Netanyahu leidt formatie nieuwe regering

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat de formatie van een nieuwe regering leiden. President Shimon Peres heeft hem dat zaterdag gevraagd. Netanyahu beloofde dat zijn nieuwe regering bereid zal zijn tot vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Peres vroeg Netanyahu de formatie te leiden nadat hij had gesproken met afgevaardigden van alle twaalf partijen die bij de verkiezingen van vorige week zetels hebben gewonnen. De meerderheid gaf aan Netanyahu het liefst als de nieuwe premier te zien.

Netanyahu heeft zes weken om een nieuwe coalitie te vormen, met een uitloop van twee weken. Als het hem lukt dan begint hij aan zijn derde termijn als premier van Israël.

In een toespraak op televisie zei Netanyahu zaterdag dat de grootste prioriteit van de regering moet zijn om te voorkomen dat Iran een kernwapen fabriceert. Hij zei ook dat de regering 'bereid moet zijn vrede te sluiten'. "

Ik roep Abu Mazen (de Palestijnse president Mahmoud Abbas, red.) op om terug naar de onderhandelingstafel te komen", zei Netanyahu. "Het is zonde dat er dagen voorbijgaan zonder dat wij praten en proberen een oplossing te vinden voor vrede tussen onze beide naties."

Netanyahu zei tevens dat hij zich zal inzetten voor een dienstplicht die ook geldt voor ultraorthodoxe joodse studenten religie. Zij hoeven momenteel niet het leger in. Daarnaast zullen lagere huizenprijzen en de herziening van het bestuurlijke systeem in Israël belangrijke punten zijn, aldus Netanyahu. Het waren alle drie speerpunten van de nieuwe centrumpartij Yesh Atid, die bij de verkiezingen de tweede partij van het land werd.

Het zal moeilijk worden voor Netanyahu om een brede regering te vormen. Waarschijnlijk wordt Yesh Atid de belangrijkste coalitiepartner, maar voor een meerderheid in het parlement is nog zeker één partij nodig. De meest voor de hand liggende partijen zijn zeer gekant tegen dienstplicht voor ultraorthodoxe joden en vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Yesh Atid heeft eerder gezegd geen plaats te zullen nemen in een regering die de vredesgesprekken met de Palestijnen niet hervat, maar omdat de grootste partijen het wel eens zijn over andere belangrijke kwesties, vormt het mogelijk geen breekpunt.