Musea zamelen spullen WO2 in

Bij een inzamelingsactie van spullen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag verschillende belangwekkende voorwerpen opgedoken. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork kwam een groot reclamebord binnen voor NSB-blad Volk en Vaderland. Het lijkt te gaan om een uniek exemplaar, meldt een woordvoerder.

Bewoners van een huis in Drenthe troffen het anderhalve meter brede bord bij hun verhuizing aan, maar durfden het lange tijd niet weg te doen uit angst om associaties met de NSB. Een andere schenking aan het kamp in Hooghalen betrof een naamplaatje van een man die er in 1944 werd geboren. Hij droeg het plaatje zijn hele leven mee in zijn portemonnee.

Ook de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen kreeg verschillende voorwerpen binnen. Zo ontving de instelling twee gedetailleerde en volgens een woordvoerder 'soms zelfs vermakelijke' dagboeken van een bij Leipzig te werk gestelde man en de medaille van de Groningse oorlogsheld Pop Dijkema.

"Spullen uit de Tweede Wereldoorlog hebben vaak een grote gevoelswaarde", licht een woordvoerder van het Verzetsmuseum Amsterdam de inzamelingsactie toe. "Schenking kan daarom moeilijk zijn." Persoonlijke waarde verdwijnt echter uiteindelijk. "Een museum maakt van een persoonlijk voorwerp erfgoed."

De inzamelingsactie vrijdag vond plaats bij de zestien musea en instellingen die zijn aangesloten bij de landelijke campagne Niet Weggooien! Ze houden zich allemaal bezig met de Tweede Wereldoorlog en wisselen schenkingen onderling uit, zodat alle voorwerpen op geschikte plekken terechtkomen.