Turkije pakt verdachten aanslag ambassade VS op

MarcusViridis

De Turkse politie heeft drie mensen gearresteerd in verband met de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara van vrijdag. Dat heeft de commerciële televisienieuwszender NTV zaterdag bericht op gezag van bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP-C), de verboden marxistische beweging waarvan de pleger van de bomaanslag lid was, heeft op een geestverwante website de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Twee arrestanten zijn volgens NTV in Ankara opgepakt, een in Istanbul. Wat de rol van het drietal bij de aanslag op de ambassade zou zijn geweest liet NTV in het midden. Bij de explosie kwamen de dader en een Turkse bewaker om en raakte een Turkse journaliste zwaargewond. De dader, Ecevit Sanl, droeg volgens de autoriteiten een handgranaat bij zich en genoeg springstof om een gebouw van twee verdiepingen met de grond gelijk te maken.

De 40-jarige Sanli werd al eerder schuldig bevonden aan terrorisme en bracht jaren in de gevangenis door. Omdat hij aan een hongerstaking het syndroom van Wernicke-Korsakov bleek te hebben overgehouden, dat met onder meer wanen gepaard kan gaan, stelde justitie hem in 2001 vervroegd op vrije voeten. Hij ontvluchtte daarop het land, maar keerde later met valse papieren terug.

Wat Sanli tot de aanslag dreef is nog onduidelijk. Mogelijk houdt zijn daad verband met de recente arrestatie van tientallen van zijn geestverwanten. Wellicht speelt ook de Amerikaanse steun voor de felle kritiek van de Turkse regering op haar Syrische evenknie over het Syrische conflict een rol. Nederland, de VS en Duitsland hebben onlangs Patriot-raketafweerinstallaties in Oost-Turkije geposteerd.

De website waarop het DHKP-C zaterdag aanspraak maakte op de verantwoordelijkheid voor de Sanli's daad is volgens Turkse terreurdeskundigen verbonden met het DHKP-C. De terreurgroep beweert dat Sanli 'zich heeft opgeofferd' voor de beweging.