CD: Phoenix - Bankrupt!

Al sinds het einde van de negentiger jaren is Frankrijk een trouw leverancier van de betere electronische popbandjes. Denk maar eens aan bandjes zoals Air, Daft Punk en Cassius. Het uit Versailles afkomstige kwartet Phoenix, brak in 2009 internationaal door met hun album Wolfgang Amadeus Phoenix en is nu vier jaar later terug, met een zeer aangenaam nieuw album getiteld Bankrupt!

Phoenix - Bankrupt

Voor hun nieuwste album ging Phoenix samen met producer Philippe Zdar (Cassius, Motorbass) de studio in, wat resulteerde in een album waarop vooral synthesizers een dominante rol spelen. Het album opent met de single 'Entertainment', een heerlijk stuk synthpop, waarbij we ons meteen in het Verre Oosten wanen. Het liedje ademt de sfeer van de tachtiger jaren uit, wat op zich niet zo vreemd is als je beseft dat de groep voor de opname van dit album, op Ebay voor een kleine 13000 euro een oude mixtafel kocht, waarmee ook Michael Jackson's Thriller werd afgemixt. Bij liedjes als 'Trying to Be Cool', 'S.O.S. In Bel Air' en het eerbetoon aan het mannenluchtje 'Drakkar Noir', doet het geluid van Phoenix denken aan de hits van Electric Light Orchestra, ten tijde van hun hitgevoelige album Discovery. Fijne popliedjes waarbij de synthesizer duidelijk het scepter zwaait.

De groep, bestaande uit zanger Thomas Mars, bassist Deck d’Arcy en de gitaristen Laurent Brancowitz en Christian Mazzalai maakt op zich zeer toegankelijke muziek, maar durft ook experimenteel uit de hoek te komen. Zo horen we in het bijna 7 minuten durende titelnummer een klankveld ontstaan, waar pioniers als Klaus Schulze of Philip Glass zich niet zouden schamen, om uiteindelijk in een prachtig dromerig popliedje te eindigen. Het spacende 'Bankrupt' is echter wel een beetje een vreemde eend in de bijt, op dit overwegend zeer poppy album. Al kabbelt 'Bourgeois', met Philippe Zdar achter het drumstel, ook heerlijk loom uit de speakers. Met het zomerse 'Oblique City' komt dan na dik 40 minuten een einde aan een sprankelend synthpop-album.

Naast de normale uitgave van het album, is er ook een Deluxe Edition van Bankrupt! uitgebracht, waarbij we naast het reguliere album, ook een tweede cd aantreffen getiteld The Bankrupt! Sessions. Het is vooral op dit schijfje, dat we het avontuurlijke karakter van de groep horen, in een verzameling van maar liefst 71 tracks. The Bankrupt! Sessions is een zeer bonte collectie outtakes en tegendraadse niemendalletjes, waarbij het leeuwendeel van de nummers onder de 1 minuut blijft hangen.

Met Bankrupt! heeft Phoenix een album gemaakt, die duidelijk op een breder publiek gericht is. Fans van het oudere werk van de groep, zullen bij het beluisteren van dit album wellicht even moeten wennen aan de nieuwe muzikale koers van de band. Liefhebbers van jaren tachtig synthpop zullen Bankrupt! van Phoenix zeker weten te waarderen.