PvdA eist garanties behoud Oranjehotel

De PvdA wil dat het Oranjehotel op een passende manier wordt bewaard, nu het kabinet de gevangenis in Scheveningen wil sluiten. Kamerleden Ahmed Marcouch, Pierre Heijnen en Jacques Monasch hebben daarover vrijdag vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), die ook de herdenking aan de Tweede Wereldoorlog in zijn portefeuille heeft. Ook de VVD vindt behoud van het Oranjehotel wenselijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de gevangenis de bijnaam Oranjehotel, vanwege de verzetsmensen die er werden opgesloten. Bekend zijn Doodencel 601, een van de dodencellen die in de oorspronkelijke staat is bewaard en het Poortje, van waaruit verzetslieden hun laatste gang maakten naar de nabijgelegen Waalsdorpervlakte, waar zij werden geëxecuteerd. Naast het Poortje hangt nu een gedenkplaat.

De PvdA'ers herinneren Van Rijn aan de toezegging van de toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) uit 2009 dat 'het Poortje, de Doodencel en de Gedenkplaat' bewaard zullen blijven. Deze plekken vormen namelijk 'de materialisering van gebeurtenissen en daden die wij niet mogen vergeten'. Ook mogen de plekken niet verloren gaan.

Het drietal wil weten of het huidige kabinet dit nog steeds onderschrijft en willen weten hoe het monument voor de toekomst bewaard blijft. Zo willen zij weten of het rijk bepaalde voorwaarden gaat stellen als de gevangenis na sluiting wordt overgedragen aan de gemeente Den Haag, zodat het Oranjehotel 'ook in de toekomst een passende omgeving zal kennen'. Ook willen ze weten welk bedrag het kabinet hiervoor ter beschikking stelt.

De Stichting Oranjehotel maakt zich ook zorgen over de toekomst en wil in overleg met het kabinet. Door de sluiting verliest het Oranjehotel zijn 'historische omgeving'. "Nu deze historische omgeving zo sterk aangetast gaat worden is het van groot symbolisch en historisch belang dat bij het herinrichten van het Scheveningse terrein de positie van het Monument Oranjehotel bepalend zal zijn", aldus de stichting.

Als het aan de stichting ligt, krijgt het Oranjehotel een educatieve functie en wordt Doodencel 601 toegankelijk voor het publiek.

De PvdA krijgt bijval van coalitiepartij VVD. Kamerlid Ard van der Steur (VVD) schrijft op Twitter dat het goed is dat de ook PvdA zich zorgen maakt over het Oranjehotel. "Ik stelde daar vorige week ook al een vraag over. Behoud is wenselijk."