van deze dag. Deze heren maken een heel leuk feestje van. Je neemt een beetje rock, een beetje ska en duizenden andere invloeden, zoals jazz, folk en funk, en je hebt een heel enthousiaste band inclusief enthousiast publiek. Enige minpuntje is dat er nauwelijks participatie is met het publiek, maar dat kan niemand wat schelen.

Obey The Brave bestaat pas sinds januari 2012, maar krijgt de Etnies stage vol tot buiten de tent. De heren geven een energieke metalcore show en stralen een en al plezier uit.

De zanger van de Zweedse hardcore band AC4 praat veel: “Ik heb maar songs voor 20 minuten, en ik sta ruim 40 minuten op het podium, dus ik maak nog een paar keer dezelfde grappen hoor.” Daarnaast spelen ze gewoon hardcore zonder moeilijke breaks. De vocalen zijn clean en de band is ondanks de vrij recente wisseling (in mei 2012 werd David Sandström vervangen) goed op elkaar ingespeeld. Het publiek mosht, stagedivet en maakt er een mooi hardcore feestje van.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven

Poppunkkers The Story So Far spelen hun tweede show op het Europese vasteland ooit en zijn erg blij dat ze dat op Groezrock mogen doen. Het publiek zingt uit volle borst mee en aan stagedivers geen gebrek in de Etnies tent. De band speelt met veel energie en krijgt het publiek lekker mee.

Samiam speelt melodische hardcore met punk invloeden. Ook hier worden alle liedjes weer uit volle borst meegezongen in de Impericon tent. Deze Amerikaans band bestaat al sinds 1988 en dat is aan alles te merken, toch staan ze pas voor het eerst op Groezrock. Dat is best vreemd gezien de kwaliteit van deze band.

Er is ook tijd voor grapjes en minder serieuze boodschappen, namelijk bij de band The Aquabats. In vreemde pakjes proberen deze heren punk te spelen, wat ze net niet helemaal lukt. Voorin is het een gekkenhuis, maar de tent is bij lang niet helemaal vol. De rest van het publiek neemt deze band niet serieus en doet gekke dansjes.

Daarna is het tijd voor Frank Turner’s And The Sleeping Souls. De stem van Frank Turner is prachtig en in combinatie met The Sleeping Souls komt het ietwat knullig over. De combinatie van punk en folk is rustig. Het publiek vindt het geweldig.

Akoestisch is helemaal hip anno 2013. Dus ook dat is hier te vinden. Met grote namen zoals Russ Rankin (ook wel bekend als zanger van Good Riddance), Scorpios en Dave Hause (zanger in The Loved Ones) is deze stage dan ook een groot succes. Deze heren laten zien dat je geen slechte zanger hoeft te zijn om in een succesvolle punkband te zingen.

Hatebreed staat tegenwoordig op elk festival. Dus ook op Groezrock. Deze snelle hardcore met metal gecombineerde muziek doet het goed bij het publiek, maar de zang is alles behalve clean. Hierdoor klinken alle nummers hetzelfde, maar dit kunstje doet het blijkbaar goed.

In de avond is het tijd voor de oude rotten van Pennywise. In de originele bezetting staan deze heren garant voor een goede punk rock show. De eerste keer vandaag staat de hele Monster Energy stage vol. Iedereen komt even genieten van deze heren.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven

Dat is heel anders bij de punk van Rise Against; de afsluiter van deze zaterdag. De tent staat bij lange na niet vol, maar net als bij alle shows van vandaag gaat het voorste gedeelte gigantisch uit zijn dak en zingt alles uit volle borst mee. De zang is niet altijd even clean, maar verder zijn de heren goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast communiceren ze veel met publiek. Er is een goede afwisseling tussen nieuwe en oude nummers. En na een show van bijna anderhalf uur houden deze mannen het voor gezien.

Zondag 28 april

De zon schijnt, overal liggen mensen op het gras te luisteren naar de muziek die vanuit de verschillende tenten te horen is. De tenten zijn rustiger, maar de sfeer is nog steeds even fijn als de dag hiervoor. De eerste vrouwen op het podium zijn gesignaleerd bij Old Man Markley. Deze band heeft veel plezier, met elkaar (zeven bandleden) en met het publiek. Het is vrolijke en snelle muziek die eigenlijk niet in het punk of ska of bluegrass hokje past. Het is één groot feest bij Etnies stage. Helaas is het vocaal niet geweldig, maar dat deert het publiek dus voor geen meter.

Nog meer energie krijg je bij Polar Bear Club. Snelle hardcore vanuit New York met een hele hoop stagedivers, veilig is het voorin niet echt. De zang is niet altijd even clean, maar de heren vermaken het publiek.

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven

Ook vandaag spelen er weer een aantal bandjes op MACBETH stage, een klein podiumpje waar een handjevol mensen voor passen. Toch is het heel druk bij Fights And Fires. De heren staan in het publiek, op het podium en geven een leuk showtje weg, De zanger vergeet zo nu en dan in de microfoon te zingen en schreeuwen, omdat hij in zijn andere hand een blik bier heeft. Het klinkt clean en oogt enthousiast.

Monster Energy stage is van de vergane glorie vandaag. De heren van Less Than Jake, The Used en Billy Talent zingen van verschrikkelijk vals tot net niet helemaal clean. Dat laatste is bij punk natuurlijk geen heel groot probleem. Maar zo vals dat het pijn doet aan je oren, dat gaat zelfs de gemiddelde bezoeker te ver, zoals bij The Used. Vergane glorie dus. 

Dan doet Bring Me The Horizon het in de Impericon tent ietsje beter. Maar het publiek lijkt er niet zo'n zin in te hebben. Er wordt om circlepits, wall of deaths en meer gevraagd, maar niemand lijkt te reageren, terwijl de rij voor de signeersessie van dezelfde band ellenlang was eerder die dag, viel deze show toch wat tegen. 

© FOK.nl / Michella Kuijkhoven

Gelukkig eindigt Groezrock en deze festivalzondag met Bad Religion. Geen vergane glorie, dus de ideale afsluiter.

De fotospecial van FOK!fotografe Michella Kuijkhoven bekijk je hier.